Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   250 / 250
(#) zaza99 válasza Villanymozdony hozzászólására (») 0:05 /

Nagy fesz DC kört nem nagyon ildomos kapcsolgatni mert "elfelejt megszakadni" az ív és felgyújtasz vele mindent.
(#) dara válasza Villanymozdony hozzászólására (») 8:07 /

Ha 6 van napon 6 árnyékba,kösd párhuzamosan.
(#) Ge Lee válasza zaza99 hozzászólására (») 10:09 / 1

A Pylontech az egyik legjobb pakk ha jól emlékszem, utána kellene járni, hogy miért csinálja/nem csinálja amit csinál. Akár a hőmérséklet is lehet az oka, ki kell próbálni, hogy felfűtöd a pakkot legalább 10-15 fokra. Ha akkor is megmarad a probléma akkor valami más gond lesz, lehet hogy a BMS-sel. A BMS figyeli a cellák hőmérsékletét is, és lehet hogy amiatt korlátozza a töltőáramot.
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») 10:11 /

Ha simán párhuzamosan köti az nem jó, szét kell olyankor választani a két pakkot diódákkal különben a napon lévőkből az árnyékoltakba is fog áram folyni és melegíteni fogják amitől tönkremennek.
(#) SKY válasza Villanymozdony hozzászólására (») 10:28 /

Először is ehhez nem jó akármilyen kismegszakító. Ha nagy napsütésben kapcsolsz vele, akkor előfordulhat, hogy a kismegszakító nem képes kioltani az ívet és felgyullad!
Az általános lakossági AC kismegszakítók általában tudnak DC-t kapcsolni, de csak max olyan 70V-ig. A Schneider pl. megadja, hogy mekkora feszültséghez mennyit kell sorba kapcsolni, pl. 220VDC-re már egy négypólusú szükséges mindegyiket sorbakötve, de ennél nincs is feljebb, nem lehet az elvet követve 1000V-ig elmenni... ehhez kimondottan DC kismegszakító kell.

Én viszont a napelemek Uoc-val számolnék, vagyis legalább 6dbx50V=300VDC készülék ajánlott. Ez minimum 10-15 ezer forint és sokszor alapból kétpólusúként kapható. Esetleg valamilyen DC terheléskapcsoló, de az sem lesz olcsóbb. Én akkor sem zárnám rövidre.

Elvesztettem a fonalat, mert legutóbb arról volt szó, hogy 6db modulod van összesen a Growatthoz és ebből kettő problémás, amikhez optimalizálót is vettél. Azzal mi lett? Kipróbáltad? Nem vált be a Tico?

Kiszámoltuk hogy az inverternek 3 modullal már biztosan kell működnie, de a teljesítménykorlát miatt én max 8db 285-öst kötnék rá. A bemeneti feszültsége miatt pedig 10-nél több semmiképpen sem lehet sorosan.
Most akkor mennyi napelemed van összesen és milyen típusúak/teljesítményűek?

A különálló szigetüzem/szünetmentes mit tud? Ha elég nagy akku van hozzá direktben tölthetné a napelem az akkut és akár a töltő-inverterben a töltés le is tiltható.
(#) Villanymozdony válasza SKY hozzászólására (») 10:59 /

Ugyanolyan DC kismegszakítót kötnék rá, amit az inverter elé kell rakni. Az 2P DC kismegszakító, és sorba kötöm a két pólust.

6 db. modul volt a Growatthoz, ezt most kiegészítettem 2 db. 415 W-os modullal. (Úgy alakítottam ki a helyet, hogy további 1-2 db is felférjen, de ez nem most lesz.) A 6 db modul lenne kiiktatva, mert a 2 db modul is több teljesítményt ad, ha nincs árnyékban. A 415-ös modulok árama csak kis mértékben tér el a 285-ös panelekétől, így amikor nem lesznek árnyékban a 285-ös modulok, akkor bőven 2 kW felett lesz a beépített teljesítmény. A Growatt 2 kW-os, azt stabilan leadja majd ha minden jól megy, a túlpanelezést engedi a gyári doksija. (Ehhez kb. február végéig várni kell, akkorra fordul el a bolygónk annyira.)

Egyébként a kismegszakító ideiglenes lenne, a végleges megoldás DC szilárdtestrelé lenne, ami napfény érzékelő szenzor alapján kapcsolna.

Az optimalizáló nem rossz, de az arra a modulra lesz jó, amelyik a kémény miatt kap árnyékot.
Következő: »»   250 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem