Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   577 / 840
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Amúgy itt a megépített illesztés az ADC hez: Bővebben: Link
(#) valaki2 hozzászólása Dec 3, 2013 /

Sziasztok,

avr jtagice3 -l lehet a freetronics EtherMega (100% arduino kompatibilis) board -t debug -lni?

EtherMega

AVR JTAGICE3

A board -n van egy ICSP csatlakozo, pin kiosztas:
1) MISO
2) VTG
3) SCK
4) MOSI
5) RST
6) GND

JTAGice3:
1) MOSI
2) VTG
3) NC
4) GND
5) /RES
6) GND
7) SCK
8) GND
9) MISO
10) GND

Mellekeltem a board kapcsolasi rajzat.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013

EtherMega.pdf

(#) Gabó hozzászólása Dec 3, 2013 /

Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy Sharp LM089HB1T04 LCD-m. Ennek megvannak a lábkiosztásai is, (lentebb írom) de más mint a sima grafikus lcd lábkiosztása. Szeretném használni, de elakadtam a bekötésnél, és ez álltal a programmal is. Gondolom a VDD0-7ig lenne a 8bites vezérlés, de van pár láb amit nem tudom, hogy kellene vezérelni.
1 – DSP_OFF (H/L szinttel lehet vezérelni, hogy be van e kapcsolva )
2 – VSYNC
3 – HSYNC
4 – SFIC_K
5 – +5VS (Ez lenne a táp)
6 – GND (Ez lenne a test)
7 – N.C
8 – VDD7 (Adat bit?)
9 – VDD6 (Adat bit?)
10 – VDD5 (Adat bit?)
11 – VDD4 (Adat bit?)
12 – VDD3 (Adat bit?)
13 – VDD2 (Adat bit?)
14 – VDD1 (Adat bit?)
15 – VDD0 (Adat bit?)
16 – VEE (Megegyezik a gndvel?)
17 – VLCD
Ahova semmit nem írtam azokat nem tudom beazonosítani, de ha amit beazonosítottam, és nem jól, azt is megköszönném, ha jeleznétek.
Ezt találtam bekötésnél, de szoftver sajnos nincs: Bővebben: Link
Egyenlőre atmega8-16pu-s avrre szeretném a próba programot megcsinálni.
Segítségeket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 4, 2013 /

Azt szeretném kérdezni, hogy evel a kapcsolással, milyen képletet kell írni az AVR-hez, hogy megkapjam az áramerősséget? Bővebben: Link

Én arra gondoltam hogy:
  1. milivolt=(VREF[sub]milivolt[/sub]/1023)*adcmeres;
  2. amper=0.25/milivolt;

helyes így a képlet?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
(#) rigomate válasza valaki2 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /

Annak ellenére lehet, hogy a mókamester NYÁKtervező nem szándékozott megadni ezt a lehetőséget.
Debuggolni az atmega2560 -on Jtag-en keresztül lehet. Ahhoz a TCK, TMS, TDO, TDI lábak kellenek. Azok szerencsére ki lettek vezetve.

Azokra rákötöd a jtagice3 -at, és voilá, lehet debuggolni.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
(#) winetou hozzászólása Dec 4, 2013 /

Üdvözlök mindenkit!
A segítségeteket szeretném kérni. Ha van egy pár ATtiny 24V-vel működő bontani való áramköröm, tudnám-e ezeket tanulásra, gyakorlásra használni?Pl. lehet-e törölni. Olvastam itt, hogy külső oszcilátorral ujra lehet írni.
Még nagyon kezdő vagyok a témában, köszönöm ha segít valaki.
(#) rigomate válasza winetou hozzászólására (») Dec 4, 2013 /

Újraírható a memóriájuk. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy beülteted egy megfelelő áramkörbe, rácsatlakozol a programozóddal, majd gyári alapállapotba törölheted vissza.

A programozáshoz/törléshez viszont kell órajelet kapnia.
3 lehetőség van:
1.Belső oszcillátorról jár
2.Külső kristály/osczillátorról jár
3.Külső órajelről jár (négyszögjel egy lábra)

Ahhoz, hogy törölni tudd, uganolyan áramkörbe kell helyezned, mint amiből kivetted. Lévén, hogyha kristályra számít, de nincsen rákötve, akkor nem lesz semmilyen órajele, amire működhetnének a digitális áramkörei.

Miután már a programozód látja, akkor azt is megszabhatod, hogy a továbbiakban milyen órajelről működjön.
(#) winetou válasza rigomate hozzászólására (») Dec 4, 2013 /

Nagyon köszönöm a gyors választ, szóval nem reménytelen a dolog.
(#) valaki2 válasza rigomate hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

A kerdesem meg az lenne, hogy ha megvannak az arduinon a PIN-ek, akkor a jtag csatlakozo megfelelo pin jeit siman osszekothetem valuk? Tehat nincs szuksegem semmilyen köztes aramkörre, hogy az
ice3 -l racsatlakozzak? Az adott pin -knek mindenkeppen szabadnak kell lenniuk? Az arduino board -mra jelenleg ra van dugva meg egy dmx shield es nem tudom, hogy a shield milyen pin -ket hasznal, nincs hozza kapcsolasi rajzom.
Ebben az esetben is ralehet kotni az ice3-t? A shieldnek benne kene maradnia, mivel pont azt akarnam megnezni, milyen dmx jelet veszek vele?
(#) csabeszq válasza winetou hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Biztosan egyetemista vagy. Akkortájt én is kaptam egy csomó vacak alaplapot és kiforrasztottam belőle az IC-ket. Utána ide-oda kötögettem és örültem.

Manapság már teljesen ellustultam és simán csak bemegyek a boltba és 900 Ft-ért megveszek egy attiny24-et. Így épül le a szakma évről évre.
(#) valaki2 hozzászólása Dec 6, 2013 /

Hogyan lehet egy arduino board -nal, Arduino Mega 2560, ellenörizni, hogy az interrupt engedelyezve van e? A global interrupt -t illetve az uart0 hoz tartozot
szeretnem engedelyezni illetve meggyözödni arrorl, hogy engedelyezve van e mar esetleg.
(#) kapu48 válasza valaki2 hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Javaslom tanulmányozd az Adatlap
ATmega2560/V:
http://www.atmel.com/images/doc2549.pdf

14. Interrupts fejezetét!
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 6, 2013 /

Az L293d IC vezérlő lábaira ha logikai igaz (5v) ot adok mind a kettőre akkor ugye a DC motor nem mozdul sehova mert Vcc2-kapcsol a lábaira ugye? LM324 komparátor IC kimenete elégségesen meghajtja a motorvezérlő IC-t?
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) valaki2 hozzászólása Dec 8, 2013 /

Van egy freetronics EtherMega boardom. Ezen nincs jatg csatlakozo, de a szükseges pin –k ki vannak vezetve az egyes csatlakozokra. A jtagice3 –t összekötöttem az egyes pinekkel.

Beallitasok az avr studioban (“Device Programming”)
- Tool: JTAGICE3
- Device: Atmega2560
- Interfaca: JTAG

Problemam: nem tudom beolvasni a device signature –t. A target voltage –t ki tudom.

Egy pelda kodot mar elore letoltottem az icsp -n keresztül. A letölteskori beallitasokrol is tettem fel kepet.

Kabel:
JTAGice3:
1) TCK
2) GND
3) TDO
4) VTG
5) TMS
6) /RST
7) -
8)-
9) TDI
10) GND

Arduino board:
1) A4
2) GND
3) A6
4) +5V
5) A4
6) RST - reset
7) -
8)-
9) A7
10) GND
(#) zsuscsinyo válasza valaki2 hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

JTAGEN fuse bitet kapcsold be.
(#) fifadani hozzászólása Dec 10, 2013 /

Sziasztok!
Valaki tudna segíteni abban, hogy ha van egy RC oszcillátor az XTAL1 lábon, akkor tulajdonképpen, hogy csinál az avr oszcillátort az RC tagból? Ugye R tápon van, C testen. Közös pont az XTAL1-en.
Ugye egyenáramú szempontból a C szakadás. Feltöltöm R-el, ott a "tau". De az avr-en belül, hogy történik a kisütés?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
(#) zsuscsinyo válasza fifadani hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

Ez PIC, de lényegében ugyanaz, itt megtalálod Bővebben: Link
(#) fifadani hozzászólása Dec 11, 2013 /

Összeraktam Tina-ban a dolgot, játszani RC értékekkel. De valamiért nem tudja a TINA szimulálni ezt a kapcsolást...
Bővebben: Link
(#) csabeszq válasza fifadani hozzászólására (») Dec 11, 2013 /

A schmitt trigger kimenete miért megált?

A kondenzátornak akkor kellene kezdeni kisülni, ha elér a feszültség egy limitet. Ilyenkor 0-1 átmenet lesz a schmitt triggeren, a fet bekapcsol, a kondenzátor kisül. Valami oszcillátorfélévé válik az egész, de nem 50%-os arány mellett.

Ha negálod a kimenetet, úgy stabilra beáll oszcillálás nélkül. Vagy 5V-ra, vagy 0V-ra a kondenzátorfeszültség függvényében.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) fifadani hozzászólása Dec 12, 2013 /

Igen igen, közben rájöttem.. Köszi!
(#) balazs88 hozzászólása Dec 14, 2013 /

usb isp programozót rádugom gépre és a piros led(programing indicator)világít folyamtosan!nem a zöldnek(power indicator) kéne világítani? avr stúdióban stk 500 nem tud csatlakozni rá connect failed! mi lehet a baj?
köszi
(#) szdani hozzászólása Dec 14, 2013 /

"Failed to get interface clock value." Nekem ezt írja az avr studio amikor használni akarom a Dragon AVR-t. Valakinek már volt ilyen?
(#) Cicow hozzászólása Dec 15, 2013 /

Üdv, szeretnék egy atmega48P -t programozni a HESTORE os usb isp programozoval,
lábak OK.
signature matches,
erase ok,
fusebiteket tudom állitani,
de amikor FLASHt akar programozni Failed - van valami tippetek ?2313 at atmga16-ot szépen programoz.Probáltam már ISP frekvenciát csökkenteni, külső oscilator t16MHZ,8MHz meg ilyeneket több vadi új controllert is probáltam, a lábakat DMM-vel is ellenőriztem.
(#) zombee válasza Cicow hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Szerintem a "CKDIV8 halál" bug lesz az. Ha tudsz FUSE biteket állítani akkor a CKDIV8 nevűt
ki kell kapcsolni a programozás alatt. Attól valószínűleg megjavul. Kicsit csodálkozom azon
hogy ATTiny2313 esetén nem volt probléma, mivel annak is van CKDIV8 bitje...
(#) Cicow válasza zombee hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

probáltam igy is sajnos entering flash failed..
(#) zombee válasza Cicow hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Érdekes. Még esetleg gond lehet ha az IC kiválasztásánál összekevered az ATMega48(A)-t
és az ATMega48P(A)-t. Ha ugyanis benne van a "P" (vagy épp nincs), az IC signature különbözik!
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2013
(#) Cicow válasza zombee hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Kicsit szégyenlem magam , shortos volt két vezeték, ezért nem müködött.Én csak a folytonosságot a panel uC láb között vizsgáltam a shortot nem. Ismét beigazolódott check your connections!!!!!elnézést.ATMEGA 16 és attinyhez volt külön csatlakozóm ezért nem volt ott gond.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) Sick-Bastard hozzászólása Dec 19, 2013 1 /

Üdv!

Honnan tudom, hogy megöltem e az AVR-em vagy sem? (Nincs füst, sem szikra, fuse biteket nem piszkáltam)

Naivan kipróbáltam egy szintillesztőt amivel az AVRt kötöttem össze a COM1 porttal.
2x vagy 3x ment valami kommunikáció, de az ellenőrzés mindig hibát írt ki. Aztán kipróbáltam az eddigi programozót amivel vagy 100x ment a felprogramozás és semmi. Nincs reakció.

Ami feltűnt, hogy a szintillesztő, amivel a probléma kezdődött, alapesetben -0,7V-ot mutat a földhöz képest. Lehet ez a hiba forrása?

SB
(#) yohnsee hozzászólása Dec 19, 2013 /

Sziasztok!

Kb. egy éve kezdtem az ismerkedést az AVR-ekkel, és a portok illetve lábak alacsony és magas logikai szintre billentése már nem okoz gondot. Viszont most valami komolyabbat szeretnék összehozni. Az AVR egyik ADC lábán be szeretnék potméterrel állítani egy referenciafeszültséget, majd egy másik lábára nyomógombbal impulzust adnék, és utána billenteném a többi lábat magas logikai szintre, bizonyos ideig (az időt egy konstans és a potméter referencia feszültségének szorzata adná meg). A gond az, hogy elkezdtem utánaolvasni, és az analóg feszültség beolvasására nem találtam (számomra) egyszerű módot (megszakítások, ADCSRA, stb.) Szerk.: Továbbá csak angol nyelvű irodalommal találkoztam ez ügyben.
Nincs-e ezzel kapcsolatban valami nagyon részletes és egyszerű leírás?
Illetve van-e esetleg kész, bevált, jól működő kód a problémámra?
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2013
(#) rigomate válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Dec 19, 2013 /

Ha nem tudsz rá csatlakozni, akkor jó eséllyel halott.
Következő: »»   577 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem