Fórum témák
» Több friss téma |
Ezért ne szerezz be,el lesz a fiók alján,előbb utóbb úgyis lesz rá valami megoldás.Most meg amire használtam volna megoldom mással.(csak ezt olcsóbbnak gondoltam)
Esetleg 12C5204? Ebből is kellene írnom néhányat de egyik program sem ismeri, és nem is kapható csak valahol keleten.
A Mchp oldalarol le kell tolteni az aktualis Device File-t, es utana ismerni fogja a PK2 a 16F193x eszkozoket. Ja persze be kell masolni a PK2 alkonyvtaraba.
Néztem ezt a PIC-et, elég okos darab! DAC, 3db hardveresen is beállítható Timer(2,4,6) fejlett PWM, LCD driver, 2 comparator, szuper AD referenciák, SR Latch(555 emulator?), Kapacitív modul. Nem rossz!
Úgy is rendelnem kellett, ezért ilyet is rendeltem egyet. A legfontosabb ami esetleg a WPB-vel való égetést illeti az, hogy ennek a Vpp feszültsége 8...9V között kell legyen! Ezért pl. az ICD2-vel sem lehet simán égetni, kell egy 7808 diódával megemelve a Vpp vonalba kötve! Ezt a kiegészítést minden olyan égetőnél meg kell tenni, amelyik nem tudja a Vpp-t szabályozni. Esetleg egy ellenállás és egy zener is megteszi a céláramkör panelen beépítve, akkor nincs meglepetést!
Most hogy "megfenyegettél",meg fogom mérni a pickit2-t .Bár néhány sikeres próbálkozáson túl van ,azért megmérem mennyivel égeti.(elvileg szabályozható lehet ,de ki tudja)
Sziasztok! Próbálok egy 16F886-ost égetni a WPB legújabb verziójával. Az égető hozzá a WLPT_Vpp_mini_v4. Elég sokat szenvedtem vele, sajnos valami nem stimmel. EEprom írása tökéletes, visszaolvasva ugyanazt kapom. A Flash tartalomnál viszont csak most tűnt fel, hogy ugyan benne van a tartalom, de egy sorral lefelé elcsúszva, és az első sor üres. A mellékelt képen jól látszik miről beszélek. Mi okozhatja ezt? Köszi!
Szia!
Vettem egy ilyen PIC-et, megpróbálom a hétvégén megoldani a problémát, addig kérem türelmeteket!
16F886 és a családjára leteszteltem, hibátlan.
Csatoltam, használd egészséggel! A 16F616-ra még nem volt időm, hamarosan...
Nagyon köszönöm, ez gyors javítás volt! Sikerült is felprogramozni!
Watt mestertől kérdezném:
talán ebben a topikban olvastam, hogy a 16F-es PICet úgy lehet csak égetni, hogy a 12V-ot kapcsolgatni kell közben (vagy a portról vezérelve, vagy az lpt-mininél kézzel). De akkor hogyan tudtad kipróbálni az lpt-minit a cikkedben felsorolt progikkal (IC-PROG; WINPIC800), mert ezekben nincs lehetőség a részegységenkénti égetésre, úgy mint a te progidban (külön eeprom, külön flash, stb.) ?? Amúgy az lpt-minivel küzdök: felismeri a picet, de nem éget. A vonalakat tudom vezérelni, a hardwer is jó kell legyen, ha egyszer felismeri, szerintem minden jól van beállítva. A sebességet 500-ig csökkentettem, az már kb. 20-30 perc, mégsem jó. Visszaolvasáskor semmi sincs a picben. Többféle picet is próbáltam:16f690, 16f676, 18f1320. Az összes eredményem, hogy több pic is meghalt, ami azért is fura, mert a régi soros égetőmmel (jdm), elég sok 16-os picet csináltam már, és soha semmi gond nem volt. Viszont 18-asokat nem nagyon ismer, azért kellene az lpt-mini.
Szia! Van olyan PIC, ami valahogy beégetődik(16F627A pl.). Írtam a cikkben, ha jól emlékszem, hogy más programokkal nem garantált a mini működése 16F-ekkel, de ki nem zárható.
A 10k-s ellenállás bent van a PIC-ek MCLR lábain a test, vagy a Vdd felé? (Függ az áramkörtől, hogy melyik irányba kell tenni, erről sokat írtunk, olvastad?) Ha nincs, akkor attól garantáltan tönkre mehet. De ez nem az égető hibája! Nekem 1 PIC ment tönkre akkor, amikor egy elküldött mini tesztelésénél szándékosan kihagytam a 10k-t amit egyébként én automatikusan rátervezek minden áramkörömre. Ha neked bent a 10k és a megfelelő bekötéssel, még is több PIC tönkrement, az valami mástól lehetett... A másik, hogy a mini, mint ahogy már számtalanszor leírtam és a cikkben is említem, arra lett megálmodva, hogy egy 2550-et be lehessen égetni a PK2-höz, pár alkatrész felhasználásával. Ha több PIC-et akarsz égetni többször, akkor "normális" égetőt kell választani, vagy a minit kiegészíteni Vdd, Vpp kapcsoló résszel. A csatolt fényképről én azt olvasom le, hogy a program amit beégettél védve van, ezért olvas vissza 0-kat!
Lehet, nem jól emlékszem ,de ilyet nem olvastam, hogy 16-hoz nem jó. 10k bent van az 5V felé. A progi nem védett, de a configot is szarul írja, meg mindent, csak ez most nem látszik.
Ha egyhez alkalmas, akkor többhöz is , max kicsit macerás, de ettől még lehetne ez is normális égető. Kiegészíteném én szívesen táp-kapcsolóval, de ahhoz az kell, hogy végre működjön! Van ötleted, mit próbáljak még ki? Idézet: „10k bent van az 5V felé.” És milyen céláramkörben van ez a 10k és a PIC? A normális égetőt úgy értettem, hogy aminek nem kell kézzel kapcsolgatni a Vpp, Vdd vonalait. Azon kívül az összes égető ugyanerre az alapra épül(ha jól értettem a mini_v4-et építetted meg?). Semmit nem tudok a jelenlegi megoldásodról, így nincs ötletem. Tegyél fel képeket, írd meg milyen hosszú és milyen kábeleket használsz LPT és ICSP vonalon, milyen a céláramkör amit programozni akarsz, stb.
Sziasztok!
A 16F616-ot is leteszteltem, hibátlan a 1.31b-vel.! Csatoltam egy képet is.
A 16f690 az lcm3-ban van, a másik kettő pedig egy-egy panelmérőben. A céláramkör stabIC-t leválasztottam, mert szembekapcsolva az égető tápjával nem volt boldog. Az égetőn két 78-as stab van, mindkét feszültséget led jelzi. A pic mellett van 100n, a nyomtató kábelt 50cm alá vágtam (valami 6 eres árnyékolt, az árnyékolás a Dsub fém keretére van csak forrasztva, a másik oldal kicsípve), az icsp kábel szalagkábel 10cm alatt van. És igen az IC-s lpt-minit csináltam meg. Maga az égető lyukraszteres panelen pókháló, képet miről szeretnél?
Melyik WPB verzióval próbálkozol?
Érdekes az, hogy le kellett választanod a stab IC-ket, nekem soha nem kellett ilyet csinálnom, jelenleg is több áramkört programozok, mindegyiken rata van a 78(L,M)05. A leírásod alapján minden okés, ezért gondoltam, hogy esetleg régebbi WPB-d van. Az 1.31-et szedd le, ez tutira égeti a 16F690-et... Végső esetben az LPT portoddal lehet gubanc, annak is az ACK vonalával. Ezt abból gondolom, hogy csupa nullákat olvas, miközben felismeri a PIC-et. Mindenesetre fura! Esetleg próbáld meg a Busy vonalat(lásd: WPB Port Beállítás-nál). A leválasztásról még annyit, hogy ha nincs a céláramkörnek saját tápja, akkor a 10k-t nem a Vdd felé kell húzni, hanem a Vss felé. Azért, mert a Vpp így felemelheti a Vdd, mert az áram nem tud a regulátoron keresztül elfolyni. Ettől lehetett esetleg a PIC halál...
A táp leválasztás még a jdm-nél jött elő, mert valószínű a 7805 miatt leült a táp. Lehet, hogy ebben volt védődióda, ami "elitta" a jdm tápját, mert abban csak zéner van az 5V-on. A progid az 1.29 óta próbálom és cserélem a frissítésekre. Most 1.31b van fent.
Idézet: tudtommal csak akkor, ha nincs ami terhelje a tápot. Nálam ledek vannak, azon elfolyik az a pici áramtöbblet. Stabil 5,02V van akár van 12V, akár nincs. „a 10k-t nem a Vdd felé kell húzni, hanem a Vss felé”
Átraktam a buzira, de így nem látja a progid a visszaérkező jelet, nem vált át, ha a data-t pipálgatom??
pedig 4,97V megy vissza Próbáltad te ezt már?
A programban is beállítottad? Igen próbáltam, természetesen!
Előszedtem a minimet, csatoltam az eredményt.
Naná!
Lehet tényleg a portom nem komp lett ? Tudod: komp akart lenni . . .
Mármint a busy vonalat használni próbáltad már? A progiddal és visszajelzi?
Volt nálam is egy olyan alaplap, aminek az LPT bemenetei nem jól működtek, lehet, hogy nálad is ez a helyzet. Én most egy PCI-os LPT kártyát használok, EC00 kezdőcímmel. Esetleg ha hozzáférsz ilyesmihez, érdemes lenne kipróbálnod!
Nem nagyon, max ha veszek. Lehet még kapni?
Gondolkodom, hogy mivel lehetne még a portot tesztelni; valamikor volt rajta? talán egy tintás nyomtató, de az nem tudom, hogy használja-e ezeket a lábakat, meg patron nélkül nem is akarja. Ezért meg már biztosan nem veszek bele új patronokat 2x10 000-ér.
Nem terhel valami a PGD, PGC vonalakon az áramkörökben? Esetleg egy rajzot tudsz mutatni, vagy linket rá?
Rajzot miről is? A te lpt-mini-v4-edről?
A szabad kapukból tettem rá kettőt, és arra ledeket. De ezt már csak utólag, mert nem ment, és látni akartam szuper lassú módban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |