Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   179 / 1274
(#) kadarist válasza tsanyesz hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Szia!

Keresd meg a zárlatos alkatrészt a tápvonalon. Segít a rajz!
(#) tsanyesz válasza kadarist hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Nem teljesen értem az egészet. Nem nagyon találom a main vonalon mi van, mi az ami bezavarhat.

Elkó, egyenirényító dióda, a sortranyó kollektorára kötött alkatrészek, eltérítő-csatolókondi. Minden ami galvanikus kapcsolatban van a sortáppal.

Ez a DP130 nevezetű IC micsoda? Úgylátom, az is bezavarhat a rendszerbe, viszont neten semmit nem találtam róla.

Az egy hibrid hibajel-erősíző. Bővebben: Link. Csináld úgy a hibakeresést, hogy forraszd ki először az R803-at, és úgy mérj ellenállást a D802 katódján. Ha így megszűnik a mért 30 ohmos ellenállás, akkor a C814 után keresd a zárlatot (sortranzisztor körül). Lépésről lépésre határold így be a zárlatos alkatrészt.
(#) tsanyesz válasza tsanyesz hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Azt hiszem találtam valamit. A múltkor megvezetett a sorvégtranyó speciális felépítése, e miatt cseréltem. Most viszont az új tranyó csont zárlat. Kiforrasztottam és elindult a táp. A main fesz is megvan, viszont a 131,3V helyett 140,5V. Ettől nyúvadhatott meg a sorvég? Vagy mitől?
Úgytűnik jól jöhet még a régi tranyó.

Most hogy nincs bent a sortranyó méregettem. A B-E forrpontok között (a panelon) teljes zárlat van. Rámértem az R402-re, aminek 22 ohmnak kellene lenni, beforrasztva az is 0. A T401-nek milyen ellenállásúnak kelllene lenni?

Terhelés nélkül nagyobb lehet a tápfesz. Ekkora eltéréstől nem pusztul el a tranyó. A kollektoron lévő kondenzátorokat ellenőrizd!
(#) fikszes hozzászólása Nov 30, 2009 /

Sziasztok!
recor RC-4120 PST televizió
hibajelenség:bekapcsoláskor a piros led (készenléti )kialszik (reagál)de nincs kép. táp úgy tűnik jó,sorkimenő nem indul nem tudom hogy megkapja-e a megfelelő áramellátást! talán rossz!
15 éve foglalkozom elektronikával,munkám,hobbim is.
tévéjavítással nem foglalkoztam de én olyan típusú ember vagyok,amit tudok megjavítok.na jó javítottam egy pár tévét (megmozgósodott körbeszakadt alkatrészek átforrasztása)
ha valaki tudna segíteni abban hogy a táp izzós módszerrel való ellenőrzés után mi a teendő?
a sorkimenőről azért gondolom hogy nem megy,mert áramtalanítás után kisütéskor nem szikrázik és egy kis ellenőrzést végeztem rajta: nem tudom hogy van -e jelentősége:ami a képcsőre csatlakozik (korongos valamit 4-5mm-re tettem a képcső érintkezési pontjától gondolva ha működik, bekapcsoláskor elektromos szikra keletkezik a két csatlakozási pont között.
(#) kadarist válasza fikszes hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Szia!

A képcső fűt? Ha fűt, akkor a sorvégfok biztosan működik. AHa nem megy, akkor nézd meg, hogy a sortranzisztor kap-e vezérlést. A Recoroknál a bázis-csatoló trafó is lehet hibás.

Végigméregettem őket, úgy tűnik nics köztük zárlatos. Mitől szállhatott el a sorvágtranyó? Látszólag minden rendben.
(#) fikszes válasza kadarist hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Köszönöm a segítségedet!
A képcső nem fűt a sor tranzisztort hogy mérhetem hogy kap e vezérlést?
rámérve a C-B=114v C-E=114voltot mérek.
(#) frissadam válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Nem fütyülő hangja van. Elég nehéz eldönteni honnan jön, annyira gyenge.És van hogy elindul. Valószínűleg akkor nem zárlat.
(#) kadarist válasza fikszes hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

A sortranzisztor bázis-csatolótrafó primerében lévő meghajtótranzisztor bázisán kellene 15625Hz-et nézni, és a kollektorán is, oszcilloszkóppal vagy frekvenciamérővel. A vezérlést így lehet ellenőrizni.Bővebben: Link

Az én problémámra nincs valami ötleted, mitől pukkant meg a sorvégtranyó?

Kollektor-kondikat megnézted?

Meg. Én úgy láttam minden rendben velük.

Meg is mérted őket?

Természetesen meg. De a mérések alapján nem volt egyik sem zárlatos. Legalábbis az ohmmérő szerint. Ott mértem a helyükön őket, nem forrasztottam ki, de ha zárlatos lett volna, az úgy is kiderült volna.
(#) kadarist válasza tsanyesz hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Szakadást kell nézni, és azt kapacitásméréssel lehet elvégezni. A tranzisztorok attól is tönkre szoktak menni, hogy kollektorkapacitás nélkül nagyon felmegy a kollektor-emitter feszültségük. Forraszd ki a kondikat!
(#) tsanyesz válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Rendben, átnézem olyan szempontból is. De ma már nem, reggel meló. Jelentkezem, ha kiderült valmi. Addig is köszönöm a segítséget. Jóéjt!

Kondenzátormérés=kapacitásmérés
Jóéjt és majd jó munkát. Én éjszakás vagyok
(#) tsanyesz válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Ez nekem is tiszta volt, mármint a kapacitásmérés=kondenzátormérés. Nem vagyok teljesen kezdő, mondjuk a TV szerelésben eléggé. De csak úgy lehet belejönni, ha hozzáértőtől tanul az ember és csinálja. Csak nem fog ki rajtam(tunk)!
Még egyszer köszönöm, és jó munkát!

Csak azt akartam mondani(írni), hogy a kondenzátorok jóságát kapaacitásméréssel lehet megtudni. A tv-k impulzusfokozataiban gyakran vannak szakadt és zárlatos kondenzátorok. Legyen az poliészter vagy elektrolitikus. Résen kell lenni!
(#) stefan125 hozzászólása Dec 1, 2009 /

sziasztok volt mar valakinek homokoraalakba oszze huzodott kepe nekem po agy tesla NR321FW60ST
tipusu tv csinall ilyet
ha volna valakinek oklete lecci szoljon
koszii
(#) kadarist válasza stefan125 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Szia!

Képet mutass a hibáról! Addig is szedd le a hátulját, nézd át a forrasztásokat, stb. Az E/W áramkör hibája szokott ilyen vízszintes torzítást okozni. Rajzod van hozzá?
(#) Doncso hozzászólása Dec 1, 2009 /

Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy a TV mitől csinálhatja azt, hogy néha olyan mintha egy század másodpercre elmenne az áram majd vissza, , lehet haldoklik a tápja, így pislant és a hangszórója is picit reccsen, mintha nagyon gyorsan kihuznám és vissza, remélem értitek mire gondolok?
Üdv.
(#) Bonanza02 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Valamelyik kondi kiszáradhatott a tápban. Érdemes időben végére járni,mert ez a hiba nem fog elmúlni magától.(még rosszabb lesz)
(#) zsolti002 hozzászólása Dec 1, 2009 /

Sziasztok. van 1 régi tv-m Siemens bildmeister fc 842-es. eddig az volt a baja hogy nem lehetett bekapcsolni.
kicseréltem a panelon az összes elkót és elindult.Most az vele a gond hogy csíkos a kép (kb fél centinként) a képen is látszik.az lenne a kérdésem hogy min kellene állítanom? a fókuszpoti nem segít semmit a csíkok megmaradnak. raktam föl egy képet a panelról is. segítségetet előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza zsolti002 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Szia!

Ilyenkor kell elővenni az oszcilloszkópot. Megnézegetni a a tápok szűretlenségét stb. Esetleg nem az antennacsatlakozón megy be valamilyen zavar? Scarton megy be a jel?
Következő: »»   179 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem