Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   828 / 842
(#) angelero válasza PCB hozzászólására (») Jún 7, 2007
Köszi a gyors választ. Akkor te mit ajánlanál? Egy másik kapcs.rajzot?
(#) PCB válasza angelero hozzászólására (») Jún 7, 2007
Szia !

Ha több R3 -at teszel és azokat kapcsolgatod.

Nem ideális megoldás !

Üdv!
(#) angelero válasza pbalazs hozzászólására (») Jún 7, 2007
köszi szépen .Azt meg lehetne csinálni, hogy változtatahtó legyen?
(#) pbalazs válasza angelero hozzászólására (») Jún 7, 2007
Van benne áramkorlát, R3 határozza meg.
(#) angelero hozzászólása Jún 7, 2007
Szerintetek, hogy lehetne ebbe egy áramkorlátot rakni?

http://w3.externet.hu/~veres_ferenc/html/elekrto/valttap_30V_2A.htm
Előre is köszi!
(#) Stanford válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 31, 2007
Szia!

Sajnálom, hogy el kellett keserítselek.....

De esetleg, amit a következőre ajánlhatok. Azok alapján, amit leírtál, szerintem nagyon nézd meg, (akár 2X is), hogy hogyan forrasztod be a diódákat.

Nem kritika ként mondom, de az alapján amit írtál, szerintem legalább egyet (LED) rosszul forrasztottál be. Ezek a hibák okozhatnak ilyen dolgokat.

Sok sikert az ujjáépítéshez!
(#) kocsgab002 válasza Stanford hozzászólására (») Máj 31, 2007
Szia.
akkor nagy a baj...lehet meg kellene epiteni megegyszer...a tap nem megy sajna,a led folyamatosan vilagit, a potikra nem csinal semmit. a ref.fesz megvan, (10.9V) de onnantol nuku...szoval akkor megepitem ujra..aztan jelentkezem...az uj panelt sokkal nagyobb alapossagal fogom megepiteni :yes: nagyon koszonom az eddigi help-et, remelem az uj jo lesz..
udv
(#) Stanford válasza Stanford hozzászólására (») Máj 30, 2007
Ja mégvalami!

R7-nek gondolom ugyanazt a 0,47 Ohmos ellenállást kötötted be mint amit a cikk ír igaz?

Akkor valami nagyon nagy zárlat van a nyákodon, mert I=U/R azaz 4,7V/0,47Ohm=10A :eek2: (de persze javítsatok ki, ha nem így van).

Ilyen körülmények között viszont akkor kétséges, hogy él-e még akármelyik kimenő tranzisztorod, illetve ha nem melegszik az R7 amikor bekapcsolod a tápot, akkor bizony azt már forraszthatod is ki, és "jobb kéz bal váll módszerrel" javítani tessék :yes: . (előtte persze ellenőrízd le, hogy mennyi az ellenállása , de szerintem tuti, hogy szakadt, mert ez a tápegység nem tud 10A kiadni magából.

Szia!
(#) Stanford válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 30, 2007
Szia!

Semmi gond, csak mondtam az építés közbeni extázi (s) okozhatta. De azt nem írtad, hogy mi történt, amikor fentebb tekerted a potit, amit mondtam?

És hogy megjavult-e a táp? (legalább is ami a fesz szabályozást illeti)

üdv!
(#) kocsgab002 válasza Stanford hozzászólására (») Máj 30, 2007
Sziasztok!

Nagggyon ciki.....
végignézetm, amit mondtál...megnéztem a ledet is...nem világit...na mondom hátha fordítva raktam be....ezernyi ledet raktam már be jól...és bakker fordítva volt...és világít...ilyen baklövést
szóval: led világít, D7 okés de azért cseréltem, -4,9 volt van rajta polarítás okés...U3 4-e lábán azért van -9,3V mert belemértem a 0,47Ohm feszültségét is, hiszen a kimeneti földponthoz képest mértem tehát az R7 utáni ponthoz képest. R7-en 4,3V van. 4,9+4,3=9,2V ezért mérek ennyit. Ha bemeneti földponthoz képest mérem, akkor megegyezika Zenerrel.
üdv
(#) PCB válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 30, 2007
Szia !

Idézet:
„Ebbe miért van 2 ampermérő?”

Jól látod, az 2db uA mérő, legalább is a skála az.

De ez ne tévesszen meg, a felső áramot, az alsó feszültséget mér.
Ezekkel a műszerekkel, hogy mit mérsz, a bekötés határozza meg.

Üdv!
(#) cooler15 hozzászólása Máj 30, 2007
Köszönöm a képet...
Ebbe miért van 2 ampermérő?
vagy csak én látom rosszul és más a funkciója?
köszi még 1szer
(#) PCB válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 29, 2007
Szia !

Doboz:
1, veszel egy műszerdobozt amibe belefér
2, teszel rá egy voltmérőt és egy ampermérőt + 2 potit

Az elrendezés tetszőleges

Üdv!

tap.gif

(#) m.joco hozzászólása Máj 29, 2007
Az a kép engem is érdekelne, mert én is meg akarom építeni azt a tápot.
(#) cooler15 hozzászólása Máj 29, 2007
Sziasztok!
Bocs hogy így belerondítok a beszélgetésbe, de akkor senki se tud nekem fényképe küldeni a PCB féle tápról...vagyis, hogy annak a dobozáról...
köszi
(#) PCB válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 28, 2007
Szia !

Ha U2 3. lábát, vagy bármelyik bemenetet méred, jó lenne ha mindegyiknek megmérnéd a párját is.

(Invertált - nem invertált bemenet összehasonlítása után derül ki, hogy mi történik a kimeneten. )

U2 3. láb: -6.3V.... U2 2. láb feszültsége ?

Amúgy az U2 3. lábon negativ feszültség lehet ?

Üdv!
(#) Stanford válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 28, 2007
Szia!

Akkor először is nézzük a D7 diódádat. Ha záró irányban méred, annak mindenképpen negatív feszültséget kell adnia. Tehát a multiméter COM-ja megy a korábbi földpontodhoz, a zénernek meg az a része, amivel nem nulla feszt mutat megy a multiméter másik bemenetére. (Ne haragudj, nem kioktatásból írom, csak azért, hogy biztosan jól értem-e amit írsz). Ha ennek ellenére is pozitív feszt mérsz, akkor szerintem az a dióda fordítva van bekötve, ami esetleg forrása lehet annak, hogy nem pontosan ugyan ezt a feszt mérted az U2, és U3 4. lábán (-9.4 V) (merthogy azokon hajszálra anyit kellene mérni, mint amennyit a D7 diódán!)

Ami az U2 3. lábát illeti arra vonatkozóan az a tanácsom, hogy kapcsoljuk le róla az áramszabályozó részt U3 IC. Ezt a D9dióda kiforrasztásával teheted meg. Ha ez megvan, akkor pontosan akkora feszt kell mérned az U2 3. lábán, mint amit írtam, vagyis 0-U1 6. lábán mérhető fesz. ig a P1 potméter függvényében.

Apropó! Ugye nem világít az áramkorlátozó leded?
Fontos kérdés, mielőtt bármit is csinálsz mindenképpen nézd meg, és ha világít, akkor tekerd egy kicsit fentebb a P2 potit, amíg elalszik, és aztán ismételd meg előről az eddigi méréseket. (megint bocs a kioktató hangnemért, de lehet, hogy csak az építési lázban és az élesztés okozta extázisban nem vetted észre, hogy világít )

üdv!
(#) kocsgab002 válasza Stanford hozzászólására (») Máj 28, 2007
Szia!
szerinetm itt már bajságok vannak....
U2 3. láb: -6.3V nem változtatható a potival
U2 6. láb:-5.3V nem változtatható a potival
D7 Zener diódán 4,7V
üdv
(#) Stanford válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 28, 2007
Szia!

Eddig jónak tűnik, de szerintem a negatív ágban egy kicsit alacsony a feszültség. Egyelőre nem nagy baj, de ha ráérsz majd mérd már meg, hogy a D7 diódán mekkora feszültség esik (A mérőkábel egyik végét a dióda egyik sarkára, a másikat a másikra, természetesen figyelve a jó polaritásra, mivel ez egy 5,6 V-os zéner, és nekünk most a ZÁRÓ irányú fesz ejtése kell ezért furcsállom egy kicsit a -9.3V ot!)

Ezután mérd meg, hogy működik-e a fesz 3 szorozás, amit az U2 IC és a köré épített elemek végeznek.

Tekergesd a fesz szabályzó potit (P1) és mérd meg az U2 3. lábát a földhöz képest.

Ha ez megvan, akkor szintén tekergetve a potit(P1) mérd meg az U2 kimenetét (6. láb) a földpontodhoz képest.

Tehát a lépések:

U2 3. láb: A P1 poti tekergetésével változik 0V-kb 11V ig
U2 6. láb: A P1 poti tekergetésével változik 0V-kb 31V ig

Ha ezek is rendben vannak, akkor írj és majd folytatjuk

üdv
(#) kocsgab002 válasza PCB hozzászólására (») Máj 28, 2007
Szia Stanford, PCB.
Először is mégegyszer nagyon köszönöm hogy segítetek a problémám megoldásában.

Tehát akkor az értékek:
U1 6. láb: 10.9V

U2 , U3 4. láb: -9.3V
U1, U2, U3 7. láb: 31V
ezeket az értékeket a kimeneti testhez képest, tehát a 0.47ohm ellenállás után a 4-es ponthoz képest mértem.
üdv
(#) PCB válasza Stanford hozzászólására (») Máj 27, 2007
Szia !

Akkor lassan elérkeztünk ahhoz a bizonyos mondatomhoz

Üdv!
(#) Stanford válasza PCB hozzászólására (») Máj 27, 2007
Így utólag már úgy látom, hogy a hibák nagy részét építés közben tettem bele, de nagyon "hasznosnak" bizonyúltak... :yes:

Egyébként az eredeti terven én csak két helyen (na jó három) módosítottam, és meg kaptam minden paramétert, amit a cikkben írnak.

üdv.

Szia !

Idézet:
„Ha csak "másolsz", akkor sokkal jobb (tanulás szempontjából szerintem) ha nem indul elsőre.”

Ezzel teljesen egyetértek.

Idézet:
„Ez persze csak akkor érvényes, ha te magad tervezted és küszködtél”

Ez azért nem igy van szerencsére, egy jól megtervezett kapcsolás, amiben nincsenek hibák 98%-ban elsőre működnek ha az építés közben nem teszel bele hibákat.

Üdv!
Szia!
Idézet:
„Egy jól sikerült kapcsolást nem kell élesztgetni, azt össze kell rakni és működik.”

Ez persze csak akkor érvényes, ha te magad tervezted és küszködtél vele elméletben és láss csodát a gyakorlatban azonnal működik.

Ha csak "másolsz", akkor sokkal jobb (tanulás szempontjából szerintem) ha nem indul elsőre.

De nem ez a topik témája, azért jó volt megvitatni egy kicsit.

üdv, és minden jót!
Szia !

Valóban gyakorlatilag nem foglalkoztam vele.
Két dolgot viszont tettem mielött a véleményem leírtam volna.

Megnéztem a rajzot, és utána olvastam egy véleménynek
Ezen az oldalon

Olvasd el te is !

Idézet:

Épp az előbb írtam egy terjengősre sikerült hszt arról, hogy szerintem miért jó ez a táp, de sajna az oldal kidobott mielőtt bekerült volna a hsz...”

Ezt szívesen elolvastam volna.
---
Idézet:
„Nem egy igazán jól sikerült kapcsolás ez”

Ez nem azt jelenti, hogy nem működik, hanem hogy nehézkes, macerás...stb.

Idézet:
„Nekem is sok időbe került mire felélesztettem ezt a tápot,”

Pontosan ezért ez nem egy igazán jól sikerült kapcsolás

Egy jól sikerült kapcsolást nem kell élesztgetni, azt össze kell rakni és működik

Üdv! és persze haragról szó sem volt.
Szia!

Épp az előbb írtam egy terjengősre sikerült hszt arról, hogy szerintem miért jó ez a táp, de sajna az oldal kidobott mielőtt bekerült volna a hsz...

A lényeg csak annyi, hogy a kapcsolás megértése szerintem fontosabb, mint néhány kontroll mérés.

Nekem is sok időbe került mire felélesztettem ezt a tápot, de megérte, mert mindere magamtól jöttem rá (kis segítséggel) és így gyorsabban tanul az ember.

Úgyhogy ne szóld le légyszi, ha még nem foglalkoztál vele...

De azért nincs harag?

üdv
(#) Stanford válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 27, 2007
Szia!

Elnézést, hogy egy kicsit eltűntem a ködben, de nem voltam beszámítható állapotban

Na. Ami a kérdésedet illeti, az U1 nek semmi más dolga nincs mint előállítani a referencia feszültséget (10.1V) amit viszont tudnod kell rajta mérni, ezért mindegy, hogy kap-e negatív tápfeszt vagy sem.

A másik két IC viszont már aktívan részt vesz a szabályozásban, igy ha nulláról akarod a feszültséget állítani, akkor nulla alá kell vinni a negatív tápvonalaikat, amit a kapcsolásban D6,C3,R6,D7 résszel oldanak meg. Ennek megfelelően az U2 és U3 negatív tápvonala (D7) miatt -5,6 V

A pozitív tápvonal 31 V körüli minden IC-n trafótól függ, nekem inkább 35V.

Ha ezeket az értékeket méred, akkor mehetünk tovább a szabályozáshoz.

Tehát, amiket ki kellene mérned:
U1 6. láb: 10.1V

U2 , U3 4. láb: -5.6V
U1, U2, U3 7. láb: kb 31V

Írj, hogy ezek meg vannak-e, és akkor folytathatjuk.
(#) PCB válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 27, 2007
Szia !

Idézet:
„Az U1 is TL081, nem tudom hogy az miért nem kap negatív tápfeszt”

Az U1 4. lába testre van kötve, ezért nincs negativ tápfesz.

Elöző hozzászólásomban pont ezt nem értettem

Itt van némi segítség egy olyan embertől aki már megépítette és van tapasztalata.

Segítség - tapasztalatok

Nem egy igazán jól sikerült kapcsolás ez

Üdv!
(#) kocsgab002 válasza PCB hozzászólására (») Máj 27, 2007
Szia!
U2 4. láb: -9.47V
U2 7 lába +31V
Q1 bázisán -4,3V
Az U1 is TL081, nem tudom hogy az miért nem kap negatív tápfeszt....
Üdv.
(#) PCB válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 26, 2007
Szia !

Testhez képest az U2 4. lábán mekkora fesz van ?
Hány volt van az U2 7. lábán ?
Q1 bázisán hány volt van ?

Negativ feszültséget csak azon a vonalon mérhetsz ami az U2 - U3 4. lábával össze van kötve.

TL081 -nek + - feszültség van adva, ezt a D7 - R3 vonalon van leválasztva.

Az U1 is TL081? Annak a 4. lába miért oda van kötve ?

(Elég bonya így igazán bár mi okosat is mondani rajzról.)

Aki megépítette ezt és működik neki az többet tudna segíteni egy-egy kontrol méréssel neked.

Üdv!
Következő: »»   828 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem