Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   227 / 377
(#) kameleon2 válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Most őszintén - de tényleg.. Ha "csak" tábla és felirat, akkor miért nem egy könnyű lézer? Már készen is 70-100eFt körül lehet venni a kínaiaknál fullosan például ilyet. Az én "kis" gépem acélvázas és 37 kiló.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2015
(#) MEXMEX válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Nagyon köszönöm az ötletet, megdöbbentem, hogy milyen áron vannak lézergravírozók az EBAY-n. Azt hiszem, mégiscsak egy ilyesmivel kell kezdeni.
(#) csatti2 válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Ha pedig kis dobozokat, táblákat, nyákot, stb. akarsz marni, akkor kicsi CNC is van elég olcsón (az eredeti elektronika azért nem tökéletes, bár működik; a mechanika viszont oké, a csapágyakat érdemes idővel lecserélni minőségire). Az ára azért tűnik magasabbnak, mert ennyiért már Angliából szállítják és így nincs további költség (vám, áfa). pl.: CNC3020
(#) kameleon2 válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

(#) MEXMEX válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Találtam mást, egy mini masinát, USB csatlakozóval szoftverrel, de képtelen vagy bemásolni a linket.
(#) MEXMEX válasza MEXMEX hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Rendben!
(#) Szebence válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Helló, sziasztok!

Megnéztem a linket és szimpatikus ez a kis masina. A programja egyszerűnek tűnik ha jól nézem BMP-ből és DXF file-ból is tud dolgozni. A szoftwer ingyenesen letölthető, ehhez milyen vezérlő jó? Mert én építenék egy kicsivel nagyobb mechanikát, rendes léptetőmotorral, nem CD mechanikában lévő DC-vel. Milyen vezérlőt ajánlotok, ami tudja kezelni ezt a programot?
(#) kameleon2 válasza Szebence hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

Ez a kérdés legalább 5 pontot ért Gondolom valamilyen HP plotter hardveren alapulhat. De ez csak tipp.
(#) bundibacsi hozzászólása Okt 5, 2015 /

Valakinek van tapasztalata,hogy milyen nyomtató,szkenner illetve egyéb készülékre érdemes vadászni?Esetleg konkrét típusok?
Tényleg házi alkatrészekből dobnék össze egy kis méretű cnc-t.
(#) kaqkk válasza bundibacsi hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Attól függ mire szeretnéd használni a cnc-t , ha lézergravír a cél akkor jók a nyomtatókból fénymásolókból bontott hengeres sínek ,de ha már nyák fúrás vagy netán gravírozás marás is szóba kerülhet akkor már nem lesz elég merev ez a megoldás
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
(#) bundibacsi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Tudom,ezért nem akarok sokat költeni rá.
(#) kaqkk válasza bundibacsi hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Ezt nem teljesen értem ,akkor mi a terv ? Lézergép? Én is így indultam neki a dolognak (Sz...ból várat) de be kellett látnom hogy ha vannak elvárások akkor sajnos kompromisszumok is lesznek . Ha kicsit erősebb mechanikát szeretnél ami már nem csak a lézert bírja el akkor minimum gördülőcsapágyas kocsikat kell csinálnod és a nyomtató-fénymásoló síneket el kell felejtened .
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
(#) kaqkk válasza bundibacsi hozzászólására (») Okt 6, 2015 / 1

Én inkább valami ilyen megoldást választanék a helyedben , ez sem drága de stabil
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 14, 2015 /

(#) bundibacsi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 14, 2015 /

Jók ezek,de egyenlőre,nem gondolkodom még ennyire komoly gépen.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2015
(#) MEXMEX hozzászólása Okt 15, 2015 /

Sziasztok! Még csak tájékozódom és tervezgetem a CNC masinámat. Vannak léptetőmotorjaim és vannak DC motorjaim. A léptető motor mellett szól, hogy nem kell visszajelzés a pozícióról, kivéve a végállást. Viszont a léptetőmotor gyenge és drága, és ha nem hagy ki lépést, akkor nincs is probléma. A DC motorjaim meg meglehetősen erősek, olcsóbbak, viszont a pozíció visszajelzéshez encoder kell. Van-e tapasztalata valakinek, hogy melyik a jobb megoldás? Melyik az egyszerűbb megoldás? Szerintem a léptetőmotor demagnetizálódik akkor cserélni kell, mert nem javítható és az elektronikához illesztett motorra illik cserélni. Viszont a DC motor cserélhető, tágabb határok között, főleg ha az encoder nem a motoron, hanem a meghajtott tengelyen van. Már csak egy használható kapcsolás kell az encoderes meghajtáshoz. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
(#) KBal76 válasza MEXMEX hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Léptetőmotor nem mágneseződik le csak úgy. Ahhoz tenned kell valami galádságot, pl megfőzöd, vagy szétszeded. Hobbi szinten minden érv a léptető motorok felé visz, ez a legegyszerűbb meghajtási mód, nem véletlen a 3d nyomtatók is 99% léptetőmotorosak. Ha jól méretezed (azaz hobbi szinten: picit erősebb motort teszel mint ami oda elég) akkor nem hagy ki lépést. Ha megakad és kihagy lépést, akkor már más baj is van.
(#) kameleon2 válasza MEXMEX hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Szia! Nálam lépéstévesztés 2 dolog miatt valósult meg: 1.) Szoruló mechanika 2.) a motorok erejéhez mérten túlsúlyos és túl gyorsan hajtott alkatrészek. Azaz utóbbit a sebesség optimalizálásával és a motorok erejének növelésével is lehet javítani, előbbihez precíz kivitelezésű mechanika a megoldás. Végül némi motortuning is sokat segít. Majd elfelejtettem - pedig fontos. Precíz elektronika kell, hogy 16-od, vagy 32-ed lépésekkel is boldoguljon a szerkezet, mert ez is rengeteget számít.
(#) rikkie hozzászólása Okt 15, 2015 /

Sziasztok!

Erre van az apróhirdetés!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
(#) MEXMEX válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Amekkora mérethez nekem kell, ahhoz sajnos horribilis ára van a léptetőmotornak. Annál a méretnél már az asztal tömege jelentős, ennél fogva a mozgatása (indulás, megállás) sem egyszerű. Nem a munkadarab tömege lenne nagy, hanem a mérete.
(#) kameleon2 válasza MEXMEX hozzászólására (») Okt 15, 2015 / 1

Nem írtál tömeget... Sokan ugyanebbe a hibába esnek, hogy kérdeznek, de némi kapaszkodó azért a válaszadóknak is kellene, különben a Mennyi? 30 Mi 30? Mi mennyi? problémánál akad el az ember.
(#) kaqkk válasza MEXMEX hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Ha nem mozgatod túl gyorsan akkor nem lesz gond a lassítással gyorsítással megállással nyugodtan használj menetes (trapéz-vagy golyós) orsót
(#) kaqkk válasza MEXMEX hozzászólására (») Okt 15, 2015 /

Nem gondolkoztál azon hogy az asztal áll és a szerszám mozog ? Akkor lehet hogy kisebb tömeget mozgatnál nőhet a sebesség
(#) sunraw hozzászólása Okt 17, 2015 /

https://youtu.be/h6AyQUhpCmg

Sikerült egy ismerősömnek rendbe rakni az usb-s illesztőt, így már tablet PC-ről is mehet a móka.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) guliver83 válasza sunraw hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Írnál többet róla?
(#) kameleon2 válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Az én Propelleres vezérlőm is hasonló. VT100 terminállal bármiről, akár okostelefonról, tabletről és wifiről is működtetheted. Csak le kellene ülnünk egyszer mellé Ha nem rohannánk annyira. SD kártyáról is azonnal képes a gyártásra, így jobban archiválható és előhívható egy már kész alkatrész.
(#) guliver83 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Már beszéltünk róla, de mindig van valami ami fontosabb!
(#) kameleon2 válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Sajnos igen.
(#) sunraw válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 23, 2015 /

Ez az általad is használt MK1 vezérlő, épített verziója.
Nagyon sokáig nem működött, de egy kedves barátom átrágta magát a dolgon és megtalálta a hibás alkatrészt. A tabletról való üzemeléshez egy OTG kábel kellett még, de a működéshez szükséges 5VDC-t, tervezem külső tápról megoldani.
(#) kaqkk válasza sunraw hozzászólására (») Okt 24, 2015 /

És itt van a te vezérlőd kisöccse , még kell bele pár átkötés meg egykét alkatrész de most már egyben van ..
Következő: »»   227 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem