Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   832 / 842
(#) bundyland válasza PCB hozzászólására (») Máj 11, 2007
Szia !

Reméljük úgy lesz mert kipróbálom bár a 2n3054
és 2n1613 at nem lehet kapni, így azt muszáj lesz nekem is helyettesítení, de ahogy a Te honlapodon látam T1 poziciójában már Nálad is bc337 szerepel.

(#) cooler15 hozzászólása Máj 11, 2007
köszönöm...
tegnap bekapcsoltam a tápot az lm324-eset és az egyenirányítás meghalt, vagyis a 4 dióda abba a pillanatba elszáll amint bedugom... :no:
ha megmérem műszerrel a bemenetet ahol 10000µF-os kondi van akkor a műszer kb 1 másodpercíg rövidzárat "sípol", de utána elhallgat...
nekem 2 panelra van megcsinálva, az egyik az lm324-es aminek már volt nyákterve, a másik megamit én csináltam a 10000µF-os kondinak, meg a 2 diódának az ellenállásoknak stb. (ami nincs rajta az eredeti nyákterven)
Majd este belinkelem, de szerintem nem rontottam el...

én arra gondolok, hogy amikor bedugom akkor a diódák nem bírják a kezdeti nagy áramot... 1n4007
lehet, hogy kicsit nagyobb diódák kellenének?
nah remélem sikerül megcsinálni...
(#) PCB válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 10, 2007
Szia !

A legegyszerűbb ha készítesz egy változtatható műterhelést, amit beépítesz a tápba.
Mikor beakarsz állítani egy áram értéket akkor a műterhelést beállítod és a táp áramkorlátozó potiját addig tekered amíg az nem szabályoz vissza.

Üdv!
(#) cooler15 hozzászólása Máj 10, 2007
szia..

A kondenzátoros dolgot köszönöm hálám örökké üldözni fog

Az ármakorlát kijelzőt pedíg láttam már mégpedíg ennél a müszernél, mert ilyen van az iskolában:
Bővebben: Link
(remélem jó a link, ha nem akkor a conrad honlapján termékkód alapján az 511455-40)
ez azt írja ki mennyia korlát...nem tom akkor hogyan oldhatták meg

modjuk ez egy eléggé drága táp..
(#) PCB válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 10, 2007
Szia !

Idézet:
„én arra gondoltam, hogy mutassa, hogy én mennyire állítottam be”

Skálázd be a potmetert, más megoldást nem nagyon tudok elképzelni.

Idézet:
„A kondikra tud valaki valamit?”

47nF

Ismertető anyag erre vonatkozólag:
http://torolt_link6/webtartalom/leirasok/mostkezdem/mostkezdem.htm

Kódfordítók:
http://torolt_link6/webtartalom/leirasok/egyeb/cr_tabla/rctabla.htm

Üdv!

köszönöm de ezt már ismertem...csak nem értem, hogy ugyebár ez azt jelzi, hogy mennyi a kifolyó áram...
és én arra gondoltam, hogy mutassa, hogy én mennyire állítottam be az áramkorlátot hány amper...
lehet hogy hülye vagyok

A kondikra tud valaki valamit?
(#) X Sügi X válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 10, 2007
sziasztok...
szerintetek ha egy 7805-ös fesz, stab. IC-re rákötök 36V-ot az kibírja?
a boltban azt mondták, hogy melegedni fog de elbírja...

a másik dolog, hogy egy kerámia kondin ha pl. az van írva, hogy 1 04 z az mit jelent? vagy 473Z...
(mer vettem több fajtát és sajna elfelejtettem, hogy melyik melyik és a műszerembe meg mintha meghalt volna ez a funkció :no: )

jah és még azt akartam megkérdezni, hogy hogyan tudok áramkorlát kijelzőt készíteni a PCB féle táphoz...mer fesz. kijelzőt azt találtam itt a Hobbielektronikán...

előre is köszi a válaszokat
u.i.: megyek megnézem műxik e az lm324-el a táp, mer most lett készen
(#) PCB válasza bundyland hozzászólására (») Máj 10, 2007
Szia !

Idézet:
„az itt terjengő lm324 el megépített táp, de a fele fórumtagnag megy, felének nem, úgyhogy nem egyszerű.”

Az a fele helyettesítgeti az alkatrészeket az otthon található cuccokkal.
Ha mindenből azt teszel bele ami a rajzon van, akkor az megy úgy ahogy van.

Üdv!
(#) bundyland válasza Dudus hozzászólására (») Máj 10, 2007
Elsőre nekem is nagyon annak tünt, végülis a paraméterei jók csak kár hogy nem rendelkezik áramgenerátoros üzemóddal ami könnyebben állítható, de mint feszstab tényleg nem rossz. Köszi mégegyszer a segítséget.
(#) Dudus válasza bundyland hozzászólására (») Máj 10, 2007
Megmondom neked őszintén , nekem a kedvencem a 723 és a mai napig, ha gyorsan kell valami, használom.
(#) bundyland válasza Dudus hozzászólására (») Máj 10, 2007
Köszi !
Akkor hagyom inkább, már egyáltalán nem szimpatikus az lm723. Akkor keresek inkább másik kapcsolást.
Köszi a segítséget!
Szimpatikus lenne az itt terjengő lm324 el megépített táp, de a fele fórumtagnag megy, felének nem, úgyhogy nem egyszerű.
(#) Dudus válasza bundyland hozzászólására (») Máj 10, 2007
Bizony ellenállással tudod megoldani. Potit nemigen szoktak ilyen helyre bepakolni. Esetleg fokozatkapcsolóval bekapcsolod a durvát és egy párhuzamos potival finomítasz.

Vagy fogod magad beraksz egy műveleti erősítőt csinálsz egy változtatható erősítésű neminvertáló kapcsolást és a CS lábra az Rsense - en eső feszültséget erősítve rárakod, így pici Rsense-et tudsz használni. Amikor a CS-en a CL-hez képest 0,6V-tal kevesebb lesz akkor billen áramgenerátoros üzemmódba. A műveleti erősítő erősítését könnyen lehet változtatni egy potival.
(#) cooler15 hozzászólása Máj 9, 2007
okéj... megértettem így lesz..
de lehet hogy holnap inkább veszek egy nagyobb zenert, ellenállás lehet, hogy van itthon

a zénernél hogy lehet megállapítani, hogy hány wattos?
mer nekem nincs csak annyi rajta, hogy 27V...

amúgy köszi a gyors választ
(#) X Sügi X válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 9, 2007
Nem egészen..

Nekem nagyobb teljesítményű zener van benne, mégpedig 1.5w-os, mert ilyen volt otthon. Az ellenállás pedig nálam 410 ohm-os.
Tehát az alap paraméterekkel ne kösd rá, inkább várd meg míg a nagyok rábólintanak-e, vagy sem. :yes:
(#) tgpetrjan hozzászólása Máj 9, 2007
sziasztok
építenék1 labor tápot 0,5 -24/36v ig (árban sok külömbség lenne mármint 24vagy 36 voltig) kilyelzővel meg mindennel
zárlatvédelem meg iesmi
kéne egy uj trafó is de nem tom honnan szerezzek békéscsaba körül kéne Kb ennyi
értem..
a zéner teljesítménye alatt mit értessz?
pl. 5W-os vagy mit?
mert én idáíg nem nagyon foglalkoztam ilyen paraméterrel a zénerdiódák esetében..
csak mondtam a boltban, hogy 27V-os és adtak egy kék zénerdiódát :yes:
tehát akkor ha jól értem akkor nem baj ha bekapcsolom 36V-tal? nem megy tönkre benne semmi, ha terhelés nélkül bekapcsolom a régi 220Ohm-os és 27V-os zénerrel?
Kezdő vagyok légy elnéző kérlek, ha hülyeségeket kérdezek
(#) X Sügi X válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 9, 2007
Hi!

Ráköthetsz nagyobb feszt is, mint 35V, csak akkor a 27V-os zener teljesítményét nagyobbra kell választani, és a vele egy körben lévő ellenállás (asszem eredetileg 220ohm) értékét 470 ohm-ra cserélni. Nekem is 36 voltot kap a cuccos, és müxik fainul. Bár hétvégén vmit elnéztem, mert az egyik tápnál a led folyamatosan világít, viszont szabályoz rendesen..

De ez már csak részletkérdés..
sziasztok...

megnéztem egy 100Ohm-os ellenállással és úgy is csak 0.5 V vagy kevesebb.. növeltem az ellenálllást, és úgy kb. 4kOHM és 10Kohm közötti értékeken normális fesz volt...

a másik dolog... a PCB féle tápnál a bemenetre ugyebár max 35V mehet, de ezt úgy értsem, hogy miután lejön a trafóról átmegy az egyenirányításon és egy kondin pl. 4700µF utána legyen annyi, vagy a kondit elhagyhatom?
mer nekem a trafóról kb. 25V jön le és ha egyenirányítás után még berakok egy kondit is akkor az már 36V és az akkor sok..sztem...

előre is köszi a választ
(#) bundyland válasza Dudus hozzászólására (») Máj 9, 2007
Köszi, ezt így értem de akkor az első esetben(áramgenerátoros) hogy lehet állítani az áramgenerátor értékét.Az rendbe van hogy Rs-t méretezem, de ugyebár egy tápegységben ez nem járható út hogy mindig kicserélek egy 5w-os ellenállást.
Valszeg én vagyok értetlen, de akkor sem értem. Vagy a 723 erre alkalmatlan?

(#) tbence3 hozzászólása Máj 9, 2007
Bocs hogy most írok csak de eléggé el vok veszve. Szóvel ezt szeretném megépíteni:
Link
De nem tudtam kellőmértékbam minőségben lekicsinítani a nyákot. Amit pedig hozzá csináltam azzal pedig nem megy. Valakinek nincs hozzá egy méretarányos rajz vagy esetleg LAY formában? Előre is köszi
Üdv.
(#) Dudus válasza bundyland hozzászólására (») Máj 9, 2007
Gondolom láttad az alábbi adatlapot: Bővebben: Link

ha a current sense és a current limit között egy ellenállás van, A CL a Vo-ra kötve a CS a kimenetre, CS és CL között az Rsense. Akkor sima áramgenerátoros.

Ha a CS egy feszosztóval kapcsolódik a Vo-ra, az Rsense a feszosztó teteje és a CS között van, akkor visszahajló.

Az adatlapon pontosan le van írva.
(#) bundyland válasza Dudus hozzászólására (») Máj 9, 2007
A méretezést értem csak arra lennék kiváncsi hogy áramkörileg hogy néz ki a 2 fajta áramkorlátozás.
Meg pontosan mit értesz az 1 darab alatt mert ugye ha állíthatóra csinálom akkor már nem egy ellenállás van ott , de attól még nem lesz visszahajló.

köszi előre is
(#) Dudus válasza bundyland hozzászólására (») Máj 9, 2007
Az áramérzékelő ellenállást úgy méretezd , hogy a kívánt áramerősségnél kb. 0,6V essen rajta ( egy Si tranzisztor nyitófeszültsége ). Aztán finomíthatod, ha nem lett pontos.

Ha csak egy darab ellenállás van berakva az áramérzékeléshez, akkor nem visszahajló.
(#) bundyland hozzászólása Máj 9, 2007
Sziasztok !

LM723-al szeretnék tápot csinálni, de nem értem az ic áramkorlátozó funkcióját.A leírás szerint tud lineáris és visszahajló áramkorlátozást is, de nem értem hogy egy kapcsolásban hogyan különböztetem meg.Nekem nem visszahajló, hanem áramgenerátoros üzemmód kéne.Ha valaki biztosan tudja vagy van leírása
(nem adatlap!) azt megköszönném.

Üdv
(#) Stanford válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 9, 2007
Szia!

Szerintem okosabb lenne valamilyen ellenállással próbálni (mondjuk 100 ohmos ellenállással 24V-os kapocs feszültséggel) az ~240 mA áramfelvétel, annyit bírnia kell a szabályozó IC-nek.

üdv
(#) cooler15 hozzászólása Máj 8, 2007
szijasztok...
nem próbáltam még ízzón kívül semmi mással, de majd megnézek egy ledet vagy egy kis villanymotort(valami télleg kicsit).
De az ízzó tud olyan nagy áramot felvenni?
Azt, hogy az lm338k rövidzárvédelme mikor kapcsol be(hány ampernál) azt honnan tudhatom meg?
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 7, 2007
mert arra gondolok, hogy az égőnek a bekapcsolás pillanatában nagyon kicsi az ellenállása=>nagy áramot vesz fel, és az IC rövidzár védelme azonnal leold
(#) Tomi20 válasza cooler15 hozzászólására (») Máj 7, 2007
próbáltad már égőn kívül mással terhelni?
(#) cooler15 hozzászólása Máj 7, 2007
helloo
az lm338K-val készített táp nem melegszik és terheletlen állapotban tökéletesen lehet szabályozni :yes:
megpróbáltam kisebb feszültséggel úgy, hogy párhuzamosan a bemenetre rákötöttem egy 24Vos nagyteljesítményű ízzót ami "ledolgozta" a feszt kb. olyan 29V-28V-ra...
De sajna ugyanaz a helyzet...Kezdem azt hinni, hogy az az lm338K a sérült vagy nem tom...
Télleg!!! nem lehet neki valami olyan baja amitől a fesz. szabályozást tudja de ha terhelést kap akkor azt már nem?
Következő: »»   832 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem