Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Az előző kérdésemre senki se tudott eddig válaszolni (#498743) Mind1,van egy másik.A rajzon az ,,R'' nevű ellenállás elfüstölt mikor kicseréltem kisebb értékűre.Azután pedig a kimeneten se volt U,tehát biztosítékként működött.Na de hogyan működik egy ellenállás biztosítékként,amikor úgy tudom hogy ezek a rétegellenállások egy vékony réteggel bevont hengerek,és az elfüstölt ellenállásnak csak egy kis részén tűnt el a bevonat.Szóval elvileg ugyanennek az ellenállásnak pl a másik oldalán még folyhatna az áram nem?
Igen úgy gondolja.A GND a földelést,negatív pólust jelenti.Azt a pontot ahova tápfeszültség vagy az elem/telep - (minusz) csatlakozóját kell dugnod.
Fekete színű vezetékkel jelölik(általában).
Ha kapartál vagy égettél le már színkódot ilyen ellenállásról akkor láthatod hogy egy egy-két menetes spirálban van feltekerve az ellenállásként szolgáló vezető benne, úgy hogy nem egy henger, ezért ha egy pontban elég akkor egyértelmű hogy nincs tovább.
Tehát,Ezt a két pontot összekötöm a NYÁK lapon és rakok ennek is egy sarut amire a test megy?Igaz?
Sziasztok!
Van egy ventilátorom (DC 12V 0,20A) ezt szeretném üzemeltetni egy PC tápegység 12V-os ágáról. Szerintetek kell elé kötnöm ellenállást vagy sem? Kipróbáltam úgy, hogy nincs előtte semmi, tökéletesen működik, de félek, hogy hosszabb idő után baja lehet.
Ez valóban nagyon sűrű 10 mm-en számold meg és az megadja az emelkedést. Amit írtam az 1 mm-es menetemelkedést jelent de ha jó számolom amit írtál az csak kb.0,5 mm-es. Úgyhogy azt 8x0,5-nek kérd. De lehet,hogy nem is metrikus. Akkor még bonyolultabb a helyzet. Ha van egy esztergályos ismerősöd vele méresd meg nekik általában van mindenféle menettáblázatuk.
Köszi! Sokat segítettél
Mi a helyzet ha ugyanezt LEDekkel teszem, 10 db párhuzamosan kötve az 5Vos ágban, ezek elé biztosan kell vmi. Vagy tévedek?
Segédprogramok>előtét ellenállás számoló.
Amúgy kb 5-2/10*(0,020)=15 ohm és 10*0,020*(5-2)=0,6W
köszi köszi
Lehet, hogy hihetetlen, de kezdő létemre én is erre jutottam De inkább megkérdezem azért a nagyobbaktól, nehogy valamit elszúrjak.
Én magam úgy számolgattam, hogy ha mindegyik elé teszek egyet akkor 200 Ohm-os kell.
A LEDről semmit sem tudok ezért egy átlagos 25mA áramerősséggel számoltam 5V esetén. R=U/I=5/0,025=200 200 Ohmos ellenállást veszek, de hány W-os legyen?
Igen,de a testre ne kösd(hacsak test alatt nem a negatív - csatlakozót érted),mert mi felénk testnek azt a földelést hívják,amit zöld-sárga színű vezetékkel jelölik.
Lényeg az,hogy a sarut a negatív pólusra kösd.
Lehet, hogy hülye kérédés, de ha nagyobb az sose baj ugye?
Ha veszek 0,6 W-osat az azt jelenti h 0,6 W-ig bírja, tehát 0,125 Whoz is jó. Javíts ki ha tévedek.
Remek
Ezek ismeretében holnap nekilátok a beszerzésnek és az építkezésnek. Köszönöm a segítséget!
Nem én sem arra gondolok.Ez egy feszültség szabályzó motorba,arra gondoltam hogy a két GND-s összekötés lesz a 31es pont.
Sziasztok!
Fóliakondenzátort vagy kerámiakondenzátort jobb használni? Mélynyomót építek, úgyhogy mindenhova kellenének( egyenirányító, feszültségstabilizátor/7812+7912/, szubszűrő, végfok), csak nem tudom, hova melyiket érdemesebb tenni, vagy mindegy? Köszi
Hello!
Válaszoltam a kérdésedre máshol. De ha több helyen felteszed, figyelmeztetés lesz a vége! üdv! proli007
Hello!
A 200. kérdés után, már lehetne használni a Válasz gombot. Ha pedig új kérdés, akkor rajzot, vagy valamit feltenni, hogy ne a gondolatolvasás legyen a feladatunk... Egyébként valószínűleg "egy tápfeszes" az kapcsolásod, ahol a TL kimenetén a fél tápfeszültség van. Ezért a kimeneti kondi leválasztja az egyenfeszültséget és csak a váltót engedi át. De hogy fel is tudjon töltődni, szükséges a kimenettel párhuzamos ellenállás. Ha nincs rajta, akkor esetleg a következő fokozat csatlakoztatásakor az erősítő jó nagyot puffan, mikor a kondi feltöltődik. üdv! proli007
Köszi!
Nekem egyenáramom van. Akkor nem kell? Most multiméterrel kimérve bejön 5V a voltage followerre, majd egy inverteres erősítőre, aztán visszainvertálom, és kimegy 5.3V. Ha ezt terhelni akarom, mit kell tenni? TL074-ben van az egész. Rajz:
Sziasztok!
Mire szolgál a PÍ-tag? Arra az áramköri elemre gondolok amelyet az antenna kimenete elé szokás kötni.
Hello!
Idézet: „Az előző kérdésemre senki se tudott eddig válaszolni (#498743)” Gondolod? Szerintem már nem akart! Ezt a kis kapcsolást már mindenki körbejárta, és elmondta, hogy nem egy komoly dolog, egy egyszerű relaxációs oszcillátor. Ahol alapvetően a kondi töltési és kisütési áramától függ a működése, de az áramkör egyéb paramétere (tápfeszültség-béta-tranyó paraméterek..) komolyan befolyásolja a működését. De Te mindent bele keversz a kérdésbe és ezért fáradnak a segítők, ahogy én is... Időzítő RC tagoknál, alapvetően a T=R*C összefüggést alkalmazzák. Mert a töltési feszültség (áram) az idő függvényében nem lineárisan megy végbe, nem a teljes feltöltődéssel (kisütéssel) számolnak, hanem csak a 63% (27%)-ig. A T idő is erre az értékre vonatkozik. Ha nem ezen a szinten figyeljük a feszültséget, akkor valamilyen konstans szorzót alkalmazunk a számításnál (ami persze nem a teljes működési tartományban lesz állandó). (lásd pld. 555 segédprogram) A frekvencia f=1/t, de hogy ezt megkapjuk a kétszeres T idővel kell számolni, hiszen egy periódus alatt, fel is kell tölteni a kondit és ki is kel sütni. Tehát itt a t=2*T. Az f=1/2*Pi*R*C képletet és a 2*Pi*f kőrfrekvenciát szinuszos jeleknél lehet értelmezni. (A négyszögjel is periodikus, mert az csak azt jelenti, hogy állandóan ismétlődő, de nem szinuszos jel.) Ha egy RC tagot egy erősítőben alsó/felső határfrekvencia beállítására, vagy visszacsatolásra használunk, akkor lehet a fenn említett képletet, fázistolás... alkalmazni. A frekvencia érték is a jel -3dB-es pontjára vonatkozik. De javaslom, hogy nézz utána a "differenciáló-integráló tagoknak", RC alul-felüláteresztő szűrőknek és tisztuni fog a kép. (Persze minél jobban belemászol, annál bonyolultabb lesz a dolog, de az iskolát, a képzést a fórum nem fogja pótolni, és tankönyvnek sem használható..) üdv! proli007
Tehát a a "generátor" belső ellenállását az antenna ellenállására hangolja? Mármint rátekerjük a trimmereket.
Szia!
Köszi szépen a segítséget, és az észrevételt, de nem hiszem, hogy az általad rajzolt kapcsolást fogom választani, mert egy közös anódú kétszínű ledem van, és az általad felvázolt kapcsolásba azt nem lehet beletenni.
A végfoknak van egy optimális terhelő ellenállása, ami jó esetben megegyezik az antenna talpponti impedanciájával. Ha nem, akkor pl. PI tag alkalmazásával illesztjük, így minimalizálva az állóhullámok arányát, és óvjuk a végfokot, valamint nem termelünk zűrt és zavart a környező szórakoztatóelektronikai készülékekben.
Ezt a mondatot ebben az összefüggésben nem értem: Idézet: „Mármint rátekerjük a trimmereket.”
Dudus
Arra gondoltam, hogy a trimmerekkel beállítjuk, hogy az antenna talponti ellenállása megegyezzen a generátor belső (ohmos) ellenállásával. Köszönöm a segítségedet, ez az illesztett lezárás.
Igen, a trimmerekkel kell behangolni egy állóhullámarány (SWR) mérővel.
Sziasztok!
Van valami egyszerű módszer a falban lévő elektromos vezetékek felderítésre? Tudom, hogy vannak erre kütyük, de valami olyan kéne most, amit gyorsan össze lehet ütni. Üdv.
Sziasztok!
Meg tudja nekem mondani valaki okos ember, hogy miért nem működik a simsonomon a biciklire való kilóméteróra? Amíg nem jár a motor az óra hibátlanul működik, mér bármennyit, de ha a motort elindítom abban a pillanatban villog rajta minden és kikapcsol az egész. Csak akkor kapcsol vissza ha kiveszem az elemet és újraindítom, de így is megint csak addig megy amíg a motort el nem indítom. Fogalmam sincs miért van ez, segítsetek kérlek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |