Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem miért ne tetszene bármit mondasz.
A névleges kapacitás az, amit a gyártó ráír. Persze ha nem egy kókler és definiálja, hogyan mérte. De minden esetben csak összehasonlítási alapot jelent. Mert a használat közben sem egy fix árammal sütöd ki az akksit. Amúgy túl igényes vagy. Mi az a mai társadalomban ahol korrekt eredményeket adnak közre.
Én Gipsz Jakabnak hinnék!
Kösz a választ.
Most már tudom, mi a C. Proli007 válaszából, ez a névleges kapacitás. De mi az 1C? Miért 1, és van-e 2C, 3C, stb. ? A másik. A referenciát mihez képest kell értelmezni?
Kösz!
Az első bekezdésedben írtakat elfogadom, a második bekezdésben írtakkal egyetértek. Kösz a türelmedet, tisztellek, Tibor
Bocs Bakmannek. Fiktív személyt gondoltam írni, természetesen nem a regisztrált nevére hivatkoztam!
Poénnak szántam, szerintem nem ez az igazi neve.
Ha a C pld. 2,9Ah, akkor az 1C azt jelenti, hogy ha az akksit 2,9A-al terheljük, akkor ezt 1 órán keresztül biztosítja. Ha 3C a terhelés, akkor a 8,7A-al terhelve 1/3-ad óráig fogja ezt biztosítani.
Persze nem fogja addig, mert mint írtuk, ha nő a terhelőáram csökken a kivehető kapacitás. És a megadott névleges C értéke nem a "C nagyságú" terhelésre vonatkozik, hanem esetleg C/10 vagy C/20 terhelésre. (Ami kedvezőbb értéket ad a gyártónak.) Itt tanulmányozhatod.
Köszönöm, el fogom olvasni a linkelt tanulmányt.
De hadd reagáljak egy előző megjegyzésedre, miszerint miért nem olvastam utána a vonatkozó témának. Tegyük fel, hogy próbáltam tájékozódni, után olvasni a témának, de nem találtam meg amit akartam, vagy éppen nem volt éléggé érthető. Ilyenkor nem célszerű-e, hogy olyan szakmai fórumon érdeklődik az illető, aminek egyébként is nagyon-nagyon régóta tagja, még ha kevésbé aktív is, mint mások. Az meg 100%-ig biztos, hogy nem lenne ennyire aktív, népszerű és terjedelmes ez a fórum, ha csupa magasan kvalifikált szakember beszélgetne egymással. Mert mi történne, ha mindenki mindent tud, akkor legfeljebb egymást "fényeznék", de szakmailag nem tudnának egymással mit kezdeni. Tehát attól ilyen ez a fórum, hogy vannak kevésbé "nagytudásúak", és szerencsére valódi tudásúak, akik szívesen adnak tanácsot másoknak. Pont olyanoknak, mint én, aki ha sokkal időigényesebben utána olvasna, keresgélne máshonnan is megkaphatná a választ. Hát miért kell a magamfajtáknak azt javasolni, hogy menjenek más éghajlatra tájékozódni? Bocs, ha idegesítő vagyok. Ezennel befejezem ezt e témát. Köszönöm mindenkinek, aki segített tisztán látni! Üdv!
Kicsit túl érzékenynek tetszik lenni, de nem ártana korrektül értelmezni Proli írását.
Nem azt írta, hogy olvass utána mindenhol, és ne itt rontsd a levegőt !!!!! Hanem belinkelte azt az írását, amivel neked akart segíteni, és amit szerinte nem olvastál el tüzetesen, helyesen értelmezve az írottakat.
A gyári adatlap alapján kell mérni.
ha az 0,5C-t adott meg referenciának akkor annyival, ha 1C 0,1C akkor annyival. Ha 3-4,2V között akkor így, ha megengedi a 2,5-4,25 voltot akkor így. Az más kérdés hogy a hamisított celláknak ilyenje nincs hogy hiteles adatlap. Jellemzően minél nagyobb Ah, mAh egy adott méretű cella, annál kisebb a terhelőárama. Ezért van hogy egy szerszámgép akku 2500mAh egy kisáramú felhaszálású cellára meg 3400mAh-t adnak meg. Ez minden akkura igaz egyébként. Nemrég teszteltem a házi inverteremet, 24V/230V szinusz. 2 darab akku, egy 12V/90Ah PB és egy 12V/50Ah lifepo. 32A terheléssel a PB 52 perc alatt halt meg, az ugye 0,3C. terhelés és 30% kapacitást adott. A majdnem fele kapacitású lifepo beesett 12,4 voltra és ezt atomstabilan tartotta 52 percig, a sokkal nagyobb PB meg ekkorra 11V lett. Ez igen durva eltérés terhelhetőségbe a lifepo javára. Egyébként hasonló a liion kémia is csak az lassan esik, a lifepo meg viszonylag egyenes platót tart sokáig és utána nem esik hanem zuhan. Ha a PB akkut sokkal kisebb, 0,1C vagy alatta terheltem volna, meglett volna a normál kapacitása. Vagyis ugyanaz az akku lehet 90 és 30Ah kapacitású is, a használati körülményektől függően. Kb érthetően próbáltam leírni. A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2024
Gombakku vagy elem?
Van egy 5,1V-os lézer minizseblámpám(1996-os).MAX:<1mW.3db gombakku(typ:LR44 Matsushima) van benne.1,7V-ot mérek darabonként.Az a kérdésem,hogy tölthető-e?Egyébként halványan világít kék fénnyel.Köszönöm.
Nem. Az LR44 nem akkumulátor, hanem egyszer használatos elem.
Idézet: „1,7V-ot mérek darabonként.” Ez nem elírás? Ennyit még egy új LR44-es elemen sem mérsz.
Dehogynem: kellően ócska műszerrel akár mégtöbbet is
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2024
Sziasztok!
Sajnos ebben a következő kérdésben nincs kellő ismeretem... Van-e valami előírás, javaslat, hogy egy BMS-t hogyan, azaz milyen sorrendben kell bekötni az akkura? Értem ez alatt, hogy az akkupakk mely pontjait, milyen sorrendben "illik-kell" a BMS-re kötni? Tehát, van egy 5S BMS, és a lehetséges 6 vezetéket milyen sorrendbe kell a BMS megfelelő pontjaira forrasztani?
Általában a BMS panelon jelezve vannak a szintek, cella feszültség szerint.
5 cella esetén ez rendre 0V, ~4V, ~8V, ~12V, ~16V, és 20V. Ez pont 6 bekötési pont. Értelem szerűen a 4V az első cella pozitív pólusa, ami a második cella negatív pólusa is egyben. És így tovább. Remélem nem kell mindet szájba rágni. Ezen a képen másként jelölik, de egyértelmű. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2024
Ha figyelmesen elolvastad, nem ez volt a kérdésem... Bocs.
Ezzel amit áleírtál, én is tisztában vagyok. A kérdés arra vonatkozott, hogy érdekes-e a sorrend, hogy mit kell, melyik pontokat kell az akku 6 pontjából, kivezetéséről először bekötni, és így tovább, vagy ennek nincs-e jelentősége?
Jobbik esetben talán nem okoz gondot a véletlenszerű bekötés..., de én biztosan az akkupak negatívját forrasztanám be először, majd a legpozitívabb ágat, s ezek után a köztes potenciálokat! Így a vezérlő elektronika biztosan rendesen megkapja a feszültséget, és egyik bemeneten sem alakulhat ki magasabb, mint a táplábain...
Arra gondolsz, hogy ha nem a megfelelő sorrendben kötöd össze, akkor a BMS valamelyik alkatrésze károsodhat?
Gondolom amikor összeforrasztod a BMS-t az akku pakkal, akkor nincs rajta sem terhelés, sem töltés. Én a logikus sorrendben forrasztanám fel, 0V-4V-8V-12V-16V-20V. Nagyon sokféle BMS kapcsolás létezik, ismerni kellene a konkrét darab elvi rajzát, hogy egyáltalán el lehessen gondolkozni rajta.
Töltés/terhelés az nincs, de potenciál attól még van!
Szia! Nekem csatlakozós van, kb. ilyen...ennek a bekötési sorrendje is érdekes lehetne.
Én is így, ilyen sorrendben forrasztottam, mint leírtad. Ami feltűnt, hogy amikor az első cellát forrasztottam, tehát a második vezetéket, akkor egy kis szikra volt hallható, és kigyulladt mellette a kis LED is. (Itt mindegyik akkuhoz tartozik a forr. pont mellett egy LED is) Utána, vagy amikor a következő cellát forrasztottam, kialudt a LED. Ezek után már nem gyulladtak fel a többiek. Mind a hat vezeték beforrasztása után ráforrasztottam a kimenetet, és a töltő vezetéket is. Rátéve a fúróra működik, utána próbáltam tölteni, és az is megy. Amikor elérték az akkuk a 4.2-4.3 Voltot, sorra gyulladtak ki a LED -ek, kivéve az elsőt, ahol a kis szikrát tapasztaltam. Ezért kérdeztem, hogy esetleg valamit hibázhattam?
Balanszos az 5S BMS- 100 Amperes. Az akkuk pozitívja közös töltésnél és fogyasztásnál, de a negatív (töltésnél és fogyasztásnál) a BMS külön pontjára megy.
Ha a vezérlő IC nem kap rendes tápot, mert pl csak 1 cella kerül bekötésre, akkor csak ajóisten a megmondója, milyen vezérlést kapnak a tranzisztorok?!! Tehát mindenképpen célszerű a teljes pack feszültségével kezdeni...
Az már alapban nem túl jó jel, ha szikrázott, mert nagy kondi nincs rajta, így annak töltődése nem okozhatta. Talán túl volt töltve a cella, és a balanszer áramköre bekapcsolt. Mondjuk, szikrának akkor sem kellene lennie...
Ez inkább hallható kis szikra volt, amikor oda érintettem az első cella vezetékét...
Most már én is arra gondolok, hogy úgy lenne helyes sorrend, ahogyan leírtad. Tehát az akku + és a -, és utána a többi. Keresek, de nem találok erre a sorrendre előírást sehol...
Ma még próbálgatom tölteni és kisütni, hogy egyáltalán felgyullad-e valamikor is az első akku LED-je. Eddig "csak" az volt a szembetűnő, hogy töltéskor, amikor elérték a 4.2-4,3 Voltot az aksik, az első akkunál lévő LED nem kezdett világítani, míg a többi igen. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |