Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   247 / 252
(#) Tom025 hozzászólása Júl 12, 2007
Sziasztok!

Tervezgetem egy inverter építését, sokfélét találtam az interneten. Mindenképpen szabályozható kimeneti feszültségűt akarok, de az áramkörét megoldom, ez nem gond.
Csak azon gondolkodtam el, hogy hogyan is kell számítani a kimeneti teljesítményt. (Itt nem az ohm-törvényre gondolok) Van ez a kapcsolás, ez teljesen érthető, a trafó átviszi az egyik oldalról a másikra az U*I teljesítményt. Tehát mondjuk 200W kimeneti teljesítményhez (ideális alkatrészeknél) kell egy 200VA-os trafó, és 12V-on kb. 17A (ez folyik át a trafón egyik ill. másik irányba is) és ez eredményez 230V-on kb 1A-t.
DE:
Van a másikfajta megoldás, szimmetrikus trafóval, pl. ez A gond ezzel csak annyi, hogyha 200W-ot akarok kinyerni belőle (maradva az eredeti példánál), akkor nem elég a 200VA-es trafó, mert ugyan a vasmag bírná, de a két 9V-os primertekercs teljesítményének összege az a 200VA, tehát egy primeren mindössze 8A folyhat 12V mellett és nem több, különben leég a trafó... Tehát ehhez a fajta inverterhez dupla akkora trafó kell, mint amekkora teljesítményt ki akarunk venni belőle, mert nem egy primeren "folyatjuk" oda-vissza az áramot, hanem az egyiken oda, a másikon vissza.
Idáig logikus is, de mégis sok helyen 200VA-es trafót javasolnak. Ez nem fér nekem össze.
Kérlek segítsetek, hogy én nem tudok számolni, vagy azok, akik ilyen javaslattal adják közre kapcsolásaikat!

Üdv, Tom
(#) zoz11 válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 11, 2007
Igen vezérlőelektronika tápja renden van egy 12V-os trafó van rajta az vezérli a dolgokat, két IC van rajta egy LM3845-ös ez szerintem valami PWM szabályzó lehet meg van rajta egy LM324-es ez nem tudom hogy milyen IC még nem néztem. IC, maga az inverter részt egy relé kapcsolná az egyenirányított feszültséghez. Az a két dióda van párhuzamosan kötve az IGBT lábainál. Az IGBT típusa 12N60A4 ebből 6db van rajta 1 hűtő bordán van három darab, és 2db párhuzamosan kötött SMD tranzisztor(BC807) vezérli őket. Fényképet majd holnap este majd csinálok róla képet. Ja és még van rajta 3 opto csatoló is, meg a nagy trafóból jön ki két vékony szál az megy a vezérléshez.
(#) titkovics hozzászólása Júl 10, 2007
Sziasztok.

Segítségeteket szeretném kérni egy RFT EO-213 típusú oszcilloszkóp javításában! (A szkópról dokumentációt itt találtok.) Az első és legnagyobb probléma, hogy a képernyőn nincs sem pont, sem vonal. A szkópban most cseréltem elkókat (szinte az összeset) és a tápegység -12V-ja ennek ellenére is ingadozik,a feszültség állító potit (R517) hiába tekergetem nem hagyja abba az ingadozást, bár a feszt állítani lehet. Az ingadozás azt jelenti, hogy eleinte megvan a körülbelüli -12V de pár másodperc múlva elkezd ingadozni a fesz és nem is hagyja abba csupán -3V környékén ingadozik tovább. A másik probléma amit szerelés közbe észrevettem, hogy a 4 db végfoktranyó közül 2 db jelentősen melegszik (T309 és T308; nem tudom hogy ennek így kell-e lennie avagy sem). A képcsőben a fűtés jó, mert látszik hátulról, hogy ízzik a fűtőszál. A tápegység többi feszültsége megfelelő szinten van, a stabilizálatlanok még magasabbak is mint kellene (de csak egynéhány volttal). A szkópban van még egy inverter is ami a magasfeszültséget állítja elő, de azt megmérni nem tudtam mivel, csupán hallani lehet a magas kapcsolási frekvenciát, ebből gondolom hogy az működik rendesen. Még olyan jelenség tapasztalható kikapcsolás után néhány pillanattal, hogy a képernyőn megjelenik a pont és végigmegy, de nem vízszintesen, hanem a jobb alsó "sarokból" indul és a bal felső "sarokban" (vagy korábban, félúton) kialszik. Milyen módon tudnám orvosolni ezeket a problémákat?Sajnos a gond nem kevés, de a javításhoz rendelkezésre áll egy kisebb szkóp (EO-201) és egy multiméter.

A segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Tom025 válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Júl 8, 2007
De sokat írtatok, nem volt netem egészen mostanáig
A sorkimenővel megfogtál.. Jelenleg amim van az egy régi orion 3,2kV-os sorkimenő, full műgyantába öntve, szerintem ez valaha színes tv-ben volt, bár sosem láttam a gépet egészben. Nagyfesz kivezetése is a nyákba megy, még a lábait is be kell azonosítanom ha használni akarom, mert van neki bőven Ezt áttekerni sajnos nem tudom. Olyan igazi malomkerekes FF sorkimenőt még nem is láttam, nemhogy volt nekem, de ha ez nem jó, majd megpróbálok felhajtani egyet. A sorkimenők amúgy 50Hz-re vannak méretezve vagy többre? inverter esetén milyen frekit kéne neki szolgáltatni? Áramkorlátozó ellenállás a trafó után nem kéne? Erről a neontrafóról tudnál bőveb infóval szolgálni, gondolom nem a fojtó elírásából sikeredett..

Amúgy: telós kép is jó lenne ha kivehető a dolog, az én képeim ezekről szintén telefonosok voltak, és elég jók!

Üdv!
(#) Georgee hozzászólása Jún 28, 2007
Régebben nyitottam egy témát PC neon inverter címmel.... Most ugy néz ki h sikerült egyet összehozni a kapcsit fejből terveztem (bár tudom hogy létezik és van a neten...) Nah lényeg jól bírja a jószág. Bár a mérete a gyári inverteréhez képest kicst kemény. De legalább hazai termék. Remélem nem 2 napig fogja bírni
(#) sirály12 hozzászólása Jún 27, 2007
Most hallottam a TV1-en:

"Az inverter az, ami az akkumulátorban lévő energiát alakítja elektromos árammá."

Weheheeeeee.
(#) Gery válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 22, 2007
Hello!
Nézd meg ezt valahogy így müködhet a te hangszóród is.Itt a 2ohmos a legfjobb megoldás ha a végén az érzékenységét nézed.Amúgy én ezt szobai mélybe akarom csak még nemtom milyen erölködővel nah mind1....
Amúgy vhol olvastam hogy az autó akubol inverter nélkül csak 2x20Wattot lehet kiszedni de ezt nemtom igaz e?
(#) MarcoH válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 17, 2007
Hello, a megoldás jó, az inverter erősítése legyen nagyon pontosan egységnyi. (kis tűrésű ellenállások)
Huhuu említi a gyári adatlapon szereplő kapcsolást, az is megfelelő, de sajnos van benn pár hiányosság.
Pl. kimeneti kompenzáció hiányzik, több helyen DC leválasztás hiányzik, nagyfrekis szűrés sincs.
Én a legjobb megoldásnak egy differenciál meghajtón ( pl. DRV134 a Texas -tól) való hajtást találom, csak nehéz ilyet szerezni, de lehet mintát rendelni belőle.

Ha hídban hajtod az IC -ket 8Ohm -os közös terhelésnél a tápfesz +-25V körül legyen MAX.
Így hídban kivehető kb. 120W@8Ohm elfogadható THD mellett.

üdv.: MarcoH

(#) Kovidivi hozzászólása Jún 17, 2007
hello!szeretnék majd két db. tda7294-et hídba kötni.van egy inverter ic-m(tl071), és ezzel szeretném a bemenő jelet invertálni,ezt az egyik tda erősítené, a másik tda pedig a normál jelet hajtaná,és így szeretném a két ic-nek a kimenetére kötni a hangszórót.Van valakinek vélmenye erről?
(Ezt egyébként itt olvastam valahol,így sokoldalúbb lesz az erősítő(mondjuk 2*70 vagy 1*140)) Köszi

inverter.gif

(#) blokkmetal hozzászólása Jún 7, 2007
Sziasztok!
korábban kérdeztem itt, hogy tudtok -e olyan helyet Magyarországon, ahol lehet nem zöld háttérvil. 2x16-os kijelzőt kapni, amiket írtatok ott sajnos sehol nem találtam.. Van esetleg valaki, aki már vásárolt ilyet valahol?

Amúgy milyen alternatív lehetőségek vannak a háttérvilágítás színét illetően? Hallottam bizonyos EL-fóliáról, de nem tudom érdemes-e, meg hogy egyáltalán mi fán terem, mekkora erőforrást igényel, meg ha jól láttam ahhoz valamilyen spec. inverter is kell. Mindezt a jó drága Conrad-nál olvastam... (Ott láttam kék 2x16-os LCD-t 9990Ft-ért )

A legjobb szín számomra a piros lenne.
(#) lehar hozzászólása Jún 4, 2007
Mivel általában a ,,,házi áram fogyasztás,,, csak ritkán lépi tul az 1Kw-t,és ebben benne van a tv,a Pc,a hütő, és mondjuk 4-5 db.takarék égö,még mindig marad tartalék egy hajszáritó idöszakos használatára,stb.Az inverter nem én készitettem,mivel házi készitése különösen a szinuszos változata eléggé,,,nehézkes,,,.(már akinek).Ami a rendszer alap feszültségét illeti,normál házi használatra minim a 24 volt ajánlott,de ha van lehetöség a 48 voltos generátor+akkuk+ 2.2kw-on felüli inverterek ,már több mint elégendő áramot szolgáltatnak egy családi ház szükségleteihez.Például a hütő indulási árama kb 6-7 száz watt ami pár másodpercen belül vissza esik 80-90 wattra.Egy hagyományos nomál szines tv inditási árama kb 250-300 watt ami szintén pár másodperc után vissza esik valahol száz watt alá(tipustol függöen).A Pc.nél szintén ue.A világitást csak SÁRGA fényő takarék égökkel oldottam meg.Itt még megjegyezném hogy FÜTÉSRE, a megtermelt áram messze nem elegendő.Mivel tölem nagyon messzire van a villany hálozat,a hálozatra termelést ,,,ejtettem,,,.
(#) Last_Scout válasza lehar hozzászólására (») Jún 4, 2007
Nosza... ne fogd vissza magad... érdekel a téma
linkelj minden hasznosat!
Az inverter is házi?
Én most azon gondolkodom, hogy hogy kellene szinuszos invertert csinálni...
1,8Kw az elég mindennek? pl hűtő tv meg ilyenek egyszerre az nem sok neki? Nálunk nem biztos, hogy elmenne róla minden, ugyhogy azt is meg kellene oldani valahogy, hogy rátermeljen a hálózatra...
(#) novarobot válasza potyo hozzászólására (») Máj 27, 2007
igaság szerint inverter be van és megy rendesen minden töltöm meritem, azt dur zárlatos, oldalba rugum várok vele 1-2órát és megint mőködik, ezt mindig csak töltés közben jáca el.

és ha új aksit veszek akor egy 66ah-s zselés kéne mert azal van sorbakötve és ezeknek már elég húzós áraik vanak.

biztos hogy nem az a baj hogy egy savas meg egy zselés van öszekötve mert 3napja van igy és ez a baj már vagy fél éves viszont az aksi kb 3hónapja nem volt használva

esetleg igy valami 5let mit csinájak vele vagy tényleg marad az új, és valaki nemtud egy 5-éves 66ah-s zselés akut olcsón (a másik is öt éves )ezért jó lene még egy ugyan olyan

novarobot
(#) novarobot válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 27, 2007
napelemről felejtsd el, legalábis közvetlenűl, de aksin keresztűl már lehet valami töltöelektronikával. inverter is megoldás lehet de szerintem egyszerüb veni egy tesco aksis fúrót és kész, persze hátrányai is vanak:
-nem szereti a fojamatos 2-3 percnél hoszab használatot de azért talán elviseli ki kel próbálni.
-majdnem biztos hogy sokal kiseb lesz a tejesitménye.
-a gyári aku semiképen sem lesz elég, veni kel egy nagyobat.

amúgy már 3-4e ért is vanak kiseb nagyob aksis fúrók, egy próbát megérhet.

persze hány vatos most a fűnyíród mert szerintem max 600-900w-ot dudsz kihozni belöle és akormár sokat is mondtam.

novarobot
(#) Pulyka hozzászólása Máj 27, 2007
Én hirtelen egy olyan fűnyíróra gondoltam,amihez nem kell venni üzemanyagot,és azon se kell idegeskednem,hogy valamibe beleakad a vezeték!
(amugy nekünk villamos fűnyíró van)
Szolár modul,inverter,akksi...

Van valakinek ilyen fűnyírója?
Tudom,olyan motor is kell hozzá,és annyi energia is a meghajtásához
(#) patexati válasza Joci77 hozzászólására (») Máj 24, 2007
Kösd be deltába és kiderül Baja nem lesz ha 200v-os az inverter
(#) Joci77 válasza patexati hozzászólására (») Máj 24, 2007
Hi!
motoról hiányzik az adat tábla de 3X200V ról üzemel.
az eredeti kötést nem láttam nem én szedtem szét
az inverter 3 fázisú 3X200V betáp
(#) patexati válasza Joci77 hozzászólására (») Máj 24, 2007
Milyen a motor?Lehet deltában üzemeltetni 380-rol?Ha 380Y akkor csak csillagba 3fázisról,ha 380Y/D akkor deltába kösd mert így sokkal nagyobb a nyomatéka!inverter mekkora fesz 3X230 vagy 3X400V-os?Ha csak csillagba mehet három fázisról akkor ha az inverter 3X230-at ad mehet deltába is
(#) andrewforest válasza andrewforest hozzászólására (») Máj 20, 2007
Az inverter meg tudtommal DC-ből csinál AC-t, nekem meg 24V DC kell, szoval most nem értem hogy miért?
(#) andrewforest válasza raron hozzászólására (») Máj 20, 2007
de miért felelne meg nekem jobban az inverter ilyen célra?
(#) raron hozzászólása Máj 20, 2007
Úgy tudom, hogy DC-DC konverter egy induktivitással tölt egy kondit, és itt nagyobb lessz a fesz, de az inverter megszaggatja az áramot, és egy trafóval növeli a feszt.
(#) andrewforest válasza raron hozzászólására (») Máj 20, 2007
Úgy tudtam hogy a DC-DC konverterek is hasonló elven működnek mint az inverterek, vagy tévedek? Miért lenne jobb nekem egy inverter? Méretek miatt, vagy ár miatt?
(#) Őrült Ödön válasza waterbear hozzászólására (») Máj 16, 2007
Hali!

Ez a link amit beírtál, hát nem sokra megyünk vele, mert akkutöltőt, stabilizátort itt szinte mindenki tud építeni, ez nem kunszt!

A D2S égőhöz való inverter, na az az igazi kihívás, ott tudni is kell valamit, és ráadásul nincs is közkézen kapcsrajz ezekhez, ha ilyet találsz, az engem is érdekelne!
Bár van egy, de az túl bonyolult, bár a működési elv ismeretében lehet hogy tervezek majd egy full saját konstrukciót.
Van még egy amerikai website, amin van egy rajz, de az lósz*rt sem ér, bár biztos van olyan hülye aki megcsinálta..de minek??
(#) proksa1 hozzászólása Máj 15, 2007
Van egy autos erősítő nálam (SAL2070) full mosfetes, 2db IRFZ44 az inverter részben, a végfokok pedig IRF540-el mennek, a tulaj szerint egy fordított táp után halt meg. Az inverter TL494 alapú, kicseréltem de ugyanugy világít tovább a piros protection lámpa. a műszer szerint a tranyók jók benne( a TL494 körül a védelem meg nemtom mien tranyok 2N3904,2N3906-ok.) Mi lehet a probléma? a fetek a gate-re nem kapnak vezérlést. Gondolom ez a protection tiltás miatt van. Please segítsetek elég sürgős lenne
(#) Tom025 válasza ladislave hozzászólására (») Máj 8, 2007
Szia!
Azt hiszem nem te vagy az első akinek ez a gondja. Keresve sok ilyesmit találnál. DC-DC konverter az amire neked szükséged van, egy kapcsolóüzemű táp. Autós erősítőkben is ezt használják. Vagy ha nem vagy otthon a kapcsolóüzemű tápok tervezésében, akkor egy inverter, 12V/2X50V trafóval
Üdv, Tom
(#) Zsooti79 válasza Kartalljani hozzászólására (») Máj 6, 2007
Tudomásom szerint az inverter az egy DC-AC konverter, amellyel feszültséget növelünk úgy, hogy a DC feszültséget megszaggatjuk.

Ellenben megtudjátok mondani, hogy teljesítményre és egyéb paraméterre vonatkozóan mi az a legkisebb trafó, ami alkalmas hegesztési feladat ellátására?
(#) Danix válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 2, 2007
Sztem működni fog a dolog, bár a kapcsoló frekit semmiképpen se állítsd nagyon magasra. Itt is a meghajtó áram hánya elég lassú a felfutás ami rfekvenciától függő veszteséget okoz. Másrészt pedig a 4n25ök olcsók de lassúak is.
Arra is figyelj, h a felső feteknél a source nem tud feljebb menni a draineknél, azaz VBATT-nál, így ha a gatet 2*VBATT-tal hajtod meg akkor VBATT lesz a gate-source feszültséged, ami nem haladhatja meg a (IRF1010N esetén, de a legtöbb fetnél is) a 20V-ot. Azaz nem használhatsz 20Vnál nagyobb tápot, az fesz-inverter átalakítása nélkül.

Summa szummárum müxeni fog, ha alcsony kapcsoló frekit használsz, és mondjuk 15Vnál kisebb tápfeszt.
(#) sirály12 válasza Danix hozzászólására (») Máj 2, 2007
A progit át tudom írni, azzal nem lesz baj, csak időm legyen rá.

A második rajzról mi a véleményed? Abban már van egy fesz inverter, ami minimum a diplájára emeli a feszt. Ennek a optocsatik utáni részét használnám fel.

És így még 2 lábat meg is spórolnék a picen, amit lehetne másra használni.
(#) Danix hozzászólása Máj 2, 2007
Szia Siraly12!

Egy kis kiegészítés, éppenséggel piccel is közvetlenül meg lehet hajtan feteket, de nem túl szerencsés:a nagyáramú feteknek általában nagy a bemeneti kapacitásuk (nagy áram -> nagy gate csatorna), így ha nagyobb kapcsoló frekit szeretnél használni, azaz kritikus a felfutási időd, akkor igencsak nagy áramokkal kell meghajtani, még ha csak egy tranziens idejére (ez nem ritkán több amper, míg a pic 30mA tud magából kiadni).

Az 5Vos meghajtó fesz megteszi mert általában a kapcsoló feteket úgy tenyésztik, h 1-3V körül már bekapcsoljanak. A gond a 4 db n csatornás fet kapcsolással, h a p helyére berakottak földelt drain kapcsolásban müxenek, magyarul a kimenete (source) max a bemenet (gate) mínusz treshold fesz (1-3V). Ezen a maradékfeszen meg áram is átfolyik azaz melegszik => annyi a jó kis hatásfokodnak. Ezt úgy tod (/szokták) kivédeni, h a tápfesznél (ahova a fölső fet drainjét kötöd) nagyobb feszültséggel vezérled, ott is legalább 5V-tal. Így sajna mindenképpen kell egy legalább 17Vos segéd táp is (12Vos táp esetén). Azt se felejtsd el h akkor a vezérlés pont fordítva müxik, azaz vagy a progit kell átírnod vagy egy plussz inverter is kell (lletve 2, mert tranzisztoronként egy).

Inkább P csatornás fet felkutatásába fektetném az időt
(#) novarobot hozzászólása Máj 2, 2007
Sziasztok

Én most kezdtem el ujra inverterel foglakozni, és szeretnék végre egy működőt is csinálni, mert eddig akárhányszór próbáltam csak katasztrófa lett belőle

A HobbiElektronika "500w olcsó inverter"-kapcsolását is kipróbáltam,de az se jött be...

És most a segitségeteket kérném szépen
Következő: »»   247 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem