Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszi a segítséget.
Lehet erről valahol hosszabban olvasni? Például, hogy hogyan is kell ezt kivitelezni? És a kapott képen mit is látok? Idáig nem volt szkópom, és nemigazán foglalkoztam a dologgal, de most már érdekelne.
Szia!
Én a második kép szerint biztos nem építeném meg. Túl közel van a hálózati és a kimenő trafó. Bár ha a fedőlap alá teszed a hálózati trafókat és fentre a csövek mögé a kimenőket , akkor már javul a helyzet. Az első kép szerint már jó a helyzet. Viszont a két kimenő sem legyen túl közel egymáshoz. Esetleg a csöveket előtérbe hozhatnád. Persze ez csak én amatőr véleményem. Miért nem használsz egyenirányító csövet ?
Szia!
Köszi a választ, én is úgy érzem, hogy az első elrendezés lenne a jó megoldás. A trafókat is fel szeretném tenni a tetejére, mert egy lapos dobozka lesz alatta. Persze előrébb lehet hozni a csöveket, ez még csak vázlatos elképzelés. Azért nem használok egyenirányító csövet, mert az EA080-ban kétféle táp kell, a végfok rész 840V-ról megy, az előfok rész pedig 420V-ról táplálkozik, és nincs úgy megoldva a hálózati mint a 785a-ban van.
Nem minden csak a távolságról szól. A trafók egymáshoz képest viszonyított elhelyezkedése is számít. Én egy egyszerű méricskéléssel szoktam kezdeni. A hálózati trafót feszültség alá helyezem, és a kimenők primerén feszültséget mérek. Minél kisebb ez az érték, annál jobb.
Mókás "játék" mikor tologatja és forgatja az ember. A PP fokozatban a csövek, meg amúgy is kioltják egymásban a brummot.
Értem, köszi szépen az infót, kipróbálom ezt a méricskélést is, eddig csak füllel próbáltam belőni, hogy hol jó elhelyezni a trafókat.
Négyszög (impulzus) vizsgálójellel egy erősítő tulajdonságairól lehet átfogó képet kapni. A tetőesés az alsó határfrekvenciás, a felfutás a felső határfrekvenciás átvitelről ad információt, túllövés, lengés az erősítő stabilitásáról árulkodik, (főleg a visszacsatolás fázishelyzetéről) ezekből az adatokból elvileg ki is lehet számolni a megfelelő értékeket. Leginkább egy gyors felmérésre jó, az erősítő statikus minőségét illetően. Kis kitöltésű vizsgálójel esetén némi képet lehet kapni a dinamikus viselkedést illetően is.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
Köszönöm válaszodat!
Próbálok utána olvasni a neten, hogyan kell a mérést elvégezni, és értelmezni a jeleket.
Nem egy nagy dolog, szükség van hozzá egy impulzus generátorra, aminek elég gyors felfutása, és lefutása van, egy oszcilloszkópra, ami DC bemenetű, és kb 10 MHz sávszélességű.
A gyors fel-, lefutás azt jelenti, hogy 1 us -nál gyorsabb, az oszcilloszkópnál a 10 MHz es szkóp saját felfutása eleve jobb, mint 1 us. A mérőjel frekvenciáját úgy kell megválasztani, hogy az oszcillogrammból jól kiértékelhető legyen a jelalak. Tetőesésnél 100 Hz alatti, természetesen 1 kHz, és 10 kHz feletti, a felső határfrekvenciához. A jel nagyságát úgy kell megválasztani, hogy ne vezérelje túl az erősítőt, tehát a 300 mVeff értékű színusz jelnek a csúcstól csúcsig mért értékét ne haladja meg. Ha a felfutásban a szép egyenletes felfutás helyett girbe-gurbát látsz, akkor az torzításra utal. Persze, legjobb, ha ezeket a méréseket rendes analóg műszerekkel is megméred, akkor szerzel elég tapasztalatot a látott impulzus oszcillogramm értelmezésében.
Szia! Jól látom hogy 6P3SZ SE ? Meghajtónak mit használsz ? Esetleg kapcsirajzot tudnál nekem küldeni ? Üdv: Béla
Szia. Igen jól látod, 6N8SZ csöveket használok, de egyenlőre még teszt alatt van. 2009 -es RTÉK. 64.oldalán találsz egyet, bár ott más meghajtócsövek vannak.
Teljesítményre mit tud ? Mekkora vason van a kimenő? És persze hangjával meg vagy elégedve ? Nekem konkrét rajz kellene.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
7W -ot tudnak a csövek SE -ben, 5-6W -ot ki lehet hozni belőlük. Amit írtam az egy konkrét erősítőleírás, olvasd el. Még méricskélés, beállítás alatt van, ha lesz korrekt rajz, akkor megosztom.
Elég jó az 5 watt szerintem. A leírást megnézem. A kész rajz meg nem csak nekem fog jól jönni.
Szia! Az ECL86 SE erősítővel kapcsolatban tudnál nekem feszültség adatokkal szolgálni A-B-C pontokra. DjHans féle kapcsolás. Egyszer megépítem ezt a kis kapcsolást , de a hálózati trafóm nem pont ilyen.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
Köszönöm!
Így legalább látom mit kell még beszereznem (normális szkóp, impulzus generátor), és azután jöhet a próbálkozás!
Szia! Jó régi hozzászólásomra reagáltál.. Nos itt egy másik rajz,ami nem is "másik" hiszen ugyanez a rajz.. csak a táppal egybeépített verziója. Kicsit egyszerűsíti a "tápproblémád". Ideálisan +250V-al működik a kapcsolás. Nálam ez 265V, és mondhatom hogy nagyon jó hangú kis erősítőről van szó. 2W körüli kimenő teljesítménnyel. (Nálam Orion televízióból származó kimenőtrafókkal,és PCL-el. ) ECL86:6,3V (550mA) PCL86:13,3-14,5V.. ott ahol beáll a 300mA-es fűtőáram,mert ott inkább az a lényegesebb.
A +250V pedig a trafód szekunderére egy greatz-híd, majd 2x100µF-al szűrsz meg.. közé lehet fojtót is tenni.. a többi rész már a kapcsolásban. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
Pont itt van nekem egy oldal "összetaknyolva" a földön.. TV alkatrészekből,amiket lomizott panelokból nyerek. Tényleg szépen szól,megfelelően érzékeny hangfalon persze.
Sziasztok!
Mindenféleképpen szeretnék egy csöves, stereo erősítőt építeni magamnak, mert már ki van * a különféle tranzisztoros, ic-s erősítők hangjával. Van egy APX-em meg egy AE785/A-m is csak ugye ezek mono-k, meg öreg csövek, nincs szimmetria, szóval szeretnék egy sztereo-t. Első ízben arra akartam(ok) építeni, amim van, és ez nem más, mint 6-8 darab PL500(4). Ezek is használtak, de gondoltam találok 4db-ot köztük, ami tűrhetően elfut együtt. Na, de ugyan ezek sem hosszú életűek lehetnek, mivel Gold Star, Favorit stb. tv-k ből vannak. Volt egyszer egy mono EL34 PP erősítőm és azt nagyon szerettem, a hangját, stb. Keresgettem EL34 után és találtam sokfélét. Kérdésem az lenne, hogy hol lehet és milyen árakon kapni EL34-et? Láttam ilyen sungha... kínai gyártmányt elég olcsón, gondolom nem véletlenül. Szóval erről szeretnék egy kis tájékoztatást, tapasztalatot, vagy esetleg másféle csőre. Előre is köszönöm. Üdv, Palkó. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
Szia
Köszi a rajzot. Ezt jobban lehet látni. Elkezdem az alkatrészek begyűjtését. A nagyját én is bontani fogom. Kimenőm van EL84-hez való. PCL85 csővel van tapasztalatod ? Van egy tucattal és fillérekért lehet szerezni. Üdv: Béla
Szia, először is, az újjonnan gyártottak jók (bár JJ van hogy magában lelevegősödik) a kínaira azt mondják jó, sohasem próbáltam. Az ár nagyon változó, van hogy kap az ember 1000Ft ért , ha jól kifogja, de van hogy 5000Ft(JJ).
ÜdV!
A kínai csőre, a treasure szériára jókat mondanak.
Nekem Genalex gold lion csöveim vannak, azok nagyon szépen szólnak PP-ben, igaz azok KT88 csövek. Keress rá googlén, a véleményekre.
Amúgy nálam a kedvenc az electro-harmonix. És a logója is nagyon szép
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
PCL85-tel egyáltalán nincs tapasztalatom, nem hangfrekvenciás célra fejlesztett cső (TV képeltérítés) ,de többek közt sturbi fórumtárs már kísérletezett vele állítólag jó eredménnyel. Ha inkább ez a vonal érdekel, akkor keresd meg őt. Láttam tőle kapcsolásokat,kifejtéseket a témával kapcsolatban itt, de most meg nem tudom mondani neked hogy hányadik oldalon "csücsül" a rajza itt a fórumon. Illetve google barát.. pötyögd be hogy PCL85SE vagy valami ilyesmit..
A logoját próbáltam már megfejteni. Az egy nagyon ronda nő vagy egy majom?
Igen , azok is szépek.. De ez sem kutya!
Nem tudom , de nekem tetszik ez a "zöld" környezet.Zoliee, a gold lionban nincs sok fantázia, egy szöveg ami gold de tény hogy szép ez a piros-arany-ezüst.
Így első ránézésre oroszlánnak mondanám, de attól még lehet majom is.
Állítólag úgy ragadt össze az EHX és a logója, hogy minden megfontolás nélkül valaki rajzolt egy kos-fejet, és megtetszett a fejlesztőnek, aztán elkezdték rárajzolni a cuccaikra. EHX_Ram-man
De olyan is akad, aki Mike Matthews-zal asszociál - végülis akad hasonlóság! Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
Helló azt szeretném kérdezni ,hogy valaki tudna-e egy olyan csöves erősítő kapcsolást küldeni aminek a kivitelezése kijön 20e FT-ból és elég szép hangja is van?
https://picasaweb.google.com/djhans81/PCL86SE
Én egy ilyen rádióból építettem meg havernak, minden alkatrész benne van ami kell. Más kérdés hogy ha szép állapotú akkor én nem barmolnám szét: http://elektronika.vatera.hu/nosztalgia_keszulekek/elektroncsoves_l...1.html A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |