Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   217 / 1211
(#) n_yálastrubadúr válasza kezdo001 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Szia. Milyen pic-ed van?
(#) vilmosd válasza kezdo001 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

A CCS telepito konyvtarban talalsz eleg sok mintapeldat. Van koztuk AD kezeles is.
(#) kezdo001 válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

PIC16F716 van jelenleg.
(#) kezdo001 válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Hát már megnéztem a gyári példákat de nem valami világos.
De szerintem egy egyszerű példaprogram erősen megvilágítani az A/D használatát.
(#) vilmosd válasza kezdo001 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

"EX_ADMM10.C" Ezt nezted? Mert ennel egyszerubbet nem igen lehet irni (na lehet).
(#) bankimajki hozzászólása Feb 29, 2012 /

Sziasztok, tudja valaki hogy a PIC-ek legvégén található jelölések mit takarnak. (Valamikor tanultuk, de nincs itt az a jegyzetem. :S) Konkrétan az E; H; I betűre vagyok kíváncsi. Mert gondolom a per jel utáni betű a tokozásra utal.

üdv.: Miki
(#) vilmosd válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Az adatlapok utolso oldalain le vannak irva a tokozason levo szovegek jelentesei. Ezek a tokozast, homerseklettartomanyt jelentenek altalaban.
(#) El_Pinyo válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Az adatlap tartalmaz minden információt, így a tokozáson feltüntetett jelölések magyarázatát is. Az adatlapok végén keresd Product Identification System címszó alatt. Egyébként az -E és -I a hőmérsékleti tartományokat jelöli:
Extended, Industrial (konkrét értékek az adott termék adatlapjában). A -H jelölést így hirtelen nem tudom megmondani.
(#) nedudgi válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

E Extended, I Industrial hőmérséklettartományt jelöl.
A H-t nem tudom.
(#) bankimajki hozzászólása Feb 29, 2012 /

Köszönöm, mindenkinek.

üdv.: Miki
(#) hatcsupasz válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Szia!

Itt találsz értelmezést:
Bővebben: Link

És még számos hasznos infó itt:
Bővebben: Link
(#) kezdo001 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Ez tényleg egyszerű.Hogy mért nem ezt a példát néztem meg....
Hát köszönöm szépen!!!!
(#) pisti89 hozzászólása Márc 2, 2012 /

Sziasztok
Nemrég vettem egy PICKIT3-at
kérdésem az lenne mint kezdő
Milyen programokra lesz szükségem?
Assembly vagy C nyelven érdemesebb vagy könnyebb programot írni?
A szükséges programokat honnan tudom letölteni?
Melyik verziókkal érdemes foglalkozni?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) vilmosd válasza pisti89 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Haat.. Bizony igy egy kicsit bonyolult lesz, ha nem ismered a programiras alapelveit. Ajanlanam az ASM-es kezdest, mert igy jobban meg lehet ismerni a PIC lelkivilagat. A C jotekonyan eltakarja a HW-t, viszont mivel nem egy PC, hanem egy uC igen szerenyek az eroforrasok. Ezert ajanljuk a kezdoknek az ASM-es programozast. A MCHP oldalarol le lehet tolteni a MPLAB aktualis valtozatat (8.84), amely tartalmaz egy IDE-t, ASM forditot, szimulatort, valamint kezeli a PK3-at. Ajanlanam meg a konyvtaramat, ahol talalhatsz konyveket, mintapeldakat, demo panel terveket a kezdeshez.
(#) Hp41C válasza pisti89 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Szia!
Hasznos segítség még a PICkit 3 Stand Alone Programmer App V1.0 Windows
(#) thomas01 válasza Placi84 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Kezdőknek milyen típusú PIC-ket javasoltok,a legegyszerűbb feladatokra gyakorlásképpen és lehetőleg olcsó is legyen.
(#) icserny válasza thomas01 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Én azt tartom, hogy amíg ezt a kérdést nem tudod magad eldönteni, akkor semmit ne vegyél még, hanem szánj több időt a tájékozódásra és olvasgatásra!

Azt is jól meg kell fontolni, hogy milyen eszközöket szeretnél használni a fejlesztésekhez (beleértve a programozó készüléket és a fordító programokat is).

Az is egy lényeges szempont, hogy milyen háttérrel, tapasztalattal rendelkezel elektronika és informatika terén, vagy hogy képes vagy-e saját áramkört építeni.

További fontos szempont, hogy miből, milyen tananyagból akarsz tanulni. A honlapomon pl. a következő mikrovezérlőkhöz található tananyag: PIC18F4520, PIV18F14K50, PIC18F4550 és PIC24HJ128GP502 (az utóbbit most dolgozom át úgy, hogy az alapértelmezett kísérleti áramkörön kívül a Microstick és Microstick Plus kártyákat is támogassa)
(#) vilmosd válasza thomas01 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Ervenyes amit icserny kollega mondott, csak meg kiegeszitenem azzal, hogy nezz szet a polcon, a fiokokban es nezd meg tudsz-e csinalni egy PIC-egetot, vagy a zsebedben, hogy tudsz-e vasarolni egy PK2 egetot. Amikor mar tudsz PIC-et egetni akkor mar konnyebb lesz a dolgod. Addig is probalkozhatsz HW nelkuli gyakorlassal. Letoltod a MCHP oldalrol az epp aktualis MPLAB programot (8.84 gratisz), feltelepited, es el lehet kezdeni gyakorolni egyszeru mintapeldakkal. Van benne egy jo szimulator, aminek a segitsegevel tudod futtatni a megirt programot. Mintapeldakat, leirasokat talasz a neten milliokat, vagy szetnezhetsz a konyvesplocon. A pic vasarlaskor talan egy 12F683 lehetne a kezdo. Ennek vannak nagyobb testverei azonos labkiosztassal (16F684, 16F690), igy ha megcsinalod a konyvtarban levo 20 labas demo panelt, mindegyikkel tudsz jatszani. En ajanlanam az ASM-es kezdest, mert igy jobban meg lehet ismerni a PIC felepiteset. Majd kello gyakorlas utan at lehet terni valami C nyelvre.
(#) locked hozzászólása Márc 3, 2012 /

Sziasztok!
A nyákom valamely vezetősávja véletlen hozzáért az áram alatt levő trafóhoz (9v ac).A benne lévő pic-et azóta csak égetni és olvasni tudom,viszont egyetlen port sem működik,vagy nem indul el.Létezik ilyen vagy csak én szúrok el valamit dühömben?
(#) pisti89 hozzászólása Márc 3, 2012 /

Felraktam a MPLAB 8.84-et
Viszont mikor kiválasztanám a programozó ezközt "PICKIT3" csatlakozás után ezzel a hibával elszáll:
"PICkit 3 detected
Connecting to PICkit 3...
Firmware Suite Version...... 01.26.33
Firmware type......................PIC18F
Downloading AP...
AP download complete
Running self test...
Self test completed
Firmware Suite Version...... 01.26.33
Firmware type......................PIC18FJ
PICkit 3 Connected.
PK3Err0045: You must connect to a target device to use PICkit
3."
azt olvastam róla tápfesz probléma ezért a beállításokban a power menupontban 5.125V ra emeltem, ekkor
Target Device ID (00000000) does not match expected Device
ID (00001f60) hibaüzenettel találkoztam.
Erről azt sikerült kideritenem, hogy hibás az égető
Szerintetek igaz mindez?
(#) Barkóca válasza locked hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Szia !
Ne idegeskedj az semmi jóra nem vezet, ilyen van lesz is ebből kell tanulni.Igen ilyen létezik én is jártam már hasonlóan csak egy feltöltődött kondit nyomtam rossz helyre sem az input sem az output nem működött de hibaüzenet nélkül írta olvasta a picket az ICSP lábakon.De azért nézz körül mielőtt eldobod a picket nem szált-e el más is.
Üdv:Barkóca
(#) baloghvl hozzászólása Márc 3, 2012 /

Sziasztok!

Azt szeretetném megkérdezni tőletek, hogy a PIC16F877A-I/P ugyan az-e mint a PIC16F877-4P? Az egyikre írt hex file ugyanúgy működne-e a másikon is?

Köszönöm!
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Szia!

Sajnos nem, a 16F877A -ban van komparátor modul... A forrást kellene letölteni, kiegészteni és lefordítani. Van egy linked a forrásra?
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

A 16F877-4P-re írt asm fájlt sem lehetne lefordítani a komparátorosra?
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Át lehet fordítani, de egyszerűbb lenne, ha meglenne a forrása... Hol találtad a hex -at?
(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Egy EPEMAG-os függvénygenerátorról van szó. Csak az asm fájl van meg hozzá. Mivel nekem nem sikerült hex-be konvertálni ezért letöltöttem a kész hex fájlt. Felteszem mindkettőt és megkérnélek hogy konvertáld át nekem. Az asm PIC16877-4P-re íródott de nekem PIC16F877A-I/P van. Köszi!
(#) Hp41C válasza baloghvl hozzászólására (») Márc 3, 2012 / 1

Szia!

Az MpLab assembly -vel fordítható verzió...

700_MpLab.ZIP

(#) baloghvl válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Köszönöm Szépen! Remélem ezzel már fog menni a generátor. Én is próbáltam már az MpLab-ot, de nekem nem sikerült legyártani a hex fájlt. Csak egy nagyon hosszú hibalistát kaptam végeredményül.
(#) kokozo válasza pisti89 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Szia! Nálam ez a hiba (00000000) akkor jön elő amikor a pic halott, vagy a tápja nincs megszűrve rendesen, esetleg túl hosszú vezetékkel csatlakozok a pichez és zavart szed össze valahonnan.
PK3Err0045 Ez a hiba pedig szintén a táp hibájára utalhat és a vezetékezés nem megfelelőségére, nem tud kommunikálni a piccel a pk3-ad.
5 voltnál ne nagyon vidd feljebb a tápot, mert az kinyírhatja könnyen a picet inkább mérd meg hogy eljut e a fesz a pic lábáig. Az adat és a clock lábak működő képességét is meg tudod nézni egy ledel, amit a testre kötsz egy pl 100 ohm-os ellenálláson keresztül.
(#) icserny válasza pisti89 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Idézet:
„01.26.33 Firmware type......................PIC18FJ PICkit 3
...a beállításokban a power menupontban 5.125V ra emeltem”
A PIC18FJ család nem 3,3 V-ot igényel?!?!
Következő: »»   217 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem