Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WPB égetőszoftver fejlesztése/tesztelése
Lapozás: OK   15 / 22
(#) proba válasza watt hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Ezért ne szerezz be,el lesz a fiók alján,előbb utóbb úgyis lesz rá valami megoldás.Most meg amire használtam volna megoldom mással.(csak ezt olcsóbbnak gondoltam)
(#) Ge Lee válasza watt hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Esetleg 12C5204? Ebből is kellene írnom néhányat de egyik program sem ismeri, és nem is kapható csak valahol keleten.
(#) vilmosd válasza proba hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

A Mchp oldalarol le kell tolteni az aktualis Device File-t, es utana ismerni fogja a PK2 a 16F193x eszkozoket. Ja persze be kell masolni a PK2 alkonyvtaraba.
(#) proba válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Köszönöm. Sikerült.
(#) watt válasza proba hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Néztem ezt a PIC-et, elég okos darab! DAC, 3db hardveresen is beállítható Timer(2,4,6) fejlett PWM, LCD driver, 2 comparator, szuper AD referenciák, SR Latch(555 emulator?), Kapacitív modul. Nem rossz!
Úgy is rendelnem kellett, ezért ilyet is rendeltem egyet. A legfontosabb ami esetleg a WPB-vel való égetést illeti az, hogy ennek a Vpp feszültsége 8...9V között kell legyen! Ezért pl. az ICD2-vel sem lehet simán égetni, kell egy 7808 diódával megemelve a Vpp vonalba kötve! Ezt a kiegészítést minden olyan égetőnél meg kell tenni, amelyik nem tudja a Vpp-t szabályozni. Esetleg egy ellenállás és egy zener is megteszi a céláramkör panelen beépítve, akkor nincs meglepetést!
(#) proba válasza watt hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Most hogy "megfenyegettél",meg fogom mérni a pickit2-t .Bár néhány sikeres próbálkozáson túl van ,azért megmérem mennyivel égeti.(elvileg szabályozható lehet ,de ki tudja)
(#) kisgeri hozzászólása Máj 14, 2011 /

Sziasztok! Próbálok egy 16F886-ost égetni a WPB legújabb verziójával. Az égető hozzá a WLPT_Vpp_mini_v4. Elég sokat szenvedtem vele, sajnos valami nem stimmel. EEprom írása tökéletes, visszaolvasva ugyanazt kapom. A Flash tartalomnál viszont csak most tűnt fel, hogy ugyan benne van a tartalom, de egy sorral lefelé elcsúszva, és az első sor üres. A mellékelt képen jól látszik miről beszélek. Mi okozhatja ezt? Köszi!

01.PNG

(#) watt válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Szia!
Vettem egy ilyen PIC-et, megpróbálom a hétvégén megoldani a problémát, addig kérem türelmeteket!
(#) kisgeri válasza watt hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Rendben, köszönöm!
(#) watt válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

16F886 és a családjára leteszteltem, hibátlan.
Csatoltam, használd egészséggel!

A 16F616-ra még nem volt időm, hamarosan...
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

A setup verzió is letölthető az oldalamról.
(#) kisgeri válasza watt hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Nagyon köszönöm, ez gyors javítás volt! Sikerült is felprogramozni!
(#) qvasz2 hozzászólása Máj 15, 2011 /

Watt mestertől kérdezném:
talán ebben a topikban olvastam, hogy a 16F-es PICet úgy lehet csak égetni, hogy a 12V-ot kapcsolgatni kell közben (vagy a portról vezérelve, vagy az lpt-mininél kézzel).
De akkor hogyan tudtad kipróbálni az lpt-minit a cikkedben felsorolt progikkal (IC-PROG; WINPIC800), mert ezekben nincs lehetőség a részegységenkénti égetésre, úgy mint a te progidban (külön eeprom, külön flash, stb.) ??
Amúgy az lpt-minivel küzdök: felismeri a picet, de nem éget. A vonalakat tudom vezérelni, a hardwer is jó kell legyen, ha egyszer felismeri, szerintem minden jól van beállítva. A sebességet 500-ig csökkentettem, az már kb. 20-30 perc, mégsem jó. Visszaolvasáskor semmi sincs a picben. Többféle picet is próbáltam:16f690, 16f676, 18f1320. Az összes eredményem, hogy több pic is meghalt, ami azért is fura, mert a régi soros égetőmmel (jdm), elég sok 16-os picet csináltam már, és soha semmi gond nem volt. Viszont 18-asokat nem nagyon ismer, azért kellene az lpt-mini.

hiba.jpg

(#) watt válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia! Van olyan PIC, ami valahogy beégetődik(16F627A pl.). Írtam a cikkben, ha jól emlékszem, hogy más programokkal nem garantált a mini működése 16F-ekkel, de ki nem zárható.

A 10k-s ellenállás bent van a PIC-ek MCLR lábain a test, vagy a Vdd felé? (Függ az áramkörtől, hogy melyik irányba kell tenni, erről sokat írtunk, olvastad?)
Ha nincs, akkor attól garantáltan tönkre mehet. De ez nem az égető hibája!
Nekem 1 PIC ment tönkre akkor, amikor egy elküldött mini tesztelésénél szándékosan kihagytam a 10k-t amit egyébként én automatikusan rátervezek minden áramkörömre. Ha neked bent a 10k és a megfelelő bekötéssel, még is több PIC tönkrement, az valami mástól lehetett...

A másik, hogy a mini, mint ahogy már számtalanszor leírtam és a cikkben is említem, arra lett megálmodva, hogy egy 2550-et be lehessen égetni a PK2-höz, pár alkatrész felhasználásával. Ha több PIC-et akarsz égetni többször, akkor "normális" égetőt kell választani, vagy a minit kiegészíteni Vdd, Vpp kapcsoló résszel.

A csatolt fényképről én azt olvasom le, hogy a program amit beégettél védve van, ezért olvas vissza 0-kat!
(#) qvasz2 válasza watt hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Lehet, nem jól emlékszem ,de ilyet nem olvastam, hogy 16-hoz nem jó. 10k bent van az 5V felé. A progi nem védett, de a configot is szarul írja, meg mindent, csak ez most nem látszik.
Ha egyhez alkalmas, akkor többhöz is , max kicsit macerás, de ettől még lehetne ez is normális égető. Kiegészíteném én szívesen táp-kapcsolóval, de ahhoz az kell, hogy végre működjön!
Van ötleted, mit próbáljak még ki?

Idézet:
„10k bent van az 5V felé.”

És milyen céláramkörben van ez a 10k és a PIC?

A normális égetőt úgy értettem, hogy aminek nem kell kézzel kapcsolgatni a Vpp, Vdd vonalait. Azon kívül az összes égető ugyanerre az alapra épül(ha jól értettem a mini_v4-et építetted meg?).

Semmit nem tudok a jelenlegi megoldásodról, így nincs ötletem. Tegyél fel képeket, írd meg milyen hosszú és milyen kábeleket használsz LPT és ICSP vonalon, milyen a céláramkör amit programozni akarsz, stb.
(#) watt hozzászólása Máj 15, 2011 /

Sziasztok!
A 16F616-ot is leteszteltem, hibátlan a 1.31b-vel.! Csatoltam egy képet is.

A 16f690 az lcm3-ban van, a másik kettő pedig egy-egy panelmérőben. A céláramkör stabIC-t leválasztottam, mert szembekapcsolva az égető tápjával nem volt boldog. Az égetőn két 78-as stab van, mindkét feszültséget led jelzi. A pic mellett van 100n, a nyomtató kábelt 50cm alá vágtam (valami 6 eres árnyékolt, az árnyékolás a Dsub fém keretére van csak forrasztva, a másik oldal kicsípve), az icsp kábel szalagkábel 10cm alatt van. És igen az IC-s lpt-minit csináltam meg. Maga az égető lyukraszteres panelen pókháló, képet miről szeretnél?

Melyik WPB verzióval próbálkozol?

Érdekes az, hogy le kellett választanod a stab IC-ket, nekem soha nem kellett ilyet csinálnom, jelenleg is több áramkört programozok, mindegyiken rata van a 78(L,M)05. A leírásod alapján minden okés, ezért gondoltam, hogy esetleg régebbi WPB-d van. Az 1.31-et szedd le, ez tutira égeti a 16F690-et...

Végső esetben az LPT portoddal lehet gubanc, annak is az ACK vonalával. Ezt abból gondolom, hogy csupa nullákat olvas, miközben felismeri a PIC-et. Mindenesetre fura! Esetleg próbáld meg a Busy vonalat(lásd: WPB Port Beállítás-nál).

A leválasztásról még annyit, hogy ha nincs a céláramkörnek saját tápja, akkor a 10k-t nem a Vdd felé kell húzni, hanem a Vss felé. Azért, mert a Vpp így felemelheti a Vdd, mert az áram nem tud a regulátoron keresztül elfolyni. Ettől lehetett esetleg a PIC halál...

A táp leválasztás még a jdm-nél jött elő, mert valószínű a 7805 miatt leült a táp. Lehet, hogy ebben volt védődióda, ami "elitta" a jdm tápját, mert abban csak zéner van az 5V-on. A progid az 1.29 óta próbálom és cserélem a frissítésekre. Most 1.31b van fent.
Idézet:
„a 10k-t nem a Vdd felé kell húzni, hanem a Vss felé”
tudtommal csak akkor, ha nincs ami terhelje a tápot. Nálam ledek vannak, azon elfolyik az a pici áramtöbblet. Stabil 5,02V van akár van 12V, akár nincs.
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Átraktam a buzira, de így nem látja a progid a visszaérkező jelet, nem vált át, ha a data-t pipálgatom??
pedig 4,97V megy vissza
Próbáltad te ezt már?

A programban is beállítottad? Igen próbáltam, természetesen!

Előszedtem a minimet, csatoltam az eredményt.

Naná!
Lehet tényleg a portom nem komp lett ? Tudod: komp akart lenni . . .
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Mármint a busy vonalat használni próbáltad már? A progiddal és visszajelzi?

Volt nálam is egy olyan alaplap, aminek az LPT bemenetei nem jól működtek, lehet, hogy nálad is ez a helyzet. Én most egy PCI-os LPT kártyát használok, EC00 kezdőcímmel. Esetleg ha hozzáférsz ilyesmihez, érdemes lenne kipróbálnod!

Nem nagyon, max ha veszek. Lehet még kapni?
Gondolkodom, hogy mivel lehetne még a portot tesztelni; valamikor volt rajta? talán egy tintás nyomtató, de az nem tudom, hogy használja-e ezeket a lábakat, meg patron nélkül nem is akarja. Ezért meg már biztosan nem veszek bele új patronokat 2x10 000-ér.

Nem terhel valami a PGD, PGC vonalakon az áramkörökben? Esetleg egy rajzot tudsz mutatni, vagy linket rá?

Rajzot miről is? A te lpt-mini-v4-edről?
A szabad kapukból tettem rá kettőt, és arra ledeket. De ezt már csak utólag, mert nem ment, és látni akartam szuper lassú módban.

Nem, az áramkörökre gondoltam...

A cél ák-re gondolsz. Pl az lcm3-nál volt egy kis gubanc, mert a két kapcsoló, az L-C váltó és a nullázás, ha rossz felé állt, akkor leosztotta féltápra a jeleket.
lcm3
A 18f-es panelmérőben a két programozó vezeték az lcd-re megy, ami nincs is még rádugva égetéskor.
A harmadik kütyü:
panelmero
Következő: »»   15 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem