Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor
 
Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 94
(#) terko válasza roland9 hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Akkora trafót nem érdemes szerezni, aminek indokolatlanul nagy lenne a teljesítménye...ha csutkán akarod bömböltetni a végfokot, vagy legalábbis rendesen igénybe veszed a 1,5-szeres trafó melegedni fog, mégha csak egy kicsit is...ha a dobozban megfelelően helyezed el, lehet hogy elegendő lesz neki ha kültéri levegőt kap...ha nem akkor elegendő egy pici 12V-os venti, hogy legalább a levegőt keringesse, így a trafó is könnyebben disszipálhatja a keletkező hőt...
(#) Topi válasza roland9 hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Gratulálok a 111111. hozzászóláshoz
(#) ferci válasza roland9 hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
1., az összehegesztett vasú trafók igazán nem valók hosszú üzemre, tudniillik a hegesztés mérettől függően rövidrezárt menetet képez, amiben nagy áram megy és melegíti a vasat, a primer meg több áramot vesz fel, + teljesítmény, +meleg.

2., mérd meg a menet/voltot és növeld meg 10 %-kal, ha tudod.

(#) Collector hozzászólása Aug 8, 2007 /
 
Flexszel el kell óvatosan vágni a szekundert, és egy fadarab meg egy kalapács segítségével kiütni a szekunder tekercset. A melegedés ellen ballasztot lehet használni, más olcsó elterjedt ilyen nagyobb teljesítményű trafót nemigen ismerek, amiker össze lehet bányászni. Bár a telepen százasával vannak 10-10.000VA-ig trafók..
(#) proksa1 hozzászólása Aug 8, 2007 /
 
Írjatok már ilyen telepeket, ha tudtok. Soroksárhoz közeli kellene. Én egyszer probáltam már a hegesztést flexel szétszedni, de nem nagyon sikerült, 4 varrat van rajta. de nagyon sokat belekell menni a lemezekbe hogy szétjöjjön.
(#) Collector válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Nem a vasmagot kell flexelni!!!!!!!! A szekundert kell, hogy lejöjjön, a vasmagot azért szedtem egyszer szét, hogy egy leválasztó trafót csináljak velük (két primer tekercset raktam egy magra). Fogalmam sincs, hogy soroksárhoz közel hol van telep.
(#) ferci válasza Collector hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Kérdeztem priviben.
(#) huhuu válasza Collector hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Jó ötlet ez a leválaszto mikrotrafobol!!!

Mükdött?

Lehet, hogy kettöt összekötök a secundernél és ugy probalom ki leválasztonak
(#) huhuu válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
nem erölködöhöz hanem kocsi, illetve föleg traktor bebikázásához használnám, rövid ideig menne
és csak pár menetet kell rátennem. Csak tudjam leszedni a secundert sérulésmntesen.
Amugy van itthon már egy halom trafó, jó lenne valamit kezdeni velük...
(#) Collector válasza huhuu hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Csak úgy lesz jó leválasztó, ha egyenletes a vágás, hogy vissza lehessen hegeszteni. Próbáltam (én hülye) kézzel közel rakni a vasmag darabot működés közben, úgy beremegett az egész, hogy majdnem letáncolt az asztalról Arra gondoltam még, hogy egy menetet kéne vágni a két vasmagrészbe, és tekeréssel lehetne állítani a trafó 'hatásfokát', hasonlóképp mint a hegesztőknél szokás. Végülis az működik, de ügyesen kell megcsinálni.
(#) huhuu válasza Collector hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
huuu mekkora sujt lehetne vele felemelni vajon? biztos nagyot.
(#) Collector válasza huhuu hozzászólására (») Aug 8, 2007 /
 
Felemelni? (súLY) Már elektromágnesként? Ahhoz egyenirányítani is kéne De akkor már inkább a nagyáramú áttekercselt trafót kéne, 3V 650A, de ahhoz nincs elég vaskos diódám.
(#) Parázs Gábor hozzászólása Aug 9, 2007 /
 
Nagyon szar melo de ugy is lehet átekerni mikro trafot hogy nem vasalod ki hanem átfüzöd a drotot.Beválik
(#) fureszk válasza borneo hozzászólására (») Aug 10, 2007 / 1
 
hát a teljesítményt nagyjából meg lehet állapítani a primer ellenállásból:
P=1000/R
tehát 100Wos toroid esetén kb 10ohm a primer ellenállás.
(#) gulasoft hozzászólása Aug 10, 2007 /
 
Trafó méretező.
Nem tudtok trafó méretező programot valahol. Legalább egy név kéne, aztán keresem a neten, csak lövésem sincs milyen néven futhat.
(#) 18david18 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Tessék!
Próbáld ki ezt!
(#) 18david18 hozzászólása Aug 10, 2007 /
 
Ja és sose használtam!
Szóval ha nem jó akkor bocs
(#) Parázs Gábor válasza roland9 hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
Szia
Ha a végfok 400W és tartosan szeretnéd kivenni belöle a 400W-ot(és nem csak 1Khz-en) akkkor egy csatornához 750-800VA-est rakj be megfejelve méretes pufferekel.Ekkora teljesítményű trafonál erősítőbe nem célszerű EI-M-HIPERSIL vasat használni mert nagy helyet foglal, tehát maradt a toroid.Ha nem akarsz tekercselgetmi akkor maradt az, hogy valamilyen bontoban szétnézel vagy pedig ujat vásárolsz.Ha az ujnál maradsz akkor itt érdeklődj.
(#) szamóca hozzászólása Aug 11, 2007 /
 
A toroidokkal kapcsolatban 2-3 nappal ezelőt elég sok hitetlenkedőre akadtam azzal kapcsolatban hogy indulásnál nekem nem veri le a kismegszakítót egy 700VA-es+egy400VA-es egyszerre indítása. Én sem tudtam megmagyarázni ,ezért megkérdeztem egy tekercselő barátomat aki ezt mondta:"A torroid ( kor alaku, nem a szabalyozhato) azert veri le a biztit, mert hipersil vasmag van. Bekapcsolaskor, ha a szinusz hullam tetejen vagyunk rokton aramot vesz fel, de itt nincs akkora tehetetlensege (gauss gorbe) a vasmagnak mint a regi vasmagoknak, igy gyakorlatilag rogton indukal (nincs felfutasi ido a vasmagban) a szekunder oldalon. Ez azzal jar, hogy a szinusz hullam teteje kozeleben ez gyakorlatilag rovidzaratot jelent(foleg ha kondi van a szekunder oldalon, mert az rovidzar).
Ezt lehet kompenzalni, ugy, hogy a primer oldali tekercs impedanciajat noveled.
Ez azt jelenti, hogy ha kiszamoltad a primer oldali menetszamot megszorzod a menetszamot pl 1,2 vagy 2-vel.Ebben az esetben a primer oldal impedanciaja ellenallaskent jelentkezik a halozat fele, igy bekapcsolaskor van felfutasi ideje. Ez persze tobb rez, de cserebe lomhabb lessz a trafo (nem huzza meg a halozatot, kissebb uresjarati aramfelvetel--- kisseb primer oldali huzalatmero -- stb) "
Szóval valószínű hogy a toroidok rendesen meg lettek csinálva, nem spóroltak a rézzel. Ennyi.
(#) Parázs Gábor válasza szamóca hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Szia
Ha 2szer anyit tekersz a primere az oké, hogy nagyobb lesz az ellenálása de viszont a magon kétszer anyi helyet foglal, kevesebb lesz a szekunder tekercsnek a hely.Pl:Ha egy olyan trafót tekersz amiből ki lehetne szedni 200VA-t, ha én kétszer anyi primert tekersz akkor már csak 120-100VA tudsz kiszedni belöle mert enyi fért fel.Bár mivel toroidről van szo anyit tekerhetek fel amenyit akarok csak átmenjen rajta egy csavar.
(#) Pafi hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
szamóca!

Hát lehet, hogy amit a trafótekercselő mondott, az még jó volt, de ami ide megérkezett belőle, az már elléggé kusza.

2 dolog okoz nagy induló áramot:

1.: nagy elkó a kimeneten (egyenirányító után). Ez gyakorlatilag bármilyen trafónál ugyanakkora induló áramot okoz, de nagyon ritkán szokott akkora lenni, hogy levágja a megszakítót.

2.: trafó vasmag telítése. Ez akkor következik be, ha a vasmagban az indukció eléri a kb. 1,6...1,8 Tesla értéket. Ekkor a mágnesezési induktivitás (trafó helyettesítő képében a "függőleges" tag) szinte nullára csökken, és csak a primer szórási induktivitás (ez toroidnál szinte 0), meg a primer ellenállás korlátozza az áramot. Állandósult üzemben az indukció tipikusan -1,4 és +1,4 T között szinuszosan változik. Az indukció más néven a mágneses fluxussűrűség, vagyis a fluxus/keresztmetszet. A fluxus pedig a menetenkénti feszültség integrálja, vagyis grafikonon ábrázolva a feszültség*idő terület.

Ha a bekapcsolás pont a feszültség maximumánál történik, és a bekapcsolás előtt az úgynevezett remanens mágneseség 0 volt, akkor a fluxus negyed periódusig nő (mondjuk 1,4 T-ig), aztán negyed periódusig csökken (hiszen ekkor már negatív a feszültség), eléri a nullát, negyed periódusig tovább csökken (-1,4 T-ig), majd megint nőni kezd, és így tovább, a két szélső érték között! Így semmi gond, nem megy telítésbe!

Ha viszont pozitív nullátmenetnél kapcsoljuk be, akkor fél periódusig nő az indukció, tehát ugyanaz a trafó most 2,8 Tesláig szeretne fölgerjedni, de ez nem következik be, mert már előbb (kb. negyed periódusnál) telítésbe megy a mag, és a primer feszültség a drót ellenállásán disszipálódik el, miközben I=Uprimer/Rprimer áram folyik. Ez az áram egy 700 VA-es trafónál elérheti a 300 A-t is, és a negatív nullátmenetkor szűnik meg.

Ha a trafó bekapcsolásakor még a remanens mágnesesség is nagy volt (akár 0,8 Tesla is), és pozitív nullátmenetnél kapcsoltuk be, akkor már hamarabb, kb. 1/8-ad periódusnál telítésbe megy, tehát tovább folyik a zárlati áram.

Ha a primer menetszámot megnöveljük mondjuk 10 %-kal, akkor nem csak 10 %-kal csökken az áram csúcsértéke, de mivel csökken a menetenkénti feszültség, ezért a mag időben jóval később éri el a telítési indukciót, kevesebb ideig folyik a zárlati áram, illetve nagyobb valószínűséggel lehet úgy (olyan fázishelyzetben) bekapcsolni, hogy egyáltalán ne is menjen telítésbe.

Az sem mindegy, hogy milyen védelem van fölszerelve a lakásban, mert egy pl. 6 A-es megszakítót sokkal könnyebb leverni, mint egy 10 A-es olvadóbiztosítót!
(#) Pafi válasza roland9 hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
roland!

400W szinusz, vagy 400W zenei?

Én abból a kapcsolásból 400W zeneit mernék kivenni, de így is nagyon félnék tőle, mert semmiféle zárlatvédelem nincs benne. Ha nagyon bízol benne, hogy nem fogod rövidre zárni, akkor esetleg...

400 W zeneihez a táp stabilitásától függően (minél nagyobb a trafó túlméretezése, annál stabilabb a táp) szinuszos 200...300 W tartozik. Ha elég neked a szinuszos 200 W, akkor 600 VA-es toroid is tökéletes, de ha 300 W-ot szeretnél, akkor kb. 1200 VA-es kell.

600 VA-es trafóhoz tudok adni primerrel megtekert vasmagot, neked csak a szekundert kellene rátenni (mondjuk ez sem kevés, kb. 2*70 menet). 5000 Ft-ért megkaphatod.
(#) roland9 hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
Nekem 400W-zenei teljesítmény kéne! Nem nagyon akarok vásárolgatni így póstán keresztül mert majden annyiba kerül a póstaköltség mintha vennék egy újjat.
De azért köszi! szerintem maradok a Mikró trafójának az át tekercselésénél.
(#) Parázs Gábor válasza roland9 hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Mikro trafó,nem túl szerencsés szerintem.Ha mégis emellet döntesz akkor szerez be neki egy ventilátort.
(#) Collector válasza roland9 hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
A postával kapcsolatban csak annyit, hogy egy 25 kilós 2,7kVA-es toroid trafót 1k -ért szállított a posta 150km-re, 1 nap alatt! Csak külföldről drága a posta.
(#) szamóca válasza Pafi hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Gratulálok Pafi! :eek2: Ez teljességgel kimerítő válasz volt. Amit a barátom írt, az túl egyszerű fogalmazvány (bár számomra érthető) Ebből is tanul az ember. -mindig van magasabb szint .
(#) Pafi hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
20 kg-ig meg csak 710 Ft.

De eleve nem értem a dolgot. Ha újat veszel, azt ki fogja neked házhoz vinni?

A mikrótrafónak, azon kívül hogy melegszik, a szórt mágneses tere is óriási, ami mondjuk egy audió célú készüléknél elég gáz! Persze ha Brumi maci a kedvenced...
(#) Pafi válasza szamóca hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Köszönöm!

Ha lett volna még egy fél órám, rajzokat is mellékeltem volna, úgy érthetőbb lett volna.
(#) Subwoofer hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
Hali!
Én sztem sem érdemes mikró trafót alkalmazni erőssen túlgerjesztett primer... meg amit Pafi is mond a szórt mágneses tér..
Ha normális erősítőt akarsz és már belevágtál a projectbe akkor méllyen bele kell nyúlni a tárcába... Arról nem is beszélve,hogy az erősítő lelke a tápegység ha az gyér akkor abból nem sok minden lesz.
Elvégre az erősítő egy modulált tápegység!

De viszont Pafival azzal nem értek egyet,hogy 2x300W-hoz kell 1.2kW-os trafó! 1.5x túlméretezés bőven elég.. Vagy csak szinusz jellel fogod hajtani?? Zenével hallgatva az erősítő soha nem fogja teljesen lehúzni a tápot.. Ez az óriási túlméretezés az A osztályú végfokoknál szükséges! AB meg B osztályba MAX másfélszeres annál nagyobb felesleges
(#) Subwoofer hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
A másik meg,hogy sztereo esetén berakok egy fázisfordítót és máris nem dupla akkora áramokat kell kilökni a trafónak.. és azért az nem mind1
Következő: »»   6 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem