Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Helló. Szerintem nincs itt gond. 48W-os pákához a 48W-os tápnak elégnek kell lennie. Amit én a helyedben tennék: FET-tel kapcsolnám a DC-t, mégpedig PWM-mel. 0.1ohm-on mérném az áramot, így előállítanék egy áramkorlátot a PWM-mel. Bekapcsoláskor mondjuk 10%-os pwm-mel indítanék, mérném az áramot. Ha 1.7A alatt van, akkor növelném a kitöltési tényezőt. Közben mérném a hőfokot. Így nem fog soha 2A-nál több folyni. A vezérlés meg lehet sima be-ki üzemű is, vagy PID. Szerintem az első bőven elég. Nekem nem kell +-0.5 fokC pontosság.
1: Használj normális trafós tápot, az nem kényeskedik.
2: Ha ragaszkodsz ehhez a táphoz, akkor kell egy lágyindító-szerűség. Azért szerűség, mert ide jóval hosszabb idejű elő-indítás kell, mint egy trafónak. A szükséges időt néhány másodpercre saccolom.
A pákának a fűtőbetétje pozitív hőfoktényezőjű, hidegen nagyon kicsi az ellenállása. Kb 2 ohm. És ezért terheli túl a tápegységet. Ha egy hőlégfúvóval felmelegítem a pákát, 300 fok fölött már bírja a tápegység, mert ott má elég nagy a fűtőbetét ellenállása.
24V 50W-os a páka = 2.08A, a tápod 3A-es (elvileg), tehát ott valami gáz lehet. Mérj rá hohy csak a pákát rákötve hidegen mekkora áram folyik és mekkora a feszültségesés
Sziasztok. Van egy ilyen tápegységem: Bővebben: Link
24V 3A verzió. Van egy Hakko 907-es pákám is. Ehhez szeretnék készíteni egy forrasztóállomást. Viszont van egy olyan problémám, hogy amikor hideg a páka, akkor nagyon kicsi az ellenállása (pozitív hőfoktényezőjű) és túlterheli a tápegységet, annak meg leold az áramkorlátja. Mit lehetne vele kezdeni? A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
Szia!
Nem kell sokat olvasni, sokat segít, ha képeket keresel abból csak 4 oldalnyi van. Bővebben: Link tovább olvasva leírja részletesen. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Urak!
Lehet hogy rosszul emlékszem, de mintha valaki kompakt-fénycső előtétből csinált volna itt páka tápegységet? Ha tévednék elnézést, de ha nem megosztaná ismét? (Bocsi, de nem szeretném újra átlapozni az egész fórumot.) Üdv: Zsolt
Ebben ugyan úgy jobb oldalra van a csík a diódán, a 10R ellenállás irányába!
![]() A kérdés arra irányult, hogy ennek nem kellene fordítva állnia? Mivel skori rajzán ugyan ez a dióda mintha a 330R felé mutatna. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
Sziasztok!
A csatolt képen, ha jól látom az 4148 dióda fordítva van bekötve a kapcsolási rajzhoz képest. Ezt megtudja valaki erősíteni számomra? Nyákterv innét származik.
Köszönöm szépen!!! Sokat segítettél!
![]() ![]()
Köszönöm az útbaigazítást sejtettem hogy valami nem jó azért kérdeztem rá!
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Hello! Félek, hogy Te félreértetted a hozzászólásokat.
- A készülék maga nem tud 24V-ról működni, csak váltó 100..240V feszültségről. Tehát 9 és 10-es csatlakozási pontján hálózati feszültségről kell táplálnod. - A kimenti reléjének kontaktusa, ami az az 1 és 2-es lábon van, tudná kapcsolni a 24V-os "pákatrafó" akár 230V-os, akár 24V-os feszültségét. De a 24V-ot szükségtelen egyenirányítani, sőt káros lenne a relé számára. - A termoelemet kötheted a 4-es és 5-ös sorkapocspontra, ami lehet az általában használt "K" típusú hőelem. Mert annak használata a programból kiválasztható. - Tehát ha a szabályzód mellé van még egy 24V-os trafód ami megfelel a páka teljesítményének, akkor használhatod a szabályzót.
Azért érdeklődöm mert ha van egy ilyenem és működik is akkor építés helyett megprobalnam ezt használni mivel jo minőségi szabályzó. Azt nem tudtam a páka érzékelője jó-e hozzá, és nem tudtam hogy 24v-rol is tud üzemelni. Szóval megtápolom 24v egyenárammal rakotom a pákát és elvileg menne? Vagy azert nem ilyen egyszerű?
Szia!
Természetesen lehet, de már volt tárgyalva ilyesmi- igazán ágyúval verébre -megoldás. Miért keresel 230V-os pákát? A kimeneti relé max 230V 3A-t kapcsolhat, tehát akár 24V 3A- ami bármely egyszerű hőelemes páka lehet.Bővebben: Link
Üdv! Lenne egy olyan kérdésem hogy ebből a hofokszabalyzobol:Bővebben: Link lehet-e forrasztóállomást kesziteni? Nem talaltam hozzá olyan forrasztópákát ami 230v-os es lenne benne thermoelem. Tudnátok esetleg tippet adni vagy felejtsem el? Előre is köszönöm a türelmet!
És mehet közvetlenül a védőföldre? Mert valahol azt olvastam, hogy egy 1MOhm-os ellenállást be kell tenni közéjük, bár arra már nem emlékszem, hogy miért.
![]()
Testhez, földeléshez, védőföldhöz, vízcsaphoz.
![]()
Ott van az adatlap ötödik mondatában, 5mV/°C.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
Olyan kérdések van, hogy a hőelem feszültsége hányszor.osra van erősítve? A picnek mekkora feszültéget továbbít a műveletierősítő? Mert szeretném ,,szimulálni" a picnek a hőelem által felerősített feszültséget(tesztelés céljából, hogy ellenőrizzem a vezérlés működését, ugyanis valami miatt egyenlőre a kijelzés nem működik sajnos...)
Ha analóg módon, akkor pedig ez.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
Köszi!
![]() ![]()
Ez az IC pont erre való. A kimenetére mikrovezérlő, vagy PC kell.
Értem, köszönöm. És mivel lehetne mérni a feszültségét a hőelemnek? (nem kell ismét a fejemet venni, pusztán kíváncsiskodok... )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |