Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Jönnek az átlátszó mikrochipek
Jönnek az átlátszó mikrochipek
Beküldte: Topi, idő: Márc 21, 2006, forrás: pcforum.hu
Egy amerikai egyetem kutatói a napokban jelentették be, hogy sikerült előállítaniuk a világ első teljesen átlátszó integrált áramköreit. Az Oregoni Egyetem munkatársai által szervetlen anyagokból előállított mikrochipek különleges vizuálius tulajdonságaik ellenére állítólag rendkívül olcsón állíthatók elő, így hamarosan a mindennapi eszközökben is megjelenhetnek majd.


A kutatók jelenleg ugyan még csak egy ötállapotú gyűrűoszcillátort tudnak átlátszó változatban előállítani, szerintük azonban ez már bizonyítja a technológia lehetőségeit, mert ahhoz hasonlítható, mint amikor egy programozó egy "Hello world!" programot ír meg egy újonnan létrehozott programozási nyelvben, annak kipróbálása céljával.



"Ez egyértelműen bizonyítja, hogy tudunk átlátszó tranzisztorokból álló integrált áramköröket létrehozni", vélekednek a kutatók, akik szerint "a munka hátralévő része innentől kezdve már kivitelezhetőnek tűnik". Utóbbi megállapításra az ad okot számukra, hogy átlátszó áramköreiket pontosan ugyanolyan litográfiai (levilágítási) eljárással állítják elő a hordozó felületeken, mint amelyet jelenleg is alkalmaznak a hagyományos chipek gyártásában, így az utóbbihoz kidolgozott eszközöket és technológiákat nem nekik kell már feltalálniuk és megalkotniuk.

Ugyanakkor az eszközök kereskedelmi hasznosíthatósága előtt még számos problémát kell megoldaniuk a fejlesztőknek. Ezek közül a legfontosabb egy ún. P-csatornás elem kidolgozása, amely nem csak rendkívüli mértékben csökkenthetné a jelenleg még igen energiaéhes eszközök fogyasztását, de lehetővé tenné analóg és digitális jelek feldolgozását egyaránt az eszközök számára.

Az Oregoni Egyetem munkatársai szerint továbbfejlesztett formában az átlátszó mikroelektronikai elemeket autók szélvédőjében, mobiltelefonokban, TV-kben és játékokban, sőt, "eldobható" tömegcikkekben is fel lehet majd használni, de a korábbiaknál jobb hatásfokú napelemek, és LCD kijelzők építésében is fontos szerephez juthat.

Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: Bukovszki, Idő: Ápr 2, 2006
Így sokkal könyebb lesz eltalálni, hogy meik léb hova való!!!
 
Írta: whisky, Idő: Ápr 4, 2006
Ha egy sima diódát megvilágítassz, és leméred rajta a feszültséget, akkor lesz néhány millivoltod!
Ha ez a cucc is tud ilyet, sok diódát tudnánk egyszerre megvilágítani kis felületen=>napelem!
 
Írta: Sempy, Idő: Ápr 17, 2006
Na ez az... már nem csak a víztől de már a fénytől is óvnom kell a számítógépem? Mi jön még? Báűr szerelés közben biztos jobb, ha ránézésre látszik melyik IC halt meg, nem kell találgatni:)
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem