Fórum témák
» Több friss téma |
Az első fázis érdemi részénél tartok, azaz rendszereztem a szoftvereket (javaslom mindenkinek) egycsapásra minden gondom megszűnt. Kivéve, hogy (újra építettem a távirányítót, a kormány is poti ) a poti két végkitérés közötti hirtelen válogatáskor nem reagál, azaz nemszedi a kormányt a manóverem szerint. Ez gáz! De biztosan nem a kommunikáció sebessége az oka mert a teljes kitérés előttől előttig végrehajt és a gáz is akármilyen gyorsan vált. Nagyon nehéz irányítani a kormányt a 15mm-es csuszkán, de a gázt se egyszerű. Nagyon gyors a 4:1-hez hátsó áttéttel. Megkérdezném mégegyszer, hogy valakinek valami ötlete a hangszóró effekt megszűntetésére ( sima dc motor ). Gondolok külső passzív szűrő, vagy valami, amitől csendes. És ekkor még azt is, hogy az áttétel miatt a sebességmérő folyton kiakad, u.i. kisereg a kerék és a mérő csupán a tengelyen lévő fogaskerékbe vágott furaton pislákoló infra. Ez így nem hiteles sebesség. Mi módon lehetne egyszerűen és lehetőleg mechanikus dolgok nélkül. ( gondolok valami előrevetített fény vagy valami ), mert a csomagtartón megmaradt hely lesz az A.I.
![]()
A típusa 16F870.
Egyébként a 3FFF kódokat nagyon szépen beégeti a PIC-be, csak az a baj, hogy ezt tartalmazza alapból. ![]() Egyébként 74LS14-et használok (ez volt itthon) és inverz módba állítottam a program beállításoknál a PGD, PGC és ACK vonalakat. De gondolom ez nem okozhat ilyen nagy hibát, hogy egyáltalán nem lehet beleírni. Vagy igen? Miért csak 74LS07-et javasoltok?
Rendben, így fogok tenni. Előbb építek egy olyan áramkört, ami TIMER segítségével számol. Ha az megvan, akkor viszont szerintem visszajövök még kérdezősködni. Köszi,
Ádám. vilmosd:ez így elsőre nekem kicsit bonyolultnak tűnik, de utánanézek. Köszi.
Attól tartok, hogy az előbb bekapcsolt Vpp -től bizony tönkremehetett.... A programozási leírása nem tartalmazza a Vpp first programming entry leírását.
A 74(LS)14 -et nem használhatod a PGD vonal meghajtására, mert mind az alacsony mind a magas szintet kis kimenő impedanciával hajtja meg. A 74(LS)06 és 74(LS)07 nyitott kollektoros, magas kimeneti szintet nem tud előállítani. A programok úgy vezérlik, hogy a pic -ből tölténő kiolvasáskor a kimenetük magas szintet adjon ki. Ez is tönkretehette a pic RB7 lábának meghajtóját. Ha még nem tette meg, akkor reménykedhetsz, hogy a 74LS14 meghajtója volt az erősebb, annak a kimeneti szintjét olvasod vissza. A programozód kapcsolja a Vdd -t? Ha nem (tehát kézzel kapcsolod a Vpp -t), akkor használhatsz 74(LS)05 -öt is. Ha a programozó kapcsolja a Vpp -t is, akkor csak a 74(LS)06 vagy 74(LS)07 a megfelelő, mert a kimenete elviseli a 30V -ot is. Olvasd el az alkatrészek adatlapját, mielőtt helyettesíted a terven levőt. Itt, a fórumon is megtalálhatod az adatlapokat a "Katalógus" -ban.
Sziasztok
Számítógéppel történő hőmérséklet szabályozást szeretnék megvalósítani egy előre beállított hőprofil alapján. Vagy az is megfelelő lenne hogy magába a szabályzóba állítom be a hőprofilt és gépen nyomon követem a hőmérsékletet. bga kiforrasztásra szeretném használni. Csinált már valaki ehhez hasonlót?
Ha tartalmazná, azt hol kellene keresni?
És úgy működhet a dolog, hogy egyszerre adom rá az 5 és 12V-ot, majd a 12V-ot meg lekapcsolom. Az inverterek kimenetén van 150ohm-os ellenállás, szerintem az eléggé lecsökkenti az áramot, hogy ne menjen tönkre a PIC, bár kitudja. Én először csak azt hittem, hogy annyi a szerepük a buffereknek, hogy a számítógép portján lévő feszültségszinteket "tornázzák fel". De most már kezdem érteni, tehát a PGD-t vezérlő buffer kimenete szakadás kiolvasáskor/beírt adat ellenőrzésekor (zárt tranzisztor), így az áram csak az ACK-t vezérlő buffer felé folyhat. Az ACK, akkor csak a kiolvasott adatokat továbbítja a szg. felé minden hex kód beírásakor ellenőrzés céljára. Jól gondolom? Ha igen, akkor a programban ezt nem lehetne kikapcsolni, hogy ne ellenőrizzen? Tudom, nagy az esély rá, hogy hülyeséget írna be, de legalább beírna valamit. A Vpp-t kézzel kapcsolom. Meg még az lenne a kérdés, hogy gond-e ha az MCLR-Vpp közé teszek be egy ellenállás, dióda párost illetve egy 12V-os védő zenert?
FPGA-val lehetne inkább, kontroller ehhez kevés. Lehet készen kapni usb hub chipeket, szerintem nem lehet a kész chipek ára alá menni semmiképp, így ez szerintem halott ötlet.
bejött az infód. kellett egy végtelen ciklus a main-be és frankón működik a dolog. csak a hétvégén nem volt időm foglalkozni vele és most próbáltam csak ki.
Köszi ![]()
Szia!
Motto: Cipőt a cipőboltból... A Microchip honnlapján a Programozási specifikációk oldalán a Product mezőbe írd be a kontroller típusát. Töltsd le a Programming Specification dokumentumot. Egy kicsit kellene módosítani a leírásodon: - Program beírás alatt a PGD vonalon az adatok a PIC felé áramolnak. Ekkor a magas szintet a meghajtó kimenetére kapcsolt ellenállás adja (a pic bemenete elég kevés áramot kér maga szinten). Az alacsony szintet a PGD vonal meghajtója alakítja ki (kinyit a kimenő tranzisztora). A kialakuló szintet a ACK vonalat meghajtó kapu is veszi és továbbítja a számítógép felé. - Kiolvasás, típusdetektálás: Ekkor a parancs kiadása után a meghajtót magas kimenetét magas szintre állítja a program (lezárja a kimenő tranzisztort). A PIC lába lesz kimenet, a belső meghajtója kapcsolódik az ellenállásra és az ACK -t meghajtó kapura. A kialakuló szintet a ACK vonalat meghajtó kapu veszi és továbbítja a számítógép felé. Ha adapteren dolgozol (nem végzel nyomkövetést): A PIC Vdd lábát egy 1k ellenállással kösd a földre. E mellé tehesz egy led -et külön ártamkorlátozó ellenállással. A PIC Vpp lábát egy 1k ellenállással kösd a földre. E mellé tehesz egy led -et külön ártamkorlátozó ellenállással. Más nem kell... Ha biztonságosabb programozót szeretnél, akkor egészítsd ki a mostanit a Vdd és a Vpp jeleket is kapcsoló Oshonsoft félére. Ebbe csak a 74(LS)06 vagy 74(LS)07 meghajtó lesz jó. Ezzel a programozóvan az égető piogram maga kapcsolgatja a feszültségeket.
Hello mindenki!
Egy kis segítségre lenne szükségem. meghajtottam egy 2x16-os LCD-t és amikor rádugom a pickit2-t és felprogramozom, akkor megy hibátlanul, de ha lehúzom és tápról hajtom meg, akkor mindenféle marhaságot ír ki a kijelző. Ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném.
10k ellenállás az MCLR és a Vdd között megvan?
100nF a GND és Vdd között közel a PIC lábaihoz megvan? Milyen tápról hajtod? Mennyi a feszültsége? Szűrés megfelelő? Egyébként itt van fent abban a sárgás dobozban az összes alapszintű dolog. Ezeket tartsd be!
Ezek mind megvannak.
És 7805-ről stabil 5 voltról van meghajtva. szerintem olyasmi lehet, hogy az lcd inicializálása vmiért nem hajtódik végre, de nincs ötletem h miért, mert csak 1 sorosra inicializálódik tápról és ott is hülyeségek jelennek meg. lehet h global valtozókat kéne használnom? v nemtom
Szerintem valahol a földpontok nincsenek rendesen összekötve.
Most kipróbáltam, hogy amikor tápról ment nyomtam neki egy MCLR-t és utána meg tökéletesen megy, u szerintem nem az lehet a gond.
Az meg nem az igazi, hogy minden indulás után kell adni neki egy MCLR-t :S
A LCD-Powerup-Delay lehet hogy segit. A programban a bekapcsolaskor kell egy kesleltetest tenni, majd a LCD_Init kovetkezhet. Az adatlapban talalsz ra pontos adatot.
Az LCD-nek elég sok idő kell mire feláll, és fogadja az utasításokat a PIC-től. Ezért Mielőtt parancsot küldesz ki, érdemes várni (~50ms, de pontos érték az adatlapról).
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, igazad lett. A delay-el volt gond. 15mS-et írnak elő, én 20-at hagytam, de úgy látszik az is kevés volt. Felvittem 200-ra, most tökéletesen megy, u már csak optimalizálnom kell a megfelelő legkisebb delay-t.
Még egyszer köszönöm a segítséget és mindenkinek jó PIC-ezgetést! üdv: Guga
Ismersz kész chipekből olyat, ami handy módon kezelhető, és nem is kell érte a holdra utazni, vagy éppen 1k-s rollnit megvásárolni? ChipCAD listát néztem, ilyesmiből most nincs választék.
Ha véletlenül tudsz amatőr projectről ilyen téren, ahol előre gyártott HW-t lehet venni, simán érdekelne. Olyasmit akarok, hogy keresztül kötnék rajta egy egeret, és amikor a számítógép lekérdezi, akkor az egértől vissza fele menő adatokba belekotorászni, és átírni benne bizonyos dolgokat. Pld ha egy egéren le lett nyomva a mouse button 3, akkor autoclicker funkcióba kezd bal klikkre, ilyesmik. Ergo firmware programozható usb hub kell. Gyanítom, létezik már valahol hasonló project, de így hirtelen google bácsi nem sok ilyet dobott nekem. Egyszem ilyen cuccossal játszadoznék el, nem szériában kell.
Sziasztok!
Jól tudom, hogy arra külön nincs bit hogy alul vagy felülcsordulás történt?
Tudtommal a Timerek csak előre számolnak, alulcsordulás elő se fordulhat. Vagy nem Timerről van szó?
Mondjuk összeadás kivonás.
Programozható HUB nemhiszem, hogy létezne, hiszen ennek elég fix a dolga, és azt hardverből szokás intézni.
De ha mindenképp HUB kell, akkor próbálj mintát kérni pl. ebből: Link. De amit te akarsz, ahhoz nem kell hub. Szerintem fogj egy PS2 egeret, kösd egy USB-s picre. Picre létezik mintaalkalmazás, ha egér nem, akkor billentyűzet biztosan, abból nem nagy dolog egeret csinálni. A PS2 feldolgozása pedig szintén nem nagyon bonyolult, ha mindenképpen egér kell. Ha mindenképpen USB-s egérrel akarsz játszani, akkor fogj két picet (úgynézem, nincs olyan PIC, amin két USB lenne), egyik OTG-s kell, hogy legyen, a másik lehet sima is, az OTG-s picre kötöd az egeret, a másikkal meg egeret játszol a PC-nek. A két picet pedig pl. SPI-n összekötheted. Bár nem értem, hogy mire lenne ez jó, de ha ez lenne a feladat, akkor szerintem így állnék neki.
A Carry bit jelzi az alul/túlcsordulást.
Igen, én is pont így gondoltam, de lényegében ugyanezt írtam le én is csak rövidebben.
![]() Erre gondoltál, mert akkor át kellene terveznem az egészet? ![]() Oshonsoft Ha a PIC Vpp lábát 1k-val a földre kötöm, akkor leesik a feszültség 0,5V-ra mivel a 10kohm-os ellenállással feszültségosztót alkot. Ez nem baj?
Igen, azokat tudom c dc z, de hogy merről érdekelt volna igazán. Közben rájöttem a hirtelen jobbról balra vagy viszont rángatásnak az okára ( a hiba az hogy egy hirtelen mozdulat a 2 között és nem csinál semmit ) azért van mert meg van engedve+-15 hiba és ha gyorsan rántok nemlessz köztes átmenete és 255 után a 0 jön és az csak 1 a 15 megengedettből. De ugyanez vica versa. Szóval az egész elvem rossz.
Szia!
Végülis az MpAsm egy makro assembler... Készíts magadnak olyan műveleteket (összeadás, kivonás, stb.) ami a kiindulási állapot az eredmény ismeretében beállítja a később felhasználni kívánt állapotbiteket és saját állapotregiszterben, illetve onnan veszi a művelethez a kezdeti állapotot (átvitel). A programodban ezeket a makro -kat kell csak hívogatni. Akár más kontroller, mikroprocesszorra is fordíthatsz így egy makro assemblerrel...
Szia!
Azza a kapcsolásra gondoltam... Azt is írtam, hogy ha nem végzel nyomkövetést azon a panelen, amin programozol, akkor nem kell a 10k a Vpp és a Vdd közé, inkább mind a Vpp mind a Vdd egy-egy 1k -val legyen a földre kötve. Ld. Oshonsoft kapcsolása, ott a led -ek végzik ezt a feladatot. Az ellenállások elvezetik a felhalmozott töltést a Vpp és Vdd lábakról, ha a pnp tranzisztorok (kapcsolók) kikapcsolják a feszültséget. Nem kötelező az áttervezés. Ha maradsz a kapcsolós megoldásnál, akkor is használható a programozó, de fokozottan kell ügyelni arra, hogy a megfelelő sorrendban kapcsolgass. A programozás során többször is kell majd kapcsolni, mindig csak a megadott kapcsolót szabad működtetni. Ha mégis áttérsz a tranzisztoros megoldásra, bonyolultabb kapcsolást kell bemérni, de megszabadulsz a kapcsolgatástól és a nem megfelelő kapcsoló átkapcsolásával járó következményektől.
Köszi. Ebben gondolkodtam már van is pár állandó makróm.
4xPLL 8Mhz-en már nagyon instabil a progi az A/D is sokkal bizonytalanabb, de arányosan megvan hozzá növelve a sample.time. Ez miért van? Az ir kommunkicióm a 887-ben annyira lefoglalja a procit, hogy pl Tmr megszakítás vagy a/d megszakítás is bizonytalanná teszi a fogadott csomagokat. Ha átteném az ir rx-et pb0 portra int megszakítással, jobb lenne az erőforrás szétosztásom? Szeretném ha ezenkívül azért maradna 2 digitre sebessége. Meg egyéb a tervezéskor beletett 4 fet kimenet 2 tranzisztoros bemenet és 8 i/o port lett szabadon hagyva a tovább fejlesztésre, és 4mhz szerintem ha jól átgondolt bőven menniük kellene. Most egy nagyon messzi tervezet: Ha én leteszem az autót egy x ponton elindítok valami capture módot ami több percet is felvesz nekem. Én szépen lassan elirányítgatom ahova akarom, ergo elmentem az útvonalat. Aztán megcimkézem és halmozom így tanítva a szoftvert ami még bonyolultabbá téve arányosan változtatva a változóit ugyanazt az utat gyorsabban vagy lassabban is megtehetné. Tudom ehhez nagyon gyerek vagyok, de érdekelne miben lehetne és jól szervezetten hogyan lehetne ezt realizálni? Ezt ésszerűbnek tartom mint szobánként pár szegmenssel mondjuk 10f200-al infrával a plafonról helymeghatározni, hogy hol is van. Aztán abból matekozni.
Sziasztok.
Elég kezdő vagyok a PIC-ezésben. CCS-ben programozok de az AD átalakító használatára nem tudok rájönni.Csak annyit szeretnék hogy egy bizonyos feszültség értéknél bekapcsoljon egy LED. Valaki tud ehhez egy kódrészletet beilleszteni? Előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |