Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Van ráció a kisebb ellenállás érték használatában.
Akkor az 1,2K helyett 2K (max kirakom 2db 1K 0,6W ból) és a 2,2k -sat rakjak az 1,5K- s helyére?
Átrajzoltam kicsit a nyákot, így jó? (a felét levágtam mert mono ra lesz szükségem, illetve ha a jobb oldalán alul nézzük akkor van egy 680nF os kondi ami nagyobb méretre lett tervezve, mivel nem kaptam így kicsit átalakítottam, hogy ne kelljen akkora részt "áthidalni" és így kivettem egy nagyobb részt ahol a test kivastagszik, bár nem tudom, hogy annak van-e jelentősége, vagy csak design ) Sajnos nemigazán terveztem még erősítő nyákot. Jah amúgy 8k6 helyett találtam 8k2 -őt inkább nagyobbat tegyek oda? Azt is kitudom tenni 2 ből végülis
A nyomtatott áramkör jó lesz, a két soros 1k-ból kialakított 2k úgyszintén.
A 8k6 ellenállás helyére inkább 10k-t ajánlok.
Rendben köszönöm!
Mondjuk én ilyen H-híd szerű megoldásra gondoltam, csak nem igazán tudom hogy kéne méretezni. Már ha egyáltalán működőképes az ötlet. A tápfeszültség 40V + - , ez inkább legyen 39V mint mondjuk 42V? vagy annyira nem fontos? A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
Mi az a H-híd szerű megoldás?
A tápfeszültség elég széles határok között ingadozhat, a konnektorból sem mindig 230V-jön ki
Gőzöm sincs mi az a H híd ... egy moderátor átírta és ez lett belőle
A hűtéssel kapcsolatos volt szerintem, méghozzá hogy a T -idomot honnan lehet beszerezni? Ha jól emlékszem, illetve mekkora hűtést igényel? Mekkora bordára lesz szükségem?
A "T", vagy "L" idom nem feltétlen szükséges, a végtranzisztorok lábait hajlíthatod felfelé is és alulról ülteted be őket, sőt így is lehet.
A hőtőbordának nézd meg a termikus tényezőjét. Ez például 1,8K/W-os. Jelentése: wattonként 1,8°K (különbség tekintetében = 1,8°C) lesz a borda melegedése. Feltételezve, hogy 30W lesz a maximális disszipáció, ez a borda 54°C-al melegszik majd maximálisan a környezeti hőmérséklet fölé. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
Lenne egy újabb kérdésem:
+-40V ról megoldható, hogy 4 ohmos legyen a conductor?
Megkérnélek, nézd meg légyszíves, hogy az értékeket jól írtam-e be a kapcsolási rajz alapján. Ha jó akkor sok, kezdő (mint én) dolgát megkönnyítené a legalsó beültetési rajz amin az alkatrészek értékei fel vannak tüntetve (csak a jobb oldalinál).
Köszönöm!
Elnézésedet kérem lemaradt.
Helyesnek látom a beírt értékeket. A gate lábakat bekötő álló ellenállások 220 ohm-osak.
Köszönöm! Akkor akinek szüksége van rá segítségnek jól jöhet!
Sziasztok! Építettem egy VF2 re épűlő erősítőt KD Mester kapcsolási rajzát, nyáktervét figyelve. 3 db FET párral építettem, majdnem Monster, de kihagytam belőle az áramkorlátozót Reloop fórumtársunk javaslatára. A BD139 és BD140 páros helyére a lábkiosztás miatt fordítva egy MJE15030-31 párost tettem be. Élesztést a leírt módon hajtottam végre. Fel is éledt a drága. +/- 60 V tápról megy. Megszeretném Veletek osztani a végfokom hibáját, ami persze csak az számomra az.
Következett az erősítő tesztelése. A z erősítő bemenetén elöszőr 1µF MKP kondi volt. Színusz jelet adtam a bemenetre, számítógépes scóp figyelte a kimenetet. (1000 Hz). Kimenő AC feszültség 27 V-nál megskalpolta a színusz jelet. Hangjába sem tetszett minden. A bemeneti kondit kicseréltem egy 3,3µF 16V- os Tentál kondira. Új teszt, a kimeneti AC feszültség most már 40 V, aholt tört a hullám teteje. Ez mind szép és jó. Hangra is tökéletesnek nevezném. A hibája, hogy üresen hagyott kimenetet mérve 17 V DC jelent meg. Ennél a 17V nál áramerősség nem volt. A hangsugárzó bekötésénél csatanással húzza le kimeneti feszt 1mV-ra. Az IC (NE5534) kimenetén lévő rajzon szereplő 1,8K ellenállásokat 1,5K ellenállással helyettesítettem. A nyugalmi áram mérésnél, a Source ellenálláson keresztűl 1,2mV -t mértem. A hanggal nem volt gond, egy keveset rátekertem, 1,5mV ig. Javaslatot szeretnék kérni, kollégák és egy Zobeltag segítségével orvosolható lett a kimeneten a 17V problémám. Kiszeretném hagyni a Zobeltagot és azt szeretném, hogy a kimenetem max, csak pár mV maradjon. Válaszokat várva, Szép Estét Mindenkinek.
Sziasztok! Megjavult az erősítő. Tesztet is megkapta rendesen, a Castone erősítőm +/- 63V toroidja majd nem (leégett) fél órás szinuszos 4 Ohm os terhelés mellett. Teljes beterheléskor a táp +/- 57 V ig esett le. A kimenő AC feszültség pedig 39-40 V. A teljes kivezérlésnél, az az a szinusz hullám törésénél a FET-tek el kezdtek visszahűlni, ami nagyon tetszett.
Teszek fel pár fotót. Külön köszönet jár: Zolibának (köbzoli), Reloop és Blasz kollégának a kitartó segítségükért ! A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
István! Kiépítettem a képen a bal alsó sarokban már nem látható 2 db sorbakötött ellenállást, és kapott oda egy Zobel tagot.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem, van egy olyan része a dolognak, hogy a teszt folyamán nagy teljesítményen tudom, hogy működik. Viszont halkan hallgatva néha mintha a keresztezési torzítást hallanám. Nyugalmi feljebb és ugyan úgy hallom. Néha eltünik és szépen szól. Megfigyelésem áttevődött a Source ellenállásokra. Azt figyeltem meg velük kapcsolatban, hogy össze vissza különböző kis hangeröknél hol az egyik hol a másik langyosodik. Feljebb tolva a hangot néha egyformák hőmérsékletre. Most arra gondoltam még, hogy a source ellenállások értékét 0,33 R le kéne vinni. Vagy esetleg tegyek bele 2SK1530 és párját? Vagy még egy ötlet részemről GT20D10 és 102 IGBT beültetése.
Várom a jó ötleteket. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
Sziasztok! Ennek a képen látható kapcsolásnak a végét nem lehetne beültetni valahogy a kapcsolásomba.
Üdv.
Szia! Növelni kell a nyugalmi áramot!
A MOS-FET-ek közül csak azokat a példányokat volna szabad párhuzamosan kapcsolni, melyek nem csak egyformák, de hőmérséklet függvényében egyformán is változnak. Ezek vizsgálata és párok kiválasztása amatőr körülmények között nehézkes, olykor megoldhatatlan feladat. A kapcsolás jobb megértése érdekében elhelyeznék ide pár linket az előzményekről: Bővebben: Link Bővebben: Link Király Tibor: VF2. A későbbi változtatások amennyit hozzátettek talán annyit el is vettek belőlük. Az audio célú MOS-FET és az IGBT tekintetében szerintem Tiéd a teljes pálya A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
Sziasztok!
Kb. mekkora biztosítékokat célszerű a VF2 Conductor V2b -hez használni a +- tápágakban? (2x24V trafóról) Köszönöm
Ennél a tápfeszültségnél 12 az a szám amit ha elosztasz a hangsugárzó-impedanciával akkor megkapod a biztosíték értékét amperben. Ez a csúcsáram gyök-nyolcad része meg egy pici
Olyan kérdésem lenne hogy valaki tud e hidalt kapcsolási rajzot adni ebből a Vf2 végfokból . Mert 2x400/800 mélyet szeretnék vele meg hajtani.
Utóirat 8 ohm a hang(falak)sugárzók. ! *Ha falazni akarsz. A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
400W-ra még nem kell hidalni, azt tudja magában is. Hidat is építettek belőle ha jól emlékszem, de az sem volt nagyobb teljesítményű. Egyébként meg ugyanúgy kell hidalni mint bármelyik másik végfokot.
Kedves Urak!
Sokat olvastam itt a Conduktor nevezetű masináról jót is ellenérvet is, mindent összesitve egy próbát mindenféleképp megér. Viszont nekem +-60V ról és max 50-60W 8ohm on lenne a megfelelő. Megoldható e ez? Ehhez megvan a táp is kb 180W os EI trafó a többi könnyen beszerezhető és nem is megfizethetetlen. Maguk az erősitő modulok is olcsón megépithetőek.
Sziasztok! Szia István! A kérdésem a VF2 nél. Az 51K ellenállás változtatására, miért nem változik a kimeneti egyenfeszültség? Most egy OPA134 műveleti erősítő van benne, ami nagyon jól teszi a dolgát.
Jelenleg +59 mV feszkó van a testhez képest. Viszont ezt a Zobeltag sem változtatja meg, illetve a hangsugárzó rákötése mellet is mérhető. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |