Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   83 / 188
(#) dB_Thunder válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Mos egyszer érdekel hogy hogyan (hol mit és mikor) mér
Másodszor elvileg jól dolgozik, mert az elemről használva írja a lemerülést, dugasztápról már nem. ( Az elem már merült, de szerintem ezt még ki kellene szabályoznia, a low drop stabnak. Ez ugyan komolyan még nem mértem...
Egyébként tetszik a progi angol szövegezése, jobban illik a műszeremhez.
(#) p_istvan válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Az elem feszültség méréséhez nem maradt több lába a PIC-nek és már a hardveren sem akartam módosítani. Ezért kerülőúton tesztelem a tápot:
1; Bekapcsoláskor megmérem a C4 elkón lévő feszültséget.
2; A relét bekapcsolom ami megnöveli az áramfelvételt. és ekkor is megmérem a C4 elkó feszültségét.
3; Ha a telep belső ellenállása már nagyobb és alacsony feszültsége (6V alatt) miatt a stab IC már nem tud tökéletesen szabályozni, kicsit esik a feszültsége.
4; Mivel az ADC referencia feszültsége a tápfesz, ami megváltozik a gyenge telepnél, de a C4 elkón a feszültség a teszt alatt nem változik számottevően, ezért megváltozik a C4-en mért érték a referencia fesz változása miatt (többet fog mérni az ADC)

Az érzékenység az 500 ohm-os reed relé áramvételéhez van beállítva, nagyobb áramú relé esetén hamarabb jelezhet...
(#) Ideiglenes válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Ez engem is érdekelt és bámulatosnak találom a megvalósítást. Ezt már nevezem ötletnek!
(#) jano36 válasza MAGA VAN hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Szia MAGA VAN
A REED relé kiváltásával kapcsolatban a tranzisztoros megoldás alternatívájaként megemlítetted a PIN diódát. Idézlek „PIN dióda lenne optimális, de az általában nincs kéznél, és feleslegesen bonyolítaná az áramkört.” Eszembe jutott, hogy az AM mikro kalózkodás őskorában építettem AM mikro vevőt és abban az erősítés szabályozást PIN diódával oldottam meg. Tehát van PIN diódám próbáljuk ki. De azért elő a szakirodalmat lássuk a PIN dióda működését.
PIN dióda: Ha a PIN diódára kisfrekvenciás váltakozófeszültséget adunk, akkor úgy működik, mint a hagyományos diódák, azaz lüktető egyenáram folyik át rajta. Ha a váltakozófeszültség frekvenciáját fh értéknél nagyobbra választjuk akkor a diódán a feszültségváltozásnak megfelelő váltakozóáram folyik át. Ebben a frekvencia tartományban a dióda ellenállásként viselkedik. Az ellenállás értéke járulékos nyitóirányú egyenáram alkalmazása esetén annak változtatásával néhány ohmtól több kiloohmig szabályozható. Ez fh frekvencia általában 1-10 MHz közötti tartományban van.
Figyelembe véve, hogy az LCM3 jóval a fenti frekvencia tartomány alatt működik (a PIN diódaként viselkedik) az ellenállásos tartományába pedig igencsak véges az ellenállása.
Tehát a REED relé helyettesítésére nem alkalmazható.
(#) MAGA VAN válasza jano36 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Üdv jano36
Idézés nélkül is tudom mit írtam. Az AM mikrós kalózkodás legfeljebb a 90-es évekre tehető. Én pedig arra emlékszem amikor az 50-es évek közepén semilyen félvezető nem állt rendelkezésre a kristálydetektoros készülékhez demodulálási célra. Ma igen sok féle dioda áll rendelkezésre és számtalan területen és alkalmazásban használják.
Kellene nyitni egy topicot ahol az elektronikában alkalmazott elemek működéséről lehetne vitát folytatni, ezen belül helyet kaphatna a diódák fejezet.
A tudós vizsgálja nagyító alatt a bolha reakciókat. Kitép egy lábat és azt mondja, bolha ugorj. A bolha ugrik és ezt a megfigyelési naplóba bejegyzi a tudós.Többször ismétli a procedúrát ,majd utolsó lábat is kiveszi , de a bolha ugorj utasításra a bolha nem ugrik. Napló bejegyzés: a bolha nem ugrik. A tudós összegzi a tapasztalatait és megállapítja, a bolha megsüketült.
Üdv.
M-V
(#) Ricsi89 hozzászólása Ápr 14, 2011 /
 
Sziasztok!
Ma vettem kondikat a műszerbe. Elkezdtem a kalibrációt, de... Jött egy kis gond. Véletlenül a kijelző kontraszt lábát tápláló -5V-os krokodilcsipesz hozzáért a nyák sarkához és utána elment a kép. A kijelző meg is adta magát, nem mutat életjelet, csak több száz mA-es áramfelvételt produkál. Ezután ráakasztottam egy másik kijelzőt a mérőre, de nem indult be és furán megnőtt az áramfelvétele a mérőnek. Eddig 15mA körül volt, most viszont 150-200mA és nem is jelez a kijelző. Amikor a kis relém behúz, akkor volt eddig kb 70mA, de ez nem vészes. Most viszont bekapcsolás után meghúz a relé, elenged, megint meghúz és úgymarad. Hazavágta volna a kontrollert a -5V? Bár ez szerintem max csak úgy derülne ki, ha cserélném a kontrollert, ami kicsit macerás, mert ezt is szepi003 kolléga küldte nekem, mert nem tudok pic-et programozni. Na meg a másik kontroller beszerzése sem megoldott. A csere úgyis az utolsó dolog lenne, bár van egy olyan érzésem, hogy csere lesz belőle. Pedig már majdnem teljesen pontosan mért. C mérésben meg volt már a kalibrálás, 211pF-os kondira 225pF-ot írt.
(#) qvasz2 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Mielőtt kidobod a PIC-et, előbb cseréld ki a stabIC-t, hátha csak ő adta fel a harcot. (próbára egy sima 7805 is jó). Azután viszont már tényleg csak a PIC marad!!
(#) Ricsi89 válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
A tápfeszt már ellenőriztem, a stab után 4,96V fesz van. De megpróbálhatom a cserét, mert van belőle több is. Vagy akár direktben is megküldhetem labortápról 5V-al is a mérőt.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
A kontroller még él, viszont elég fura. Eddig a kijelző alig világít, alig olvasható. Ki is írja, hogy "low batt". Mérni csak elkót tud, valamiért nem okés a kalibrálás, mert F0-nak és Fcal-nak is ugyanazt írja. Lehet a relé nem akar behúzni rendesen. Az áramfelvétel viszont még mindig sok. Ha a kontroller nincs bent, akkor kb 2-3mA az áramfelvétel, ha viszont bent van, akkor majdnem 100mA-re is felkúszik.
(#) abcdabcd válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Amúgy én pont ma mértem az én félkész(azaz kész, csak csupaszon van a panel nincs dobozolva) LCM3-amat és az 6,2mA-t fogyasztott, ráakasztott mérendő dolog nélkül csak úgy "üresjárásban"... bekapcsoláskor ment fel egy pillanatra 15mA környékére... Mondjuk nem tudom te milyen stabot használsz, nekem az alkatrészlistában ajánlott van benne...
(#) Ricsi89 válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Eddig ezzel sem volt gond, nem fogyasztott csak pár mA-t, csak mióta volt az ominózus baleset, azután lett a hiba. Holnap átnézek mindent rajta, nem lehet olyan nagy hibája, hogyha működik a kijelzés, meg egyébként mindent csinálni akar.
(#) qvasz2 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Pont elég, ha a PIC-nek egyetlen portja megpusztult, az már okozhatja az extrém áramfelvételt, és a működési furcsaságot (kijelzés). Csak cserével orvosolhatod!
(#) MAGA VAN válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Üdv Ricsi!
A PIC kukába dobása előtt egy újabb égetéssel meg lehet próbálkozni. Előfordul hogy egy óvatlan mozdulat okozott hibás működést, majd az újra égetéssel visszaált a normál működés. Nem egyedi eset, és nem az LCM3 specifikus. Kicsi a valószinűsége ,hogy áramköri hiba okozza a tapasztaltakat.
Üdv
M-V
(#) abcdabcd válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Esetleg azért keress zárlatot is, nekem egy olyan zárlat volt a nyákomon, ami mondjuk működött csak nullázni nem tudtam, nem tudom most mit írt ki vagy csinált helyette, és kiderült, hogy volt egy zárlat a nyákon a nullázó kapcsolónál, ami pont olyan volt mintha a nyákon egy vezetősáv lett volna, mert pont szép szabályos formájú ónpaca volt
(#) jano36 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Szia Ricsi89
Idézlek „F0-nak és Fcal-nak is ugyanazt írja”. Mennyit ír? Ennek alapján látatlanban meg lehetne állapítani mi a baj a relé körül. Ha egyáltalán ott a baj (vélhetően igen).
(#) Ricsi89 hozzászólása Ápr 15, 2011 /
 
Megoldódott a hiba. A mostani kijelző eredeti paneljának a darabján(mert ez ilyen nyák nélküli "chip on glass" kijelző) amit rajta hagytam a kijelzőn már csak azért is ,hogy a lábai le ne törjenek, meg alapból is közel vannak a kijelző lábai egymáshoz, ezen a nyákdarabon maradt egy 74XX-es IC, ami az adatvonalakat hajtotta meg. Eddig nem volt gondom, hogy ott volt az IC, most meg emiatt nem indult be a kijelző és ezért volt an agy áramfelvétel, ami leterhelte a stabot is és nem tudott a relé meghúzni. Most kiszedtem azt az IC-t, és láss csodát, egyből ment is minden. megvolt a kalibráció, eddig pontosan mér, 100pF-ra 101,4pF-ot írt, 221pF-ra pedig 222,6pF-ot. Az Uesr-em is felkúszott 85mV-ról 180mV-ra.
(#) mutyur hozzászólása Ápr 20, 2011 /
 
Sziasztok! NEm tudna valaki egy intelhex kompatibilis tartalmat küldeni nekem ehhez az lcm 3-hoz mert hardveresen tuti jó, csak nem tudom beírni a nem intel hexet(ill, be tudom de nem működik)....
A fejlesztő meg nem küld semmit és nem is válaszol a levelemre...
Előre is köszi...
Üdv
(#) Ideiglenes válasza mutyur hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Azért az már elgondolkoztatna engem, hogy ha az itt forumozók szinte 99%-ának megfelel a közreadott .hex állomány, akkor nekem miért nem? Hm?
(#) mutyur válasza Ideiglenes hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Elgondolkodtatott engem is, hogy vajon mivel irják bele, mert még pickit2-őt nem építettem meg, és van egy paralael égetőm ami lesz@rja, de van póny meg mindenféle égető, az icprog nem ismeri a 690-et...
A winpicpro leáll hibaüzenettel....
Talán szabványba kéne forditani, hogy aki nem sokat kiván beruházni 1500 féle égetőbe, is tudjon boldogulni...
Willemmel még nem próbáltam mert igaz kimarattam a nyákot de nem biztos, hogy komálja a nem szabványos dolgokat az sem.... Más projekt kapásból sikerült még ezzel az apparátussal...és szerintem 5-6 kondenzátort meg 4 ellenálást nem egy nagy kunszt felforrasztani egy "többiek által 99%-ig sikeres nyomtatásra" de lehet én vagyok szerencsétlen....
Szóval intel hex valakinek? Előre is köszi!
(#) Hp41C válasza mutyur hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Töröld ki a hex végéről a ; -vel kezdődő sorokat. A programozó kérdést két lappal ez előtt kitárgyaltuk, és le is intettek bennünket.
(#) mutyur válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Wattfejlesztő kitörölte nekem és be is írtam. a hardveres hiba fizikai képtelenség mert számtalanszor átvizslattam már mindent az égivágon... Már majdnem légellenálást is mértem ezen az áramkörön, de nekem nem indul. Mi másban ha nem a hex-ben lenne hiba ezekután? Azon ágál minden szoftver, hogy nem intelhex,, de az átiraton nem ágál csak nem müx
(#) p_istvan válasza mutyur hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
A HEX jó, a CCSC gyártotta és csak a két komment sorral több mint az Intel HEX formátum, eddig mindenki megoldotta ezt a problémát!
Két dolog lehet:
1; Vagy mégsem jó a hardver.
2; Vagy rosszul égetted be a HEX-et.

De többet nehéz mondani, mert semmi közelebbit nem írsz, csak azt, hogy a hardver "tuttira jó" és így biztos a "fejlesztő" a hibás...

Mit és hogyan mértél/ellenőriztél az LCD biztos jó van bekötve? (pl. a háttévilágítás hol az 1-2, hol a 15-16 -os lábon van a gyártótól függően) Valamilyen életjel van?

Mivel és milyen beállításokkal programoztad a PIC-et?

No és ki az a "Wattfejlesztő"
(#) qvasz2 válasza mutyur hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Próbáld meg ezt a progit, ez ismer többféle égetőt, és elég sok PICet is.
Attól, hogy százszor átnézted, még lehet hardwer hiba (tapasztalatból írom, az ember képes nagyon sokszor elsiklani egy hiba felett), de ha nagyon nem boldogulsz, akkor keresni kell a közeledben valakit, akinek megy, és belepróbálni a te kütyüdbe az ő PIC.jét, és/vagy fordítva is.
WxPIC
(#) mutyur válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Végre sikerült.
Nem a hex-et volt szándékom bírálni mert egy nagyszerű fejlesztés, és minden tiszteletem a tervezőknek és köszönöm, hogy közzétették ezen nagyszerű készülék utánépítési leírását! Csupán én nem tudtam beletuszkolni a rendelkezésemre álló hardverrel ill. szoftverrell, mert a formátumot reklamálta több égetőszoftver is. A nevezett komment ki lett törölve, úgy igaz nem raklamáltak a szoftverek, de a készülék nem működött továbbra sem. A következő manőver eredményezett megoldást. Ahogy olvasgattam a leírásokat, valaki linkelte ezt a programot. Ez nem is reklamált a formátum miatt. Nos megnyitottam a hexet ezzel és lementettem vele, mindenféle beavatkozás nélkül. Az így lementett állományra már nem reklamált egy égető program sem. A watt égetőszoftverével írtam bele a pic-be, egy paralell hardverrel. Végre sikerült..
Mindenkinek mégegyszer köszönöm!
(#) Hp41C válasza mutyur hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szia!

Nem a Windows (Cr + Lf) / Unix (Lf) szöveges file sorvég jelzés eltérése volt a problémád?
(#) mutyur válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szia! Sajnos fogalmam sincs mi volt a probléma hogy nem müködött az eddig beírt program, csak így. Nem vagyok járatos a pic-ek és a formátumok lelkivilágában, de szerencsére sikerült és köszönöm szépen a segítséget Neked is, és Mindenkinek! Légyszives írd már még meg, hogy ezt a sorvég eltérés miből állapítható meg? Üdv
(#) Hp41C válasza mutyur hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Szia!

Egyrészt az állomány hozzából, soronként 1 karakterrel (Cr) hosszabb a Windows -os. Másrészt egy rendes szövegszerkesztő meg tudja jeleníteni a nem látható, nem nyomtatható karaktereket is, csak be kell állítani. Egyre inkább igény lesz ilyen programokra, mert egyes web lapokon akár unikódos formában (16 bit egy karakter) is lehet a szöveges állomány.
(#) mutyur válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Köszönöm a választ!
(#) bazsi_m hozzászólása Ápr 22, 2011 /
 
üdv!

Megépitettem az LCM3 mérőműszert, de sajnos bekapcsoláskor a kijelző első sorában teli négyzetek jelennek meg. 2 pic-kel is kipróbáltam, (gyári ICD2-vel programoztam fel őket, ellenőrzés hibátlan). Függetlenűl a kalibráció és a L/C kapcsoló állásától ez van. Elvileg nincs rövidzár és szakadás a panelon. Van valakinek fesz térképe ill. ötlete mit ronthattam el?

köszi
(#) p_istvan válasza bazsi_m hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Kontraszt potit állítottad?
Következő: »»   83 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem