Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   199 / 1211
(#) zsoltee0001 válasza potyo hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Engem nem a hibaüzenet zavar, hanem az, hogy meg sem írja a PIC-t ilyenkor.
(#) Hp41C válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Kapcsold be a "Vpp first programming entry" módot.

A furatszerelt PICKit2 Klón cikk Tanácsok a használathoz lapjáról:
Idézet:
„- Ha a programozáshoz használt lábakat kimenetnek vagy Timer1 oszcillátornak stb. használjuk és belső órajellel működtetjük a kontrollert, előfordulhat, hogy nem sikerül a normál módon (Vdd first) a programozás. Két megoldás kínálkozik:

- Használjuk a "Vpp first" módszert. A kontrollernek vagy a kártyának a tápfeszültséget ekkor a PICKit2 -nek kell adnia.

- A kimenetek vagy az oszcillátor stb. engedélyezése elé tegyünk néhány ms várakozást a program elejére.”

kiegészítés: és a MCLR funkció is le van tiltva...
(#) zsoltee0001 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Azt elfelejtettem írni, hogy 12F lévén csak külső 5v mellett hajlandó írni, szóval ha hiba van akkor külső táp le, "vpp first program entry" be utánna töröl.
A másik általad idézett verziót még nem próbáltam.
Akkor ezek szerint a konfigurációt program futása közben kellene módosítani?
Ilyet még nem próbáltam.
Watt féle pk2-m van.
Üdv
(#) bubuc17 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Így már kezdem érteni. Át kell akkor már csak olvasnom teljesen a leírásokat, és próbálkozni. De ahogy látom mire elkészül az első működő dallamom az nem most lesz.
Nincs esetleg valami kész rövid jelzés önnek vagy valakinek amit most csak be kell másolnom? Ezt a projektet holnapi nap már le szeretném zárni. A programom is kész, csak valami jelzés hiányzik már. Vagy ha nem lesz akkor lehet berakok addig valami kis csippannást míg nem fejtem meg ezt a dolgot.
(#) kaqkk válasza bubuc17 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Vegyél egy zenélő képeslapot .....
(#) Hp41C válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

A program elejére tegyél be egy késleltető rutin hívást, a TRIS állítást, T1 oszcillátor engedélyezést stb csak a késleltetés lejárta után végezd el. A MCLR -t kikapcsolhatod és a belső oszcilátort engedélyezheted a konfigurációból. Így, ha a programozó rákapcsolja a Vdd -t a program ugyan elindul, a programozó mégis fel tudja venni a kapcsolatot a MCLR -re a Vpp rákapcsolásával és a kommunikáció mehet a PGC és PGD vonalakon, mert a vonalakhoz tartozó kimenetek még nincsenek engedélyezve.
(#) brugo hozzászólása Jan 22, 2012 /

Én eddig 1 Picstart-al programoztam, de bórzalmas állandóan a foglalatból ki-be tenni szegény IC-ét . szereztem 1 ICD2-öt és azzal szeretnék sorosan az áramkörbe beírni a megfelelő lábakat már kivezettem de attól félek, hogy olyant kérdez tőlem az ICD2 amire nem tudom a vállaszt. például, hogy milyen memória cimre irjon stb. a Picstart egyszerüen beirta és kész
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Jan 22, 2012 /

hy
Az végzetes hiba a Pickit2-ben ha a logika analizátor Ch3-as csatornája sosem reagál? Vagy valami beállítás is lehet.? Először ment, nem tudom mi változott.
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Jobban utal hibára, mint a Ch1 vagy a Ch2. Ugyanis azokon 4k7 lehúzás van a föld felé, a Ch3 -on nincs. A Ch3 amúgy az AUX és a LVP programozáskor a PGM jelet vezérli.
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Akkor, valami odalett. Nem is nagyon használtam,de most baromira idegesít hogy nemjó. Építek egy klónt, ha nincs javítási lehetőség.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Jan 22, 2012 /

Azt vettem észre, hogy az ilyen zavarok esetén pl ha a pákával leszedem a jelről akkor néha letriggerel de csak egy pötty jel ami megzavarta. Ha rendes jelet kötök a Ch3-ra nem megy.
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Van ott egy 10 ohm, egy PNP tranzisztor és egy 33 ohm. Csak azután kapcsolódik a 18F2550 -hez. De az is lehet, hogy nem éri el a jeled az átbillenéshez szükségeset valami más miatt. Mielőtt szétszeded próbáld meg egy a Vss és a Vdd között váltó jellel - csak úgy magában...
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Teljesen biztos hogy mennie kéne, mert mindhárom ugyanazt kapja. Megnéztem a tranzisztort csak kiszedve mérhető, de az jó. Onnan már gyakorlatilag pár alacsony ellenállás és a pichez megy. Az lehet, hogy a pic-ben a program cseszekszik? Vagy egyszerűen jó kérdés marad?
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Ha mindháromra ugyanaz megy, akkor a két 4k7 párhuzamosan kapcsolva terheli a benetetet...
A firmware frissítéssel, újraprogramozásával lehet kísérletezni. Ez megy a RA4 nélkül. Ha azután sem megy, akkor 18F2550 csere...
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Rendben. Az újraprogramozást tartom eredményes útnak. De ez egy töketlen kérdés: a firmware az a jól ismert módon frissíthető egy másik égetővel, vagy szétszedés nélkül usb-n is kivitelezhető?

Mind a két módon frissíthető, újraprogramozható. Frissítés után kalibrációt kell végezni.
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Igen köszönöm. Az eljárás usb-n keresztül, amit nemtudom hogy zajlik.

- Az MpLab -ban és a PICKit2 kezelő programjában is van egy firmware frissítási pont.
- Ha ez nem menne, akkor a gombot lenyomva tartva kell a PICKit2 -t az USB -re csatlakoztatni, ekkor a bootloared indul el benne. Eztán jöhet a firmware frissítés.
- Legvégső esetben egy másik programozóval a belső ICSP csatlakozón keresztül.
(#) n_yálastrubadúr válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Hát ez fura. Közben rájöttem a módjára. Most jel nélkül is elindul, azaz csak jel nélkül megy. Konkrét jellel nem indul.
(#) n_yálastrubadúr válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Hihetetlen, de jó lett. Köszi!
- A tapasztalataim azok: eleinte két infra csomagot fogott meg, mikor ( most már tudjuk, a programja krepált be) már csak egyet az rendellenes.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Jan 23, 2012 /

Most, hogy végre tökéletesen megy a Pickit2, tudok a Capture móddal foglalkozni. De nem egészen világos az eljárás, ahogy kiveszem: pl egy távirányító jelsorozatát akarom dekódolni, akkor minden felfutó él közötti időt külön regiszterbe mentek? Akkor lesz egy rakat külön regiszterem számsorozatokkal, hogy 13,14,10,...stb. Ez nem valami elegáns. És akkor tudnom kell azt is hogy a csomagban 14 felfutó él van? Aztán az eredményt hexában kijelezni a temérdek számból már magasnak tűnik. - tehát ha ismerem a protokollt, akkor a Capture mód se kell- ,de mindent értelmezni tudó vevőt akarok.
(#) steev hozzászólása Jan 24, 2012 /

Sziasztok!

Készítettem egy pic-es elektronikát és most be akarom dobozolni, de kültéren lesz használva. Arra gondoltam, hogy kiöntöm szilikongumival vagy valami hasonlóval a dobozt, de marha drága.

Mit ajánlanátok? Sima sziloplaszt nem jó a célra? (nem találtam semmi infót rá)
(#) n_yálastrubadúr válasza steev hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Ezért a kérdésért rendesen oltanának. -csak szólok- Szerintem, azt csinálsz amit akarsz, ki is öntheted, ha vízállóra akarod. De várd meg amíg megszárad teljesen, főleg ha sok smd kerámia kondi van rajta. Az feszültség alatt vizesen eléghet. Egyébként tedd azt amit a józan ész diktál. Esetleg vezesd ki a programozólábakat, vagy ha soha nem szeretnéd módosítani akkor ne.
(#) zsoltee0001 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Én ezt komolyan nem értem, most Vpp first program entry-vel lülső Vdd nélkül tökéletesen megy.
Mikropascalban van lehetőség programból megadni a config biteket? nem találtam rá megoldást.
Lehet, lassan átállok a C-re

Üdv
(#) steev válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Köszi a választ ,de miért oltanának? Mert nem akarok 5eFt-ot kiadni egy kis tubus kiöntőgumiért és olcsóbb megoldást keresek?

Eddig itt Link találtam, ha valakinek van jobb 5lete kérem ossza meg .
(#) Hp41C válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 24, 2012 / 1

Szia!

A magyarázat:
- A MCLR láb bemenet, a reset belül a Vdd -re húzva. A belső oszcilátor Vdd bekapcsolására indul. Majd néhány us -on belül a PGC vagy PGD vonal meghajtóját bekapcsolja (TRIS bittel, T1 oszcilátor, USB modul stb. engedélyezésével). A lábat ekkor a pic meghajtja, a programozó nem tudja a kommunikációt vezényelni.

- Ha van egy néhány ms késleltetés a PGC vagy PGD vonal meghajtóját bekapcsolása előtt, akkor a Vpp programozó feszültség MCLR lábra kapcsolásakor a PGD és PGC még bemenet, a kommunikáció a programozóval létrejön.

- Ha a Vpp first módszert használjuk, akkor a kontroller a Vdd bekapcsolása előtt értesül a programozási módba lépésről.
(#) Hp41C válasza steev hozzászólására (») Jan 24, 2012 / 1

Sok kiöntő anyag a kötése közben hőt termel, ami káros lehet az alkatrészeker. Vannak olyanok is, amik a kötés előtt megtámadhatják az alkatrészet festését, bevonatát, rossz esetben módosíthatják az értéküket. Az egész áramkör kiöntése helyett egy kéreg öntését javaslom. Kevesebb anyag, kevesebb hő, az anyag nem érintkezik az alkatrészekkel, könnyebb később javítani.
Egy vízhatlan műanyag doboz (a fedél csatlakozásánál szilikon tömítéssel) alkalmazása.

Mindkettőről van saját tapasztalatom:
Kiöntés során számos RTC áramkör árama nagyságrendekkel növekedett meg (1mA körülire), lett használhatatlan. Mérőkörökben tapasztaltam az ellenállások megmarródását. Közel 15 éve üzemeltetek hiba nélkül GPS antennát vizhatlan műanyag dobozban.
(#) steev válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Sikerült találnom viszonylag normális áron. Bővebben: Link.
Kétkomponensű, 1kg kerül annyiba mint máshol 300g.
Mindenképpen ki kell öntenem, mert az eredeti házába kell visszatennem és az nem szigetelhető máshogy.
Köszönöm a tanácsokat!
(#) cross51 hozzászólása Jan 24, 2012 /

Sziasztok!
Most kezdek érdeklődni az elektronikával, már elég sok mindent megértettem köszönhetően a fórumnak. És most úgy gondolom hogy lassan belekezdenék a PIC-es microcontrollerekbe, de van egy kisebb bökkenő hogy semmit nem tudok róluk valami ilyesmivel szeretném elkezdeni http://www.hestore.hu/termek_10028661.html? , nézegettem a láb kiosztásokat is de nem igazán értettem meg az osc1,osc2 azt tudom hogy mire jó de hogy a többi és eszt hogyan lehet programozni azt már nem tudom.
És szeretném ha nem 1 sorban válaszolnátok vagy linkeljetek vagy írjátok le hogy mi hogyan is van.
Köszi
Üdv: cross
(#) icserny válasza cross51 hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Olvasgasd a Microchip honlapján fellelhető adatlapokat, alkalmazási mintapéldákat (Application Notes) és különféle útmutatókat!

Feltétlenül nézd meg a PICkit2 Starter Kit (Low Pin Count Starter Board) kártya leírását és mintaprogramjait. Ez ugyanis a PIC16F690-ről szól...

Nézd meg ezeket is:
- PIC Felhasználói Kézikönyv
- MPLAB 8.10 leírás
- Assembly programozás
- Watt fórumtársunk honlapja
- Juhász Róbert diplomamunkája és jegyzete
PIC18 és PIC24 témakörben saját honlapomat ajánlom:
PICula projekt
PICCOLO projekt
PIC-kwik projekt
Következő: »»   199 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem