Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - USB - PC projekt

Témaindító: JohnyBravo, idő: Szept 26, 2006
Lapozás: OK   35 / 55
(#) icserny válasza gantal hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Idézet:
„végcélom 1 UDB-s égető”
Felejtsd el! Ugyanazzal a PIC18F2550-nel PICkit2 is építhető, ami programozó, nyomkövető (debug), logikai analizátor és soros terminál is egyben. Csak siess, mielőtt beszüntetik a támogatását...
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Én annyira nem tartok attól, hogy beszüntetik, mert akkor jönnek majd a hobbisták megoldásai, fejlesztései... Arról nem is beszélve, hogy amit eddig támogat, az bőven elég szinte mindenre. De a lényeg tényleg az, hogy inkább PK2, mint UDB...
(#) potyo válasza gantal hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Idézet:
„Lehet, hogy érdemesebb volna 1 ICD2 Kónt építeni!?”

Mindenekelőtt olvasni lenne érdemes és csak utána építeni bármit is...
(#) jap hozzászólása Máj 26, 2011 /

Sziasztok!

Sikerült már valakinek a pic18f14k50 VREGEN bitjét átállítani? A CONFIG2L 5-ik bitje lenne az, ha át lehetne 0-ra állítani, akkor tudnám a pic18lf14k50 helyett használni 3.3V-on kikapcsolt LDO-val.
(#) icserny válasza jap hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Az adatlapja szerint nincs neki ilyen bitje. Egyszerűen kösd a Vdd-t 3,3 V-ra és használd! A VUSB-n pedig legyen 470 nF. Én is így használom. Sőt, ha megfigyeled, programozáskor a PICkit2 is csak 3,3 V-ot ad neki.

Magyarázat: Szerintem automatikusan kikapcsolja a beépített LDO-t és egy FET-tel belül összeköti a VDD-t a VUSB-vel, ha a VDD már nem elégséges az LDO meghajtásához.
(#) jap válasza icserny hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

A többi USB-s mikrovezérlő adatlapjából indultam ki, amikben mind megvan a VREGEN és szinte 100%, hogy az LF típusban is ott van az LDO.

A VUSB és a VDD összekötéséről, vagy bármilyen feszültség VUSB-re kötéséről konkrétan írják, hogy csak akkor tegyük, ha az LDO ki van kapcsolva.

Most pont úgy fogom használni, ahogy írod, viszont nem tudom, mennyire lesz stabil az USB meghajtó.
(#) potyo válasza jap hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Miért nem a saját adatlapjából indulsz ki?

8. fejezet:
Idézet:
„The PIC18F1XK50 devices differ from the
PIC18LF1XK50 devices due to an internal Low
Dropout (LDO) voltage regulator. The PIC18F1XK50
contain an internal LDO, while the PIC18LF1XK50 do
not.
The lithography of the die allows a maximum operating
voltage of the nominal 3.6V on the internal digital logic.
In order to continue to support 5.0V designs, a LDO
voltage regulator is integrated on the die. The LDO
voltage regulator allows for the internal digital logic to
operate at 3.3V, while I/O’s operate at 5.0V (VDD).
The LDO voltage regulator requires an external bypass
capacitor for stability. The VUSB pin is required to have
an external bypass capacitor. It is recommended that
the capacitor be a ceramic cap between 0.22 to 0.47 ľF.”
(#) jap válasza potyo hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

A 18f14k50 adatlapja szerint ugyan 1.8V-tól már működőképes, de arról sajnos egy szót sem szól, hogy 1.8V-3.3V közt ez a típus mégsem használható ( http://support2.microchip.com/KBSearch/KB_StdProb.aspx?ID=SQ6UJ9A00Y9LA ) - használjunk helyette LF típust... Az URL-en egyébként véletlenül elárulják, hogy mégis ott van az az LDO.

Viszont akkor mit keres a Microchip LPCUSB board-on a J12 jumper, ami ráköti a VUSB-re a VDD-n levő 3.3V-ot?
(#) icserny válasza jap hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Idézet:
„arról sajnos egy szót sem szól, hogy 1.8V-3.3V közt ez a típus mégsem használható”
Miért ne lenne használható? Legfeljebb korlátozott sebességgel (max.20 MHz), de ez a többi mikrovezérlőre is jellemző.

A 18F14K50 5 V-on is képes működni (ezért van benne az LDO), meg 3,3 V-on is. Az LF típus pedig csak 3,3 V-on (max.3,6) ezért nincs (és nem kell bele) LDO. Ennél az utóbbi típusnál használható a Vdd-Vusb összekötése. Az F típusnál nincs rá szükség, ahogy korábban írtam.
(#) jap válasza icserny hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Az USB kivételével a 18f14k50 valóban megy 1-8-3.3V között. De úgy ki akarná ezt a típust használni?

A D313 paraméter szerint a VUSB-nek 3.0-3.6V között kell lennie. A VUSB-t viszont nem lehet 3.3V-ra kötni, mivel VUSB <= VDD kell legyen, és az LDO-t pedig ki kellene kapcsolni. Olvastad a linket?>
(#) pagaby hozzászólása Jún 26, 2011 /

Heló!

A Piccolo projekt LCD kijelzők vezérlése című téma segítségével kezdek megismerkedni a kijelzők vezérlésével. A PIC18F4550-es panelt építettem meg.
Azonban elakadtam, nem értem miért nem jó a program.
Hol a hiba?

LCD rutinok.c

(#) pagaby válasza pagaby hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Rájöttem. Lemaradt a zárójel.
(#) zenetom hozzászólása Jún 30, 2011 /

Találtam egy hasznos és friss oldalt, ahol az egyes USB-s eszközök Vendor és Product ID-ei találhatók meg.
Bővebben: Link
(#) Panzer576 hozzászólása Júl 8, 2011 /

Heló!
Gergő vagyok, nemrégen vagyok tagja az oldalnak!
Engem is nagyon izgatnak a PIC-ek, és minden amihez közük van!
Körülbelül 1 éve foglalkozom PIC-ekkel, van némi tapasztalatom, de USB-vel még nem foglalkoztam.
Szertném megkérdezni, hogy ha nem nagy gond valaki tudna írni egy nagyon egyszerű USB - PIC progit amit tanulmányozhatok? (PIC18F4550-re.) Azért kérdem, mert bár itt sok-sok jó dolog van, se a C-t nem értem, csak az Assemby-t.
És valaki tudna dobni egy linket, ahonnan le lehet tölteni a progit, amivel az USB-re tudom küldeni a kiválasztott adatokat, mert az ingyenes Microchip-est nem találom!
Előre is köszönöm!
(#) watt válasza Panzer576 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Csak C-ben van elérhető demo. Ha ezzel megbékéltél, akkor találsz cikkeket itt az oldalon.

Nincs bajom vele Csak sosem használtam még!
Assembly-ben nincs is USB "vezérlés"?
(#) bbalazs_ válasza Panzer576 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

En atirtam assemblyre a soros demot, mert en sem szeretem a c-t. Valahol a topicban csatoltam is. De nem egyszeru egyaltalan, sajnos.
Ha mas erdekel, akkor irj a mail cimemre.
(#) trudnai válasza Panzer576 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Idézet:
„Assembly-ben nincs is USB "vezérlés"?”

Miert ne lenne? Magad is irhatsz USB stack-et assembly-ben, meg vannak ra peldak is a neten, sot vannak professzionalis csomagok is (penzert). De az csak akkor eri meg ha nagyon nagy hack-et akarsz csinalni avagy ha azzal sokat tudsz sporolni a gyartasi koltsegeken (tobb tizezer de inkabb szazezer darabos gyartas eseten mar megterulhet a befektetett munka ara).

Aha!
Köszi!
bbalazs! 1000 köszi!, akkor lehet néha zaklatlak majd!
MpLab-ban hól tudom gyorsítani a szimulációt? (A 2-s zöld nyíl.)

Valamint nemrég tanultam meg az LCD-t! (Azt is innen egy cikkből, jókis cikk!)
Az LCD read állapotban mit tesz a kimenetére?
(#) jap válasza Panzer576 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

assembly USB firmware: http://pe.ece.olin.edu/ece/projects.html

ugyanaz a kód megvan assembly-ben és C-ben is, úgyhogy segíthet a C tanulásában is. A C kód valahogy könnyebben átlátható...

további info a saját oldalaimon: http://jap.hu/electronic/pic18-usb.html
http://jap.hu/electronic/usbio.html
(#) Panzer576 hozzászólása Júl 9, 2011 /

Wow! Ez leköt egy kicsi időre!
1000 köszi!
(#) Ven hozzászólása Júl 14, 2011 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy valakinek sikerült lefordítani és működésre bírni PIC18f14k50-re az "USB Device - HID - Custom Demos" példaprogit a Microchiptől (Low Pin Count USB Development Kit-ként)?
A PC és a hozzá tartozó progi felismeri, de a ReceivedDataBuffer tömb elemeiben nem az elküldött adat szerepel vételkor.
Tapasztalat erről a PICről és demoról?
(#) icserny válasza Ven hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Nekem működött, de az kb. két éve volt, azóta már az USB stack új változatai vannak forgalomban (amit én próbáltam az még nem is a MAL-ba volt csomagolva).

Kipróbálhatod az előrefordított gyári demót is (USB Precompiled Demos mappa).
(#) Ven válasza icserny hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Köszi, már működik is...
(#) efiscp hozzászólása Aug 4, 2011 /

Üdv!

Megint meggyűlt a bajom az usb-vel. A probléma az, hogy egy áramkörben, amiben két 3,3 voltos pic dolgozik (az egyik végez mindent, a másik csak az usb kommunikációra kell, illetve ha nincs rá szükség, akkor a fő pic lehúzza resetbe az usb-set, ekkor soros vonalon kommunikál a számítógéppel a saját uart-jával). A kérdés az volna, hogy szeretném, ha adapterről és a vbus-ról is lehessen táplálni az áramkört. Az adapter 9V-os, ezután jön az 5V-os feszstab az 5V-os áramköri elemeknek, és erről táplálom a 3,3V-os feszstabot is (a 3,3V-os stab a 9V-ot nem nagyon bírja közvetlenül). A vbus közvetlenül az 5V körre csatlakozik. Nem nagyon találtam róla infót, de ilyen esetben le kéne választani az 5V stab ic kimenetét a vbus-tól, ha usb powered, és a vbus-t, ha self powered? Illetve ha self powered, akkor le kéne húzni a vbust a földre? Remélem érthető voltam. Kösz a választ előre is.
(#) El_Pinyo válasza efiscp hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szia!
Érdemes a Microchip demópanelek háza táján körülnézni. Például: PICDEM FS USB
Ide vonatkozó AppNote: AN950 A kapcsolás a dokumentum végén található.
Biztosan van még egyéb dokumentáció is a honlapon annyira nem kerestem rá nagy mélységben.
(#) efiscp válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Kösz a választ, pont erre volt szükségem (és itt volt végig az orrom előtt, úgyhogy megérdemlek egy STFG-t is). Annyi, hogy én inkább jumperekkel csinálom, mert nem nagyon fér bele a védődiódákon a feszültségesés.
(#) icserny válasza efiscp hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Én egyszerűen úgy csinálom, hogy egy kis feszültségesésű (LDO) stabilizátort használok (pl. LM 1117IMP-3.3), ami az USB csatlakozóról egy Schottky-diódán (SB160) keresztül kap táplálást, az adapterről (7-9 V) pedig közvetlenül. Így elsősorban az adapter érvényesül, ha pedig lehúzom, akkor az USB-ről megy a tápellátás.

Pinyo: Az AN950 kapcsolása 5 V-os áramkörhöz lett kialakítva, a kérdező pedig 3,3 V-os tápellátást használ.
(#) efiscp válasza icserny hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Kösz a választ neked is. Az áramkör kialakítása olyan, hogy szükség van az 5V-ra is. Az analóg körben LM324-es opampokat használok, ami elvileg másfél volttal csökkenti a feszültségtartományt. Ehhez még hozzájön a schottky (ha jól tudom, az 0,3V), így már csak maximum 3,2V-nál vagyunk, tehát nem lehet teljesen kivezérelni (AD átalakítás). Ha csak a 3,3V-os tápegység kellene, akkor én is a te módszeredet alkalmaznám. Most elutazom, úgyhogy ha írtok még valami okosat, csak vasárnap tudok rá reagálni.
(#) Ven hozzászólása Aug 28, 2011 /

Sziasztok!

Nem tudja veletlenul valaki, hogy a Microchip-nek letezik-e olyan demoja, amely CDC-vel 2 vagy tobb UART-ot valosit meg egy PIC-en?
Következő: »»   35 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem