Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   176 / 579
(#) mezei dávid válasza gkari hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Szia ! Megtaláltam a könyvet köszönöm ,sokat segítettél,máris találtam 3 hibát a rádió már feléledt a végfokon erőteljes zúgás hallatszik ha ,megérintem csavarhúzóval bár még adóhang nincs.
Üdv: Dava
(#) gkari válasza mezei dávid hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Ez már valami, a hangrész működik. Nézd át alaposan a hullámváltót, amennyire lehet, szedd szét,nagyítóval nézd át a tekercseket. Érintkezőket (csakis) denszesszel tisztítsd(csiszolni, kaparni nem tanácsos!), csúszkák érintkezőit lehet, hogy (finoman)idomítani kell a biztos kontaktus érdekében. Jó sok meló már ez is, még több, ami ezután!
(#) forma1 hozzászólása Okt 14, 2011 /

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy mit tudtok erről a "hifiládáról", Philips és olyan mint egy bútordarab, fából van, a teteje meg maga a hifi. Mellékeltem róla egy képet felülről. Mennyit érhet? Szép állapotban van.

hifiláda.jpg

(#) gkari válasza forma1 hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

A lemezjátszó felejthető(kristály PU), a többi a tipus ismeretében jobban lenne véleményezhető.
(#) forma1 válasza gkari hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

De gondolom az így egyben egy gyári dolog, nem? Biztos érhet valamit, komolynak tünik, mintha egy szekrény lenne tetején hifivel.
(#) forma1 válasza forma1 hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Nem ért ehez véletlenül valaki, higy mennyit érhet?
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Idézet:
„Amúgy Videotonnak nézem, esetleg BRG gyári, az utolsó időkből .”

Nem kell találgatni, ez PHILIPS , külső dizájn is ezt mutatja, rá is írták.
(#) mezei dávid válasza gkari hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Szia!
Megtörtént amit javasoltál,csodálatos hangja van , a munka közben totálra voltak állítva a potméterek akkorát szólt,hogy felugrottam a székről,Hálás vagyok neked mert útba igazítottál helyesen, de most is mondom még amatőr sem vagyok csak nagyon szeretem lekötni magam az elektrotechnikával. Még csak annyit szeretnék kérdezni,hogy a varázsszem nem mozog a hang frekivel együtt csak egy keskeny csík van.de nem baj csak úgy
érdekelne.
Tisztelettel: Dava
(#) mustang74 hozzászólása Okt 15, 2011 /

Nem tudom, hogy jól teszem-e ha ide írom?!?
Sikerült tönkretennem az Commodore 1541/II-es meghajtómat.
AT-s tápegységgel használtam és véletlenül a piros és a fekete tápvezeték összezáródott egy pillanatra.
Bekapcsoláskor forog a motor és világít mind a kettő led ameddig ki nem kapcsolom. Belenéztem és azt vettem észre, hogy az egyetlen IC amelyik foglalatban van forrósodik. Lehet még ezt javítani? Várom a válaszokat!
(Rettenetesen mérges vagyok magamra amiért nem voltam körültekintő!! )
(#) mustang74 válasza forma1 hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Szerintem nem sok van itt belőle Magyarországon ezért nem kevés szerintem az értéke.
Mi a típus jelölése?
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 15, 2011 /

Sziasztok!
Szereztem egy kb. 30 éves Grundig decket, de a mechanikájában van egy elöregedett fogaskerék, a tengelyen. Amikor megkaptam, elindult, de már az első kazettaoldal vége felé elkezdett zörögni, aztán a következő indításkor szétesett. Egyszer jártam már meg ilyen mechanikával, ezért már nem is próbálkozom pótalkatrésszel, mert az is törik. Az jutott eszembe, hogy talán meg lehetne oldani szíjáttétellel, mint a mostani hordozható magnók mechanikáiban. Sajnos komolyabb felszerelésem nincs az átalakításhoz, szerintetek így is meg lehet oldani két szíjtárcsa beszerelését, egyet a tengelyre, és egyet a kuplungtárcsára?
(#) Janó bácsi válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Nem Te vagy az első, aki a Grundig (Philips) magnók széteső, valamilyen hajlékony műanyagból gyártott fogaskerekeit szíjhajtásra próbálja cserélni. Nem egyszerű a dolog, a kerekeket danamitból a legegyszerűbb legyártani, de kell hozzá egy jobb műszerész eszterga, meg némi gyakorlat. Sajnos a harmadik kerék körhagyó részét nagyon nehéz megcsinálni, enélkül pedig nem működik a végálláskapcsoló. Szerintem az egész szerkezet nem ér annyit, mint amibe kerül a legyártás, meg felújítás. Ki kell cserélni, ha lehet, valami komplett japán mechanikára. Űdv
(#) Tomi94 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Hát ilyen felszerelésem nincs, és amennyibe kerülne, nem is lesz.. Másik mechanikát nem hiszem, hogy úgy be lehetne illeszteni, hogy még a nyomógombok is illeszkedjenek a helyükre (a mechanikától balra vannak a gombjai). Marad az elektronikai részének a felhasználása, mert az viszont tökéletes, sőt kifejezetten tisztán szól. (Pedig előre tartottam tőle, a Grundig mechanika miatt...)
(#) gkari válasza mezei dávid hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Örülök én is, azért vagyun itt, hogy segítsünk(tudod, az úttörő.....).A varázsszem nem is lenne jó, ha a hangfrekivel együtt mozogna, mert annak az a dolga, hogy a minél pontosabb vételi frekvenciára való hangolást vizuálisan is lehessen érzékelni.Minél nagyobb a térerő, és pontosabb a hangolás, az EM80 keskeny csíkja annál jobban -legyező alakban- szétterül.Persze a vételkészség(RF érzékenység)mindenekelőtt annál jobb, minél érzékenyebb(és szelektívebb)a KF fokozat, na meg ami előtte van(osc.,mod.), az sem árt, ha jól van hangolva.
(#) mezei dávid válasza gkari hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Szia! Ez is megoldódott, köszönöm és ha nem haragszol néha hozzád fordulok tanácsért
(#) mezei dávid válasza mustang74 hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Szia !
Itt van néhány fotó Commodore meghajtóról,
ketté bontva ,hogy jobban lásd.
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 17, 2011 /

Üdvözletem mindenkinek. Ma kaptam postán ezt a készüléket. Látni sem lehetett semmit benne a portól, meg a pókhálóktól. Egy komolyabb sűrített levegős kifújás után tudtam csak képeket készíteni róla. Ez egy Orion 339-es, számomra azért érdekes mert az Orion a háború utáni első nagyobb fejlesztésének ez volt az alapja (1947-es tip) ebből alakult ki aztán a 330, 441, Terta 331, 325, stb. Egy csomó alkatrész, meg a doboz is vagy 10 évig folyamatosan szerepelt a gyártásban. A gép sajnos eléggé odavan, a káva is hiányos, meg repedt helyenként, úgy-hogy lesz vele meló rendesen. Viszont az üveg teljesen ép, (valójában ezért mertem megvenni) remélem sérülésmentesen le tudom majd tisztítani, igy valószínűleg szépre tudom majd felújítani. Egyenlőre ennyi.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Nem kis kihívás. Bár szerintem neked rutin munka.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Erről könnyű letisztítani a lakkozást. Igazán mutatós készülék lesz. Előlegezem a like-ot.

like.jpeg

(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Kösz az előleget. A problémám ott van, hogy az első felső keményfa léc megvetemedett, és elvált valamint ugyanott a széleken van egy kis furnir hiba is, egyenlőre nem nagyon tudom, hogy álljak neki. Leszedjem és csiszoljam, gyaluljam egyenesre, vagy próbáljam meg így megragasztva visszafeszíteni, vagy kipótoljam a réseket folyékony fával?
(#) Lázár Péter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Nem szeretnék véletlen se rossz tanácsot adni, de ha elviselné valahogy a keményfa, hogy egy nagyon vékony fémfejű tűt át lehessen rajta szúrni az megoldás lehetne. Először persze egy hangyányi mélyedés kell a tű pici fejének. Aztán kellene, valahogyan átütni a tűt úgy, hogy közben ragasztót kensz a felületek közé. Javítottam már rétegelt falemezt így, olyat aminek a rétegei elváltak egymástól, és csak a tű apró fejét kellett letapaszolni. Ami utána észrevehetetlen. Csak itt félő, hogy a keményfa még a tűtől is meghasadna. De lehet nem is működne abban az esetben, ha a deformáció nagyon ellent tart. Vagy át se lehetne kalapálni rajta és eltörne, kis furatot meg képtelenség készíteni hozzá :nemtudom: Lehet másnak van jobb ötlete...
(#) mezei dávid hozzászólása Okt 18, 2011 /

Szia mindenkinek!
Volna egy igen kényes kérdésem,hogyan lehet készíteni sablont az alábbi foton látható Orion márka jelzésről, javítok egy régi rádiót és lakkozás előtt állok de a márka jelzést is újra kellene rá festeni,mivel igen kicsi méret nem tudom ,hogyan oldjam meg.
üdv: Dava

Kép024.jpg

(#) mezei dávid hozzászólása Okt 18, 2011 /

Szia Mindenkinek!
Az előbbi régi rádió javításhoz kapcsolódó kérdésem vajon lehet -e valahol vásárolni még ilyen hangszóró vásznat.

Kép025.jpg

(#) zolika60 válasza mezei dávid hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Pontosan ilyet nem igen hiszem, de valami hasonlót biztosan találsz. Szerintem nézegesd az anyagos boltokat.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Szerintem vedd le. Takarítsd le a régi ragasztót, meg koszt, és ragaszd vissza. Az lesz a legszebb.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

A keményfa részeket ha leszedted akkor beáztatva vizesen kell egyenesre préselni egy hét időt hagyva a száradásra. A felvált furnir már nehezebb ügy, ha alá tudsz ragasztót(faipari) juttatni akkor szorítókkal sikerülhet.
(#) hatvanasjocó válasza mezei dávid hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Ez az embléma eredetileg egy vizesmatrica amire száradás után még lakkot tettek. A nov.6-i nosztalgia börzén a Puskásban Kóger Lacitól esetleg kapsz 100,-Ft körüli áron, vagy a mellékelt képről próbálj meg matricát nyomtatni. Persze előbb a képet javítsd ki valamelyik(pl.Paint) javító programmal. Ennyit tudtam segíteni.

rtech287.jpg

(#) mezei dávid válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Köszönöm.Sokat segítettél
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Kösz a segítséget, mégis csak sikerült leszedni, levágni egy tapétakéssel a keményfát, megcsiszoltam, be is áztattam meg befogtam egy léc, meg egy szögvas közé. Most pár hetet ott lesz, mert nem nagyon érek rá a rádióval foglalkozni, meg egyébként is elég lesz majd a felújítás vége felé visszaragasztani. Furnirom van, valószínü kivágom egyenesen azt a keskeny csíkot, és újra furnírozom, esetleg mindkét oldalon, hogy egyforma legyen.Üdv.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Gondoltam én, hogy megoldod. Lássuk ha kész lesz is.
Következő: »»   176 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem