Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Állati ösztönök egy robot mozgásában
Állati ösztönök egy robot mozgásában
Beküldte: Topi, idő: Júl 17, 2007, forrás: sg.hu - Balázs Richárd

Egy nemrég továbbfejlesztett kétlábú robot "ösztönösen" alkalmazkodik az ismeretlen terephez, olyan folyamatokat aknázva ki, melyek az állatok mozgását jellemzik.

A mindössze 23 centi magas Runbot gyakorlatilag alig több egy pár fémlábnál, felette csupán néhány áramkör és motorok helyezkednek el. A német Göttingen Egyetem Florentin Wörgötter által vezetett laboratóriumának szülöttje a leggyorsabb kétlábú robot titulusát birtokolja, egy rúdhoz erősítve masírozik, időnként botladozva egy pont körül. A legtöbb kétlábú robottal ellentétben egy rendkívül dinamikus szerkezetről van szó, ami könnyedén lépést tartana egy sietősen gyalogló emberrel.

Legutóbbi változata egy "hierarchikus vezérlő szerkezetnek" köszönhetően már képes megbirkózni a terep váratlan egyenetlenségeivel is. A hierarchikus szerkezet azt jelenti, hogy a terep nehézségi fokának megfelelő vezérlési szinteket hívhat segítségül a "futó" robot. A legalsó szint csupán egy alapvető kontrollt ad a robot sétáló mozgásának. Ilyenkor a rendszer adatokat gyűjt a mechanikus ízületekből, melyeket feldolgozva és parancsok formájában visszaküldve finomra hangolja, stabillá teszi a robot mozgását egy viszonylag egyenletes terepen. Amint a felszín egyenetlenebbé válik ez az alap szint már nem elegendő a Runbot egyensúlyának megtartásához, ezért a kutatók egy magasabb vezérlő mechanizmust is beléptettek a rendszerbe. Ha a robot ingataggá válik, egy infravörös érzékelő egy másik számítógépet bevonva felülbírálja az alap szint számításait és többszöri próbálgatással készteti a rendszert az új viszonyokhoz való alkalmazkodáshoz, mellyel a gép megtanulja hogyan birkózzon meg a számára ismeretlen tereppel is.


Ez a szemlélet számítástechnikailag egyszerű és gyors a jelenleg alkalmazott, hasonló célt szolgáló módszerekhez képest. A Honda Asimoja például kénytelen folyamatosan elemezni és kiértékelni összes ízületének mozgását és szenzorainak adatait a következő lépés kiszámításához, ami egyrészt hatalmas számítási teljesítményt, ezáltal tekintélyes energiamennyiséget igényel, mozgása pedig korántsem olyan gyors és természetesnek tűnő, mint a más szemléletmóddal ellátott Runboté, melynek hierarchikus kontrollja elvileg megegyezik az emberek és az állatok számára a különböző felszíneken való viszonylag könnyű áthaladást biztosító módszerrel.

A koncepció nem tekinthető a 21. század vívmányának, elsőként az 1930-as években vázolta fel egy orosz fiziológus, Nyikolaj Bernstein. Elmélete szerint az állatok esetében a mozgást nem kizárólag az agy kontrollálja. Lokalizált visszacsatolás alakul ki az izmok, az idegek és a gerincoszlop között, melyre az agy egy magasabb szintű ellenőrzéssel reagál. A Runbot mechanizmusa ennél azért lényegesen egyszerűbb és más mechanizmusok is fontos szerepet játszanak mozgása alakításában, ilyenek az ízületeknél elhelyezkedő periférikus érzékelők, valamint egy gyorsulásmérő, ami a gép bukdácsolását kíséri figyelemmel.

Wörgötter azonban hiszi, hogy robotja idővel egyre jobban tudja majd utánozni ezt a folyamatot, hiszen míg az ember képes a korábban megtanult kulcs mozdulatok felidézésére, a jelenlegi robotok csak igen korlátozottan adják vissza ezt, annak ellenére, hogy nincs semmi olyan alapvető ok, ami képtelenné tenné őket a paraméterek tartós eltárolására és előhívására.



Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: Topi, Idő: Júl 17, 2007
Szerintem kifejezetten aranyos :D
 
Írta: Andrew93, Idő: Júl 17, 2007
Szerintem is :-D
 
Írta: pec, Idő: Júl 18, 2007
zsír

a járása tényleg hasonlít egy óvatos emberéhez
 
Írta: Veréb, Idő: Júl 18, 2007
elég jó kis gépezet
 
Írta: Müszi, Idő: Júl 23, 2007
Sztem PIC-es:D:D:D
 
Írta: tatabike, Idő: Júl 23, 2007
Mindig megijedek, ha egy gép élőlényhez hasonló megnyilvánulásokkal, mozgásokkal rendelkezi. Nekem nagyon félelmetes. Nem jó ez, higgyétek el nekem, rossz vége lesz a dolgoknak. Nem vagyok paranoiás, de sajnos a fejlődés bebizonyította, hogy simán lepipáljuk némelyik 20-30 évvel ezelőtti sci-fi filmet is, a realitás már túlhaladta azokat. Na most a közelmúltban volt jó pár robotos film, nem szeretném, ha tényleg megtörténnének a valóságban is.
 
Írta: Göndör, Idő: Júl 24, 2007
A kísérlet elméleti szempontból nagy jelentőségű. Persze - szokás szerint - a lényeg el van bújtatva a szövegben, sőt el is van torzítva. A robot léte azt akarja bizonyítani, hogy az emberi gondolkodás nem kizárólagosan az agyban történik. E felfogás szerint gondolkodás= a külső környezetre adott értelmes (adekvát) válasz. Mindenki látott vagy hallott már olyant, hogy a levágott fejű csirke képes rohangálni az udvaron. Ezek szerint az egyensúly- és térérzékelés nem csak a fülben lévő Corgi-féle szervnek köszönhető, hanem alacsonyabb szinten is lehetséges. Sőt, a növények esetében is megfigyeltek már sokféle "értelmes" viselkedést. Szóval a nagy kérdés az, hogy mi történik az agyban, és mi az ami nélküle is lehetséges! Lehetséges, hogy az ún. hetedik érzékünk is egy olyan érzékelés, ami nem az agyhoz köthető? Technikai oldalról pedig a kísérlet azt jelentheti, hogy ha valamennyire intelligens robotokat akarunk készíteni, akkor nem is biztos, hogy az emberi agyat kell utánozni!
 
Írta: tatabike, Idő: Júl 25, 2007
De én nem akarom, hogy intelligens robotok készüljenek. Ebből megint csak az lesz, hogy egy csomó munkát majd elvégeznek a robotok, mert olcsóbbak, meg stb. Örvendetes (?), hogy már itt tartunk, miközben a világ népességének a negyede éhezik, és vannak olyan emberek nem kevesen, akik még életükben nem láttak semmit, ami elektromos árammal működne, és nem is fognak.... Az emberiség is jobban tenné, ha előbb saját maga alatt/körül/-ban rakna rendet, aztán ha ez megvan, akkor lehetne turkálni a világűrben, meg a vulkánokban, meg az atomok szintjén, stb....
 
Írta: Norberto, Idő: Júl 27, 2007
tatabike!

Szerintem ezzel már elkéstünk!

Akkora különbségek keletkeztek már a különböző népcsoportok, területek között, hogy ez a folyamat már megállíthatatlan...a fejlettebb oldal nem fogja "bevárni" már csak makacsságból sem az alacsonyabb szinten élőket...az alacsonyabb életszínvonallal rendelkezők pedig nem is nagyon akarnának szerintem változtatni az életmódjukon...mert minek? Ők úgy boldogok, ahogy épp élnek...ha szó szerint vadászni kell ahhoz, hogy legyen "vacsorájuk az asztalon", akkor mindenáron megteszik azt, és utána valóban BOLDOGAN!!! fekszenek le akudni, és kelnek fel másnap örömmel újra vadászni indulnak...a fejlett területeken (főleg az internet miatt) az emberi értékek viszont kihalóban vannak...ez tény. Éppen ezért én sem szeretném, ha intelligens robotok járkálnának köztünk 20 év múlva...inkább minden tudós a betegségek gyógyítására fókuszálna...annak jobban tudnék örülni...

Először legyen viszonylag egészséges a "Föld népe"...aztán kéne cseszekedni a robotokkal...szerintem!
 
Írta: embervagyok, Idő: Aug 6, 2007
hát.. Mindenkinek megvan a saját nézőpontja... Tudjátok van ez a természetes egyensúly. Ha sok az oxigén, sok fa tud nőni, de ők meg széndioxidot termelnek, ígymeg juj sok lesz a széndioxid, kipusztul a sok fa, node ha nincs sok fa, van sok oxigén, ésakkor megint nő sok fa... blabla... Sok az ember, sok a betegség, sok ember meghal, kevés ember lesz, de azok tök egészségesek lesznek és megint sok ember lesz aztán sok beteség ésígytovább... Nem kell félteni az egyensúlyt.
Vagyis nem is igaz! Nem az egyensúlyt féltjük! Hanem a saját életünket. Ejnye. Ez szép?
 
Írta: embervagyok, Idő: Aug 6, 2007
Nyugodtan legyenek csak robotok. Tök izgi. Az egyensúly rájuk is tökéletesen vonatkozik. Lesz egy valamijen betegségük, ellenségük. Biztosan. Ha más nem, akkor a sok ember aki nem szereti őket.
 
Írta: pec, Idő: Aug 7, 2007
"Az emberiség is jobban tenné, ha előbb saját maga alatt/körül/-ban rakna rendet, aztán ha ez megvan, akkor lehetne turkálni a világűrben, meg a vulkánokban, meg az atomok szintjén, stb...."

Igen tényleg tök fölösleges az atomok szintjén turkálni, fúj tudomány!
Ugyanmár minek is a lebomló műanyag?
Főleg ha egy 100 $-os laptopot borít, amit azért kap a kisgyerek Ghánában, hogy legyen esélye felzárkózni a nyugathoz, akinek ehelyett inkább meg kéne tagadni tőle ezt a lehetőséget, és együtt éhezni vele!

Minden egyes alkalommal, amikor a haladásra gondolok, gyötrő hányinger lesz rajtam úrrá, és abban reménykedem, hogy a gyerekeim már egy olyan világban fognak felnőni, ahol nem ismernek gyógyszereket, tombol pestis, a madár-, borz- és bolhainfluenza, aki pedig mégis megéri az ivarérettséget, nemi betegségek hordozójává válik.

És ki az a barom, aki előre akarja jelezni, ha kitör egy vulkán mondjuk Ghánában? Milyen világ lesz az, ahol nem hal meg 28000 ember egy vulkánkitörésben, vagy egy földrengésben.

Igazatok van, ezt meg kell akadályozni! Még nem késő! Ha összefogunk, még sikerülhet!!!
 
Írta: embervagyok, Idő: Aug 7, 2007
hehe :)). Ígyvan.
 
Írta: Cucc, Idő: Aug 12, 2007
szeretnék egy ilyet
 
Írta: krisyking, Idő: Aug 20, 2007
LoL! Tiszta Csirke :)
 
Írta: MachineGod, Idő: Aug 23, 2007
Miért féltek a robotoktól? Féltékenység? hogy nem ti vagytok az egyetlen intelligensen tanulni képes lények/tárgyak esetleg gépek? Esetleg amiatt hogy a gép egyenlő lesz az emberrel vagy fordítva? Önzőség lenne megállitani a robotika fejlődését saját félelmeink miatt. Ami pedig a betegségeket illeti, nem várható el egy müszaki/kibernetikai beálítottságu embertől hogy az AIDS ellenszerét kutassa az őserdőben és fordítva. Suszter kaptafánál, muszta meg a musztafánál!
 
Írta: pec, Idő: Aug 24, 2007
A fő gond az, hogy bármilyen nehéz elhinni, semmilyen kutatást nem lehetne úgy leállítani, hogy az ne vesse vissza a többit. Ha nem turkálunk atomok szintjén, akkor pápá anyagtechnológia, és pápá megbízható járművek, amivel elszállítják, a kutatóberendezést egy gyógyszerészeti laboratóriumba, oszt csá. :P
 
Írta: tatabike, Idő: Aug 30, 2007
Sziasztok,

nem is az a gond, hogy félünk a robotoktól. De azért az is igaz, hogy minden fejlődés nagy áldozatokkal jár. Most képzejétek el, csinálnak ilyen robotokat, és kiderül, hogy tizedannyi költséggel tudja elvégezni két ember munkáját, és ráadásul hibátlanul. Mit tesz egy profit-orientált cég? Naná, hogy vesz ezer ilyen kütyüt, kétezer embernek meg azt mondja, csá', menj máshova dolgozni, meg pénzt keresni. Csak lassan nem lesz az a máshova, mert mindenhol így gondolkodnak, mindenhol olcsón akarnak sok pénzt keresni. És sajnos nem lehet mindenki szociális munkás, meg pedagógus, meg orvos, meg stb., bár én már azt is el tudom képzelni, hogy ezekre a munkákra is kitalálnak majd valami ketyerét, ami villannyal működik. Egyszerűen már most nincs értéke az emberi kéz munkájának, mi lesz, ha már kéz sem kell egy munka elvégzésére? Nem lehet majd mindenki gomokat nyomkodó operátor, mert gombok sem lesznek. Leszünk majd amik voltunk, szép, boldog állatok az erdőben...
 
Írta: tatabike, Idő: Aug 30, 2007
Ja, és az atomok szintjén turkálást nem azért írtam, mert felesleges. Köztudott, már régen sem azért turkáltak az atomok szintjén az esetek többségében, hogy az emberiségnek jobb legyen, hanem éppen ellenkezőleg. Ha azt a tudást, amit a pusztításra fókuszálnak, átszerveznék az emberiség boldogulását elősegítő projektekre, már régen nem itt tartanánk...
 
Írta: tatabike, Idő: Aug 30, 2007
Szia MachineGod,

én attól nem félek, mert egy robot sosem jut el az én szintemre, az biztos. Lehet, hogy Ő 10-szer annyi színt meg tud különböztetni, mint én, de én el tudok hajolni egy baseballütő elől, Ő meg nem... :) Lehet, hogy Ő hibátlanul elvezet majd egy kocsit akár 1000 km-en keresztül megállás nélkül, én meg nem, de én megállok fényképezni, meg stoppos csajokat felvenni, ő meg nem....:)
 
Írta: root, Idő: Aug 31, 2007
tök király valaki felteszi az oldalra az elkészítését:) :D XD ???
 
Írta: TT, Idő: Szept 2, 2007
Szia tatabike!

Részben igazad van ez a robot meg az emberi munka kapcsán (rővidtávon) de gondolj bele, ha az ipari forradalom óta nem lennének gépek, robotok, akkor még mindig csákánnyal a vállukon mehetnének az emberek ezrével a föld alá szenet, ércet, stb. kitermelni és az autók sem úgy készíülnének mint most (szinte emberi kéz érintése nélkül) akkor a te munkaheted sem 40 órás lenne és nem felrakott lábbal ülnél a monitor előtt, hanem már 8 óra 10-kor izzadnál mint a .....
Szóval azért ezt is gondold meg!
 
Írta: Tata, Idő: Szept 12, 2007
Meggondoltam, ha sok robot lesz, akkor megint csak azt fogjuk csinálni (bánya, favágás, kapálás, izzadás stb.), mert az alja munkát nem éri meg gépesíteni...
 
Írta: pec, Idő: Szept 15, 2007
Igazad van. Valakinek végre fel kéne találni a bányagépeket, a láncfűrészt és a rotakapát. Az izzadásra nincs ötletem... :P
 
Írta: pec, Idő: Szept 15, 2007
Szóval gépesítik azt már most is, és ennél csak kifizetődőbb lesz.
 
Írta: poolz, Idő: Szept 23, 2007
http://www.youtube.com/watch?v=lY__e391IRY


ez azért szerintem durvább :)
 
Írta: krisztofer, Idő: Okt 10, 2007
Eszméletlen jó!!!
Lasan elérjük, hogy a robotok meghódítsák azokat a területeket, amit az ember nehezen, vagy eggyáltalán nem tud. Ilyen a világür is. Ezek a kis elmés szerkezetek lesznek az űz Kolombuszai, melyek az ember számára előkészítik a terepet.
 
Írta: storm, Idő: Okt 20, 2007
Olvasva a hozzászólásaitokat a fórumon most szeretném egy más nézőpontból megvilágítani a robot kérdést és ne haragudjatok érte ha kicsit hosszú lesz.

1. Egy oktatóm a műszaki egyetemen egyszer azt mondta ,hogy emberi munkaerőből soha nem lesz szükség kevesebbre a robotizálás következtében csak egyre műveltebb és precizebb munkaerőre.Lehet azon vitatkozni ,hogy nem marad állása a kisiparosoknak mett elvégzi ey robot jobban ,de erre azt mondom hogy végezze el jobban a robot és az a kisiparos meg ha tényleg van a munkájához érzéke akkor csinálja művészi szinten kedvtelésből amit szeretne ha ahoz ért mert a szép, értékes dolgokat mindíg meg fogják fizetni az emberek.

2. A robotokkal kapcsolatos félelmeink. Mindenkinek szeretném felhívni a figyelmét egy szóre. FELELŐSSÉGVÁLLALÁS.egy ember is válhat tömeggyilkossá és válhat segítőkész felelősségteljes értékes emberré a robotoknak ugyan ilyen esélyeik vannak. Nekik mi leszünk a szüleik és a mi felelősségünk megtanítani őket mi helyes és mi helytelen. Mikor feltalálnak valamit rettentően utálom mikor nem akarnak vele tovább kísérletezni mert jaj milyen veszélyessé válhat. Ez helytelen.
A rakétát is lehet kutatásra is és pusztításra is használni. A magfizikai ismereteinket is lehet gyógyászati célra vagy atombomba építésre használni. Sokan írtátok, hogy milyen világban nem szeretnétek élni én mostleírom milyenben szeretnék.
Olyanban ahol mindenki nyugodtan ébredhet reggelente mert tudja hogy a családja egészséges és nem szenved szükséget, olyanban ahol mindenki becsülettel odafigyeléssel dolgozik és olyn világban ahol a tudomány fejlődése csak jó célokat szolgál.
Szerintem ez sokkal jobb lenne de ez csak az én véleményem :)
 
Írta: Szabi, Idő: Nov 20, 2007
Imádom a robotokat!!!
Csak ámultam, amikor megláttam ezt az "egyszerű" robotot. Elismerésem az alkotója iránt.
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem