Fórum témák
» Több friss téma |
Most őszintén - de tényleg.. Ha "csak" tábla és felirat, akkor miért nem egy könnyű lézer? Már készen is 70-100eFt körül lehet venni a kínaiaknál fullosan például ilyet. Az én "kis" gépem acélvázas és 37 kiló.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2015
Nagyon köszönöm az ötletet, megdöbbentem, hogy milyen áron vannak lézergravírozók az EBAY-n. Azt hiszem, mégiscsak egy ilyesmivel kell kezdeni.
![]()
Ha pedig kis dobozokat, táblákat, nyákot, stb. akarsz marni, akkor kicsi CNC is van elég olcsón (az eredeti elektronika azért nem tökéletes, bár működik; a mechanika viszont oké, a csapágyakat érdemes idővel lecserélni minőségire). Az ára azért tűnik magasabbnak, mert ennyiért már Angliából szállítják és így nincs további költség (vám, áfa). pl.: CNC3020
Találtam mást, egy mini masinát, USB csatlakozóval szoftverrel, de képtelen vagy bemásolni a linket.
Helló, sziasztok!
Megnéztem a linket és szimpatikus ez a kis masina. A programja egyszerűnek tűnik ha jól nézem BMP-ből és DXF file-ból is tud dolgozni. A szoftwer ingyenesen letölthető, ehhez milyen vezérlő jó? Mert én építenék egy kicsivel nagyobb mechanikát, rendes léptetőmotorral, nem CD mechanikában lévő DC-vel. Milyen vezérlőt ajánlotok, ami tudja kezelni ezt a programot?
Ez a kérdés legalább 5 pontot ért
![]()
Valakinek van tapasztalata,hogy milyen nyomtató,szkenner illetve egyéb készülékre érdemes vadászni?Esetleg konkrét típusok?
Tényleg házi alkatrészekből dobnék össze egy kis méretű cnc-t.
Attól függ mire szeretnéd használni a cnc-t , ha lézergravír a cél akkor jók a nyomtatókból fénymásolókból bontott hengeres sínek ,de ha már nyák fúrás vagy netán gravírozás marás is szóba kerülhet akkor már nem lesz elég merev ez a megoldás
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
Tudom,ezért nem akarok sokat költeni rá.
Ezt nem teljesen értem ,akkor mi a terv ? Lézergép? Én is így indultam neki a dolognak (Sz...ból várat) de be kellett látnom hogy ha vannak elvárások akkor sajnos kompromisszumok is lesznek . Ha kicsit erősebb mechanikát szeretnél ami már nem csak a lézert bírja el akkor minimum gördülőcsapágyas kocsikat kell csinálnod és a nyomtató-fénymásoló síneket el kell felejtened .
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
Én inkább valami ilyen megoldást választanék a helyedben , ez sem drága de stabil
Jók ezek,de egyenlőre,nem gondolkodom még ennyire komoly gépen.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2015
Sziasztok! Még csak tájékozódom és tervezgetem a CNC masinámat. Vannak léptetőmotorjaim és vannak DC motorjaim. A léptető motor mellett szól, hogy nem kell visszajelzés a pozícióról, kivéve a végállást. Viszont a léptetőmotor gyenge és drága, és ha nem hagy ki lépést, akkor nincs is probléma. A DC motorjaim meg meglehetősen erősek, olcsóbbak, viszont a pozíció visszajelzéshez encoder kell. Van-e tapasztalata valakinek, hogy melyik a jobb megoldás? Melyik az egyszerűbb megoldás? Szerintem a léptetőmotor demagnetizálódik akkor cserélni kell, mert nem javítható és az elektronikához illesztett motorra illik cserélni. Viszont a DC motor cserélhető, tágabb határok között, főleg ha az encoder nem a motoron, hanem a meghajtott tengelyen van. Már csak egy használható kapcsolás kell az encoderes meghajtáshoz. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
Léptetőmotor nem mágneseződik le csak úgy. Ahhoz tenned kell valami galádságot, pl megfőzöd, vagy szétszeded. Hobbi szinten minden érv a léptető motorok felé visz, ez a legegyszerűbb meghajtási mód, nem véletlen a 3d nyomtatók is 99% léptetőmotorosak. Ha jól méretezed (azaz hobbi szinten: picit erősebb motort teszel mint ami oda elég) akkor nem hagy ki lépést. Ha megakad és kihagy lépést, akkor már más baj is van.
Szia! Nálam lépéstévesztés 2 dolog miatt valósult meg: 1.) Szoruló mechanika 2.) a motorok erejéhez mérten túlsúlyos és túl gyorsan hajtott alkatrészek. Azaz utóbbit a sebesség optimalizálásával és a motorok erejének növelésével is lehet javítani, előbbihez precíz kivitelezésű mechanika a megoldás. Végül némi motortuning is sokat segít. Majd elfelejtettem - pedig fontos. Precíz elektronika kell, hogy 16-od, vagy 32-ed lépésekkel is boldoguljon a szerkezet, mert ez is rengeteget számít.
Sziasztok!
Erre van az apróhirdetés! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2015
Amekkora mérethez nekem kell, ahhoz sajnos horribilis ára van a léptetőmotornak. Annál a méretnél már az asztal tömege jelentős, ennél fogva a mozgatása (indulás, megállás) sem egyszerű. Nem a munkadarab tömege lenne nagy, hanem a mérete.
![]()
Nem írtál tömeget... Sokan ugyanebbe a hibába esnek, hogy kérdeznek, de némi kapaszkodó azért a válaszadóknak is kellene, különben a Mennyi? 30 Mi 30? Mi mennyi? problémánál akad el az ember.
Ha nem mozgatod túl gyorsan akkor nem lesz gond a lassítással gyorsítással megállással nyugodtan használj menetes (trapéz-vagy golyós) orsót
Nem gondolkoztál azon hogy az asztal áll és a szerszám mozog ? Akkor lehet hogy kisebb tömeget mozgatnál nőhet a sebesség
https://youtu.be/h6AyQUhpCmg
Sikerült egy ismerősömnek rendbe rakni az usb-s illesztőt, így már tablet PC-ről is mehet a móka. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
Az én Propelleres vezérlőm is hasonló. VT100 terminállal bármiről, akár okostelefonról, tabletről és wifiről is működtetheted. Csak le kellene ülnünk egyszer mellé
![]()
Már beszéltünk róla, de mindig van valami ami fontosabb!
![]()
Ez az általad is használt MK1 vezérlő, épített verziója.
Nagyon sokáig nem működött, de egy kedves barátom átrágta magát a dolgon és megtalálta a hibás alkatrészt. A tabletról való üzemeléshez egy OTG kábel kellett még, de a működéshez szükséges 5VDC-t, tervezem külső tápról megoldani.
És itt van a te vezérlőd kisöccse
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |