Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   249 / 251
(#) bitmixer válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 11, 2024 /

Én is tegnapelőtt rendeltem 8 ugyanilyen darabot a szomszéd projektjéhez
(#) Atis57 válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 11, 2024 / 1

Szia!
S a 8db-ra mennyit szoktatok ráhagyni ?--a biztonság kedvéért.

Mert a régebbi tapasztalatom; Ha 10db-t rendelek a 6-7db kijön belőle.
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 11, 2024 /

Nem a forrással szoktak bajok lenni hanem a minőséggel. Mindenki azt vesz és onnan amit és ahonnan akar, de ezeknél a celláknál én biztosan azt csinálnám még mielőtt egyetlen darabot is vennék akárhonnan, hogy keresnék róla annyi véleményt amennyi csak fellelhető a világhálón. Mármint nem az eladó, hanem a vevők véleményét, mert nagyon sokan megszívták már a kínából rendelt mindenféle lifepo4 cellákkal. Az már csak a legkisebb a bajok közül, amikor akkora eltérések vannak a cellák között hogy a bms sem tud mit kezdeni vele, na de amikor veszel mondjuk 8db-ot és abból egynek töredék kapacitása van, netán néhány hét után tönkremegy, hát az elég kellemetlen, márpedig sok ilyet olvastam, azért is vettem inkább itthon kona cellákat inkább, na meg az ára miatt is. Keress rá a jutubon, van az usában egy fickó, le is írta mindegyik eladó nevét szép sorjában akikkel már egyszer befürdött, nem kicsit. És persze el is tűnnek néha, aztán nincs kinél reklamálni, majd felbukkannak más névvel a portálon.
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 11, 2024 /

Igen én is hallottam ilyenekről, nem véletlen írtam oda, hogy:
Idézet:
„ha valaki lát benne fantáziát és bátorságot.”

Tehát innentől kezdve aki kipróbálná, vagy kísérletezne azt esetleg érdekelheti.
Akit meg nem, az vesz máshonnan. Én sem azt mondtam, hogy onnan kötelező venni.
(#) bitmixer válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 11, 2024 / 1

Nos, lehet, hogy a te tapasztalatod ennyire rossz, de amit én rendeltem (azaz amit kendre256 linkelt), arról szinte csak jó vevői visszajelzések vannak, magad is megnézheted. És nem csak pár szavas, 5 csillagos vélemények, hanem sok konkrét mérési adat is. Sőt, jó hazai tapasztalatok is vannak, amikben bízom. Ha ezeknek sem hinnék, akkor végképp nem vehetnék soha semmit... és akkor hogy lenne napelemrendszere a szomszédomnak?
(#) Atis57 válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 12, 2024 /

Szia!

ilyenből is van rossz/vissza cserélt. Pedig méreg drága.

https://upsakku.hu/termekek/Powersafe/12V155FS_150Ah_12V_UPS_akkumu..._12ev/
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2024
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 12, 2024 /

Ezt a márkát előszeretettel használják mobiltelefon-bázisállomásokon. Kis túlzással élve azokon a helyeken pénz posztó nem számít, csak működjün az állomás. Nem hiába kerül annyiba, amennyibe és nem hiába szeretik a szolgáltatók.
(#) mugab válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 13, 2024 /

Sajnos ilyenből és Marathonból is volt olyan szériánk ami messze nem tudta a specifikációt.
Marathonnál cserélték, Powersafenél benyeltük az 5 év után bedöglőket...
(#) Régi motoros hozzászólása Dec 20, 2024 /

Közérdekű információ

Üdvözletem!

Ajánlom az érdeklődők figyelmébe az alábbi konferencián készült videó megtekintését,
a napelemekkel kapcsolatos legújabb fejlesztések témakörben.

A napelemek jövője a jelenben...

Ui.: A mellékelt kép nem az előadásból való.
(#) kendre256 válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 21, 2024 / 1

Háát..
Végighallgattam, ez szakembereknek készült, tele idegen szavakkal, de nyomokban azért tartalmaz közérthető információkat is.
A lényege a termékbemutatónak, hogy az adott cég, nagyobb hatásfokú, árnyékolásra, mikrorepedésekre ellenállóbb, ugyanakkora méretben kicsit nagyobb teljesítményű panelokat fog tudni gyártani.
(#) zaza99 hozzászólása Dec 22, 2024 /

sungrow inverter távoli elérés

Sziasztok!

Az Eon álltal telepített Sungrow invertert Winet-S adatgyűjtővel milyen programba tudom beregisztrálni hogy lásam az adatokat?
Az isolarCloud azt írja hogy az inverter már regisztrálva van, az eon home-hoz megcsináltam a fiókot, de ott meg az jött válaszban hogy majd felveszik velem a kapcsolatot. De semmi.
(#) zaza99 hozzászólása Szo, 18:38 /

napelemes akku töltés

Sziasztok!

Pylon akku bms-e 5°C-ot írt ma, de csak 3A-al töltött. A PV 500V volt.

Deye sun 10k sg04lp3, 12Kw panel
+10 Kw Pylon akku

Milyen hőmérsékleten kezd rendesen tölteni?
A szabadban van az akku esetleg melegítő takaró létezik rá?
(#) dara válasza zaza99 hozzászólására (») Szo, 18:47 /

Kifejthetnéd bővebben ezt a pylon akkut.
(#) zaza99 válasza dara hozzászólására (») Szo, 18:57 /

A típusát most nem tudom megnézni, de gyári akku ami most lett lelepítve napelemesek álltal.
Milyen adat kellene?
(#) dara válasza zaza99 hozzászólására (») Szo, 19:10 /

Arra lettem volna kiváncsi hogy li ion lifepo vagy savas lugos e az akksi.Mennyi a töltöttségi állapota az akksinak?Kérte volna a kraftot?Meg,nem lett volna egy hely,pl garázs vagy más eldugott hely ahova be lehetett volna tenni?A szerelők könnyen rávágják hogy jó az ott a szabadba semmi baja nem lesz,ja de hogy minuszba nem veszi a töltést nem számít az inverter alatt a szabadban könnyebb a szerelés.
(#) zaza99 válasza dara hozzászólására (») Szo, 19:18 /

Igen kérte volna csak a bms nem adta neki szinte feszt le van merülve. Az biztos, hogy lítium. Igen lehetett volna bentre is tenni csak autóbeálló tetejét kellett csinálni a panelekből az épülettől távol. A tulaj kötötte az ebet a karóhoz.
(#) dara válasza zaza99 hozzászólására (») Szo, 19:43 /

Elég érdekes ez a bms ábra.4 fokot mutat a hőmérséklet aminél igencsak kéne venni a töltést.A másik érdekesség hogy 51,3V nál 23% töltöttséget mutat mikor itt még 50-60% kellene hogy legyen.Gondolom hogy ez programozható bms talán a beállítások nem megfelelőek.Nekem 45V fogy el az akksi,arra állítottam, és a kazánháűzban van ahol a hőszivattyu bolyler ,egy kis szigetelés van rajta, az temperálja a helységet cc:-15 kinti bent 0 fok.Nekem saját készítésű akksiaim vannak szóval csak a hőfok miatt mondtam.Át kell nézni az akksi beállításait először is.
(#) zaza99 válasza dara hozzászólására (») Szo, 19:48 /

Azon már átrágtam magam. 20%-ig meríti majd 40%-ig visszatölt és addig nem vesz ki belőle. A beállításokat veszi rendesen reagál is rá, de pár amperral enged csak tölteni.
(#) dara válasza zaza99 hozzászólására (») Szo, 20:14 /

20% rendben,de az hány volt?Azt lehet állítani?40% tölt addig nem lehet kivenni?Nagyon úgy néz ki hogy az egész a gyártó készűlék akkumlátor védelméről szól nem a felhasználó igényeiről.Ilyen használat(nem használat)mellett persze garantált a 10év működés.Bele lehet nyúlni mélyebben a bms lelkivilágába?Nagyon kellene.
Na az én összerakot 18650 pakkjaimat cc10Kw öt év után átnyálaztam,szétbontottam darabokra átmártem belső ellenálkásra és 95% kapacitást kaptam úgy hogy nem engedtem 3,9V főlé és 3V alá a paakkat.Na szóval ha nem tudsz beállítani a bms en valami hasonló feszeket kúld vissza mert nem megfelelő a felhasználó számára.
(#) antikzsolt válasza zaza99 hozzászólására (») Szo, 20:14 /

Nekem is "szabadban" van az aksi. 5cm vastag lépésálló hungarocellbe csomagoltam. Kvázi dobozt építettem a szigetelésből. A fűtés 3 darab 15w spot lámpa adja ami a tetejére van téve, persze a szigetelés elég messze kell hogy legyen és a zárlarta is figyelni kell. Gyári megoldás is létezik rá pl akváriumfűtés.
(#) zaza99 válasza antikzsolt hozzászólására (») Szo, 20:35 /

Ez hogyan épül fel:
Idézet:
„Gyári megoldás is létezik rá pl akváriumfűtés.”
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Szo, 20:40 /

Azt mondtad a padlásfeljáróban van,Az azért mégsem a szabad.

zaza nálad nem az a megoldás hogy füttsed.Ott valami más van mint írtam.
(#) Villanymozdony hozzászólása Szo, 20:40 /

String zárlat üzemszerűen

Sziasztok!
A következő kérdésen gondolkodtam: Adott egy hely, ahol vannak napelemek a garázson, és a háztetőn is. Ezek jelenleg egy stringként működnek, amivel az év nagyobb részében nincs is gond. Most viszont az a helyzet, hogy garázson lévő panelek árnyékban vannak, a háztetőn lévők viszont megkapják a fényt rendesen.
Már korábban beszéltünk itt az MPPT-ről, hogy elvileg a bypass diódákon át kellene tolnia az áramát annak a panelnek, ami rendesen meg van világítva, és csak az árnyékos modul esik ki a termelésből.
Sajnos úgy tűnik, hogy ehhez "buta" az inverter MPPT-je, szegényke mindig a nagyobb feszültséghez tartozó munkapontot találja meg, holott ha "globális" módon nézné a munkapont görbét, akkor megtalálná a kisebb feszültséghez tartozó munkapontot. Ilyen a betáplálós inverterem, de egy próbára beüzemeltem a szigetüzeműt, és ugyanazok az eredmények.
Arra gondoltam, hogy első körben mi lenne, ha egy DC kismegszakítóval egyszerűen rövidre zárnám a garázson lévő stringet azokban a hónapokban, amelyekben árnyékot kapnak. (Ház árnyéka, a faág miattit már megoldottam fűrész segítségével. ) Így az inverter ráállna rendesen a munkapontra.

Kérdés, hogy a garázson lévő panelek mennyire díjaznák a zárlatot? Én úgy tanultam, hogy a napelemek áramgenerátorok, ezért nyugodtan rövidre lehet zárni. Kérdés, hogy a gyakorlatban ez ártana-e nekik?
Egyelőre kismegszakítóval zárnám rövidre, de tervezem ezt automatizálni DC szilárdtest relével. Egyszerűbb simán rövidre zárni, mint teljesen kiszakaszolni.
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:40
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Szo, 20:54 /

Az a végleges helye lesz. De még nem sikerült odáig eljutni. Most a nyitott folyosón van még sajnos. Amúgy ott is kell a fűtés neki bár nem annyira fogja érni a hideg az tény. De melege se lesz.

zaza99: Kb be kell dugni a konnektorba és működik termosztátos. Amúgy nem akvárium hanem terrárium fűtés.
(#) dara válasza Villanymozdony hozzászólására (») Szo, 20:58 /

Rövidre zárni?Nem lenne egyszerübb megszakítani?Ha kiakarsz iktatni egy sztringet nem lekapcsolni kéne?Nekem van déli-délnyugati sztring nincs diódával leválasztva nem volt sosem problémám ha a délnyugati még nem kapott napot.Mikor odaér a nap rától.
(#) antikzsolt válasza Villanymozdony hozzászólására (») Szo, 21:01 /

A szigetüzemű inverter milyen? Mint másodlagos inverter beépíteném a hálózatba ha lehetséges. Amikor elmegy az áram róla bypass kapcsolóval kikapcsolnám a rendszerből. Ha aksis és van is hozzá akkor a legjobb. Amúgy nem igazán éri meg visszatölteni a rendszerbe már, hacsak nem vagy benne még a 10 évben
(#) SKY válasza Villanymozdony hozzászólására (») Szo, 21:28 /

Szerintem valamit melegítene az a folyamatos pár amper.
Kiszakaszolni annyiból állna ha az összes napelem sorosan van, hogy kell egy kétpólusú DC kismegszakító a sztring két végén amit kiszakaszolsz és ezzel párhuzamosan egy egypólusú, ami rövidre zárja a szabadon maradt két véget. De gyakorlatilag az is elég, ha csak az egyik vége lenne bontva, vagyis két független 1P kismegszakító elég.
Ezek ellentétesen működnének. Persze meg lehet ezt csinálni másfajta kézi kapcsolóval is.

Akkus a rendszer? Nem tudod ezt külön felhasználni pl. DC csatolásban? Lenne az állandó string, ami az inverterre kapcsolódik és az táplál be a hálózatba vagy tölti az akkut és lenne a gyenge sztring, ami egy MPPT töltésvezérlőn keresztül direktben csatlakozna az akkura. Túltölteni úgysem engedné, mert van benne védelem, így csakis akkor dolgozna, ha tényleg van terhelés. Kérdés, hogy a külső töltésvezérlő és az inverter töltésvezérlője mennyire gabalyodik össze, ha egyszerre dolgoznak.
(#) erbe válasza Villanymozdony hozzászólására (») Szo, 21:59 / 1

A rövidrezárás nem okozhat gondot a napelemeknél. Különösen ilyen hűvösebb időben. Kérdés, megoldaná-e a problémádat. Szerintem az a gond, hogy az árnyékolt panelek kiesésével annyira leesik a feszültség, hogy az inverter szabályzási szintje alá kerül. Akkor már az MPPT nem tud megfelelően szabályozni.
(#) zaza99 válasza erbe hozzászólására (») Szo, 22:20 /

Az árnyékolt panel nem csak a feszt csökkenti hanem az áramerőséget is. Amennyit az árnyékolt panel tud annyi lesz az egész stringen az áram. Ezért kellenek az optimalizálók a panelekre.
(#) Villanymozdony válasza SKY hozzászólására (») Szo, 23:30 /

1 db. 1P kismegszakítóval gondoltam rövidre zárni azt a 6 modult, ami az árnyékos helyen van.

A szigetüzemű inverterem jelenleg szünetmentesként van bekötve, azaz ha kell hálózatról tölt, a hálózat kimaradásakor menne róla pár dolog, de napelem nincs rajta.
A hozzászólás módosítva: Szo, 23:31

stringbaj.png

Következő: »»   249 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem