Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   132 / 328
(#) OKS válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Értem, köszönöm. Mekkora áramerősség kellene ide? Vagy ez csak a töltési időt befolyásolja?
Ezek az áramkörök amúgy feltöltés után "lekapcsolnak" nem? Szóval ha mondjuk fél napra felrakom töltőre és otthagyom, akkor annyi idő alatt valószínű feltölt, így nem kell foglalkozni a visszajelzővel...?
(#) RoliNyh válasza OKS hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Meg kell nézni a leírásában, általában lekapcsolnak
(de nem ugyanazon a feszültségen, van többféle),
van bennük túltöltés védelem.
Áramerősség az akksi kapacitásától függ, 18650 -es celláknál általában 1C lehet (pl 2000mAh aksinál 2A).
(#) OKS válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Ebben elvileg van védelem. Azt írja, hogy 12.6V kell neki. Mennyi a max feszültség kb, amit ez kaphat?
Egy ilyen elektronikával a töltöttséget is látom elvileg.
Ezt az egészet összerakva, tehát az erősítőre a 3 akku sorba kötve, ezzel a töltővel elvileg "menet" közben is tölthetem, ugye?
(#) RoliNyh válasza OKS hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Én nem látom, hol írná a 12.6 V maximum feszültséget. Annyi biztos kell, mert ez a három sorbakapcsolt cella végfeszültsége. Kicsivel több is mehet rá szerintem, de a maximum feszültséget az eladótól kellene megkérdezni. De igazából ezt áramgenerátoros meghajtással kellene tölteni szerintem. Vagy szintén az eladónál érdeklődni, hogy kell -e áramgenerátoros tápegység hozzá, vagy jó a sima egyszerű feszültséggenerátoros (dugasztáp) töltő.
Ha tölteni és az erősítőt is akarod hallgatni egyszerre, akkor annyira kell ügyelni, hogy a töltő feszültsége ne haladja meg az erősítő max bemenő feszültségét...
(#) fecus válasza pipi hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Ha jól olvasom a kis kínaiak mind kisütő, mind töltő korlátozást tettek a kis áramkörbe.
A kicsike.
Valami SH367003X chip van benne.
(#) OKS válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

A panel alján van hogy 12.6V, azért gondoltam hogy ennyi kell neki. Rákérdezek erre a max feszültségre.

Még valami eszembe jutott. Ezekre a 18650-es aksikra össze vissza írnak minden mAh számot, valamelyikre 3700, amit legutóbb rendeltem 9900. Namost érzésre olyan nagy különbség nincs köztük, mint amit a számokból elvárna az ember, szóval a valódi kapacitás kérdéses...

Ennek tükrében, ha mondjuk egy 1A-es táppal tölteném, töltene, csak lassabban?
Elnézést a sok hülye kérdésért
(#) weend válasza OKS hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Szia!
Azokat a több ezer milliamperes értékeket fenntartásokkal kezeld, akár Andersen is írhatta volna.
(#) sector99 válasza OKS hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

No a 9900-at még Andersen sem merte volna leírni, mert azt még egy óvodás sem hiszi el... De komolyra fordítva: B6-os töltővel mértem 3700 mAh-s akku kemény 300 mAh-t adott le ! Ezek sajnos a tények. De más is írta már hogy még a tizedét se adja le ami rá van írva. Szóval én csak márkásat javasolok venni, akármiben is használod. Ha meg fúrógépben, akkor kizárólag garantált 25-30 C-vel terhelhetőt, mert a sima az rövid idő alatt "meg fog pusztulni"...
(#) Ge Lee válasza OKS hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Ezeknél nem a kapacitás a lényeg mert abban nincs nagy különbség hanem a terhelhetőség. Van olyan amelyikből ha megfeszülsz sem fog 4-5A-nél több kijönni, meg olyan is ami a 25A-t is lazán tolja.
(#) Ricsi89 válasza sector99 hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Ha egymás mellé teszel egy ilyen kamu cellát és egy rendes mondjuk Samsungot, ami 2000mAh-t tud, még súlyra is meg lehet különböztetni melyik a kamu. A kamu súlya sokkal könnyebb, mint a másiké. Én is kaptam fejlámpához 18650-es akkut, de mintha semmi nem lenne benne olyan könnyű. Nem is tud semmit kapacitásban, hiába a ráírt 4-5000mAh.
(#) RoliNyh válasza OKS hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Ha kevesebb árammal töltöd nyilván több idő kell a töltéshez. A kínai kamu kategóriát nem érdemes megvenni, mert az csak pénzkidobás. Viszont ha ilyen kínai kamu cellát töltesz, a ráírt értékkel, az gyorsan be fogja adni a kulcsot, mert ugyebár amit ráírnak az nem igaz. Egy 18650 -es cella maximális kapacitása kb 3Ah -nál van és nem több (csak kb, a pontos értéket nem ismerem), a fizikai méreteiből adódóan, nem fér bele több. De ezt sokszor leírtuk már, el kell fogadni. Ha új cellát veszel, mindenképpen a 2000Ft/db vagy még drágább a valódiak. Ha viszont van türelmed és műszerezettséged, akkor érdemesebb bontott laptop aksikból válogatni. Sok közűlük kenterbe veri a kínai kamu kategóriát.
Elterjedtebb az 1Ah, 1.5Ah, 2Ah, de akad köztük akár 2.6Ah is.
Ha kész vagyok a válogatással (kb a 300.-iknál járok), lebontom táblázatba kapacitás és szín szerint is melyík mennyit bír és feltöltöm ide az eredményeket...
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
(#) sector99 válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Ha már itt tartunk: nem tudsz valamilyen jó forrást bontott laptop akkura ?
(#) Kovidivi válasza sector99 hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Piac, vatera, teszvesz, mindenhol.
(#) RoliNyh válasza sector99 hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Most ezt komolyan kérded? Bármelyík számtech bolt ahol foglalkoznak használt laptop kereskedéssel.
(#) sector99 válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Bocs, igen komolyan kérdeztem... Most ugyanis még a kérdés előtt gyorsan beírtam a kugliba, és 15 ilyen céges hirdetés közül egynél találtam eladó használt akkut. Jó nem szántam rá órákat, csak arra gondoltam, hogy Neked - Nektek, van "bejáratott" forrásotok...Sorry !
Neked is köszi Kovidivi...
(#) OKS válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget, azt hiszem "mindent" megtudtam!
(#) rockersrac hozzászólása Nov 24, 2016 /

Sziasztok! A tp4056 alapú töltőpanel mindig max 1A árammal tölti max a cellát, vagy ha 5V 2A dugasztápot használok, akkor megy a 2A töltőáram, vagy akkor is max 1A a töltőáram?
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

A töltőáramot az ellenállás állítja, és az IC hőmérséklete korlátozza. Adatlap szerint 1A áram a megengedett. A dugasztáp terhelhetősége nem sokat számít.

TP4056_EN.pdf

(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Köszi! Az ellenállást nem akarom módosítani, elég 1A töltőáram.
(#) RoliNyh válasza sector99 hozzászólására (») Nov 26, 2016 / 1

Ne a "barátoddal" keresgéltess, hanem személyesen. Hirdetni senki nem fogja, hogy elad használt akkukat, ugyanis veszélyes hulladéknak számít. Meg van rá a szabály, hogyan kell kezelniük az ilyen aksikat. A lényeg, hogy ők se dobhatják csak úgy ki. És hiába hívod fel telefonon, úgyse fogja egyik se azt mondani, hogy "persze van gyere és megveheted". Ha személyesen bemész, akkor egy kis rábeszélés árán sikerülhet elhozni. Ezért jobb ismerős helyre menni, ahol már legalább látásból ismernek, és nem kezdenek el azon parázni, hogy ez most vajon tényleg használt akkut akar venni, vagy csak egy lelkes környezetvédelmi ellenőr...

El kell mondani normálisan mire is kell, ha látja a srác/lány, hogy valóban értesz is hozzá valamit, nem csak egy kocka vagy, könnyebben hajlik rá, hogy odaadja. És még a legfontosabb, hogy tényleg csak úgymond döglött, használhatatlan aksit akarj elhozni. Ami még laptopban működik bármeddig is, azt úgyis inkább eladni akarják, mint leselejtezni. Fizetést már csak a legvégső esetben szoktam felajánlani. Az általában segíteni szokott...

Én itt helyben két üzletet találtam ahol van használt laptop, szóval rendszeres utánpótlás. Ahol ismerem a srácot, az simán ideadja mindet ingyen. Azért néha meghívom "egy kólára" mikor eszembe jut. A másik hely, ahol még sose jártam, előbb kicsit akadékoskodott a hivatalos hulladékkezelésre hivatkozva. Aztán bekínáltam neki bizonyos összeget tíz döglött aksiért, már elkezdett alkudozni. Mondtam neki sajnos többet nem tudok érte fizetni, mert így is ismeretlen, hogy hányat tudok belőle hasznosítani. Szóval végül ráállt az üzletre...
(#) elektoonikus hozzászólása Nov 26, 2016 /

3.7V 1100mAh Li ion akkut 5V fesszel 1A árammal lehet tölteni?
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
(#) nedudgi válasza elektoonikus hozzászólására (») Nov 26, 2016 /

Persze. Csak kell közé egy kis elektronika.
(#) elektoonikus válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 26, 2016 /

Diódát elé teszek az jó?
(#) Csupasz válasza elektoonikus hozzászólására (») Nov 26, 2016 /

Nem. Egy töltőáramkör kell neki. Vagy építesz egyet TP4056-al, vagy rendelsz az e-bayről készen.
(#) rockersrac hozzászólása Nov 27, 2016 /

ha szeretnék egy 12V 2A tápegységet építeni, ahhoz 3db sorosan kötött 18650 cella elég? Vagy kevés lesz? Nem folyamatos, állandó terhelésről lenne szó, hanem csak időszakos 5-10 perces maximum időtartamokra lenne használva. És milyen védő elektronika kellene hozzá, ami megvédi a túlmerüléstől? (a töltést azt cellánként csinálom úgyis, TP4056 alapú elektronikával)
(#) sector99 válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 27, 2016 /

Ok, nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsokat !...
(#) Csupasz válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 27, 2016 /

Az kevés, mert 3x3,7V az csak 11,7V. Ha már TP-vel töltöd, akkor nem sokkal drágább az az elektronika, amivel tudod tölteni mindhármat egyszerre, és a túlmerülést is megakadályozza.
(#) rockersrac válasza Csupasz hozzászólására (») Nov 27, 2016 /

Akkor marad a 4 cella sorosan. Áramra elég lesz egy cellasor, vagy nem fogja bírni?
(#) Csupasz válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 27, 2016 /

Mit akarsz hajtani vele?
(#) RoliNyh válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 27, 2016 /

Ha 2Ah -s cellából kötsz sorba négyet akkor az egy óráig fokja bírni, de folyamatosan csökkenni fog a feszültsége 16.8V -ról ameddig engeded. Ha rákapcsolod a terhelést kb 14.8V -ra esik a fesz és onnan fog legjobb esetben közel lineárisan csökkenni.
Következő: »»   132 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem