Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Nem értetted amit Imi írt neked! A motor átkapcsolóról tudod venni az irányváltó jelet. Amikor a motor kapcsain polaritást váltasz, egy segédérintkezővel tudod indítani a visszaszámlálást! Szerk: Látom már leesett!
Hopp egy sajtóhiba. Te is rosszul írtad, meg a cikkben is rosszul van amit belinkeltem...
(1) IN (2) GND (3) OUT
Én értem. Csak lehet hogy érthetetlenül írtam :yes:
Tehát a számláló impulzusokat a tengelyen egy reed relével vagy egy miltak-al "venném" a relé segédérintkezője az az irányt adja meg!! :yes: üdv! Én is most látom hogy már érted ![]()
Értem.
Akkor 22VA-es trafót fogok majd belerakni. vicsys: 12LED/panel, szóval 240 LED-et fogok meghajtani összesen. Ha 6A-s biztit rakok bele, az már meg fog felelni első ránézésre?
Miért kellene 6A-os bizti? Az előbb tárgyaltuk ki, hogy 10mA-rel számolhatsz csúcsban. 240*0,01=2,4A Ehhez jön a többi, kb 3A-vesz fel, ha megy az összes led. (szerintem már túl is méreteztem) Én a TE helyedben 3,15 vagy 4A-esel kezdenék. Abból is a lomha kell.
A 22VA-es trafód tud 3A-t?
Azt hiszem, én már kicsit belezavarodtam a dologba
![]() Tehát akkor nekem a 3.15A-es bizti megfelel, de szerezzek be egy 4A-est is. Itt a HE Store-ban lehet kapni ezt a trafót Bővebben: Link
Szerintem néz ki egy másik trafót mer az csak ~1.83A -t bír kb. Ha 12V kell és azt akarod, hogy 4A leadjon akkor 4A*12V min. 48VA trafó kell.
Vagy kapcsoló üzemű táp, hogy ne legyen bumszli....
Eredetileg nem ilyesmi tápellátást terveztem, mert akkor így kicsit át kell módosítsam az ötleteim
![]() Ez egyenirányít is, vagy azt nekem kell? ![]() Ez stabil 12V-ot ad ki. Ha jól emlékszem ennyiből a hagyományos trafós változat sem jönne ki. Hasonlót használnak a laptopokhoz is. Ha mégsem lesz jó, engem ne szidj... Csak ötlet.
Szia!
Ha van egy 30VA-es trafód és van rajta két egyforma 12V-os tekercs akkor ha egyenlően terheled le egyre 15VA jut. A max áram: 15VA/12V=1.25A. Tehát a két tekercs kivezetésére 1.6A vagy max. 2A lomha biztosítékot kell rakni! Ezen a fórumon ezt a kivezérlésmérőt már megépítettek, meg kell kérni őket mérjék meg a max. áramfelvételt!
Értem.
Megpróbálkozok ezzel először, mástnem majd marok új nyákot a dologhoz ![]() Köszönöm a segítségetek! Üdv vtnagy
Hello!
Azt elfelejtettem hozzá írni a válaszomhoz, hogy ha az áramkörödben pufferkondi van és az ominózus ellenállásokat a diódákkal teszed sorba, akkor már nem egyszerű a számítási menet, mert az ellenálláson csak akkor fog áram folyni, ha a trafó pillanatnyi feszültsége magasabb, mint a pufferkondin mért (vagy megkívánt) feszültség. De ha tényleg még nem vagy jártas a feszültség-áram-ellenállás-teljesítmény számításba, akkor ezt most nem taglalnám, nehogy elriasszalak. ![]() üdv! proli007
Kösz a tájékoztatót... Ugyan igy gondoltam, én is.
Sziasztok
Elég "béna" kérdés... Tudni szeretném hogy hány V-ot lehet ennek a kapcsolásnak max. adni? 5V-ról eldöcög vagy megeszik 12V-ot is? Köszi szépen
Gyanítom, hogy eldöcög. Ha ilyen kérdés merül fel benned, az első, hogy tekintsd meg az áramkörben szereplő aktív alkotóelemek ( jelen esetben AVR ) konkrét tápfeszültség-igényét az adott IC adatlapjában.
![]() U.i.: Ne gondold, hogy irígységből nem árulom el, a telefonnal nem tudok PDF-et megnézni,és az AVR-eket én sem ismerem. Amúgy se higgyél senkinek, csak az adatlapnak!
Oké, megfogadom a tanácsod
![]() Idézet: „Maximum Operating Voltage - 6.6V” Akkor 5V-ot adok neki, oszt' pá'... köszi szépen ![]()
És én nem ezt mondtam?
![]() 1 láb az IN 2-es a Kimenet... Attol hogy sorba van, 2. a GND az egy dolog de a számozása nem ugy van... a középső lába a 3-mas láb. Tehát: 1: in 2: Out 3: GND És én az 1µF os kondit ehhez a stab IC hez értettem nem pedig pufferelés céljábol... Oda egy 470-es vagy 1000µF os kondit teszek.
Az amit ti irtok az detto ugyan az amit én is mondok...
Amit most mellékeltél ugyan az. Nem a kisullyambol szoptam ki én sem, ezt a bekötést én is megkerestem. Csakhogy amit ti mutogattok azokon a rajzokon NINCS megszámozva egyik láb sem ![]() Az én rajzomon pedig megvan és a képen ami a 3.láb azt 2.es lábnak cimezték, és a középső GND lábat pedig 3-masnak... Ezért mondtam én hogy 3-mas a GND. Amugy ugyan arrol beszélünk. Jah és az én rajzomon 1µF os kondikat jelöltek, jobb a 100n??
Mennyi a feszültség az IC 1-es lábán?
Jó lenne egy fénykép az áramkörről, vagy egy kapcsolási rajz, hogy tudjuk miről beszélünk!
Hát végülis nekem egy tápegységhez kell, mert éppen azt építek.
a 7505-ösre 9V-ot kötök. Azért hogy terhelésnél minél jobban tudja tartani azt az 5 V-ot.
Sziasztok!
Most egy kicsit megkavarodtam és azt szeretném megkérdezni, hogy astabil vagy monostabil multivibrátor kell nekem (555IC-vel) ha olyat szeretnék csinálni, hogy 30 másodpercenként adjon egy impulzust. A másik hogy a segédprogramok között lévő kalkulátort fogom megépíteni, ami ugye 555-ös IC-vel megy és olyan kérdésem lenne, hogy melyik adatlapot nézzem? Mert van az NE555N típusú IC-m és azon belül 3 kategória van: Timer; Single timer és GENERAL PURPOSE SINGLE BIPOLAR TIMERS Melyiket kell nézni?
Hello!
Az astabil, a nevében is benne van, hogy ez egy "oszcillátor". A monostabil, egy trigger impulzusra elindít egy időzítőt, mely készít egy impulzust, aminek ideje állandó. A bistabil, pedig egy tároló, hiszen két stabil állapota van. Adatlapból szerintem bármelyik jó, csak ki így ki úgy nevezi az időzítő áramkört. üdv! proli007
Nézelődtem a környezetemben lévő elektroboltokban. Ha egy 60VA-es toroidtrafót veszek, az nekem jó lenne trafónak? (Nem igazán értek a trafókhoz, így bocsi, ha hülyeséget kérdezek)
lapose: értem, majd lehet, megkérdem, mekkora az áramfelvétele, de igyekszem megtanulni rendesen használni a multiméterem, és így remélhetőleg ki tudom mérni magam is, bár ez még nem biztos ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |