Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
kedden megyek a szerelőhöz, megnézem a lendkereket, ha nem húz sok elögyujtást a peremív, megpróbálom samara modul +elötéttranzisztor, vagy optocsatoló+ wartburg kistrafó(kis áramfelvétel) összefércelni(már régebben csináltam ilyet és bejött) aztán nyugodt körülmények közt lassan lehet bontogatni az eredetit. Egyszer már dobtam acetonba honda dio inverteres gyujtást(daytona racing cdi) szétnyomta az acetun a trafot mint a sz@rt.Különben minden inverteres gyujtás oszcillátorát letiltják a gyujtás idejére? Multkor valahol láttam feltéve egy linket ahol uc3845-tel volt egy inverter, de a feszültségvisszacsatoláson kivül semilyen tiltás nem volt.Hogy is van ez? Ha megtalálom a linket, mad felteszem...
Szevasztok. Szétbontottam egy amerigo márkáju 50 köbcentis négyütemü robogó(kinai!) gyujtomodulját egy motorkerékpárszerelő kérésére, mivel nem tud a nagyker sem rendelni ilyet. A szerelő elmondta, hogy a blokk Honda jellegű. A csati 4 kivezetéses, és gerjesztőfeszültség helyett 12V-ot kap.Szétszedtem egy bizonyos szintig, és látszik is az inverter trafója.Kiderülr, hogy a z inverter tranzisztor(TIP41C) emitterellenállása szakadt. Rétegellenállás, bele tudtam mérni a közepéig (a beleköszörült spirál egy pontján volt elfüstölve) kb. 1 ohmra saccoltam. Be is indult az inverter(kb230V-ra töltötte a kondit, de csak egy szikrát produkál inditozás után. Rájöttem, hogy azért, mert a tirisztor bekapcsolva marad, és az invertert folyamatosan terheli.Az egy szikra után erőteljesen sipol is az inverter. Találkozott már valaki ilyesmivel?
Az ilyeneket inverterrel hajtják meg, bár amit én vettem 2 napig birta majd megadta magát, ezek után terveztem magamnak 1et, de van már egy ilyesmi téma!!!! PC neon inverter....
Sziasztok.Tudnátok segíteni??az alábbi kapcsolás megépítve csak 110 V-ot produkál.
Mi lehet a gond vele?? köszi előre is köszönöm a válaszokat. 555 inverter Diagram
Egyenáramú motort már nem szokás tirisztorral szabályozni, jóval egyszerűbb áramkörök építhetők mosfettel. Használd a keresőt!
Szinkron vagy aszinkron motor? Háromfázisú motoroknál sem tirisztort alkalmaznak manapság, hanem mosfetet vagy igbt-t. De ez nem olyan egyszerű mutatvány mint az egyenáramú motornál. Frekvenciaváltó néven ismerik az ilyesmit, és inkább célszerű megvenni. A 12/24V-230 átalakításhoz meg inverter kell. Van is itt az oldalon a kapcsolások között ilyesmi, talán épp 500W-os. --------------------------------- Nekem a kérdéseid alapján elég kezdőnek tűnsz. Az egyenáramú motort megoldani nem gond, de a másik két feladat üzembiztosra, jó hatásfokkal - és hogy ne legyen egy maréknyi eldurrant félvezető a hátad mögött - nem egyszerű megoldani.
Hello!
Tudom hogy nem tartozik szorosan a témához, de nekem van egy grafikus LCD-m ami EL háttérvilágítással rendelkezik. Ehhez kéne nekem inverter. Van itthon egy kék hidegkatódcsöves moddingcuccom aminek elszált a tápja. A tápba egy tranzisztor és szerintem egy kondi halt meg, ezeket kicserélve müködni fog elvileg. A kijelzőmnek 100v ac és 400Hz kell. Erre annyi van irva(a tápra) hogy 94 V. Ha ezt rákötném akkor mi történne? Előre is köszi a segítséget!
Sziasztok! Sly : én is megépítettem csak fet-et használtam és a pozitív feszt a tekercs kapta a negatívat meg a fet kapcsolgatta rá. A trafót én saját magam készítettem el primer asszem 20 menet volt a szekunder meg vagy 600 körül minden réteg jól elszigetelve egymástól. A vasnak egy monitor légréses magját használtam, de próbálkozásaim során pc-táp trafóval is tökéletesen működött, és az áramkör nem kényes a trafóra. Egyedül egy problémám volt hogy a FET iszonyatosan melegedett de egy 2k-s heli trimmert tettem egyik ellenállás helyére és azzal gyönyörűen lehet szabályozni a felvett áramot/fényerőt és így mindenki csak belövi a fénycső teljesítményére és kész. Habár ez nem a legjobb megoldás, gondoltam egy félhidas inverter megoldásra IR fetmeghajtóval... de most a maxim félhídas ic-jével akarok próbálkozni
![]()
Köszi a segítséget.
Alakul a dolog,már csak a PC-n lévő inverter csatlakozó típusát kell megtudnom. Írok a kínaiaknak,akiktől a PC van. ![]() üdv.
Üdv mindenkinek! Lenne egy nagyon fontos kérésem!
Van egy ferrit magos transzformátorom. A típusa INF111200, és ennek kéne az adatlapja! A képen látható, kis inverter, egy régi scannerben lakozott! (nemtudom mienben, mert úgy kaptam romokban) A képen az látszik hogy egy 36W-os fénycsövet nagyon könnyen meghajtott ! (kondenzátor effektus) Az áramkör 210-250mA -t vett fel, 8,4V volt mellett! (ja azért nem az eredetit használtam mert az el volt törve, és sajnos így kaptam!) Esetleg aki megtalálja hozzá, az adatlapot annak küldök egy kapcsirajzot a kütyüről, meg persze akinek kell. Nagyon egyszerű megépíteni, nagyon kevés áramköri elemet tartalmaz, és kicsi a fogyasztása is!
Sziasztok!Megépitettem itt a hobbielektronikán közzétet cikkben szereplő 12voltról működő neon invertert amit Topi irt.A kapcsolás működőképes igaz sokat keresgéltem ideális "kis sárga inverter trafó" után ahogy azt topi leirta de sehol sem találtam ijent a üzletekben nemis hallottak róla.Találtam egy szerintem nagyon jó megoldást miszerint vettem egy 1.5voltos ceruzaelemmel működő gázgyujtót amibe van egy kis elektronika és egy magasfeszültségű transzformátor na én ezt a transzformátort tettem bele az inverterbe és jó is lett a baj csak annyi hogy elég gyengén világit a neon amit rákötöttem(20watt).Ha 12-voltról táplálom és teljesen feltekerem a 10k-s potit akor szép erős a fénye de viszont ilyenkor az 555-ös melegszik de nagyon mivel ugye sok neki a feszültség... Mit tehetnék ilyenkor? Valaki tud megoldást?Várom a válaszokat!Köszi mellékelem a kapcsolást is!
![]()
Keress melegedő alkatrészt, nekem bevált. Egy inverter szállt el, egy 74HCT04-es. Kicseréltem, de még valami mindig nem jó, a LED felvillan 1 mp-re a gomb lenyomása után, de semmi más nem történik. Tápról táplálom.
Nem kap visszajelzést, hogy minden táp rendben lenne? Mit mondtok, mi produkálhat ilyet?
Úgy gondolom, hogy ez az inverter egy kicsit komolyabb, és leirás is van hozzá, de nyák nincs. ez a gond. valakinek nincs ehhez a kapcsoláshoz, egy nyák?
Ha tényleg Romániában is sikerrelszeretnél ,,,versenyezni,,, ,akkor első sorban a kapcsolodó komponensekben érhetsz el komoly sikereket.Föleg szigetrendszerű üzemmodban.Itt a jelenlegi trend,amire valaki is ad valamit,a következő: elsősorban az áramforrás,napelemek+szélturbina,kb 2 Kw,fele,fele arányban+ a kapcsolodó töltésvezérlés,az egész 48volton.Tárolóegységek : 4, 8, 12, db180-220A/Ora/12volt-os akkuk.Kimenöegységek,inverter,2,2-4,5Kwattosak,STABILIZÁLT kimenettel,230voltra.Ujjabban egyre jobban nő az igény a 4,5 Kwattos,stabilizált inverterekre.Szélgenerátort egyenlöre nem nagyon veszik,inkább házilag készitenek(egyesek tákolnak).Viszont például igen nagy az igény a jóminőségű széllapátok,szettek iránt.Ugyszintén nagyon keresettek a 10x10x50mm-es neodym mágnesek.Ezenkivül még nagyon sok, ehhez kapcsolodó árucikk.Ha az ilyen igényeknek elébe tudsz menni,szerintem máris nyert ügyed van.Persze közben az árakra is jó lessz odafigyelni.Üzlet nyitáshoz ajánlanám Marosvásárhelyt,esetleg Kolozsvárt.
Jut eszembe, mondjuk az is közrejátszik a dologban, hogy amíg magyarországon átlagban, a szélméréseink alapján, átlagos helyen, 3,5-5 m/s átaggal szokott fujdogálni a szellő, addig Szlovákiában Dobsinán ennek a kétszerese, fent a hegyen. Természetes, hogy egy ilyne helyre megéri befektetni néhány millió forintot, mert egyértelmű, hogy ütemesen meg fog térülni a beuházás, itt megbízható forrás lesz a szél. Volt már példa rá, hogy kimentünk pl. egy faluba, ahol a bácsi a kertjébe szeretett volna egy efféle berendezést, de a maga a falu olyan szépen szélárnyékban volt...(meg volt olyan kérdés is, hogy értem én, hogy a levegő nyomáskülönbsége, de hogy lesz abból áram)...Meg tudni kell azt is, hogy bármelyik beruházásnál legalább akkora hányada a torony mechanika kültséggel, talazattal, veszítőzsinórokkal, mint maga a turbina, és legalább mégegyszer annyi az akkumlátorok, inverter, esetleg vezérlés összesen. Tehát kinézel egy turbinát, annak az árát szorozd meg hárommal és kb. annyiból fog menni a rezsó.
Hali!
Sajna multisim nekem nincs telepítve. inverter helyett lehet nand kapukkal (7400). A kapu két bemenetét összekötöd, és úgy viselkedik, mint egy inverter.
Hi
Ha aktuális még a problémád akkor szerintem a az lcd-n lévő panel és az lcd közti szalagkábel kezd elengedni, nekem is volt már ilyenem, megoldás az volt hogy szét boritottam az lcd-t, és vasalóval ovatosan az összes szalagkábelt áthúztam. Másik, olvastam régebbről inverter problémáról. Vettem egy samsung moncsit, és a jelenség az volt, hogy begyujtott és 2mp mulva kikapcsolt a háttér fény. Letöltöttem a vez ic (bit3015) doksiját, és ott azt irta ha a 4 es láb nem kap min 300Mv-ot akkor automatikusan lekapcsol, mert szerinte nem jó az egyik cső. De a csövek jók, méregettem 3 napg mindent(kondikat kiiktattam, félvezetőket mind, átforrasztottam ninden smd-t) nem jártam sikerrel, probáltam becsapni, rákötöttem 1,5-ot de azt is lehuzta valamiért. a 4-es láb -0,10 mv oit mértem(szkóppal is) egyszerűen kikötöttem a lábat és láss csodát a monitor él és virul.
Arra a vezetékszakaszra gondolsz, amit az oszcilloszkóp kitakatr!? Ha megtévesztő akkor javítom.
![]() A diódás részben tudom, hogy igazad van! DE Más célra van fenntartva a 4075-ös megmaradt kapuja, s ezért nem diódáztam... Amúgy 5db diódával valóban kiváltható a funkció! ![]() A kapcsolás müködne az inverter nélkül is! (A T2 folyamatosam mülödik.) De ekkor az első inpulzus pontos időzíténe nem garantált. S ezért lett vezérelhető oszcillátor kialakítva... ( Viszont igy egy kicsit szélesebb lehet az első jel. De közel egyforma!!! ) ![]()
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy ilyenem: inverter 5v Autóban akarom használni ahol csak 12v van. Hogyan tudnám megoldani? Esetleg valaki összetenne nekem egy 12v --> 5v tápot? Ilyesmit találtam ez jó lehet hozzá? Csak kicsit sokallom az árát...
A labortáp és a motorkerékpár fesszabályó eléggé más téma....
Itt egy rajz 48/12V-ra, de az IRF3710 elvileg 100V-ig is jó.
Én úgy gondoltam hogy,ezt kérte ,de ha nem akkor sem sokáig tart átalakítani.Csak egy + inverter kell ,akár tranzisztoros is lehet,és a resetet kell átvariálni.Gondolom az 555 kapcsolás is áttervezhető gyorsan.
Például két CMOS 4069, ebben 6db inverter van. Azért kell kettő mert 7db szegmensünk van.
A hét darab inverter bemenetére kötöd az áramköröd közös anódos kijelzőt igénylő kimeneteit, és az inverterek kimenetére pedig 1-1 ellenállással rákötöd a közös katódos kijelzőt. De szerintem sokkal egyszerűbb venni közös anódos kijelzőket.
Hi!
inverter logikai IC-vel lehet megoldani, ha a jelszint kb. 5 V-os. Vagy lehet PNP tranyóval kapcsolni (így), és akkor fordítva is tudsz kapcsolni.
Köszi!!ezt részletesebben,le tudnád írni?milyen inverter kell hozzá?
Szia!
ez mekkora teljesitmény összesen? mert 5-800W-tól felfelé olcsóbb az aggregátor mint az akku+inverter.. ráadásul az idő is lényeges az akkunál.. ilyen helyen az akku töltést is gyári cuccal oldanám meg 230v-ról. mert ha a feszültség ugrálás miatt" elszáll "vmi az gáz+ drága !
Végül is, megoldható 4017-esekkel is, csak kapuzgatni kell.
A rajz 18 ledes futófényt mutat, két számlálót két VAGY-kapu, és három NAND-kapu köt össze (ebből az egyik, mint inverter dolgozik). Ha az első végigszámolt, le lesz tiltva az órajelénél a változás, a másodiknál meg fordítva, akkor lesz engedélyezve; ha a második is végigér, kezdődik elölről. Azért írtam 18 ledeset, mert a számlálókon a Q0 kimenetet nem tudjuk így villogásra használni, az elsőé állandóan aktív lesz, míg a második számol, és fordítva. A Q1 ... Q9 kimenetek és a ledek közé illik valami meghajtó, ez nincs a rajzon, sem az órajel-generátor, na meg az IC-k táplábai sem, ezek értelemszerűen ott vannak a helyükön ![]()
Hello!
Nekem van egy ilyen kis szirénám, amit a helyi menők szoktak pittyegtetni. Namármost ez tertalamz egy HEF4069-es ic-t, egy trafót, meg egy pár ellenálást meg kondit meg 2 rranzisztort. Námármost feltételezem, hogy a kondik vagy ellenálás értékével lehet frkit állítani. Hogyan határozzam meg, hogy hogan lehet? Mert ehhez az ic-hez találtam adatlapot de ez valami hex inverter, nem tudom, ez mit csinál.
Üdv!
Lenne nekem egy problémám, amiben segítséget szeretnék kérni. Van nálam egy bontott 15"-es LCD monitor (szerverkonzol volt), amiben - úgy néz ki - megpusztult a CCFL inverter. Bekapcsoláskor pár tized másodpercig megpróbálja felkapcsolni a háttérvilágítást, ekkor nagyon halvány fény látszik, aztán ez lekapcsol, de amúgy a monitor teljesen jól működik. Az invertert kiszedtem és szétszereltem, tettem fel ide képeket róla: Bővebben: Link A fénycső jónak tűnik, mert egy PC modding-os inverterrel, külső tápról meghajtva a monitor használható. Csak ugye a fényerőszabályozás ezt nem tudja szabályozni, de legvégső esetben benne fogom hagyni a monitorban. (Ez egy elfogadható megoldás lehet hosszabb távon is?) A kérdés az lenne, hogy mit lehet erről az inverterről vajon kideríteni (az IC-re írtak alapján én nem találtam semmi értelmeset a neten), illetve ha esetleg építeni akar az ember egy invertert, akkor honnan, hogyan induljon el. Gondolok itt pl. pont a fényerőszabályozás problematikájára, hogy miként szokták ezt csinálni az ilyen cuccok, vagy mit mérjek meg ezzel kapcsolatban (ha jól tévedek, egy 6 eres kábel megy az inverterre a meghajtó elektronikáról). Előre is köszönök minden segítséget!
hát ez az ingyen energia ugy látszik nem fog menni, én viszont kérdeznék amire lehet van válasza valakinek akksiról megy egy 1000w max1200w inverter ha beindul a motor és tölt a generátor akkor az inverter lekapcsol valószínőleg a magas tőltőfesztől,kérdésem mivel lehet visszavenni a feszt hogy ne lépje túl mondjuk a 13v-ot ha tud valaki bevált dologról ilyen esetben akkor kérem a hasznos hozzászólását
Az autó PC -nek én ajánlok neked egy ITX alaplapot. Minden rá van integrálva, rendkívül kis méret és fogyasztás. Ehez lehet kapni ITX házat, amiben benne van a feszültség átalakító, DC 12 V -kell csak neki, kb 60W. Egyébként ilyet már láttam élőben beszerelve egy autóban. A képernyő egy érintőképernyős 8" TFT volt. Az XP fut rajta királyul, egy megbuherált szoftvert futtatott rajta, vezérelte a fejegységet, volt rajta navigáció, stb.. A TFT is ment 12 V -ról, így semmilyen inverter nem kellett neki. Egy szűrő után direktbe bekötve az akkura és királyul ment. A gép olyan kicsi volt, hogy simán befért az anyós ülés alá, és mivel passzív hütésű volt, gyakorlatilag hangtalan volt. A HDD 2,5" -es Laptop vinyó, így bírja a rázkódást, és gyakorlatilag hangtalan az is. Marha jó volt. A srác azt mondta, hogy kb 120 - 130 -ból kijött az egész. Megjegyzem, mindent újonnan vett. Gyakorlatilag ennyi pénzért annyi szolgáltatást kapott, amit más úton több százezres nagyságrendben lehetne elérni.
Egyébként, ha nem akarsz hatalmas videó teljesítményt, és autóba DVD -t írni, akkor javaslom keress egy alacsony fogyasztású integrált lapot. Pl. egy régebbi cerkásat. Laptop HDD -t, Laptop optikát. Így, ha ügyes vagy, akkor a max teljesítmény 40 - 50 W, ami ugye azt jelenti, hogy max 5A az áramfelvétel. Tudom, hogy itt az építsd magad a kihívás, de erre kapsz készen is áramkört. Bővebben: Link Szerintem ennyi pénzért nem érdemes görcsölni, és nem is biztos a siker. Ha mégis építed a tápot, akkor sok sikert hozzá, szurkolok neked, ha van jó ötletem, akkor írok.
Miért nem jó az inverter? Kevesebb gond van vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |