Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztor, mint kapcsoló
 
Témaindító: Bago, idő: Feb 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 14
(#) proba válasza Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Egy Ups -ha lehet 24 voltos- komplett egyik oldali FET hídja.
(#) kisgeri hozzászólása Máj 24, 2011 /
 
Sziasztok! Tranzisztorral szeretnék kapcsolni 5V-os tápfeszültséget, IC-k számára. A kapcsoló jel szintén egy 5V-os jel, de nem terhelhető.
(Egy másik kapcsolásból véve rajzoltam meg a csatolt rajzot. Az eredeti koncepció szerint 5V-os jel kapcsolt kb. 200V-os jelet, de azt kis áramerősséggel. Az eredeti tranzisztorok MPSA 42 és 92 voltak.) Nekem az NPN most BC547 lenne, viszont a PNP-re és az ismeretlen ellenállásértékre szeretnék javaslatot kérni, már ha az ábra elvileg helyes. RT a terhelést, az IC-k tápterhelését jelenti, kb. 80mA lesz a rajta átfolyó szükséges áram.
Találtam itthon BC212 tranzisztort, ami elvileg 100mA-ig terhelhető, de nem tudom mennyire melegedne.
Előre is köszi a válaszokat!
(#) pucuka válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Ha megépíted egy egyszerű áteresztő tranzisztoros stabilizátor kapcsolását stabilizálás nélkül, akkor az alsó tranzisztor bázisának kapcsolgatásával tudod az 5 V -ot kapcsolni. Áteresztő (kapcsoló) tranzisztornak kis maradékfeszültségű kapcsoló tranzisztort válassz.
(#) kisgeri válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Sajnos nem ismerem milyen ez a fajta stabilizátor. Most rákerestem, de még nem egészen láttam olyanokat, amire szerintem gondolnom kéne. Be tudnál linkelni egy olyan rajzot amiből ki tudom találni melyik részére van szükségem?
(#) proli007 válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Hello!
- Ha melegedne a tranyó, akkor már rég rossz, hiszen ez azt jelenti, hogy jelentős feszültség esik rajta. Vagy is így már nem lesz meg az 5V feszültsége az IC-knek.
- Itt a tranyókat kapcsolóüzembe kell járatni. Vagy is a szükségesnél nagyobb bázisáramot kell adni, hogy az Uce maradék feszültsége kicsi legyen a PNP tranyónak.
- De ha egy tranyó maximális kollektorárama 100mA, akkor nem szerencsés azzal, 80mA-t kapcsoltatni. Mert ha megnézed a kollektoráram/béta (hfe) karakterisztikát, látható, hogy a végáram felé az áramerősítés jelentősen csökken. Ezért célszerű mindig a kis maradék Uec feszültség eléréséhez, a szükségesnél jóval nagyobb kollektoráramú tranyót választani.
- Kapcsolóüzemben "nagy áramnál", a bétára (áramerősítési tényezőre) csak 20..30-at érdemes számolni. Tehát 80mA kollektor áram mellett, 3..4mA bázisáram igény van. (Ib=Ic/beta) Vagy is R1 értékét ez szerint kell megválasztani. Figyelembe véve, az PNP kb. 600mV-os bázis-emitter feszültségét, ami levonódik a tápból. Így R1=(Ut-Ube)/Ib=(5V-0,6V)/4mA=1,1kohm. Vagy is 1kohm megfelelő lehet.
R2-re csak azért van szükség, hogy lezárt NPN esetén, a PNP is le tudjon zárni. Ide is lehet 1kohm-ot tenni, hiszen az a 4mA bázisáramnak csak a töredékét fogja elszívni, tekintve, hogy azon csak a BE 0,6V feszültsége lesz. Így ez R1 áramból 0,6mA-t fog levonni. (R2 1kohm-al, az áram 4,4mA lesz, ebből levonva a 0,6mA áramot, még marad 3,8mA)
- Természetesen így is lesz maradék feszültsége a PNP tranyónak, tehát a tápfeszültsége az IC-knek, valahol a 4,9V környékén lesz.
- NPN tranyónál, teljesen analóg módon lehet számolni mint a PNP esetén, csak itt mivel a kollektoráram 4,4mA, sokkal nagyobb bétára lehet számolni. (pld. 100). A 10kohm 0,44mA bázisáramot ad, így 100-as béta esetén, elvileg 44mA áramot is le tudna húzni a tranyó. Tehát az a 4,4mA-t könnyedén kapcsolja majd.
- Ha a kapcsoló helyén egy CMOS logikai áramkör van, akkoe elég a 10kohm-os soros bázis ellenállás, de ha egy kapcsoló kapcsolná (vagy egy nyitott kollektoros tranyó) akkor ide is bázis-emitter ellenállás lenne szükséges, mint az R2.
CMOS kimentű meghajtásnál azért nem kell bázis-emitter ellenállás, mert annak kimenete fel és le irányba is tudja húzni a 10kohm-ot. Így az betölti "R2" szerepét is.

Két Fet tranyóval, és egy ellenállással, kisebb maradék feszültséget lehet elérni, bár az költségesebb megoldás lenne.
üdv! proli007
(#) kisgeri válasza proli007 hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Szia! Köszi, így már sokkal jobban értem mi a helyzet! Sosem tanultam tranzisztorokkal tervezni, ennek ellenére szinte teljesen világos amit írsz. A kapcsoló helyén tényleg logikai áramkör van, egy PIC kimenete. Akkor elméletileg, ha az általad számolt ellenállás értékeket használom, és egy megfelelő tranzisztort használok, menni fog a dolog. Az, hogy kicsit kevesebb lesz az 5V, nem kritikus, 3V-tól már stabilan mentek az IC-k.
(#) proli007 válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Hello!
Igen sejtettem, ezért írtam le látszólag felesleges aprólékossággal..
üdv! proli007
(#) papppista hozzászólása Okt 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Nem vagyok jártas tranzisztoros körök tervezésében, így a segítségeteket kérem.
tranzisztort vagy tirisztort kellene kapcsolóüzemben vezérelni:
Adott egy 6V os vezérlőjel (com-port-ról jön 3-100Hz közötti négyszögjel),a tranzisztor, vagy tirisztor 12V-ot kapcsolgatna a jelnek megfelelően, 4 db injektort ezek impulzusüzemben 8A körül vesznek fel, én szeretném ha az áramkör 15A-t is tudna, ha esetleg másfajta injektort rakok be.milisecundum hosszúságú jelekről van szó, a lényeg az lenne, hogy ne legyen nagy torzítás.
A segítséget előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza papppista hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Hello!
- Tirisztor egyenáramon nem jöhet szóba, mert ha bekapcsolt, már nem kapcsol ki, csak ha az anód áram a tartóárama alá esett (Vagy is megszakad, vagy az anód-katód rövidre lett zárva)
- Legmegfelelőbb lenne egy FET tranzisztor pld. IRF1404. De egy Fet meghajtó IC sem ártana hozzá. Ez lehetne pld. egy TC4420.
- De az, hogy a "COM portról megy", nem sokat mond. Mert az egy Serial port, ami RS232-vel kommunikál, vagy "rendszerellenesen" van alkalmazva. Ennek kimeneti jele +-3..15V, amihez illeszteni kell a Fet meghajtását.
- "lényeg az lenne, hogy ne legyen nagy torzítás" vicces. Mit értesz ez alatt.
üdv! proli007
(#) papppista válasza proli007 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Hello!

először is,köszönöm a gyors választ, valóban rendszerellenesen van alkalmazva az rs232, a data send-et használva és erre megfelelő mennyiségű 1-est kiírva állítjuk be a jel hosszát, így amikor írunk az rs232-re, akkor 6V van a kimeneten, amikor nem akkor 0V.valóban nem jól fogalmaztam a "torzítás"-sal, arra gondoltam, hogy gyorsan kapcsoljon, bár ahogy utánaolvastam gyakorlatilag teljesen mindegy, mert akármilyen lassú is az alkalmazott tranzisztor, számottevő pontatlanságot az injektorok nyitási idejében nem okoz.
remélem sikerült pontosítani.A témában tanusított járatlanságomért még egyszer elnézést.
üdv!
(#) papppista válasza proli007 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
d élután megépítettem BD140-nel, egy injektort vezéreltem, fülre elég jól működött, szóval ha tudtok valamit ami 4x ennyit tud és egyszerű, akkor szívesen várom az okosságokat.
(#) proli007 válasza papppista hozzászólására (») Okt 20, 2011 / 1
 
Hello!
- Az RS232 kimenetén nem lehet 0/6V, mert ott +- feszültségnek kell lenni..
- A BD139 mindössze 1A-al terhelhető, ennél bármely Fet többet tud. Nyugodtan köss egy IRF540-et, Vagy IRFZ44-et a kimenetre, és egy 10kohm-os ellenállást a Gate-Source közé. Működni fog.
- Egy védődiódát is illene kötni az injektorra, hogy az induktív terhelés ne tegye tönkre a tranyót. (Gondolom az egy tekercs..)
- De legalább egy egyszerű Móricka rajzot rajzolhattál volna, hogy ne a levegőbe beszéljünk.
üdv! proli007
(#) papppista válasza proli007 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Megépítettem IRF540-nel ahogyan beszéltük, tökéletesen hajtja a 4 injektort.Mégegyszer köszönöm a segítséget és rajzot is, mellékelem hátha valaki akar hasonlót csinálni!
http://kepfeltoltes.hu/view/111021/Injector-RS232_www.kepfeltoltes.hu_.png
(#) roland9 hozzászólása Dec 5, 2011 /
 
Sziasztok!
Nekem egy olyan problémám lenne hogy hoztak hozzám egy forgófejes fényt amibe meghalt a powerled vezérlő panel. a ledet kicseréltem de nem akarom direktbe bekötni. a vezélrő jelen kikapcsolt állapotban +0,4V bekapcsolt állapotben +5V van. Egy olyan kapcsolás kellene nekem ami 24V-ot kapcsolna mondjuk egy tranzisztoron keresztül ha megjelenik az 5V.

Válaszotokat köszönöm előre is!

Roland
(#) hitman247 hozzászólása Jan 21, 2012 /
 
Üdv hobbizók.

Egy zöld lézer modulomat szeretném vezérelni egy Teensy nevű ügyes kis vezérlővel, de gyanítom, hogy az nem képes elég áramot szolgáltatni, mert a kimeneteiről a piros modulok mennek csak épp ez a zöld nem működik. A feszültséggel, ami 3,3V nincs probléma.

Azt találtam ki, hogy rákötöm a tápra tranzisztoron keresztül és így vezérli majd a Teensy, de nem tudom, hogyan kell bekötni. A lényeg, hogy maga a lézer modul a tápról vegye az áramot abban az esetben, ha a tranyón keresztül kapcsolja a Tennsy. Ebben kérem segítségeteket.


Előre köszönök mindent.
(#) proli007 válasza hitman247 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Hello!
Csak néhány dolgot nem említettél.
- Hány volt a lézer modul tápja?
- Hány mA a lézer fogyasztása?
- Szükséges-e áramgenerátoros meghajtás a lézer számára, vagy a tápot szeretnéd kapcsolni?
- A plusz tápot szeretnéd kapcsolni, vagy lehet a negatív felét is?
- Milyen gyorsa akarod kapcsolgatni a lézert?
De egy kapcsolási rajz sem ártana a lézerről. Hogy az illesztést korrekt módon meg lehessen oldani..
üdv! proli007
(#) hitman247 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Szia, köszi a gyors választ.

A lézer a Teensyn keresztül kellene, hogy menyjen 3,3V-ról. Áramfelvétele:165mA. A + ágat szeretném vezérelni.

Ez talán segít jobban elképzelni mit is csinálok és mivel van gondom: LaserBall. A pirosak szépen világítanak, azokkal nincs gond. Volt itthon egy zöld "pointerem" és ugyebár az világosabb, szebb , gondoltam belerakom azt is, de szokás szerint nem jött be, most próbálom oldani a helyzetet a segítségetekkel.

Az egészet program vezérli, sajnos nem volt még módom kipróbálni, de a bemutató videóban és a programot elnézve olyan 100ms körüli váltások, ugrások történnek.

A kapcsolási rajzot nemhiszem, hogy el tudom készíteni esetleg csináljak közeli képet?
(#) proli007 válasza hitman247 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Hello!
Bár nem írtad a lézer tápfeszültségét, de szerintem erre gondoltál. (Természetesen a lézernek saját áramhatároló áramköre van, gondolom.)
üdv! proli007
(#) hitman247 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Hello.

Bocsánat, igazad van. A lézer tápja csakugyan a 3,3V-os stabilizátorról menne csupán egyenesen rákötve és nem a Teensyn keresztül. Az csak a "trigger" jelet/feszültséget adná a tranyóknak, áramkörnek.

Azthiszem a kis áramkör ami közvetlenül a lézerdiódára van kötve tartalmaz áramhatárolást.

Ezzel a bekötéssel akkor elérem amit szeretnék? Így ahogy van? Amikor a Teensy-ről az áramkör megkapja a 3,3V feszültséget, akkor nyitja a másik tranyót és kapcsolja a lézert a 3,3V tápra ahonnan vígan felveheti a szükséges áramot?

Kérlek erősíts meg a gondolatmenetben, elég bizonytalan vagyok

Ezer köszönet és hála, nagyon sokat segítettél és GYORSAN.
(#) proli007 válasza hitman247 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Hello!
Igen, de mivel én 12V tápot gondoltam a lézernek, az R2 ellenállást kb. 1kohm-ra kel csökkenteni.
üdv! proli007
(#) hitman247 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Hello,

R2 = 1kOhm

Értettem, köszi mégegyszer.

Gondolkodom, hogy csinálok valami magyar leírást, útmutatót, ha esetleg olyan hobbizókat is érdekelne a projekt akik nem szivesen angoloznak

Mindenesetre előbb elkészítem jómagam és az eredményt megítelve haladok tovább.
(#) david550 hozzászólása Jan 23, 2012 /
 
Helló, lenne egy gyors kérdésem.
A témában eddig fotodióda szerepelt (azt hiszem), most másról lenne szó
Van egy kis napelemem számológépből, csak annyi lenne a kérdés, hogy ha ezt a napelemet rákötném az NPN tranzisztor BC kivezetéseire, egy 12 voltos elemet egy relével együtt pedig a CE kivezetésekre, lehetne-e használni az áramkört "fényérzékelős relének"?
Ha a napelemet kicsit megvilágítom, már meg is van a 0,6 volt, a tranzisztor nyitófeszültsége. Ha a BE-n keresztül bekapcsolná a tranzisztort, a CE-n keresztül is folyna áram, és menne a relé.
Csak ennyi a kérdésem, hogy működne-e?

IMG.jpg
    
(#) proba válasza david550 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Már csak megszokásból a relét áttenném a tranzisztor kollektora meg a + táp közé.
Amit lehagytál a relével párhuzamos fordított dióda,valamint a napelemmel sorba néhány 100 ohm.Rövidtávon azonban szerintem így is működne.
(#) david550 válasza proba hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
A relével párhuzamosan fordítva miért kell dióda?
(#) kadarist válasza david550 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
A dióda levágja és elemészti az induktív feszültségtüskéket, amikor kapcsol a relé.
(#) david550 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Oké értem, és kösz mindkettőtöknek.
(#) 256kb hozzászólása Júl 17, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy 2N3904-es tranzisztor bázisára ha 4,8-5V-ot kötök, elég lesz-e a 2k2-es ellenállás??
Remélem eleget figyeltem fizikán
Kösz a segítséget.
(#) proli007 válasza 256kb hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Hello!
"Ha Pestre megyek, elég ha délelőtt indulok el?"
Mihez? Miért? Milyen kapcsolásban..
üdv! proli007
(#) 256kb válasza proli007 hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Szia!
8x8-as led mátrixban fogom használni, Shift Regiszter után kötöm be (74HC595). Összesen 16 db kell majd.
(#) proli007 válasza 256kb hozzászólására (») Júl 18, 2012 / 1
 
Hello!
Hogy mekkora bázis ellenállás kell, az attól függ, mekkora a bázisáram igény. Ennek minimumát alapvetően a kollektoráram és a béta hányadosa adja. Vagy is csak akkor lehet ilyen kérdést feltenni, ha ismert a kollektoráram, és tudható, a szükséges kollektor-emitter szaturáció. Aztán irány a tranyó adatlap..
üdv! proli007
Következő: »»   6 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem