Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Bizony nagyon úgy néz ki a dolog,hogy googa önrezgő zümmert(buzzert) használt,és annak a tápfeszültségét szaggatta~1kHz-el. Ebből ki is jött valami zagyva hang,ezzel nem volt megelégedve,és úgy gondolta,hogy a kisütőtranyó kollektorellenállását csökkenti-egészen 0ohm-ig. Nemigen tett vele jót,az ic ezen része működésképtelen lehet. Innentől meg lehet találgatni,hogy az 1-es láb testre kötésekor rövidzárat csinált-e,vagy csak a kimenet áll be 0V-közeli állapotba amiért is nem hajlandó megszólalni a buzz.
Köszönöm, ezek hasznos infók, csak egyáltalán nem tudom hogy kell kiszámolni azt, hogy mennyi feszültség fog esni egy adott ellenálláson adott áramfogyasztás mellett, és ellenállás teljesítményét sem tudom kiszámolni.
Azt megértettem, hogy nem használható az elképzelésem, le is tettem róla, de szeretném megérteni, megtanulni, hogy kell számolni ezt. Már szükségem lett volna többször ilyesmire, és mindig csak találomra tettem be ellenállásokat, mértem, aztán jött a következő érték, és kb-ra lőttem be eddig. köszi: Zoli
Nehogy azt monnd,hogy aki töbszázwattos erősitő épitésére készül annak az ellenállásokkal való számolás nehézséget jelent.
Ha még nem tetted meg,akkor olvass egy kicsit utána:Bővebben: Link
De ez komoly, akárhogy viccesnek tartod hiányoznak az alapok nálam.
köszi a linket. hasznos volt, pont erre volt szükségem.
Úgy kezdtem, hogy quad 405-öt építettem rögtön a 4,5V-os izzó - kapcsolós korszakom után, mivel az tök jó lett, így folytattam tovább azt úgy maradtam. Mindig amit nem tudtam utánna néztem, és kérdeztem. Mostanra meg nagyon rájövök, hogy nincsenek alapok.
Ha igy áll a helyzet akkor rágd át magad az össz alap elektronikai alkatrészen,a többi ezekután már menni fog.
![]()
No urak!
Járattam a motoromat 30 percig de a forgórész csak 45C fokos volt így tehát 12V-os és bírja a folyamatos menetet ![]() üdv!
igen biztosan.. az nem lesz neki nagy teher!
Viszont örülnék ha valaki meg tudna dobni egy forgásirány figyelő kapcsolással ![]() Ilyen kapcsolásra lenne szükségem de nem hiszem hogy kapok :no: ezért kezdem törni a fejem a mechanikai kialakításán.. üdv!
na sziasztok csak azt szeretném kérdezni, hogy hol lehet venni új elektromos rollert mert nem találok jó boltokat
![]() na ha dudnátok adni egy két jó tippet akkor azt megköszönnem ![]()
Na, ez tényleg önrezgő zümmer. A fene sem gondolta volna, meg ki sem próbáltam. Vagyis, mintha raktam volna sima 5V-ra, és akkor csak kattant egy rövidet.
Kell elé valmilyen ellenállás, ha PIC kimenetre kötöm? 1K mondjuk? ![]()
Hello
Szerintem a kérdésed nem tartozik ide... Bátran használd a guglit A(z) "elektromos roller" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 59 700 magyar nyelvű találatból. (0,17 másodperc) remélem a google -t megtalálod
Szevasztok!
Van egy trafóm, annak szeretném felhasználni a 9 V-os kimenetét, hogy egy egyenirányitóval és egy 7805 ös 1A-es stabilizáló IC-vel stabil 5V-ot kapjak... Kérdésem: Miért nem kapok? ![]()
Hát, mert nem kötötted össze ?
![]() Esetleg írd le hogy hova mit kötöttél. Tehát: egyenirányítod a fezkót, erre kötsz egy kondit puffernek, ezután a GND-t a stab középső lábára kötöd, a pozitív tápot pedig a jobb oldalra, ezután a bal oldali láb, iletve a GND közöt kell mérned az 5V-ot. Kivétel ha valamit nem jól csináltál. (Bocs ha a tudásodhoz képest "dedósan" írtam le, de a hsz-edből nem derül ki hogy mennyire értesz hozzá)
Nézd!
Eleve nem állok neki ugy egy Ismeretlen eszköz bekötésének, hogy nem nézek utána a bekötési módjának. Igen Úgy kötöttem be ahogy azt leírtátok! 1 láb 9V 1µF os kondik a 3 mas láb a közös ( GND ) a 2-es pedig a out 5V. a GND és 5 Volt között mértem de nekem 4 V nál nem jött ki több
Sziasztok!
Azt hogyan tudom megállapítani, hogy nekem hány A-es biztosítékra van szükségem? Miket kell figyelembe vennem? A válaszokat előre is köszi! Üdv vtnagy
1uF? Az kevés lesz... 1000µF körül kellene.
Pl. a berendezés áramfelvételét kéne tudni. Azt is jó lenne tudni, hogy induláskor nem-e vesz fel hirtelen nagyobb áramot...
Sziasztok!
Lehet hogy rosszul emlékszem, de a 7805 bekötése nem: 1. bemenet 2. közös 3. kimenet ? A rajzon nem a 7905 bekötése szerepel?
Nos, ezt még nem tudom sajnos, mivel még csak készülőben van.
A BSS weboldalán található spektrumanalizátort építem meg 20 kijelzővel, 10VA-es 1x12V-os nyáktrafót szeretnék belerakni. A többi alkatrész meg lényegében nem túl nagy dolog, UAA180, TL071, TL072, meg az ellenállások, meg ilyenek. Ehhez kb. hány A-es biztosíték kellene? Vagy, ha elkészültem, az áramfelvételét hogyan tudnám megnézni?
Szia!
Mondjuk, azt nem írtad, milyen tokozású az IC, én mostanában csak TO220-as kivitelben használtam, de ennél ahogy lapose előttem már írta, 1-es a bemenet, 2-es a föld, 3-as a kimenet. ![]()
Például műszerrel tudod megnézni...izé megmérni.
Ez 20*10 led? 200db*0,02A=4A. Ehhez kicsi lesz az a trafó nem? (még csak a ledeket számoltam 20mA-rel) Javíts ki ha rosszul gondoltam!
Szerintem multiméterrel áramerősségmérő fofozatban sorbakötve a spektrum analizátorral.
Szia!
Kevés lesz! Az UAA180 10mA-rel hajtja a ledeket, darabonként 3 sort. Csak ez 7.2W. Plusz a stabilizálás veszteségei és a többi áramköré. Szerintem legalább 20VA-res kell. A biztosítékot ilyen esetben a transzformátor teljesítményéhez kell méretezni! Köszönöm a tanácsot ![]() Az impulzusokat meg adhatja egy reed relé vagy egy miltak is ![]()
Szia!
Az UAA180-nál 4-4 LED sorba van kötve, és 10mA-rel hajtja az IC őket.
Én 10-20%-kal szoktam túlméretezni, a tényleges (maximális!) áramfelvételhez képest.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |