Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » 50%-hoz közelít a napcellák hatásfoka
50%-hoz közelít a napcellák hatásfoka
Beküldte: Topi, idő: Aug 2, 2007, forrás: Balázs Richárd - Sg.hu
Az Egyesült Államokbeli Delaware Egyetem (UD) kutatóinak sikerült feltornászniuk a szilícium napcellák hatékonyságát 42,8%-ra hagyományos földi napfényben.


Az új rekord rendkívül fontos mérföldkő a DARPA (Fejlett Védelmi Projektek Ügynöksége) által kitűzött 50%-os hatékonyság felé vezető úton. A hadsereg fejlesztő cége VHESC (Very High Efficiency Solar Cell, nagyon nagy hatékonyságú napcella) programjával technikailag és pénzügyileg is megvalósítható hordozható napcellás akkutöltőket szeretne kifejleszteni.

Az új rekord 30%-kal magasabb nettó hatékonyságot jelent bármely korábbi modul hatékonyságához viszonyítva, illetve duplája a legmodernebb szilícium napcella modulokénak. A fejlesztés következő szakaszában a DARPA finanszírozásával az újonnan alakult DuPont-UD VHESC konzorcium megkezdi a laboratóriumi munkák átültetését egy gyártásba küldhető prototípus megvalósításába. A hároméves szakaszra 100 millió dollárt kapott a konzorcium, az eddigi eredményeket 13 millióból hozták tető alá.

A hadsereg számára azért fontos a terület, mert a katonák felszerelésének 20%-át az akkumulátorok teszik ki. A VHESC programmal nem csupán a katonák által szállítandó súly csökkenne, növelve ezáltal mobilitásukat, túlélési képességeiket, valamint a harctéren alkalmazható elektronikákat, de drámaian csökkenthető lenne a hadsereg akkumulátor-logisztikai hálózata is, igen vaskos összegeket takarítva meg az USA-nak.


A projektet vezető Christiana Honsberg és Allen Barnett professzor
A VHESC napcellák egy újszerű laterális optikai koncentrátor rendszert alkalmaznak, ami három különböző energiarekeszbe osztja szét a beérkező fényt, magasba, közepesbe és alacsonyba, majd különböző fényérzékenységű anyagokból készült cellákhoz továbbítja, melyek együtt lefedik a Nap színképét. Különösen fontos, hogy a koncentrátor nem tartalmaz mozgó alkatrészt, amit egy nagy befogadási szögű optikai rendszerrel váltottak ki. A hatalmas mennyiségű fény befogadására alkalmas rendszer feleslegessé teszi a követő eszközök használatát.

A korábbi nagy hatékonyságú cellák egy rendkívül finomra hangolt követő optikát és egy asztal méretű, megközelítőleg 30 centi vastag koncentráló lencsét igényeltek. Ezzel szemben a konzorcium eszközei sokkal vékonyabbak lesznek, az 1 centimétert sem érik el, emellett a mozgó alkatrészek elhagyása elősegíti a hordozhatóságot, így könnyedén válhat egy laptop vagy egy tető szerves részévé. "A technológiában ott rejlik a lehetőség, hogy világszerte megváltoztassa az elektromosság előállításának módját. Ez a napcella már tényleg működőképesnek nevezhető" - nyilatkozott büszkén a projektet vezető Allan Barnett, a Delaware Egyetem professzora, hozzátéve, hogy az 50%-os hatékonyság csak a kezdet.

Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: Dr.Megavolt, Idő: Aug 3, 2007
Ha így haladunk,még a 99% is elérjük.
 
Írta: Benzol, Idő: Aug 3, 2007
Jó hogy csak a hadseregnek.
 
Írta: b-max, Idő: Aug 6, 2007
Örgögi kör.
Ha megtaláljuk a jó hatásfokú napelemet, korlátlan energia áll rendelkezésünkre olcsón. Tehát nem fog kelleni az olaj, ergo minek hadsereg ? De ha nincs hadsereg, akkor a cellát sem fejlesztik, tehát .....
 
Írta: Frankye, Idő: Aug 6, 2007
Na, ez már komoly előrelépés az energiatakarékosság terén!
 
Írta: GAB3SZ, Idő: Aug 8, 2007
Ilyen nekem is kell :D
 
Írta: embervagyok, Idő: Aug 9, 2007
hüm. király. mikor lesz vajon közforgalomban....
 
Írta: Chappy, Idő: Aug 10, 2007
Persze... Csak ha nem lenne az a rohadt politika, meg hábórúk, akkor már az AIDS ellenszere és egy csomó minden fejlemény publikus lenne. ja meg az olaj... Kinek fog kelleni, ha mindenki napelemes lesz?! Ami nem energiafelhasználás célú az aránylag nagyon kicsi.
 
Írta: mcganyer, Idő: Aug 16, 2007
Szép álmok csak győzzük kivárni!:)
 
Írta: dcsabi, Idő: Aug 19, 2007
Már csináltak olyan napelemet 80 éve, ami éjjel nappal müködött, ja és nem ez volt a neve. sugárzóenergia szivattyú. Jó lenne ha valaki őrült már feldobná a hálóra. A nagyhatalmak sorra tüntetik el az energia előállítása terén tett szabadalmak kiagyalóit. Az internet korában talán meg lehetne változtatni a világ gazdasági erőviszonyait ilyen információval. Talán a jenkik nem üzennének hadat az egész világnak ha ez előjön. Ja minden lépcsőjét a tudománynak el kell adni, mint bármilyen esetben.
 
Írta: Koskovics Gábor, Idő: Aug 22, 2007
Nem tudja valaki, hol lehet Bp-en jó napelem cellát venni? Én csak olyat tudok ami 300FT netto egy 30mA cella. Esetleg valaki jobb árat jobb teljesítménnyel? kosko1@freemail.hu
 
Írta: "L", Idő: Szept 11, 2007
Szép és jó ez a fajta napelem,de ha így haladunk technikailag meg erkölcsileg,hogy a hadseregnek készül,akkor szerintem felesleges.
Jobb lenne ha inkább olyan tiszta energia források után néznénk,aminek haszna a bolygó lenne.
 
Írta: Last_Scout, Idő: Szept 15, 2007
Annak fejlesztenek aki fizet... a hadsereg fizet... aztán majd mi akkor látunk belőle valamit, ha a hadsereg eladja, ez ilyen egyszerű, akik ezt kiagyalják, azok nem unatkozó milliomosok, maguktól nem tudnának befektetni, hogy aztán eladják, ugyhogy kell nekik a támogató (hadsereg)
 
Írta: mr. moneymaker, Idő: Okt 17, 2007
A legtöbb technikai újjítás valamilyen módon a katonasághoz kapcsolódik.... ez így van, volt, és szerintem lesz is mindig.
 
Írta: pec, Idő: Okt 26, 2007
Jaja, nem kell ezen meglepődni, hogy csak a legközhelyesebb példákat említsem, háborúk nélkül, nem lenne pl. mikrosütő és teflon.
 
Írta: jjani, Idő: Okt 30, 2007
http://fenykapu.free-energy.hu/
 
Írta: csovalek, Idő: Feb 7, 2009
Azért én mindíg fogok robbanómotoros járművet vezetni akármien napelemes cuccot találnak fel.
Egy jó motorozás a szabadban...
És az elektromos kerékpár hiába tiszta meg olcsó a töltés stb...
AZ NEM MOTOR!!!
 
Írta: Cucuapu, Idő: Jan 23, 2010
Sok ellentétes véleményt olvastam itt.Tekintve,hogy a 60 hoz közelebb vagyok mint az 50 hez,így pár dolgot volt szerencsém megtapasztalni.Először is,szinte minden komolyabb technikai előrelépést a hadseregeknek löszönhetünk.Pl:penicilin:az Usa katonaságának kezdték a II.vilháb idején gyártani.repülés,ürhajózás,teflon,műanyag.Tudni kell,hogy a haditechnika kettő évente avul el,és kerül a polgári felhasználásba.ami további négy éven belül felhasználva azt bekerül az életünkbe./ettől én még pacifista maradok./A computervilág is és az internet is a hadseregnek köszönhető.Az olajról.Nos a műanyagok,a gyógyszerek egy része,a nanotechnika bizonyos részei, mosóporok,vegytisztító anyagok,szerves kémia.Mind ,mind az olajon alapszik.Tehát attól,hogy a kocsikat napelem,vagy alternatív energia hajtja szinte nem is fog csökkenni a kitermelés nagysága.Lehet,hogy csak én tudom rosszul,de egy vegyész barátom mondta,hogy közlekedésre mintegy 10-15% át használjuk a kitermelt olajnak./ha fűtésre ,villamos áram gyártására a másik 15% ot használjuk,és e kettőt a nap energiájával ki tudjuk váltani akkor 30% ot csökken az üvegházhatás.Nos: nem mindegy e, hogy ezt a hadsereg finanszírozásában vagy akárhogyanis érjük el?Javaslom mindenki gondolja végig.Tisztelettel.
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem