Fórum témák
» Több friss téma |
A földet összekötheted, de a +5V-ot nem szabad.
A kapacitásszámításodhoz lenne egy megjegyzésem, amit érzésem szerint nem jól gondolsz, mert van amit nem vettél figyelembe.
Adott egy 2Ah akumlátor viszont ez nem teljesen azt jelenti, hogy ha rákötsz egy olyan fogyasztót ami kér 1A -t, akkor az 2 óráig fog üzemelni. Ugyanis a feszültségszint az a terhelési idő alatt folyamatosan csökkenni fog 4.2 V-tól egészen (általában) 2.8V -ig. Tehát lehet a kezdésnél még fog folyni az 1A, de egy bizonyos idő után, már a feszültségesés miatt csak kevesebb. A te problémádat ráadásul még az is tetézi, hogy step up konvertert akarsz használni, ami azt jelenti, hogy ha 4.2V -ból kell előálítani 5V -on 1A -t, akkor az akumlátorból az áramfelvételed már a kezdésnél meg fogja haladni az 1A -t, így máris csökken a hasznos idő, és erre a feszültségesés rátesz még egy lapáttal, ugyanis mikor már kevés az akufeszültség, ahoz hogy meg legyen a kimeneti 5V -od, és 1A -ed, az akkunak még több áramot kell szolgáltatni a kimenő teljesítmény fenntartásához, ami további üzemidő csökkenéshez vezet... Szóval ezt így kiszámolni elég lehetetlen feladat, leginkább csak próbával lehet meghatározni, vagy pontosabban elektronikus műterheléssel mérni. Ha nagyon kíváncsi vagy, esetleg töltök fel neked egy terhelési grafikont... A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
A vége az lett, hogy egy 2000 mAh-s akksi-pakkot hoztak nekem össze.
Persze mindehhez már valójában kellett egy igazi Bosch töltő, miután én ezeddig egy áramkorlátozó ellenálláson keresztül a sima hálózati tápegységemről töltöttem. Vettem tehát a Vaterán egy igazit , ami már eleve rossz volt - és így persze elég "olcsó" ... Aztán - 2 nap alatt megcsináltam ... Mivel benne egyedül a tirisztora volt meghalva ... a nagy szerencsémre
Sziasztok!
Van egy Parkside PABH 18 A1 akksis ütvefúróm, csak akksi nem volt hozzá, így csináltam neki egyet. Adtak hozzá egy töltőt is (a neve ugyanaz, mint a fúróé), csak az a baj, hogy nem elég neki rákötni az akkumulátor két kapcsát, hanem kell neki még egy vezeték, amit nem tudom hova kéne kötni. Áram nem megy át rajta akárhova kötöm (még uA sem). Bővebben: Link Jó lenne a lehető legegyszerűbben átalakítani, hogy tudjon tölteni sima 5 sorba kötött 18650-es cellát is. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
Hello! Itt is mutatok egy Li-Ion 14,4V-os Parkside akku elektronikát.
Nem tudom jól veszem-e ki, de ez alapján ez egy engedélyező szál lenne.
Csak épp nem feszültség kell neki, mert az labortáppal kipróbáltam mindenféle feszültségszintet. PWM-es jelet rákötve pedig annyit értem el vele, hogy lelassult a villogás (mindkét led villogot, mert szerinte hibás az akkumulátor).
Itt bizony kommunikáció folyik. Máshogy kell megoldanod a töltést. A fúró megy az akksidról?
Szerintem akkor úgy jársz a legjobban ha a gyári elektronikát kidobod belőle, és veszel hozzá egy megfelelő BMS áramkört...
Jaj értem, akkor sztornó az ötletem...
Szóval akkor először is azt kellene kideríteni, hogy pontosan milyen IC -k vannak a töltőben és a gyári akumlátorban, hogy eldönthető legyen, valóban valamilyen "kommunikáció" folyik -e a kettő közt, vagy más alapján dönt a töltő... A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
A töltőben egy ilyen ic van:
MC80F1504/
És az adatlapból látszik is, hogy ez bizony egy mikroprocesszor...
Szóval kb ugyan úgy működhet, mint a laptop és az akumlátora. Az aksiban van egy védő áramkör, ha az úgy dönt, hogy valamelyík cella elhasználódott vagy hibás, meg is vagy lőve, mert vagy egyáltalán nem is tölti az aksit, vagy ha engedi tölteni nem sokra mész vele, mert használhatatlan. Az ilyenben több olyan verzió is van, amiben hiába cseréled ki az akumlátort, az elektronikát újra kell programozni, hogy működjön. Vannak vállalkozások akik foglalkoznak ezzel, de nem biztos hogy megéri. Ki kellene deríteni az a bizonyos harmadik szál hová van bekötve az akumlátor elektronikáján, az milyen alkatrészhez megy.
Akkor ebből nem lesz semmi. Vagy átalakítom teljesen, vagy csinálok belőle egy 20V-os adaptert.
Helló!
Ebben a PDF-ben hogyan számoltak, ha nem a képlet alapján, hogy nem minden ellenállásértékkel számolva a pontos áramot írják be alul a táblázatba? Bővebben: Link
Engem meg az érdekelne, hogy sikerült már valakinek ezzel az IC -vel 1A -el töltenie? Mert én már vagy a 150.-edik lemerült Li-Iont töltöttem vele, de mindig csak 0.8-0.85A tól kezd tölteni, pedig a programozó ellenállást már kicseréltem. 3-3.5 óra mire végez egy cellával (igaz 0.08A nál kapcsol le csak). Ellenben ha a programozható töltővel töltöm az valóban 1A-el (vagy a beállított) értékkel tölt kb 0.5 óráig, onnantól kapcsol át feszültséggenerátorosra (persze ez egy komolyabb töltő kisütő ZETEC EBC-A05).
Én is ezzel akarok majd töltőt építeni, te akkor már előrébb vagy. Nem lehet, hogy túlmelegszik és amiatt vesz vissza a maximális áramból? Tudsz neki jobb hűtést adni?
Esetleg a + táphoz javasolt ellenállás értékét és a tápfeszt akorára választottad, hogy az ellenálláson a feszültségesés hatására nem tud nagyobb áram folyni. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2016
Nem tudom melegedés hatására hogy szabályoz, de az biztos, hogy mikor tölteni kezdek egy teljesen lemerült cellát, hiába szobahőmérsékletű az IC akkor is csak 0.8A ról kezd, szóval nem hinném, hogy emiatt szabályozna le. Az persze tény, hogy bizonyos idő mulva már valóban elég meleg, majd megmérem.
Egyébként ATX táp 5V -ról megy, 4.46V van a 3-as és 4-es lábon tápfesznek egy lemerült aksi töltés kezdésekor mértem, az indulóáram pedig szintén 850mA. Lehet, hogy tényleg több kakaó kellene neki egy kicsit. Egyenlőre csak 5V vagy 12V van, de a 12 meg már sok neki, szóval lehet áthidalom a soros ellenállást kísérletképp...
Ha a pc táp pont 5V (de nem hiszem, majd mérd meg pontosan töltés közben), akkor a megadott adatok szerint (5V-4.46)/0.85A= 0.635Ohm ellenállás van a táp és az IC közé bekötve. Az adatlap szerint 0.4 (0.2-0.5) Ohm javasolt. Ha kikötni nem is, de kisebbre cserélni (vagy csak söntölni) érdemes, hogy lesz-e változás?
Terheletlenül az IC tápja 4.9V a táplábakon mérve (ennek elégnek kell lennie). Az ellenállás pedig a gyári 0.4Ω -os (R400 SMD)...
Még annyi hozzátartozik, hogy van elé téve egy kapacitásmérő gondolom az is soros ellenálláson méri az áramot... KEWESI kapacitásmérő... Később tolok egy képet, csak épp a fényképező aksiját töltöm...
A fényképeken 50mOhm-os ellenállás van a mérőn, plusz a két csatlakozó ellenállása is hozzáadódik. Ha tudod, akkor terhelés közben próbáld meg végigmérni a feszültségeket, hogy lehessen számolgatni.
Az elé tett "kapacitásmérő" is használ ellenállást az áram mérésére, az hozzáadódik a 0,4 Ω-hoz.
Nyilván van abban is soros ellenállás, említettem is. De én azt hittem, a 4.46V a töltő IC táplábain elég kellene, hogy legyen. De nyilván van annak is valamennyi vesztesége... Ha befejeződött a mostani töltési ciklus, átalakítom kicsit, és meglátom mit mutat nagyobb tápfesszel...
Mondjuk arról gőzöm sincs, mégis mennyire pontos ez a kínai mérőcsoda... Valakinek nincs róla egy kapcsolási rajza véletlen? Mert én már kerestem, de nem találtam. Egyelőre még nem akarom szétbontani, hogy beszkenneljem és visszarajzoljam... A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2016
A 0.4ohm ellenállást nyugodtan rövidre zárhatod, ha ilyen mérő van előtte. Ha túlmelegszik az IC, érdemes egy kis ventit föléjük tenni, már alacsony fordulatszámon is sokkal jobban hűlnek az IC-k.
Bocs, de miért nem inkább mérsz és számolsz átalakítás előtt, ahogy javasoltam? (Amikor éppen tölt és 0.85A körüli a töltőáram.) Csak van egy multimétered? A kép alapján álomszépen hozzáférni minden fontos ponthoz. (Tápfeszültség, mérőcsoda utáni feszültség, 4056 feszültség.) Kikapcsolt állapotban az ellenállások értékét is ellenőrizheted, bár kis értéket tényleg nehéz átlagos multiméterrel közvetlenül és pontosan mérni. A mérőkütyü pontosságát a multiméterrel ellenőrizheted. Ha árammérő módban sorba kötöd a műszered az árammérés pontosságát is összehasonlíthatod a műszerrel. Itt most előny, hogy a 4056 disszipatív úton szabályoz, viszonylag állandó mennyiségeket kell mérned, nem ugrálnak ide oda az értékek. Először szerintem azt kellene kideríteni, hogy az előtét dolgok akadályozzák az áram növekedését, vagy a 4056 nem hozza amit az adatlap szerint tud.
Bocs, fogok mérni, de most hirtelen bejött egy másik meló ami fontos, szóval ezt hanyagolom, jövőhétig úgy néz ki...
Köszönöm a tippeket mindenkinek... A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2016
Nos méricskéltem párat, a képen látható pontokon. A következő értékeket kaptam:
A tápfeszültségek és a kimenő feszültség: 1-2 = 4.847V (kapacitásmérő tápfesz) 3-4 = 4.787V (töltő tápfesz) 7-8 = 4.404V (töltő IC tápfesz) 9-10 = 3.874V (kimenő töltőfesz) 9-11 = 3.774V (cellafeszültség) A soros tagokon eső feszültségek: 2-3 = 50.3mV (kapacitásmérő soros testvezeték) 1-4 = 9.2mV ( kapacitásmérő soros tápvezeték) 5-6 = 368mV (töltő áramkör soros munkaellenállás) 10-11 = 3.740mV (soros pozitív akkuvezeték) A mérések közt eltelt néhány mp, ami okozhat némi eltérést. Betettem egy "üres" 2024mAh -s 18650 -et, az indulóáram 890 mA volt, a mérések ezen az értéken történtek. Az áramerősséget a kapacitásmérőről olvastam, nem akartam megszakítani hogy betegyek egy DMM -et. Szóval nem tudom hogy van, de szerintem ez egyáltalán nem konstans árammal megy a töltési végfeszültségig, hanem már hamarabb kezd leszabályozni. Vagy csak nálam van így?
IC tokhőmérséklet 65.4 °C, passzív hűtéssel, hűtőborda nélkül, infrahőmérővel mérve.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2016
Sziasztok!
Van egy régi típusú még 6x1,2Ah NiCd akksikról működő 7,2V-os Bosch csavarózó/fúró gépem. Ennek az akksiját szeretném felújítani Li-ion akksikkal. Ehhez 2db LG-INR1865-HG2-3000mAh akkut szeretnék használni. Adatlap szerint ezek az akkuk 20A-ral is terhelhetőek, szóval jó lehet a fúrógéphez. Viszont a régi töltő így nem használható. Azt szeretném úgy átalakítani, hogy a 2 cellás pakkot fel tudja tölteni. Tudnátok egy olyan töltő elektronikát linkelni ami kíméli az akksikat (szóval nem kell a lehető leggyorsabban, legnagyobb megengedett árammal töltsön), van rajta 1db töltést jelző és egy töltés végét jelző LED? Esetleg kell-e még más a pakkhoz? Ez lenne az első ilyen projectem, mindenféle építő jellegű hozzászólást szívesen fogadok. Segítséget előre is köszönöm. /Esetleg hasonlóan egyszerű mint ezek a megoldások csak 2cellához is érdekel: http://morgoelektronika.hu/kapcsolas_vegyes.php?menu=6011/ A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |