Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Intelligens ház nyílt Berlinben
Intelligens ház nyílt Berlinben
Beküldte: Topi, idő: Jún 9, 2007, forrás: Berta Sándor - sg.hu
Gyakran elhangzik, hogy az emberek a jövőben intelligens házakban, lakásokban élhetnek majd. Azonban eddig csak keveseknek volt alkalmuk kipróbálni, megtekinteni egy ilyen épületet.

A német fővárosban az Ernst Reuter téren magasodó TU toronyházban ezentúl bárki megnézheti és körbejárhatja a Service Centric Home (SerCHo) projekt keretében létrehozott intelligens ház prototípusát. A kutatók célja egy olyan épület kialakítása volt, amelyben nemcsak a szórakoztató elektronikai készülékeket, de a háztartási gépeket is egy hálózatba kötötték össze és ahol digitális személyi asszisztensek segítik a lakók életét és munkáját.

Ezek a programok segítenek például a televíziók, DVD-lejátszók, informatikai és távközlési berendezések, szórakoztató elektronikai és háztartási készülékek kezelésében, illetve ennek elsajátításában. A 4-Star Cooking Assistant tarthat multimédiás főzőtanfolyamot, miközben a Smart Home Energy Assistant segítségével szabályozható a ház energiafelhasználása. A kommunikációs részleget felügyelő rendszer kezeli az összes audio- és videofájlt, a televíziókat, zenelejátszókat, az elektronikus programkalauz észben tartja az egyes lakók kedvenc műsorait. Az üzenetek rendszerezéséért a Message TV Assistent felel. Utóbbinak köszönhetően egyszerűen küldhetünk és fogadhatunk faxokat, e-maileket, vezetékes és mobil telefonhívásokat.



Klikk a képre a nagyobb változathoz

A szakemberek célja, hogy a közös irányítás ellenére megmaradjanak az egyes emberek személyes részlegei, beállításai. A SerCHo alkalmazások nemcsak a felhasználók igényeit veszik figyelembe, de reagálni is képesek rájuk. Amennyiben a központi rendszer érzékel például egy bejövő e-mailt, akkor azt naplózza, majd megkeresi, hogy hol tartózkodik a címzett és a hozzá legközelebbi készüléken jeleníti meg vagy olvassa fel az elektronikus levelet.

A SerCHo projektet a next generation media program keretében a német gazdasági és technológiai minisztérium is támogatta és részt vett benne többek között az Alcatel-Lucent, a Bitkom, a Cycos, a DAI-Labor, a Berlini Műszaki Egyetem, a Deutsche Telekom Laboratories SevenSenses, a ProSyst, a Siemens és a WIK-Consult.

Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: Norberto, Idő: Jún 10, 2007
Ez mind szép és jó, de én majd megépítem a sajátomat annak idején :D
 
Írta: Retes, Idő: Okt 24, 2007
Mi tesz egy házat intelligensé? Az, hogy sok olyan high tech cuccot teszek bele amitől minden szoba beszélget velem?
Úgy gondolom meg kéne határozni egy szabványt minnt például mikor azt nézem, hogy PC vagy még régen az Apple, mert ezeknek mindenki tudta mi az ami eltérő a másikhoz képest. Itt viszint nem látom azt a halovány határvonalat...
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem