Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   257 / 376
(#) Gafly válasza aaakovacs hozzászólására (») Dec 10, 2016 /

Az általad linkelt CD4093 egymagában 4 csatornát képes kezelni.
Kérdés:
- Interfészről még mindig nem tudunk semmi.
- Persze ha tud "sima" kapcsolót is kezelni, akkor az egész probléma nem is létezik (szerintem).
(#) aaakovacs válasza Gafly hozzászólására (») Dec 10, 2016 /

ez lenne az, jó ha nem sok értelme van bonyolitani akkor mégis miért teszik?
Bár az igaz hogy aktiv alacsony jelnél zárás lesz aktiv nem a nyitás..
(#) Gafly válasza aaakovacs hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

GND/P15/P13/P10-re kötnéd?
(#) Stewe válasza aaakovacs hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Mit kell tudnia ennek a finomtapintónak?
A legjobb megoldás, mikor a tapintógolyó sugarának megfelelő kitérés ad jelet.... mert akkor a főorsó tengely pozíciója épp a tapintott felület koordinátáját adja.
(#) aaakovacs válasza Gafly hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

bármelyik szabad bemenet beállítható , mivel dupla leválasztóm van illetve billentyű emulátor használok van szabad bemenetem bőven, én az egyik nagy sebességű pinre kötöm be.
(#) aaakovacs válasza Stewe hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

0.01mm pontosságot azért illik tudnia könnyedén a tapintó kalibrálható nincs jelentősége h milyen elmozduláson ad jelet
(#) Zozi85 válasza aaakovacs hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Ez a terv eléggé túl van bonyolítva, és sok minden nem látszik rajta ami viszont lényeges lenne.
Ahogy mások is írták a legegyszerűbb egy jó kis mechanika és a megszakításos technika. Én két megoldást próbálgattam, az egyik a 6 golyós megoldás sima megszakítással ami meglepően pontos. A másik a 3 golyós, itt egy plusz központba visszaállást biztosító gumigyűrű is kell. Ennek a nagyon apró részleteknél vannak jó eredményei, ha például egy érmét kell szkennelni. A z magasságra nagyon érzékeny.

Bővebben: Link
(#) pjg válasza Zozi85 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

S ez hogyan működik?
(#) Zozi85 válasza pjg hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

A másodiknál van minden golyóhoz egy tranzisztor is ami egyből kapcsolja a tapintó kimenetét ha nem érintkezik a golyó. Mind a két nyák ugyanabba a házba építhető, tehát amelyik épp kell azt rakom bele. Az első előnye a pontos visszaállás, de a nagyon finom részleteknél nekem nem vált be. A második nagyon érzékeny, de kétszer nem tudod teljesen ugyan azt a pontfelhőt létrehozni. Alkatrész bemérésre jobb az első, felület digitalizálásra nekem a második tűnik jobbnak.
(#) borvendeg hozzászólása Dec 12, 2016 /

Sziasztok!

Szükségem volna egy trapézorsóhoz porvédő harmonikára. Az orsó 12-es és kb. 20cm hosszú. Vett már valaki ilyet? Hol kapható stb.

üdv.
(#) kaqkk válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 12, 2016 /

(#) borvendeg válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 13, 2016 /

Köszi! Ezt megtaláltam, de kicsit vastagnak találom a 20mm-t.
(#) kaqkk válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 13, 2016 /

Bővebben: Link Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2016
(#) bbb válasza aaakovacs hozzászólására (») Dec 13, 2016 /

Ma láttam a Rádiótechnika évkönyv 2017-es számában a 147-160 oldalon pont ezeknek az érzékelőknek az összefoglalóját, s ha jól emlékszem elkészítési útmutató is volt benne (legalábbis volt nyákrajz, beültetéssel együtt)!
(#) aaakovacs válasza bbb hozzászólására (») Dec 14, 2016 /

Köszönöm a tippet jol hangzik már csak az említett számot kell szereznem.
(#) aaakovacs válasza bbb hozzászólására (») Dec 15, 2016 /

Piezoelektromos érzékelős, nem rossz az elképzelés de rezgésekre nem tudom mennyire lenne stabil illetve gyorsan kezd bonyolódni az elektronika.
(#) Karma1 hozzászólása Dec 18, 2016 /

Sziasztok!
Szükségem lenne egy 3 tengelyes cnc vezérlőre, lpt portra, ami nem tartalmaz pic-et sem 2-3ezer forintos cél ic-t. A motorok egyenlőre nyomtatókból bontott példányok, unipolárisak. Vezérlő programnak mach3-at gondoltam, szóval step/dir-esnek kellene lennie. Nem baj, ha pl csak egész lépéseket tudnak majd tenni a motorok, főként fa marásra lenne használva a szerkezet illetve ha úgy adódik esetleg nyákmarásra.
Ezeknek a dolgoknak megfelelő vezérlő rajzot nemigazán találtam, főleg a pic /sokezer forintos cél ic kilövése miatt.
(#) csatti2 válasza Karma1 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

pl.: Breakout board ezt házasítsd össze mondjuk ULN2003 alapú léptető hajtással
(#) kapu48 válasza Karma1 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Ilyen típusú vezérlők vannak olcsón: A4988 stepper vezérlő modul
Tengelyenként 1000Ft.
(#) csatti2 válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Ez csak bipolárisra jó, nem?
(#) kapu48 válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Sokan bipolárisként használjuk az unipoláris bontott motorokat!

Bár a nyomtatókban nem valami erős motorok találhatók!
Nem is érdemes túl nagy áramú meghajtókat építeni hozzájuk!
(#) Karma1 válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Ilyen kártyát találtam én is egész olcsón, csak ehhez kell még egy vezérlő bölcső amibe belemennek a vezérlő kártyák és az a drága.
(#) Karma1 válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Ez a Breakout Board eléggé egyszerűnek tűnik ha jól értem akkor csak simán optocsatolókkal leválasztja a kimeneteket.
(#) kapu48 válasza Karma1 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Ha 2000Ft. drága?
CNC shield

Az alkatrészek drágábban jönnek ki!
Csak a párhuzamos portra kötésen kel dolgozni. Mivel ez nem ahhoz készült.
(#) Karma1 válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Hogy én ezt hogy nem láttam eddig... én ahol nézegettem eddig ott csak a bölcső 12000Ft de ez tényleg nem tűnik rossznak.
Egyébként ezt hogyan lehet párhuzamosra tenni?
(#) kapu48 válasza Karma1 hozzászólására (») Dec 18, 2016 / 1

Mellékelve van az Arduino pin bekötés rajz és felíratok, hogy mit hol vezérel!

Megnézed pl. az előzőleg ajánlott vezérlő rajzán, PC port melyik pinre mit kötött?
És leutánzod, nem 1 nehéz feladat. A step/dir elv mindenütt egyforma.
Kel még 1 PC nyomtató kábelt bontani valahonnan.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2016
(#) Karma1 válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Hát ez így tényleg nem rossz! Köszönöm a segítséget!!
(#) Pali79 válasza Karma1 hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Nem kell az a "bölcső". Az A4988 modul közvetlenül meghajtható. Ha veszel egy olyan párhuzamos portra való kártyát mint amit linkeltél korábban, ebayről kb 1500.-, annak a kimeneteire rá tudod tenni az A4988-as modulokat, nem kell semmi hókusz-pókusz.
(#) Bearni74 válasza kapu48 hozzászólására (») Jan 30, 2017 /

Kapu48!

Egy kérdés. Az A4988 az max 2 ampert bir.

Nekem vannak léptető motorjaim amik 24 dc és 30 és 40 wattosak.

Fénymásolókból lettek kibontva. Adatlapot egyikhez sem lehet találni, pedig van rajtuk cimke. De ugy semmi.
Ampert aztna feszűltségből és a teljesítményből tudok számolni. De a kérdés. A kapott eredmény fedi is a valóságot. Vagy máshogy számoljak hogy birja az A4988 vagy sem.

Igaz a bontott motorok vezérlő panellal vannak. Azokon az sla6024 es vezérlő ick vannak. Csak a peneloknak, meg a csatlakozói nincsenek megjelőlve mi micsoda. Találgatni meg nem akarok.

A kisebb unipoláris motorok meg simán bele fértek a 2A ba.
(#) Pali79 válasza Bearni74 hozzászólására (») Jan 30, 2017 /

Idézet:
„Ampert aztna feszűltségből és a teljesítményből tudok számolni. De a kérdés. A kapott eredmény fedi is a valóságot.”

Inkább tekercsellenállás és feszültség alapján kellene számolni ahogy Ohm bácsi mondta.
Következő: »»   257 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem