Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   185 / 376
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /

Nem. Csak a szükséges szerszámcserékre gondolok..... 6 -os maróhoz 6-os patron 3-as maróhoz 3-as patron. Ki-be be-ki és bizony kopik a patrontartó is a ki-becsavarásoktól. Dehát ez hobbi kategória, nem automata szerszámcserés gép.....
(#) yankoo válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

A két motor közötti fontos különbség eltekintve a motorra vonatkozó értékekről az, hogy ha megnézed az egyik motor "hosszúkásabb" mint a másik motor, ebből kifolyólag ezt sebességben fog meglátszani, míg a másiknál több nyomatékod lesz, de nem lesz akkora a "max" fordulat.
(#) Pali79 válasza yankoo hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Mind a kettőre 2Nm-t írnak...De már közbe kézhez is kaptam a drágábbik fajtát.
(#) blaci hozzászólása Feb 4, 2014 /

Üdv!

Készítettem egy "CNC"-t ez és ez alapján. A Pocket vázát és a MicroSlice elektronikáját ötvöztem, így lett egy játék lézer gravírozóm, ami max 40x40 mm területen képes fotokartont vágni, illetve rétegelt lemezbe égetni tetszőleges mintát.
Az X és az Y tengelyre különféle írókból került mechanika, így a motorok se teljesen egyformák.
A step/mm értéket ez alapján számoltam:
20 Steps-a-Turn (18 Degrees a step) x 8 Microsteps (MS1 & MS2 Connected to +5v on the EasyDrivers) / 3mm Thread pitch (3mm of travel per rotation).

X motor: (20 x 8) / 3 = 53.333
Y motor: (20 x 8) / 2.3 = 69.565 (itt kisebb a menetemelkedés)

Az érték az X esetében szinte tökéletes, míg Y esetén feleznem kellett, és ezt nem igazán értem.
Maga a vezérlő képes 8 mikrolépést produkálni, (mert felcserélve a motorokat teszteltem), és mindkét motor 20 teljes lépéssel fordul körbe, ezt is lemértem.
A fentiek alapján a mikrolépés képessége a nem csak a vezérlőn múlik?
(#) Pali79 válasza blaci hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

20 lépés/fordulat? Az nagyon kevés! Nem 200 akart lenni? Egyébként jó lenne a menetemelkedést is tudni. Elvileg csak a vezérlőn múlik a mikrolépés képessége, de fontos a motor paramétere is. Ha rosszak a körülmények akkor lépést veszt a motor ami szintén pontatlansághoz vezet, akárcsak a hajtás kottyanása, ami akárcsak 1-2 tized esetén mondjuk egy kép esetén ahol sokat megy jobbra-balra a tengely, ott összeadódik.
(#) blaci válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Mint írtam, ez egy játék. Ha megnézed a linkelt oldalakat, kulcstartón, meg egy két haszontalan mütyűrön kívül nem sok mindent lehet készíteni vele. Inkább csak a móka kedvéért raktam össze, illetve amikor elkezdtem, még nem tudtam, hogy nem sokára lesz egy igazi gépem is.
A DVD/CD írók fejmozgató motorjai 20 lépésben fordulnak körbe, és ehhez az egyik motornál 2,3 míg a másiknál 3 mm a menetemelkedés. Ez egy elég darabos vágásképet eredményez, és az ismétlési pontosság is a vicc kategóriába esik. De a fenti paraméterek alapján ezen nem csodálkozok, csak a mikrolépéseket, illetve az egyik motornál a hiányát nem értem.
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Mennyire hangos egy ilyen marómotor?
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Csodálkoztam , de a proxxon nyákfúróm 3*hangosabb volt ..
(#) Melphi hozzászólása Feb 6, 2014 /

Sziasztok!
Lennétek kedvesek és megmondanátok, hogy mitől függ(függhet) az hogy egy CNC-nek az asztala, vagy a kar van mozgatva?
Köszönöm
(#) Zoli_bácsi válasza Melphi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Szia.
Elsősorban statikai magyarázata van. Ha az asztal mozog és a híd van rögzítve, akkor - mivel a híd fixen rögzítve van - kevésbé hajlik, rezonál. A mozgó híd és fix asztal esetében pedig a híd statikáját kell nagyon jól kiépíteni, elég masszívra ahhoz, hogy ne hajoljon, remegjen.

Tehát a mozgó híd esetén nagyobb, masszívabb hídszerkezet kell, míg a fix híd esetén lehet kisebb súlyú és merevségű a híd. (mivel nem mozog, a merevsége innen adódik.)
(#) kameleon2 válasza Melphi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Az én gépemen az asztal mozog - és mindent maga alá szemetel, ráadásul nehezebb felfogatni rá a dolgokat. Ma már olyat szeretnék inkább ahol a váz szaladgálja körbe.

Igazából én csak most barátkozok a CNC-vel, sőt inkább adatot gyűjtök mind gyakorlati munkát végeznék, ezért kérlek nézzétek el ha valami nem tiszta.
Én meglátásom szerint a mozgóhídnál a hiba a siklótengelyre csatlakozásban rejlik, nem értem hogy azon a 10cm hosszú golyós perselyen mi adja a stabilitást mikor azon egy híd van ami "nagy sebességgel" mozog és aminek lendülete van, én azt gondolnám hogy a hirtelen megállástól a lendület vinné tovább? Például lenn a képen, ha ott marómotorral együtt megindul az egész ami közel 5 kg, akkor mitől nem rezonál be ott az a kb 50cm hosszú tengely?
Rakok egy képet, hogy mire is gondolok.

H1000_02.jpg

(#) Zoli_bácsi válasza Melphi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Nem látszik pontosan, de ha alátámasztott lineárok vannak, akkor azok stabilak, nem hajlanak meg. A hídon az X viszont hajlani fog. Ha dupla persely van, ami a lehető legtávolabb van egymástól és az legalább 4 soros és állítható, akkor meg lehet oldani.

(Az én X hidam kb 20-25kg lesz) Már maga súly ad egy komoly stabilitást a rendszernek.
(#) abalazs válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Én pl. azért döntöttem amellett hogy a híd mozogjon, mert 1000 x 300 -as munkaterületnél már nem szívesen mozgatnám az asztalt, no meg hely szűkében is vagyok.

Úgy néz ki, meg van a marós emberke a 20mm-es alutömbök megmunkálására. Ha minden stimmel, jövő héten meg lesznek az alkatrészek.
(#) Melphi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Én ha egyszer eljutok odáig egy 300x300mm hasznos munkafelületű gépet szeretnék építeni,
Szívem inkább az asztal mozgatásához húz, mert én is jobban látom benne a stabilitást, de vajon evvel a megoldással is el lehet érni jó pontosságokat? Én nyáklapok, műanyag, plexi lapok megmunkálásához szeretnék gépet.
(#) l48 válasza Melphi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

A mozgóhidas változatból kiválasztottad a leggyengébb konstrukciót.
Mindkét változatból vannak követendő és kerülendő verziók. Ha hungarocell felett szeretnél repkedni fénysebességgel kis munkaterülettel akkor válaszd a mozgó asztalos gépet. A közepes, robosztus, munkára való gép zömében álló asztalos. Ez a gép hobby körökben nem repked ami nem szégyen.
(#) Melphi válasza l48 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Nem értelek hogy jön ide a hungarocell, meg hogy érted hogy fénysebességél repkedni, én nem írtam, hogy rakétát szeretnék építeni?
(#) l48 válasza Melphi hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Elnézésedet kérem! Kizárólag a kétféle géptipus összehasonlitását akartam érzékeltetni. Ez a téma minden hazai és külföldi fórumon is örökzöld Ezerszer kitárgyalt pro és kontra minden megeggyezés nélkül. Ezt mondjuk elmondhattam volna úgy is, hogy nem kattintok a nevedre

De azt megtudná mondani valaki, hogy miért inkább a hídmozgatást használják komolyabb munkákra, nem az asztalmozgatást, de ne így hogy általában ez az elterjedt, hanem ha lehet érvekkel?
(#) Pali79 válasza l48 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Ha a mellékelt képre gondolsz, mint leggyengébb konstrukció, akkor hatalmas tévedésben vagy! A képen a híd, igen masszív (és drága) lineáris egységeken mozog és kétoldalt(!) hajtott orsók húzzák-vonják.
(#) l48 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Én leirtam a véleményem! Te is!
(#) Pali79 válasza Melphi hozzászólására (») Feb 6, 2014 / 1

Egyszerű! Egy 2000mm-es megmunkáláshoz az asztalt 1000-1000mm-t kell elmozgatni a híd alól, tehát ekkora helyet kell biztosítani a gép előtt és mögött. Ez azt jelenti, hogy kb 4m hely kell neki. A 2000mm-es fix asztal felett mozgatod a mondjuk 200mm-es tornyot amit kicsit meg is döntesz hátra akkor kb 100mm területet vesztesz a megmunkálhatóból.
(#) Pali79 válasza l48 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Ez igaz, de Te csak leírtad, hogy nem jó, de nem fejtetted ki, hogy miért nem jó Szerinted! Pedig az sokkal fontosabb (szerintem).
Egyébként a gyári több méteres gépek is így vannak megoldva csak más-más elrendezésbe.
(#) Melphi válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Köszönöm, erre a válaszra vártam rövid tömör.
(#) abalazs hozzászólása Feb 6, 2014 /

Ez a fogasléces megoldás tetszik. Van valakinek tapasztalata, kottyanás, kopás terén?
(#) Stewe válasza abalazs hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Fogasléc esetén mindig kell játékmentesítés. Koncentrikus tengelyű fél kerekekkel, vagy két egymás mellett levő, rugóval előfeszített fogaskerékkel kell a meghajtást csinálni.
(#) Stewe válasza Melphi hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Hobbi célra mindenki akkora helyet áldoz a lakásból garázsból amennyit tud, de mi például 2500×6000mm-es táblamérettel dolgozunk, a mozgó asztal pedig minimum a táblaméret dupláját követeli meg géphosszúságban.... ami ekkora méretnél nem mindegy.
A tömegek miatt is célszerű a híd mozgatása: 2000×5000 milliméteres 20mm-es lemez már 1,6 tonna, egy ekkora darab masszív megfogatásához (és a forgácsolóerők alakváltozás nélküli elviseléséhez) alkalmas merev asztal a mi esetünkben 5,5T mozgó tömeget eredményezne, amit csak nagy nagy teljesítményű és drága hajtásokkal illetve motorokkal lehetne 10-12 méteres gyorsjárati sebességgel mozgatni. Nagy méretnél általábana portál mozog, még akkor is, ha gentry tengellyel mindkét oldalon kell motor, és mozgató szerkezet..
Álló asztal esetén egyszerűbb a forgács- és hűtőfolyadék eltávolítás is, mert amit odaviszünk, össze kell gyűjteni, és ismét a tartályba kell juttatni.
Maga a mozgatás fizikai kialakítása is könnyebben valósítható meg, nem mindegy, hogy egy merev zárt asztal alatt van a motor, fogasléc/golyósorsó, vagy a gép oldalán egy könnyű burkolat mögött könnyen hozzáférhetően.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
(#) Stewe válasza Melphi hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Extrém méreteknél (például a termikus vágóközpontunk munkaterülete 5000×18000) lehetőség van az egyik munkadarab cseréjére, míg a gép a másikon dolgozik, ez mozgó asztal esetén nem csak lehetetlen, de tilos is!
(#) Melphi hozzászólása Feb 7, 2014 /

Értem köszönöm a hozzászólásokat, ebből le is tudtam szűrni, hogy igazából amire nekem kellene a gép, ott mindegy hogy mi mozog.Legalább ez a rész már kitisztult a fejemben.
(#) Pali79 hozzászólása Feb 11, 2014 /

Érdekelne a hozzáértők véleménye az olyan LTP kártyákról amiben nincsenek a kimenetek optóval leválasztva csak a bemenetek. Kicsit fura nekem, hogy még a vacak kék kínai vezérlőben is van a kimeneteknél optó (jó sz@r, de van), de ezeken a kártyákon nincs.
Következő: »»   185 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem