Fórum témák
» Több friss téma |
Olyannyira egyetértek, hogy egy két példán át én is szemléltetném mit éltem meg. Távközlő műszerészként része volt a 80-as években a szakmámnak például a távírótechnika. Volt tankönyvünk, jártunk gyakorlatra, sőt 6 évig szervizeltem is ezeket e gépeket. Jött a fax technika és szinte nyomtalanul tűntek el, kerültek a gépek zúzdába. Ma nagyítóval kell keresgélni egy-egy sérült, hiányos darabot. Az ezt kiszorító faxok is kezdenek el-eltünedezni.... A ferritgyűrűs technológiáról csak annyit - ez a memória gond nélkül, a mai napig használható az űrben is. Ez nem mondható el a modern, nagy kapacitású memóriákról.... Ha netán gond lenne az eszköz tárolása, inkább a műszaki múzeumot ajánlanám.... Kezdőként én is elkövettem régen azt a hibát, hogy mindent szétszedtem alkatrésznek. Ma már verem a fejem a falba miatta: Wang Laboratories 3 soros számítógép (kb 1m2), EMG 666 (KB1m2). Robotron mátrixprinter (kb 1,5m2) stb.
Én az ilyenek miatt menekültem a vezetékes technikából a vezetéknélkülibe. Saját kicsi kezeimmel gyártottam ilyeneket a '60 -as évek közepén 0.05 huzalokkal, nagyhírű, már megszűnt kutató intézetben.
Nem szedek szét (szinte) semmit, meg is is van az eredménye.
Házunk felső szintjének a mennyezeti hőszigetelése kiváló, hála a padláson felhalmozott dobozoknak... Néhány éve rendszeresen vásároltam szegény sorsú, kukázó emberektől ilyen-olyan műszaki dolgokat, sokat szétbelezett elektronikákból, megfizethető barátságos áron. Ma már részben felszámolták Pécsett az egyik hétköznapi fő zsibit (vasárnap a vásárban még vannak néha), szerencsére jó néhány kuriózum is hozzám került így. Elnézést kérek a moderátortól a hely (és idő) foglalásért, azt hiszem néhány műszaki eszköz "túléltetése" érdekében nem volt haszontalan a felvetésem. Köszönöm a hozzászólásokat is, a műszaki múzeumnak ajándékozás jó tipp. Remélem lesz időm egy kicsit rendszerezni a "kincseimet", aztán remélem néhányat befogadnak közülük...
Üdv! Kollegámtól kaptam egy időrelét, és nincsen rajta kapcsolási rajz. Valaki tudna nekem segíteni?
RE-CO GPF-14 (MSZ 94) Köszönöm a segítséget!
Sziasztok, valaki megtudná mondani milyen típusú led diódát takar ez a szám CQX35A ? Köszönöm.
Ebben igazad van csak sajnos nincs mihez hasonlítanom mert nem minden nap használok ilyen alkatrészeket ezért fordultam hozzátok.
Bocsánat akkor másképp kérdem, használhatok helyette 5mm-es normálfényű vörös diffuz ledet?
Általában az aljzat alján szokott lenni kontaktus bekötési séma, onnan ki tudod mazsolázni melyik mit zár , kiesve illetve húzva stb stb stb.
A séma le van kopva, azért kérdezem, hogy nincs-e valakinek véletlenül. De lehet, hogy a dobozt eltávolítom, és kibogozom, hogy mi mit kapcsol.
Sziasztok!
Kaptam 2db érdekes alkatrészt, valószínűleg léghőmérséklet mérésére valók, de nem tudom biztosan. (Pt 100 a felirat rajta, ebből gondoltam) De mivel ebben valamilyen üvegcsövecske van, amiben/amin van egy tekercs (talán), így kissé elbizonytalanodtam. (Két egymásban lévő ALU csőben van legbelül az üveg, így nehéz kinézni) 3 érintkezője van, kettő között ~107ohm -ot mértem ~20°C-on, a 3. látszólag (ohm-mérővel nézve) nem csatlakozik sehova Valaki tud esetleg közelebbit róla?
Ez pontosan egy Pt100-as hőmérséklet érzékelő, érdekes a kialakítása, ilyennel még nem találkoztam. A harmadik vezeték szerintem kompenzáló ér lenne, de lehet hogy szakadt, de két vezetéken is használható (kevésbé pontos). Esetleg nem testre megy a harmadik?
Ha 20°C-on 107ohm-ot mértél, akkor az jó.Itt találod, hogy hány °C-on mekkora az ellenállása.
Köszi! Legalább most már biztos vagyok benne. A 3. kontaktus sehova se kapcsolódik, a fémburkolathoz is teszteltem.
Remélem jó helyre teszem fel a kérdésemet. Igaz nem alkatrész de hátha tudtok segíteni. Csatolmányban van 5 kép, 2 külön áramkör. Azt szeretném tudni vajon melyik mire lehet alkalmas.
Szerbusz.Ez állitólag egy hőmérőt vezérel.Olyan mint egy tranzistor TO tokozású
Hello! Ez az alkatrész egy auto rádiómagnójában van. A Google- ban én nem találtam adatot róla, ezért kérem a segitségeteket, hogy mi ez és ha tudna valaki valamilyen adatot adni róla. Az alkatrészen a következőket írja: C242D DSB-3031 DONG-SUNG. A választ előre is nagyon szépen köszönöm.
Sziasztok!
A számítógépem tápjában leégett a készenléti tápegység tranzisztora. A képen látható TO-126 tokos tranzisztor találtam benne. A megmaradt jelölés alapján a 2SC5027 és a 2SC5022 tranzisztort találtam, ami viszont TO-220 tokos. Valaki nem tudja véletlenül, hogy mi lehetett ez a tranzisztor?
Üdv!
Melóhelyen találkoztam ilyen csatival, de nem tudom, hogy mi a neve, hol lehet ilyet rendelni és hasonlók... Egy sima nyákos érintkező, de kéne hozzá rendelni csatlakozót. 2-től 20 pólusúig találkoztam vele, de van rajta az a kis bevágás, aminek a helye változó, hogy ne lehessen fordítva "feldugni". Gugli sem sokat segített... Ha lehet ilyen csatlakozót kapni, akkor ott nincs az a kis kódoló pöcök vagy a felesleget ki kell vágni? A kép elég vacak, Eagle-ben dobtam össze gyorsan
Hello!
Rezonáns tápot akarok késziteni és kell hozzá egy tekercset csinálnom. Kellene egy kb 20x30as fazékvasmag hozzá. Kerestem a hestrore.hu-n de ott nem találtam. Esetleg nemtudtok vmit amiben van ilyen?(gondolok itt pl régi tvre vagy videora vagy valamire). Köszi előre is
Köszönöm
Helló! Te 30x20-ast (30x19, D x h!) keresel, úgy-e? Menj fel az EPCOS honlapjára, keresd meg (van ott TDK is) amilyen kell, kis szerencsével Sample(minta ingyen) tudsz rendelni (max. egy hét). De; ha már Te csinálod, miért nem EI, ETD, EE magra készíted, az mindenben van (tápegység, TV, monitor etc.)?
sziasztok! kaptam négy darab 1b10-17 -es orosz csövet, "baretter tube" névre hallgat... mire való, meg tudja valaki mondani? úgy néz ki kb mint egy izzó! előre is köszi!
aha, köszi. nekem egyébként tutti levegő van benne, van egy kis luk az alján ahova be is tudok fújni... biztos h nincs benne hidrogén
igazad van, csak a "foglaltba" tudok belefújni! valóban a vitrinbe szánom, kaptam négy darabot, és ráadásul eredeti dobozában van mind! remélem megmarad ez a szép kincs még sok-sok évig! köszi az infókat!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |