Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   114 / 1271
(#) ferzoo válasza szarkamatthew hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Sorvég indul nagyfesz.sercenés bekapcs.kor hallható?Képcsőfűtés ok?Mert ha igen akkor videovégfok ic.nem adja ki a szabályzó jelet a procinak,de más apróság is lehet.Ic.hiba nem túl gyakori,látatlanban nem tudok többet segíteni.Jó márka a Metz érdemes javítani a service-ben mindig +gyógyult.Elektroműszerész vagyok,esetleg erre jársz,nem boldogulsz vele +javítom neked.Békés megye északi részen lakom.
(#) HomA hozzászólása Jún 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Panasonic TV hiba: Scartról minden megy, de a tunerről csak hang van, kép nincs. Kb. 2 óra szünet után lett visszakapcsolva a TV, elötte minden jó volt.
Találkozott már valaki a problémával?
Mellékeltem a rajzot, ha nem forrasztás adta meg magát, akkor a Q609 környéke lehet a ludas?
(#) szarkamatthew válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
köszi!
(#) Norex hozzászólása Jún 8, 2009 /
 
Üdv mindenkinek, nem tudom,hogy jó helyre írok-e,de segítségre lenne szükségem. Vettem egy SAMSUNG PS63-756 típusú Tv-t. Nem is volt vele gond egy darabig. De aztán jött a puff. Be kapcsolom a tv-t és 10-15 perc múlva elmegy a hang,de kép van és azt írja ki középen egy kis balakban,hogy jel keresés,miközben hátul fútt tovább a műsor. Aztán 10 per múltán miután folyamatosan ez van a képernyőn azt írja nincs jel,de még mindig fútt a műsor a háttérben persze továbbra is hang nélkül. Ja és ezek a folyamatok közben nem reagál semmire se gombok se a távirányítóra. 3 per múlva eltűnik a minden csak a műsor marad és a tv kikapcsol és majd magától bekapcsol és aztán megy minden tovább rendesen amíg huzamos ideig nincs kikapcsolva a tv és aztán megint ez a procedúra. Na ez volt az első 2 hétben most már olyat is csinál,hogy miután lement ez a procedúra rá 10 percre berecseg és kikapcsol a tv és be. Bővült! Ha huzamosan nyomom a kikapcsolás gombot a távirányítón akkor az első procedúra lerövidül kb 5 perccel tehát nem 15 per csak 10. De ha kihúzom kábelt a tápból aztán minden COOL,valami megoldás?
(#) mofesa válasza bringas2 hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Üdv.Az Orion tv-nél kiment a sorindító tranzisztor.Csere után se kép sem hang.Ehez kéne egy kis segítség.
Amiről Te beszélsz az egy Videoton,de nem néztem meg még a képcső tipusát.Az Orion most fontosabb lenne,ha tud valaki segíteni azt megköszönném.Azért köszi a hozzászólást.Mindig tanul az ember valamit.
(#) bringas2 válasza mofesa hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Nem akarlak kiábránditani de a Vt.+Orion ugyanugy működik,hibájuk is hasonló álltalában.Ha a tápot le tesztelted és jó volt,a sorvégtranyot kicserélted akkor marad még a sorkimenő tr.esetleg a függ.eltérítő Ic. TDA,TA,ezt multiméterrel gyorsan kilehet sípoltatni.Akár 1 zárlatos diódát elkot,ami azért ritkán fordul elő.Amugy táp szekunder részét 144-146V izzóval probálhatod 230V/60W.
(#) mofesa válasza bringas2 hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Köszi szépen.Remélem a táp jó.Más szerencsére olcsóbban megúszható.
(#) elkabong hozzászólása Jún 11, 2009 /
 
Van egy Samsung WS-32Z308P tip. TV-m. Ami egyszer csak megállt. Kicseréltük a sorvég tranzisztorokat, aztán kipróbáltuk. Utána ismét kicseréltük őket és a nagyfesz trafót. Most már van készenlét, de nem lehet elindítani a TV-t. A fesz. is csak 123V a 135V helyett ill. 8.7V a 12V helyett. A kondikat cseréltük, de a helyzet nem változott. Van e ötlete valakinek, érdemes e a táp IC-t kicserélni. Tud az ilyet csinálni? Az vagy működik vagy nem, nem?
(#) szlaci1949 hozzászólása Jún 11, 2009 /
 
Sziasztok!
Samsung CK20S10BZ típusú TV-vel van gondom.
A hang és a kép bekapcsolás után 20-30 perc múlva indul. Táp jó, nagyfesz van.
Mi okozhatja a jelenséget?
(#) ferzoo válasza elkabong hozzászólására (») Jún 11, 2009 /
 
Szerintem ha megy a táp állitsd be,ha végképp nincs +135V cseréld ki az elkokat primer/szekunderben 2,2mikro 10mikro 50V,100mikro 250V szek.Sorvégtranyó csak 1van nem szokott magától tönkre menni,csakugy.
(#) elkabong válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Az a gond, hogy ez egy két éves 82 cm.-es 100Hz-es Samsung slim TV elég spec. alkatrészekkel. Van egy táp IC amibe mindent beintegráltak és semmilyen állítási lehetőséget nem találtunk. De ha valakit aki otthon van ebben és szereti a kihívásokat érdekel a probléma szívesen felrakok egy rajzot. Ja és köszönöm a hozzászólásodat.
(#) Dudus válasza elkabong hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Akkor a rajz alapján bogarászd ki, a táp IC, hogyan kapja a visszacsatolást és annak környékén keress megnyúlt vagy szakadt ellenállásokat, esetleg rossz optót vagy zenert vagy egyéb referenciaforrást. Esetleg nézd meg nem lehet-e állítani a szervízmenüben. ( Mondjuk én még rendszerfeszültséget állítani, menüből, nem láttam.)

Ha ez rendben, keresd meg mi terheli be ennyire a tápot, hogy nem állnak be a feszültségek.
(#) mofesa válasza bringas2 hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Üdv.Kicseréltem amit mondtál.De semmi.A tápnál van egy termisztor arra gyanakszom még,de nem tudom,hogyan kell azt bemérni.
(#) Muszti hozzászólása Jún 13, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy Orion 2836 MTX-S TV-ről van szó. Nagy valószínűséggel a sorkimenője füstölt el.
Ennyit tudok mondani, TV szerelés terén nem vagyok tapasztalt, de hátha tud valaki segíteni egy-két jó ötlettel, hogy mit is kellene megnézni ill cserélni. Annyit tudok mondani, amikor bekapcsolom, akkor a LED is villog az elején és a szokásos TV bekapcs "hang" hallatszik szaggatva, de nem jut el a bekapcsolásig. A LED villogása párhuzamos a hanggal, ekkor füstös szagot érezni a készülékből. Nagyjából megnéztem az alaplapot és csak a sorkimenőt láttam kormosnak. Szerintetek egy FBT csere elegendő volna, vagy mindenképpen mást is meg kell vizsgálni, vagy végső esetben szervizeltetni kellene? A választ és a segítséget előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Bálint
(#) buburobi válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Helló!
Még mindíg a lifetec tv-vel killódok. Az IC-t kicseréltem, a tápágban egy uf4006-os dióda is zárlatos volt de van még ott 3db ellenállás egymás mellet ami felismerhetetlenül megsült. mind a 3 a sorkimrnőre megy. mit javasolsz? Akár hogy mérem szakadás és sajnos a szinkód sem olvasható. Amúgy az IC 2, 3, 4-es jábain vannak. Csatoltam az IC adatlapját is.

Tda8177f.pdf
    
(#) Sebi válasza Muszti hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Ez a szaggatott (pumpálós) üzemmód a táp túlterhelésére utal - általában. Legelőször szippantsd ki az ónt a sorvég tranyó kollektoránál (vagy vedd ki a tranyót). A kollektor és emitter helyére tégy egy 230/60W-os izzót és próbáld a tápot indítani. Ha az izzó kb fél fénnyel világít stabilan, akkor a táp OK. Ezután a sorvégtranyót mérd meg C-E zárlatra, ha jó, keress tovább a sorkimenő körül. A szekunderén is vannak diódák, ezek is be tudnak támasztani a tápnak.
Ha púpos elkó van a környéken: csere.
A sortrafó általában "kormos", mivel vonzza a port, ha zárlatos lesz újkorában, akkor nem kormos, nincs ott akkora energia, hogy kifelé égjen, bár néha kilyukad és csattogva sül ki a talaj felé. (sziloplaszttal javítható).[OFF]
(#) bringas2 válasza mofesa hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
A bejövő táp.~230v nál van PTC.ellenállás ez kerek 5ft.os méretű 2kivezetéses 1-2ohm értékű szokott lenni.Én még nem cseréltem soha,nem igen szokott tönkre menni.
(#) ferzoo válasza Muszti hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Amennyiben a táp.jó,és a sorvégtranyó is esetleg csere után is fűstöt jellegzetes műanyag szagot ad, cseréld ki a sortrafót.Nagyfeszt nézd + van e?Ez bekapcs.nál erős sercenést ad,a képernyő elé tedd a kezed kb.1cm.re.Elektrosztatitikus térerő vonzódás jön létre amit érezni lehet azonnal.
(#) ferzoo válasza elkabong hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Igy látatlanban nem tudok többet segíteni,nem sok gondja lehet a tápnak az biztos.Gondolom a forrasztásokat már átnézted.Ha előttem lenne műszerrel átnézném rajz nélkül is +lehet javítani.Működésre kell rájönni ill.nyomon követni az áramköri részeket.
(#) ferzoo válasza buburobi hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Gondolom 55cm.képátlójú a Tv.d,cseréld ki 2lábra menő R-t 2,2ohm,3,3ohm 2W ra,ekkor 26-28Volt tápfeszt.kell mérned.A 4es láb a GND.testre megy,ide tégy be 0,33ohm 2W vagy hasonló értékű bizt.R-st.A 3as láb a flyback=visszafutási impulzus,sorkimenőröl kapja,mérjél rá ellenállás előtti részre,mennyi a fesz.g?Az Ic.nek 2-3-5V ra van szüksége max.Ehhez viszonyits ill.nézz meg 1hasonló Tv.t ami ilyen felépítésű eltérítő ic.vel megy.Mármint a kapcsi rajzát.
(#) ferzoo válasza buburobi hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Mivel 8-10éves Tv.röl van szó a táp.diódáról ic.re menő R-s beforrasztása előtt,elenőrizd a táp.szekunderi fesz.geket,igy sorvégnek 112-115Volt stabilizátorok jelfeldolgozó ic.k áramkörök részére 14-16Volt procinak 5V megy stab.on keresztül.A táp.primer részében érdemes 2,2mikro 50V és 47-100mikrot cserélni.Tápszűrő elkot 150mikro 400Volt is kimérni, szükség szerint csere.TDA8177 tápszűrőjét 1000mikro 35V cserélni 2200mikro 50V is jó.Ajánlatos Ic.védelmében.
(#) mofesa válasza bringas2 hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Még egy próbát tettem a sorkimenőnél.Beraktam a helyére megint az izzót,most semmi.Nem is világít.Szerinted merre tovább?
(#) buburobi válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Az igazság az, hogy ez egy 72cm-es (sztereo, 3 scart és 3 rca cstlakozóval) tv. Az ic a sorkimenőről kapja a tápot, (legalábbis az ic 2, 3, 4-es lába a sorkimenő 6, 7, 8-as lábaira van kötve R, D-vel csatolva /azt hiszem a sorrend ez/). A GND-re 1-3,3 ohmig próbáltam, a flyback-re és a Supply-ra 1-22ohmig (egyszer mingenhova 180ohmot tettem) 2X volt kép. Az első esetben különböző vastagságú csíkok "ugráltak", a második esetben erősen világított a képcső(mindenhol szines foltok/megeshet, hogy elmágneseződött/) és a GND-R füstölt. Mivel az eredeti ellenállások is 0,5w-osak voltak ém is azt használtam. A feszt közvetlenül a sorkimenőn mértem (az ellenállások nélkül /ilyenkor csak a csík látszik/) a 7-es (GND) lábhoz képest. A 6-os lábon 3-11V, 8-ason 27-60V (többször mértem és az eredmény mindíg más volt, a mérőzsinór megfordításakor is változott / váltakozo feszt mértem/)
(#) elkabong válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Így is köszönöm, hogy hozzászóltál. Annyit még hagy kérdezzek, hogy a te tapasztalataid szerint a táp IC hibája lehet a lecsökkent feszültségszintek, vagy akkor egyáltalán nem adna ki feszt? :help:
(#) patexati válasza elkabong hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Hali! Ha van kedvd építsd meg a következő kis egyszerű kapcsolást ezzel a sorkimenőt és más tekercseket is 99%-os valószínűséggel ki leget szűrni ha bennük menetzárlat van! Szerintem nálad ezt kéne vizsgálni ezért gondoltam erre!

nyakhiba.jpg
    
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Na ez a kapcsolás az előző a nyák! A nyílnál az egymás mellett lévő két forrszemet össze kell zárni ez hibás de utánna tökéletesen üzemel!

kapcsolas.gif
    
(#) ferzoo válasza elkabong hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Igy van ha rossz lenne nem indulna a táp.tehát ic.jó nem kell cserélni,félig rossz=olyan meg nincs.
(#) ferzoo válasza patexati hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Én tudok NE555 ic. 16KHZ impulzusokkal hajt meg Tip122,és BUT18A tranzisztorokat.Utobbi kollektorába kell kötni a sorkimenőt 12Voltról működik.Bármilyen sortrafót meg lehet vizsgálni vele,ha jó a trafó kiad 15-20KV.ot,ha rossz nem ad ki csak 1-2KV.ot és az ák.áramfelvétele is megnő 0,6Amp.röl 1,5-2Amperre.Ezt is méri.
(#) abc123456 hozzászólása Jún 14, 2009 /
 
Sziasztok lenne egy olyan problémám hogy egy orion 28HDA TV-788 típusú tv függőleges ic csere után a képernyő teljesen kék fehér vízszintes csíkokkal, av-ról üzemeltetve hang van kép nincs de ha belépek a szervíz menübe akkor a háttérben a kép is megjelenik, ha kilépek a szervíz menüből akkor újra kék képernyő fehér csíkokkal. Ha valaki tud segíteni hogy mi lehet a hibája ,vagy egy rajzot küldeni akkor azt nagyon megköszönném.
(#) elkabong válasza patexati hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Köszönöm, majd rápróbálkozom.
Következő: »»   114 / 1271
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem