Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1534 / 2208
(#) adamo32 válasza 6C4C hozzászólására (») Máj 23, 2013
Köszi a segítséget.
Lehet erről valahol hosszabban olvasni? Például, hogy hogyan is kell ezt kivitelezni? És a kapott képen mit is látok?
Idáig nem volt szkópom, és nemigazán foglalkoztam a dologgal, de most már érdekelne.
(#) belaradio válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 23, 2013
Szia!
Én a második kép szerint biztos nem építeném meg. Túl közel van a hálózati és a kimenő trafó. Bár ha a fedőlap alá teszed a hálózati trafókat és fentre a csövek mögé a kimenőket , akkor már javul a helyzet. Az első kép szerint már jó a helyzet. Viszont a két kimenő sem legyen túl közel egymáshoz. Esetleg a csöveket előtérbe hozhatnád. Persze ez csak én amatőr véleményem. Miért nem használsz egyenirányító csövet ?
(#) Gery78 válasza belaradio hozzászólására (») Máj 23, 2013
Szia!
Köszi a választ, én is úgy érzem, hogy az első elrendezés lenne a jó megoldás. A trafókat is fel szeretném tenni a tetejére, mert egy lapos dobozka lesz alatta. Persze előrébb lehet hozni a csöveket, ez még csak vázlatos elképzelés. Azért nem használok egyenirányító csövet, mert az EA080-ban kétféle táp kell, a végfok rész 840V-ról megy, az előfok rész pedig 420V-ról táplálkozik, és nincs úgy megoldva a hálózati mint a 785a-ban van.
(#) mofesa válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 24, 2013
Nem minden csak a távolságról szól. A trafók egymáshoz képest viszonyított elhelyezkedése is számít. Én egy egyszerű méricskéléssel szoktam kezdeni. A hálózati trafót feszültség alá helyezem, és a kimenők primerén feszültséget mérek. Minél kisebb ez az érték, annál jobb.

Mókás "játék" mikor tologatja és forgatja az ember.

A PP fokozatban a csövek, meg amúgy is kioltják egymásban a brummot.

SANY0263.JPG
    
(#) Gery78 válasza mofesa hozzászólására (») Máj 24, 2013
Értem, köszi szépen az infót, kipróbálom ezt a méricskélést is, eddig csak füllel próbáltam belőni, hogy hol jó elhelyezni a trafókat.
(#) pucuka válasza adamo32 hozzászólására (») Máj 24, 2013
Négyszög (impulzus) vizsgálójellel egy erősítő tulajdonságairól lehet átfogó képet kapni. A tetőesés az alsó határfrekvenciás, a felfutás a felső határfrekvenciás átvitelről ad információt, túllövés, lengés az erősítő stabilitásáról árulkodik, (főleg a visszacsatolás fázishelyzetéről) ezekből az adatokból elvileg ki is lehet számolni a megfelelő értékeket. Leginkább egy gyors felmérésre jó, az erősítő statikus minőségét illetően. Kis kitöltésű vizsgálójel esetén némi képet lehet kapni a dinamikus viselkedést illetően is.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
(#) adamo32 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2013
Köszönöm válaszodat!

Próbálok utána olvasni a neten, hogyan kell a mérést elvégezni, és értelmezni a jeleket.
(#) pucuka válasza adamo32 hozzászólására (») Máj 24, 2013
Nem egy nagy dolog, szükség van hozzá egy impulzus generátorra, aminek elég gyors felfutása, és lefutása van, egy oszcilloszkópra, ami DC bemenetű, és kb 10 MHz sávszélességű.
A gyors fel-, lefutás azt jelenti, hogy 1 us -nál gyorsabb, az oszcilloszkópnál a 10 MHz es szkóp saját felfutása eleve jobb, mint 1 us.
A mérőjel frekvenciáját úgy kell megválasztani, hogy az oszcillogrammból jól kiértékelhető legyen a jelalak. Tetőesésnél 100 Hz alatti, természetesen 1 kHz, és 10 kHz feletti, a felső határfrekvenciához. A jel nagyságát úgy kell megválasztani, hogy ne vezérelje túl az erősítőt, tehát a 300 mVeff értékű színusz jelnek a csúcstól csúcsig mért értékét ne haladja meg.
Ha a felfutásban a szép egyenletes felfutás helyett girbe-gurbát látsz, akkor az torzításra utal.
Persze, legjobb, ha ezeket a méréseket rendes analóg műszerekkel is megméred, akkor szerzel elég tapasztalatot a látott impulzus oszcillogramm értelmezésében.
(#) belaradio válasza mofesa hozzászólására (») Máj 25, 2013
Szia! Jól látom hogy 6P3SZ SE ? Meghajtónak mit használsz ? Esetleg kapcsirajzot tudnál nekem küldeni ? Üdv: Béla
(#) mofesa válasza belaradio hozzászólására (») Máj 25, 2013
Szia. Igen jól látod, 6N8SZ csöveket használok, de egyenlőre még teszt alatt van. 2009 -es RTÉK. 64.oldalán találsz egyet, bár ott más meghajtócsövek vannak.
(#) belaradio válasza mofesa hozzászólására (») Máj 25, 2013
Teljesítményre mit tud ? Mekkora vason van a kimenő? És persze hangjával meg vagy elégedve ? Nekem konkrét rajz kellene.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) mofesa válasza belaradio hozzászólására (») Máj 25, 2013
7W -ot tudnak a csövek SE -ben, 5-6W -ot ki lehet hozni belőlük. Amit írtam az egy konkrét erősítőleírás, olvasd el. Még méricskélés, beállítás alatt van, ha lesz korrekt rajz, akkor megosztom.
(#) belaradio válasza mofesa hozzászólására (») Máj 25, 2013
Elég jó az 5 watt szerintem. A leírást megnézem. A kész rajz meg nem csak nekem fog jól jönni.
(#) belaradio válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 26, 2013
Szia! Az ECL86 SE erősítővel kapcsolatban tudnál nekem feszültség adatokkal szolgálni A-B-C pontokra. DjHans féle kapcsolás. Egyszer megépítem ezt a kis kapcsolást , de a hálózati trafóm nem pont ilyen.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
(#) adamo32 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 26, 2013
Köszönöm!

Így legalább látom mit kell még beszereznem (normális szkóp, impulzus generátor), és azután jöhet a próbálkozás!
(#) küzmös Gergely válasza belaradio hozzászólására (») Máj 26, 2013
Szia! Jó régi hozzászólásomra reagáltál.. Nos itt egy másik rajz,ami nem is "másik" hiszen ugyanez a rajz.. csak a táppal egybeépített verziója. Kicsit egyszerűsíti a "tápproblémád". Ideálisan +250V-al működik a kapcsolás. Nálam ez 265V, és mondhatom hogy nagyon jó hangú kis erősítőről van szó. 2W körüli kimenő teljesítménnyel. (Nálam Orion televízióból származó kimenőtrafókkal,és PCL-el. ) ECL86:6,3V (550mA) PCL86:13,3-14,5V.. ott ahol beáll a 300mA-es fűtőáram,mert ott inkább az a lényegesebb.

A +250V pedig a trafód szekunderére egy greatz-híd, majd 2x100µF-al szűrsz meg.. közé lehet fojtót is tenni.. a többi rész már a kapcsolásban.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013

url.gif
    
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 26, 2013
Pont itt van nekem egy oldal "összetaknyolva" a földön.. TV alkatrészekből,amiket lomizott panelokból nyerek. Tényleg szépen szól,megfelelően érzékeny hangfalon persze.

P1090912.JPG
    
(#) palko0125 hozzászólása Máj 27, 2013
Sziasztok!
Mindenféleképpen szeretnék egy csöves, stereo erősítőt építeni magamnak, mert már ki van * a különféle tranzisztoros, ic-s erősítők hangjával. Van egy APX-em meg egy AE785/A-m is csak ugye ezek mono-k, meg öreg csövek, nincs szimmetria, szóval szeretnék egy sztereo-t. Első ízben arra akartam(ok) építeni, amim van, és ez nem más, mint 6-8 darab PL500(4). Ezek is használtak, de gondoltam találok 4db-ot köztük, ami tűrhetően elfut együtt. Na, de ugyan ezek sem hosszú életűek lehetnek, mivel Gold Star, Favorit stb. tv-k ből vannak.
Volt egyszer egy mono EL34 PP erősítőm és azt nagyon szerettem, a hangját, stb. Keresgettem EL34 után és találtam sokfélét. Kérdésem az lenne, hogy hol lehet és milyen árakon kapni EL34-et?
Láttam ilyen sungha... kínai gyártmányt elég olcsón, gondolom nem véletlenül. Szóval erről szeretnék egy kis tájékoztatást, tapasztalatot, vagy esetleg másféle csőre.
Előre is köszönöm.
Üdv, Palkó.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) belaradio válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 27, 2013
Szia
Köszi a rajzot. Ezt jobban lehet látni. Elkezdem az alkatrészek begyűjtését. A nagyját én is bontani fogom. Kimenőm van EL84-hez való. PCL85 csővel van tapasztalatod ? Van egy tucattal és fillérekért lehet szerezni. Üdv: Béla
(#) silent15 válasza palko0125 hozzászólására (») Máj 27, 2013
Szia, először is, az újjonnan gyártottak jók (bár JJ van hogy magában lelevegősödik) a kínaira azt mondják jó, sohasem próbáltam. Az ár nagyon változó, van hogy kap az ember 1000Ft ért , ha jól kifogja, de van hogy 5000Ft(JJ).

ÜdV!
(#) zoliee válasza palko0125 hozzászólására (») Máj 27, 2013
A kínai csőre, a treasure szériára jókat mondanak.
Nekem Genalex gold lion csöveim vannak, azok nagyon szépen szólnak PP-ben, igaz azok KT88 csövek.
Keress rá googlén, a véleményekre.
(#) silent15 válasza zoliee hozzászólására (») Máj 27, 2013
Amúgy nálam a kedvenc az electro-harmonix. És a logója is nagyon szép
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) küzmös Gergely válasza belaradio hozzászólására (») Máj 27, 2013
PCL85-tel egyáltalán nincs tapasztalatom, nem hangfrekvenciás célra fejlesztett cső (TV képeltérítés) ,de többek közt sturbi fórumtárs már kísérletezett vele állítólag jó eredménnyel. Ha inkább ez a vonal érdekel, akkor keresd meg őt. Láttam tőle kapcsolásokat,kifejtéseket a témával kapcsolatban itt, de most meg nem tudom mondani neked hogy hányadik oldalon "csücsül" a rajza itt a fórumon. Illetve google barát.. pötyögd be hogy PCL85SE vagy valami ilyesmit..
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) bakos13gab válasza silent15 hozzászólására (») Máj 27, 2013
A logoját próbáltam már megfejteni. Az egy nagyon ronda nő vagy egy majom?
(#) zoliee válasza silent15 hozzászólására (») Máj 27, 2013
Igen , azok is szépek.. De ez sem kutya!
(#) silent15 válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 27, 2013
Nem tudom , de nekem tetszik ez a "zöld" környezet.Zoliee, a gold lionban nincs sok fantázia, egy szöveg ami gold de tény hogy szép ez a piros-arany-ezüst.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) ticko válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 28, 2013
Így első ránézésre oroszlánnak mondanám, de attól még lehet majom is.
(#) Szpisti válasza ticko hozzászólására (») Máj 28, 2013
Állítólag úgy ragadt össze az EHX és a logója, hogy minden megfontolás nélkül valaki rajzolt egy kos-fejet, és megtetszett a fejlesztőnek, aztán elkezdték rárajzolni a cuccaikra. EHX_Ram-man

De olyan is akad, aki Mike Matthews-zal asszociál - végülis akad hasonlóság! Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
(#) zek99 hozzászólása Máj 28, 2013
Helló azt szeretném kérdezni ,hogy valaki tudna-e egy olyan csöves erősítő kapcsolást küldeni aminek a kivitelezése kijön 20e FT-ból és elég szép hangja is van?
(#) cruisher válasza zek99 hozzászólására (») Máj 29, 2013
https://picasaweb.google.com/djhans81/PCL86SE

Én egy ilyen rádióból építettem meg havernak, minden alkatrész benne van ami kell. Más kérdés hogy ha szép állapotú akkor én nem barmolnám szét:

http://elektronika.vatera.hu/nosztalgia_keszulekek/elektroncsoves_l...1.html
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
Következő: »»   1534 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem