Fórum témák
» Több friss téma |
Az, hogy elérte a 4.2V-ot csak annyit jelent, hogy már nem a töltő mondja meg mekkora áram folyjon, hanem az akku. Ennél a pontnál kb 70% a töltöttségi szintje és a maradék 30% már lassan, 2-3 óra alatt tud csak belemenni. Keres rá a li-ion töltési karakterisztikára, és akkor hamar megvilágosodsz.
Elvileg ahogy olvastam ez egy automata töltő ic lenne,ha az akku elérte a feszkót az IC-nek ki kellene kapcsolnia. Beiktattam közbe egy árammérőt a töltés folyamatába és szép 0-ra lemegy az áramfelvétel ha az akku töltöttsége kész.De a led akkor se kapcsol ki.Viszont az IC hőfoka üzemiről szinte 0-ra csökken.Úgyhogy lehet mégis csak jó?
Az ic jó,és a led is ki fog "aludni", csak legyél türelemmel.
Szia! Ha lemegy 0-ra az áramfelvétele akkor az rendben van. (Nekem is ilyen van, de nálam kikapcsol a LED.) Ha hosszabb ideig rajta hagyod akkor sem alszik el? Lehet, hogy a bemeneti kondinak nagy az ESR-je. Az IC adatlapját érdemes átnézni. Elég nagy frekvenciát használ..
Igazából miután lement 0-ra kb még 2 percig hagytam rajta.És ez alatt nem aludt el.De akkor várakozok hátha.Egyébként azért van erre a töltőre szükségem mert elég gyakran hoznak nekem olyan tabot javításra melynek az USB aljzatát olyan szépen szétgyilkolják,hogy padestűl van kitépve,ráadásul le se lehet követni,hogy hova mennek a vezetősávok mert a láb után közvetlenül egy VIA-hoz kapcsolódnak,ott pedig köddé válnak.Így azt találtam ki hogy ne legyenek ajtótámasztékok,hogy külsőleg töltöm az akkut.Tudom így a tab áramköre nem látja hogy például töltés alatt van a készülék,stb stb,de legalább használható marad.
A tablet-ekben általában nagy kapacitású akkumulátor van, 3000mAh áltagosnak mondható. Ha te ezt 500mA-rel töltöd, minimum 6 óra kell a teljes töltöttségig, de inkább több, mivel a töltőáram csökken a töltés vége felé. Nem lett volna célravezetőbb 3-400Ft-ért beszerezni egy TP4056-os 1A-es töltőt, nyákkal, USB csatlakozóval, két LED-del, ami jelzi a töltést is és ha készen van, azt is? Ekkor elég lenne fele annyi idő is, ha minden passzol.
További javaslat, hogy a töltő áramkör és az akksi között vastag vezetéket használj (pl. 0.75), hogy azon ne sok feszültség essen, és ki tudjon alakulni az áramgenerátoros üzemmód, plusz az IC a lábainál méri az akksi feszültséget, aminek az akksihoz a lehető legközelebb kellene lennie, hogy az akár 50mA-es áram se okozzon jelentős feszültség esést. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
A próba töltést egy 150ma-es mp4 akkun próbáltam,itt sem aludt el a led.Azt sejtettem hogy 500ma-el legalább 6 óra lesz a töltési idő,de egyenlőre csak próba lett volna az egész,hogy működne e a dolog.Jelenleg vezetékkel van kihozva a tabon kívűlre az akkunak a sarkai,kb 10cm hosszan.Ebben igazad lehet hogy hosszú.Van hely benne bőven,úgyhogy bele is fog kerülni egy áramkör,csak mint ahogy írtam ez csak próbaüzem,nem akartam fixre egyenlőre.Ezt a TP4056 ic-t nem ismertem,a gugli egyből az általam használtat dobta fel(vagy ez volt szimpi),elég egyszerűnek tünt a próbához,ezért őt választottam.Jelenleg 370ft a TP-s áramkör:
TP4056 töltő Ha én ezt tudom.... Csak kár hogy a postaköltség a termék árának sokszorosa.
Látom, nem sokat olvasgatsz az interneten: Bővebben: Link. 5db kerül 2.3$-ba, átszámítva 700-800Ft, darab áron 150Ft maximum. Postaköltség nincs. Ha 10-et veszel, 110Ft db-ja.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
De,azért szoktam néha. Csak én vagyok maga a megtestesült türelmetlenség.Kitalálok valamit és azonnal szeretném minnél költcség hatékonyabban.De hogy tegnap írtad az ICT-t,már meg is rendeltem.
Bővebben: Link
Azt figyeli, hogy ha a maximális feszültség közelében van az akku amikor rákapcsolod, akkor nem kezdi tölteni. Pár százalékkal alatta kell lennie a feszültségnek, hogy hajlandó legyen rá. Ezt olvashattad. Neked nem feltétlenül kell a 100% töltöttség, ezért nem kell megvárnod míg magától leáll. A válaszodból úgy tűnik nem értetted mit akartam mondani, ez talán jobban elmagyarázza: Bővebben: Link. A töltő ic-d minden áramszintet a programozó ellenállással beállított maximális áramhoz viszonyítva határoz meg, és csak ezen belül automata. Azt nem tudja, hogy mekkora kapacitású akkut kötöttél rá. Erről nem írtál semmit, csak remélem, hogy a 150mAh-s akku töltésekor a töltőáramot is hozzá igazítottad.
Igazából sosem foglalkoztam ezzel a témával,nem is nagyon értek hozzá,de örülök hogy idetévedtem muszályból,mert sok hasznos infóhoz jutottam,amit köszönök mindenkinek.A töltőáramot valóban nem állítottam be,2kohmos ellenállás maradt a programozó ami ugye 500ma-t jelent.De ez is részben a türelmetlenségemnek köszönhető,kíváncsi voltam megy e vagy sem.
Tudatlanságom jegyében engedj meg még egy kérdést : ahogy írtam tablethez kellene leginkább a töltő,te melyik áramkört javasolnád,mi lenne az ideális?
Tablet töltéséhez nem kell töltő, hanem egy 5V körüli tápegység.
Vettem pár tp4056-ot, de még nem próbáltam ki őket. Az 1A-ig használható. Kevesebb áramot adhatsz az akkunak, csak többet nem szabad. Ha van labortápod, akkor megteheted, hogy beállítod 4 - 4.1V-ra (ha nincs hitelesített műszered, akkor inkább 4.2V alatt legyen, mint felette) és az áramkorlátot a kapacitás függvényében. Azt is vedd egy picit alá, pl. az elvi maximum 80-90%-ra és azzal hibátlanul feltöltheted. Ha gyanakodsz, hogy már vacak az akksi, még kisebb áramot is beállíthatsz. 3V alatti akku feszültségnél pedig mindenképp pici árammal (I<=10%) töltsd. Ha külön árammérőt is beraksz, akkor alacsonyabb méréshatáron a belső ellenállása már számottevő lesz, emiatt lassabban fog tölteni.
Nedudgi: korábban írta, hogy amiket kapni szokott javításra azokban a táp/usb csatlakozó rész már elég tropa, mögötte sem fér igazán hozzá, ezért kénytelen az akkukat közvetlenül tölteni.
Pont azzal van a gond hogy nem saját tablet. Magamnak megoldanám a labortáppal,de nem minden háztartásban van,ezért kellene egy uni töltő,hogy bárki aki ilyen problémával jön áthidaló megoldásként ezt tudjam ajánlani.Egyébként a kis töltőt tovább járatva lekapcsolt a led,úgy ahogy illik.Egy negatívum viszont még van,mégpedig az,hogy ha az akkut külön töltöm,úgy,hogy nincs rákötve a tabra akkor 100%-lesz a töltöttség(android szerint),ha rajta hagyom akkor viszont nem nagyon óhajtja tölteni kikapcsolt állapotban se,csak nagyon nagyon lassan,de nem is megy feljebb max 65-70%-nál(android szerint).Úgyérzem megvárom a TP4056-os icvel szerelt áramkört.
Szerintem eléred azt a pontot, ahol ugyanannyi áram folyik az akksiba, mint amit a tablet felvesz. Lithium ion akksit tölteni úgy, hogy közben terhelés van rajta nem annyira korrekt megoldást. Pl. a TP4056 figyeli, hogy a töltőáram kisebb-e, mint a beállított, és csak akkor kapcsol le. Ez 1A-nél 100mA-es határ. Ha a tablet ennyit folyamatosan fogyaszt, amikor már régen fel van töltve az akksi, nem fog lekapcsolni az IC soha. Mondjuk 100mA-t ne fogyasszon egy tablet alvó üzemmódban!
Az IC lekapcsolt,terhelve is meg terhelés nélkül is(miután tovább hagytam érvényesülni).Csak a gond az hogy terhelve hiába lekapcsolt,nem volt teljesen feltöltve az akku.De ez még az MCP-s töltő ic-vel.Azt akarom elérni hogy terheléssel is fel tudja tölteni legalább 90%-ra,hisz pl egy nyugdíjasnak,vagy egy unokának nem fogom tudni úgy visszaadni,hogy forraszd le az akkut.De a házat se akarom megrongálni,és kiegészíteni plusz mikro kapcsolókkal.Bízok ebbe a TP4056-os áramköbe,elég apró akár be is férhet a burkolat alá,és remélem a töltőárama is megfellő lesz.
Bocsánat hogy csak úgy beleugatok. De mi lenne ha egy univerzális wireles töltőt használnátok töltésre. Az elég vékony hogy az usb töltő helyére lehessen kötni és a dobozban is elfér. Pl.
Természetesen van olyan is amihez van a töltő egység csak hirtelen nem találtam. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
Ja, én valahogy úgy képzeltem, hogy a javítás idejére kell valami tápellátás a teszteléshez, nem pedig a felhasználónak.
Igen,a felhasználónak kellene,hogy tudja használni semmi hozzáértés nélkül,ezért is kértem tanácsot.
Nem beleugatás,hanem hasznos és jó tanács,amit mindig szívesen fogadok.Bár igazából ezeket se nagyon ismerem.Felbírná tölteni a tabot?Valaki használt már ilyet?Mi a tapasztalat?Ha nem jön be a TP4056 akkor lehet ez lesz a következő lépcső.
500mA-nál többet nem nagyon adott le, melegedett, és sípolt üzem közben. Ez már legalább 2 éve volt, azóta lehet fejlődött a tudomány, de én ugyanilyen QI töltőt vettem, direkt 1A-esnek hirdetett vevővel. Ha nem mm pontosan az adó fölött volt, akkor már nem töltött 500mA-rel sem. A hatásfok szörnyű volt, az adó része csak úgy szívta az áramot. Cserébe melegedett is, az egész teló meleg volt rövid időn belül, ami egyenlő az akkumulátor korai halálával.
Sajnos nekem nincs róla tapasztalatom. Nézegettem van tabra is dokkoló abban van a töltő. Ráteszed közben használhatod is. Olvasás és filmnézésre jó mivelhogy döntött.
Helló.
Ez egy lithium ion akkumulátor tesztelő készülék. Eagle 6.5-tel készült. Tudom, hogy a képen nem látszanak az értékek és/vagy pozíciószámok rendesen, de ezért raktam fel az eredeti fájlt is. Ha valaki el akarja készíteni ezt a tesztert, a programot is szívesen megosztom hozzá, de a kalibrációs rész még nem teljes. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
De kár. Ezen a gépemen nincs Eagle. A kapcs.jpg hibás. Látom közben javítottál.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
Tudom, időközben töröltem, mert semmi sem látszott. PDF-ben felraktam. Még azon gondolkozok, hogy visszarakom a kristályt, és akkor ha fog az ember egy Arduino nano-t, amin van USB csati, felprogramozza Arduino IDE-n keresztül, kiforrasztja az AVR-t, majd berakja a nyákba, már menni is fog a teszter. Nem kell se külső programozó, se semmi. Aztán pedig lehet frissítani soros porton keresztül, másik Arduino-val. Ezt még belerakom a nyáktervbe.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
Itt van a módosított, 99%-ban végleges nyákterv, kijavítva a hibák, az alkatrészek értékei alapján be lehet ültetni, AVR-hez kell szerezni egy Arduino mini pro-t (ha van már a háznál nano, uno, vagy mega), vagy egy Arduino nano-t (ekkor semmi más nem kell). Lehet használni üres Atmel328-at is, de akkor kell hozzá egy programozó is.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
Nem tudom mi ez? De kiírja:
Figyelmeztetés(ek): 3230. sor: Contact 'P$1' of element 'R4' is connected to several signals: 'N$2' and 'N$2' 3372. sor: Contact '1' of element 'R15' is connected to several signals: 'N$21' and 'N$21'
Hibajelentés. Nem kell vele foglalkozni. Pl. már a nyák oldalán levő RT TX stb. lábaknak sincs se valós forrpontja, se semmi. Ugyanúgy a két nyák csatlakozási pontjai is hibát fognak jelenteni, ott pl. a gumikötelek el is vannak tüntetve (hide airwires). Működést nem befolyásol.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
Akkor ezek szerint nem a legjobb megoldás.bár az ára is feltűnően alacsony.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |