Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   253 / 581
(#) Janó bácsi hozzászólása Szept 1, 2012 /

És most mindíg 2008 tól kell kezdeni a bejelentkezést?
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2012
(#) maci80 hozzászólása Szept 1, 2012 /

Sziasztok! Az Orion 449 matt vagy fényes kivitelben készült? Sajnos az enyémen nem megállapítható. Illetve keresem a skálahúrozási rajzát.
(#) maci80 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 2, 2012 / 1

Köszönöm!
(#) gkari válasza maci80 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

A húrozásra rá lehet jönni, az egyik húr a hangolótengelyről hajtja a forgó bakelttárcsáját, a mutatót a tárcsa másik feléről a másik húr viszi-terelőgörgőkön vezetve. A mutatót akkor lehet csatlakoztatni, ha a sasszi már a helyén van (éppen most szedtem szét egy 449-t, mert a doboza menthetetlen-ha kell, 1-2 dolgot adok szívesen).
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2012
(#) maci80 válasza gkari hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Szia! A húrozásra nagyjából rájöttem magamtól, majd gyakorlatban elválik hogy jól okoskodtam. Alkatrészből a potméterek, hullámcsapda tekercs kellene mert azt az egerek szétrágták. A Hangszóró selyem egy helyen hibás, de az még nekem tökéletes.
(#) horváth lajos hozzászólása Szept 3, 2012 /

szia nekem van skálahúrom vaterán fent vagyok nekem a orion 449g van meg üdv lali
(#) maci80 válasza horváth lajos hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Szia! Skála húrban hiányban szenvedek. Fonalas boltban vettem mint reluxa zsinór. Kiváló minőség csak beszerelés előtt kicsit "nyújtani kell". Már 5 rádióba tettem de még semmi gond vele. Remélem nekem is meg lesz egyszer a gramofonos változata is.
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Sziasztok. A 449-esbe nincs hullámcsapda, kérdés, hogy melyik tekercsre mondod. A pot métereket szét kell szedni, mindegyik viszonylag könnyen javítható. Üdv.
(#) gkari válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Szerintem a KF szívó lehet.
(#) maci80 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Valószínű én nevezem rosszul pedig anno a tanárom mondta "A helyes nevén hívjuk a gyereket" Csatoltam a rajzot és bekarikáztam amelyikre gondoltam.

449.JPG

(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Igen, ez a KF szívó. Ma már nincs nagy jelentősége, mert a Kf freki körüli zavaró jelek, állomások elmúltak, nélküle is összerakhatod a rádiót. Egyébként bármely roncsból kiszedhetsz Kf szívót, csak a soros kondenzátor értékére kell vigyázni.

Amióta "frissítették" a topikot, szinte használhatatlanok a képek, olyan kicsik, hogy alig lehet látni őket. Nem volt egy szerencsés átalakítás! (vagy csak én nem értek hozzá?)
(#) fegyvermester válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Az hagyján, de f5-re mindig a téma elejére ugrik
Új fejlesztés, gondolom a debug ezután jön.
(#) _BiG_ válasza fegyvermester hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Közben a bejelentkezett állapotot jelölő zöld kis emberalakot lecserélték zöld körre.
Ami engem zavar, az az automatán frissülő tartalom, ezzel felesleges adatforgalmat generál, nekem korlátos mobilnetem van, fölöslegesen fogyasztja... Meg is írtam a HE-nak, nem tudom, mikor válaszolnak, ha egyáltalán... Kíváncsi lennék a véleményükre.

Ráadásul a jobb oldali kedvencek-sáv is eltűnt, külön lapon lehet elérni őket... Pedig amit eddig egy oldalon láttam, most kettő kell hozzá...
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Janó bácsi, ha a kis képre jobb egérgombbal klattyintol és a "Hivatkozás mentése más néven..."-t, vagy "Mentés másként...."-t választod és lemented, akkor meg tudod nyitni teljes méretben.

Közben nézem, hogy akár 3 - 4 kbit/s-os adatforgalom is van az oldal felé, be is csukom, "huzat" van... Fogy a keretem, akaratom ellenére(!)...
(#) maci80 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Roncsom az van, majd szétnézek, hátha van közötte ami hasonló kinézetű.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Ha a Ctrl-t megnyomod és görgetsz kedvedre nagyítható. Mondjuk sajnos viszi alatta az oldalt is, így visszafele is meg kell tenned.
(#) frecsko hozzászólása Szept 4, 2012 /

Sziasztok.
Nekem sem tetszik ez az újdonság...
TCA-270-1 transzformátorhoz van valakinek adatlapja?
Köszönöm előre is.
(#) horváth lajos válasza maci80 hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Szia én meg bőrvarrócérnát használok hozzá elég jó anyag csak az egerek szeretik meg enni meg a papír kondikat is üdv lali
(#) speed008 válasza horváth lajos hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Üdv!
A bőrvarró cérna tényleg jó anyag.
Én is használtam a néprádió felhúrozására. Semmi gond nincsen vele.
(#) Janó bácsi válasza speed008 hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

(néprádióba nincs is skálahúr)
(#) silent15 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Van amit néprádiónak neveznek, de van benne skálahúr, pl az Orion 140A
(#) Janó bácsi válasza silent15 hozzászólására (») Szept 4, 2012 / 2

Hát akkor kicsit bővebben:néprádiónak a néprádiót nevezik (313,115). Ez pedig a Rákosi korszak találmánya volt, lényege, hogy az alattvalók csak az előre beállított magyar adókat tudják fogni, nem kell sőt nem is szabad a külföld aknamunkáját hallgatni. Az árát is jóval az önköltség alatt állították be (330 ft) hogy mindenki ezt vegye, ne a világvevőket. Egy, a forgó és a skálaüveg kivételével kb ugyanolyan alkatrészekből álló készülék (216, 228, 323,stb) majd kétszeresébe került. Tehát a néprádió elnevezés a kor politikai, és nem szakmai kategóriája, és kizárólag a fix állomásokkal működő rádiókra vonatkozott. A 140 A már a konszolidáló évek (54-56) terméke volt, és valóban egy gyárilag átalakított néprádió, csak azt már nem így hívták. Ezen kívül volt a Horty korszakban is egy néprádiónak nevezett készülék, de az egy másik történet. Üdv
(#) horváth lajos hozzászólása Szept 5, 2012 /

Sziasztok nekem egy orion 115A van 1956 szeptemberi 15-dikei gyártmány mai napig szépen szól üdv lali
(#) silent15 válasza horváth lajos hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Nekem is van, 1 db 115A és 2db 313 a 115A úgy jó ahogy van, a 313-as egyik trafója kifüstölt sajna, a másik meg ki van csövezve, és hiányzik a hálózati kábel.

A 115A éppen ki van belezve kondit cserélek benne, de amúgy tényleg jól működik.

Üdv!
(#) maci80 hozzászólása Szept 8, 2012 /

Sziasztok! Végre majdnem mindennel elkészültem a 449el. Sajnos valaki elcsavargatta fülét farkát, így majd egy műszeres hangolást kell csinálni. Rövid hullámon szinte semmi nem jön be. Lehetséges hogy azért nem jön be, csak a hosszú, és közép hullám mert a KF is bizony el van hangolva, vagy olyankor semmilyen frekvencián nem működik?
(#) gkari válasza maci80 hozzászólására (») Szept 8, 2012 / 1

KF freq. 476.6 KHz
(#) gkari válasza gkari hozzászólására (») Szept 9, 2012 / 1

Ha a KH, HH jól jön, akkor nem valószínű, hogy a KF elhangolt(merthogy a KF minden sávon ugyanaz-de azért nem árthat egy utánhangolás, legalább a varázsszem segítségével), a modulátorkőr inkább gyanús(dobváltó).
(#) Sting hozzászólása Szept 9, 2012 / 2

Nem tudom, hogy érdekel-e benneteket egy ORION 111 AUDION rendszerű egyenes vevő újjá építése. Ami megvolt - törött és (sajnos) ragasztott átfestett doboz, a hangszóró és a 2 db forgatógomb. Tehát külsőre nagyjából megvolt minden, még az eredeti hátlap is. Ami hiányzott az a "belső" rész.. sasszi és az alkatrészek. Most lettem készen vele, még kisebb finomítások lesznek, de szépen szól jellegzetes lengőtekercses hangján a Kossuth és még egy adó a középhullámon darab dróton - antenna helyett!
Elrendezés és a felhasznált anyagok korhűek, eredeti anyagok, a foglalatok saját készítésűek, és az antenna sor csatlakozók is, valamint az alaplap is S.K.
(#) Sting hozzászólása Szept 9, 2012 / 2

Egy kép is..
(#) maci80 válasza gkari hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

A KF-et is eltekerték. Lötyögött az egyik vasmag mint az a bizonyos... Nagyon nem szeretem ha valaki tekergeti a dolgokat hátha megjavul címszóval. Mindig kifogom az ilyen rádiókat. Beállítottam ahogy tudtam, majd beállítom szignállal ha lesz időm. Bár még azt is meg kell tanulnom jól használni. Mert még nem igazán használtam.
Következő: »»   253 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem