Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   59 / 254
(#) Gery78 hozzászólása Szept 2, 2010 /
 
A nyáktervezésre az az ötletem támadt, hogy a kijelző részt külön kéne venni a vezérlőpaneltől, és szalagkábellel, tűs csatlakozóval, vagy valami jobbal lehetne hozzákötni. Mindenkinek más és más nixie csövei vannak a vezérlőpanel lehetne egységes. Nekem pl. ZM1000 lesz benne.

Egyébként mi a véleményetek, a derótlábú csöveket (ZM1000) érdemes beforrasztani, vagy inkább foglalatba ültessem őket? Az IC foglalat nagyon jól megtartja a cső lábait, csak kérdés, hogy 20 év múlva nem lesz-e kontakthibás.
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Bár én a "tökölődés"-nél tartanék ilyen téren! Igen, ismerem én is ezeket a látványelemeket, és igazság szerint mind nagyon tetszik is! A hangsúly az előző hozzászólásomban igazából azon volt, hogy ha akarom, akkor az is egy legyen az effektek közül, hogy mindenféle extra nélkül is képes legyen a megjelenítésre. Naná, hogy minden álmok netovábbja lenne, ha minden ilyet tudna! Csak erre én gondolni sem mertem, mert sajna egyelőre kizárt, hogy meg tudom csinálni. Sebaj, kezdődik a suli, és a programozás alapjai is tantárgy
(#) kisgeri válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
A kijelző részt szerintem is külön kéne választani, mert ez mindenkinek úgyis egyedi lesz. Nekem pl. már majdnem kész is. De ha már különválasztjuk, akkor a 74141-ek is a kijelző panelon kell helyet kapjanak, mert így nem 60 tű + a táp kéne, hanem csak 24 + táp. (legalábbis durván számolva)
A ZM1000 az nem drótlábú, hanem rendes lábai vannak, csak nagyon vékonyak. Én biztos hogy IC foglalattal csinálnám, nem lesz az kontaktos.

szerk:
Itt van rá egy nagyszerű példa!
(#) sooty válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
A végén csak összejön, amit már egy párszor elmondtam és összegyúrtam a Tom025 és Vicsys órájával kapcsoltaban ( 6 cső, dcf a másik méretkompatibilis panellel, gombok, ki/be dátum, dc-dc konverter, menü, effektek(az még nincs), moduláris variálható csőtípusok , jelenleg z560m, in12b, z573m-re fent van itt a topicban). Ha kész lesz ez a profi terv, a Mule megy nyugdíjba, pedig még kész sincs
Szerintem a drótlábút forraszt be, arra találták ki, hogy olcsó legyen foglalat nélkül. (ja a zm1000 az tényleg nem drótlábú ic foglalatot neki, ahogy MrBrown-nak is mutattam.)
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Istenem mindíg rájövök hogy milyen gyönyörű is az a ZM1000
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Miért tetszik neked annyira? Az egy kicsi cső. mitől szebb mint egy mezei z573m? (komolyan kérdezem, lehet hogy a z568 után rácuppanok arra is )
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Nem csak neki tetszik. Egyébként ami miatt számomra szép, az az, hogy annyira légies a megjelenése. Gyakorlatilag olyan vékony és apró lyukú az anódrács, hogy majdhogynem teljesen átlátszó. Emiatt nagyon finom a kijelzése is. Na azt hiszem ezt jól körülírtam. Nekem ugyan sajna még nem voltak ZM1000 csöveim, de hogy Barnának csöpögjön a nyála, van egy ZM1001 csövem
(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Kisgeri pontosan leírta a lényeget a háló finomsága :yes: Ez a lényeg! Sosem lesz olyan elegáns egy Z573M és ennek semmi köze ahoz hogy mennyi óra készült az utóbbiból!
Sőt a Valvo még finomabb is mint a Philips.
Mi sem bizonyítja jobban elfogúltságomat, mint az hogy IN-18, Z566M és tulajdonképpen Z568M tulajdonosként is rajongással beszélek a ZM1000-ről. Morbid hogy mégsincs még megépítve vele az órám pedig jól feltankoltam belőle (18+6db)
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Ez a ZM1001 pedig Mullard gyártmány.
Igaz, hogy a fényképező a rácsra fókuszált (sajna fényképezés közben nem láttam, hogy hová) de szabad szemmel nézve még ennyire sem látszik a rács. Holnap rendes fényben megpróbálok valamelyik katódra fókuszálni, hogy akkor milyen lesz a kép.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Igen látom már, nekem GNP-7AH van aminek hasonlóan fekete a rácsa, de az nagylyukú méhsejt mintájú. Rendes fényben az is alig látszik, a fotón nem igazán jön ki.

DSC00905.JPG
    
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Tessék..., Mullard, még a gyártmánya is kékvérű
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Igen, az 1001-es apró méhsejt mintázatú, a tieid meg nagylyukúak, de az is vékony. Na akkor holnap még egy fénykép: 2 db Z560M lesz rajta összehasonlítva, rácsvastagság szempontjából. Lesz egy kis különbség.
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Az szép mennyiség. Én a vaterán próbáltam meg hozzájutni 4 Philips-hez, zsír újak, a baj csak az, hogy az illető egyben árulta egy adag másik számomra teljesen ismeretlen csővel (nem találtam róluk sehol semmit) meg ellenállásokkal. 2x tettem rá kísérletet, hogy csak a 4 nixie külön, de válaszra sem méltatott. Most meg épp nem találom az aukciót.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Alvás előttre: Az IN-18 is fekete és a z573m meg majdnem olyan magas mint az in-18 !

DSC00907.JPG
    
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Hát az a szegény Z573M mit vétett, hogy megskalpoltad?
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Nem tudom mi lelte, ahogy rakosgattam a csöveket, az volt az érzésem, hogy nem stimmel rajta valami, odatettem a plazmagömbhöz meg se nyikkant, aztán láttam hogy csillám gallérnál körbe van repedve, ezzel tesztelem azóta a lámpalakkot.
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Pff... Én idáig egy Z560M-et tettem el láb alól, kiforrasztásnál túlzottan megfeszült valamelyik lába, és berepedt. Szerencsére a többi megúszta. Tényleg elég késő van, mára lassan megyek...
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Nekem van egy z560m-em amelyik repedtnek tünt és ezért megragasztottam a lábainál. Ezért nem szeretem a gyári foglalatait, mind olyan szorosak, alig lehet kihúzni belőle a csövet. Egyet meg törötten kaptam postán. Jó éccakát... :wave:
(#) Gery78 válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Szerintem az már mindegy, hogy 24 vagy kb 50 kivezetés lesz rátéve. Szalagkábel megoldja. Szereléstechnikai szempontból viszont, az sokkal jobb, ha van egy univerzális paneled, amin rajta van minden, a nixie meghajtók is, és ha sikerül beszerezni valami más típusú nixie-t, akkor csak a kijelző paneljét kell módosítani. Csak rádugod és megy is. Akkor meg minden új kijelzőhöz kéne venni új 74141-et is. Ha meg netán foglalatos a Nixie, mint az IN-18 akkor azt úgyis csak bedrótozni lehet. Szerintem... :gumicsirke:

Én is erre gondoltam, hogy IC foglalatból csinálok neki aljzatot. Más oldalon is láttam már erre példát. Egyébként a ZM1000-nek is van gyári foglalata, csak beszerezhetetlen. Úgyhogy jó lesz a házi gyártmány...
(#) sooty válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Egyetértek, ebben az órában 6 74141 lesz, jobb ha azok lent vannak az alaplemezen. Szalagkábel helyett én csatlakozósort tennék, de a nagyméretű csöveknél annak kicsi a jelentősége mert úgyis máshogy kell megoldani a felső nagy panel rögzítését (z566m-től már ez igaz)
(#) Gery78 válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Még egy funkció eszembe jutott ami tényleg hasznos lehet, az akksis üzemmód. Ez szerintem azért volna jó, mert pl áramkimaradás esetén nem kéne újra beállítani az órát. Ekkor a kijelző talán nem fontos hogy menjen, csak a kontroller, meg a DCF szinkron. (Vagy egyszerűen csak azért volna jó, ha pl. be kell dugni a pákát, és nincs már üres konnektorom... )
(#) MolnarG válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Én pont fordítva gondolom... Már nekiálltam a tervezésnek, bekötöttem a PIC-re 3 74141-et, de nem egy leányálom... én 90%-os valószínűséggel a kijelzőpanelra teszem a meghajtást. Amúgy kétoldalas nyákot muszáj lesz használni, ha még a meghajtók is a alul lennének, kihullana a hajam mire megtervezném. Meg aztán kezdődik a tanév, egyre kevesebb idő van egyéb másra.
(#) MrBrown válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
A ZM1000-es gyári foglalatot én úgy oldottam meg, hogy jó régen a börzén vettem egy működő frekimérőt amiben 7 darab ZM1000 volt foglalatostúl. Ha jól emlékszem 6000-ért vettem. 7 db cső, 7 db foglalat és 7 db 74141 nem rossz vétel szerintem még ha használt is. Tulajdonképpen ekkor láttam élőben először ZM1000-t. Ja a műszer nagyon el volt használva ami a csatlakozóit és a kapcsolóit illeti, egyébként lehet hogy nem bontom szét (na most hazudtam, szétbontottam volna ).
(#) Hp41C válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Ha a huzalozás tervezésénél a bekötés nem kedvező, a kimeneti portokat (elsősorban a digiteket ((de ha kell a digiten belül a DCBA biteket is - csak az összes digitre egyformán!))), és bizonyos bemeneteket is össze lehet cserélni...

Mér egy ötlet, ha a dekóderek más panelre kerülnek. A 24 BCD kimenet (+ a 2 glim kimenet) kiváltható 3 (4) db 74HC595 -tel. A működtetéséhez 3-4 vezérlő jelre van csak szükség, így a kontroller is lehet 28 lábú (16F876(A) - 16F886)
(#) sooty válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Én úgy gondolkoztam, hogy a panel hosszabbik oldalára felkerülnének a 74141-ek és az a sor lenne egyben az átkötés a kijelző panelhoz. Ha meglesz az 1.0-ás változat meglátjuk hogy mit lehet rajta variálni (könnyebb belenyúlni egy kész tervbe, több szem többet lát) Lesz ennek Sprintes változata vagy más programmal készül majd el? Most rámozdultak egy páran a témára, biztos lesz olyan aki beszáll a különböző kijelzős panelek megtervezésébe (én is)Teljesen új kijelzős paneleket kell tervezni, mert az eddigi busz rendszerű helyett a direkt meghajtás megkavarja a dolgot . Én egyébként a kis Pic-kel készült multiplexes óráknak azért még szurkolok, pláne smd-vel, de a nagy csövekhez ez lesz a nyerő kapcsolás. Ha meglesz a vezérlő program az én tervemhez is felhasználom a rutinokat (ha lehet), mert sajnálom kidobni az eddigi munkámat.
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Ha nem visszafelé tervezi az ember, akkor úgy jár mint én a word clock prototípusával, sok átkötés... bár kétoldalasban talán ez nem olyan veszélyes. Remélem azért furatgalvanizálni nem kell majd
(#) hapro hozzászólása Szept 3, 2010 /
 
Esetleg erre valaki? Bővebben: Link
(#) kisgeri válasza hapro hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Innen Olvass egy kicsit. Lényeg, hogy multiplexelve csak egy dekóder kell, multiplex nélkül meg csövenként. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is.
(#) Honki válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Ezeket a csöveket én is láttam de már akkor is "elkelt volt"
(#) sooty válasza hapro hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Az egyik multiplexelt óra, a másik nem. (Itt folyt egy eszmecsere arról hogy a drága csöveknek jót tesz-e a multiplexelés meg hogy fütyül a cső meg zizeg tőle és ezért jött a döntés, hogy soklábú pic kell és meg lehet spórolni az anódvezérlést multiplex nélkül, de akkor minden digitre kell egy BCD dekóder. Apám régi órájában, amelyik szintén nem volt multiplexelve egy peremkerekes BCD dekádkapcsoló volt a rákapuzva az adatvonalakra a perc és óra értékeknél, így amikor az óra elérte a kívánt időpontot egy percig tudott riasztani, lehet hogy ennél az óránál megcsinálom ugyanezt a poén és a respekt kedvéért.)
@Honki: Azért olyan sokáig nem lehetett kint, mert amiket én vettem ugyanott, azok gyorsan eltüntek a listából és mi még a rendes listában láttuk őket elkeltként.
Következő: »»   59 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem