Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Régi rádió áthangolása 2m-es amatőrsávra
Lapozás: OK   2 / 2
(#) szendi001 hozzászólása Máj 3, 2011 /
 
A végfokokról találtam némi információt Igaz 301-é:Bővebben: Link
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /
 
Nekem valahol van doksi, valamelyik dobozban. Az elindításhoz nem kell kezelő, (nem fontos). A végfok meg nem olyan mint a 301 esé, mert a titán 24 V poritív földes tápról ment, a 301 meg 12 v os negatív táp. A csatlakozó lábkiosztását már nem tudom fejből (régen volt), de kimérheted. Az inverter 24 V ot csinált, és kell neki egy rövidzár, hogy elinduljon.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Így fog kinézni. Az lenne a kérdésem hogy mi az optimális áthangolási sorrend a vevő részen. Gondolom legyen meg a VCO előbb, aztán a hangszóró felől kell nekiállni menni kifelé? Lesz egy másik gép is, azon van duplexer, de azt egyelőre leveszem.

Foto 1.jpg
    
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Ennek nincs hangszóró kimenete. A hangszóró erősítője a hangszóró dobozában volt, ami a kezelőhöz csatlakozott. Egy kb. vonalszintű kimenete van a hangfrekis, és zajzár panelen. (a zajzár egy kicsit komplikált). Innen vedd le a hangoláshoz is a jelet. A KF et viszonylag könnyű hangolni, mert kristályszűrő van benne, (megy egy kristályos fázis diszkriminátor) amit nem kell, nem is lehet hangolni. A hangoláshoz faragj a vasmagba illó műanyag hangolópálcát, mert könnyen beletöröd a magot.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Többszörös segítség után lett rajz. Be is csatolok belőle, remélem a kicsinyítés nem teszi olvashatatlanná. Kap egy PC mini hangszórót, és ahogy nézem a zajzár valamint a HF meghajtó fokozat egyszerűen beüzemelhető. A KF rész is kezelhező egy szignállal, a sokszorozó utolsó fokozatánál lenne értelme bevinni a PLL jelét.

zajzár.pcx
    
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Ahogy mondod, ha van rajz, már nem nagy gond. Látom, duplex a gép, egy jó minőségű relével szimplexesítheted. A gyáriban is egy 24 V -os relé van.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Szétszedtem a készüléket. A zajzár panel hiányzik belőle, illetve a vevő rész beázástól korrodált. Van mellette egy 24 Voltos inverter, de a kisérletekhez azt kihagyom. Nem tudom mit csinál a végfok 13 Voltról, de kipróbálom, végülis nem erőmű lesz. Úgy tűnik a 160 Megás verzió így arra számítok könnyen le lehet tekerni mindenét 144 re. A bemenetén található 4 körös sávszűrőhoz szinte biztosan wobbler kell.
Az a tervem, hogy sokszorozó helyett bekötöm a szignált, és behangolom egy fix frekire a vevőt. Az adó rész egyszerűbbnek tűnik hangolás szempontájól. Jövő héten teszek fel a belsejéről képeket, hátha megcsillan valaki szeme a hangoláshoz és épít egy hasonlót.
(#) gaben62 válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Nem szükséges ahhoz kapcsi rajz, a tekercsek látszanak hozzá lehet férni, szétszedés után.
Sok sikert, a hangoláshoz.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
A négykörös bemeneti sávszűrőt nyugodtan kihagyhatod, egyszerűen úgysem lehet áthangolni 144 MHz -re. Helyette elég egy egy darab bemeneti hangolt kör, feltehetően úgysem duplexben fogod használni. A zajzárat meg egyszerűen kiválthatod agy 4 kHz -es szűrőváltóval, a felül áteresztő szűrő kimeneti jelét egyenirányítva kapcsoló tranzisztorral megerősítve kiválthatod, már ha szükséged van rá. A végfokozat nem biztos hogy működni fog 12 V ról. A 160 MHz es verzióból volt /A, /B, megmég egypár törésű verzió, függően attól, hogy a sáv melyik részére készült, és milyen duplex távolsággal.
(#) szendi001 hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
A rajzok első fele.
(#) szendi001 hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
És a második.
(#) szendi001 hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
És a harmadik része. Felmerült néhány kérdésem:

1. A zajzár fokozathoz kell még csatolni valamit pl potmétert a zajzár kimenet csatlakozón? Nem akarom szivatni magam azzal hogy lezár...
2. A modulátor közvetlenül a sokszorozó utábn van megoldva. Nem tudoma pll megy e ilyen alacsony frekin, de máshol kell modulálnom. Hol tegyem meg ha kihagyom az adó sokszorozót.
3. Végfok hangolása elég tiszta ügynek tűnik, iránycsatoló segítségével maximumra húzom. Mindkét végfokom 160 Megás verzió.
4. A négytagú sávszűrő a nyákra van építve. Vegyem ki a darabjait,, és legyen ott egy hangolt kör heylettük?
5. Ha próbaként DDS szignállal adok a quartzok helyére jelet, akkor elméletileg panoráma vevőként használhatnám egyéb eszközök nélkül is?


Köszönöm a segítséget. Találtam pár amatőrt aki csinált ilyet, így megosztom a tapasztalatokat. Üdv Joe
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Ad1: A zajzár fokozat kapcsolós, ha földre kötöd akkor kikapcsol (a föld a + 24 V !)
ad2: A moduláció a sokszorozó előtt van megoldva, a panelon a 4 -es kivezetés. Ha nem használod a sokszorozót, a modulációt neked kell megoldanod. (VCO) A sokszorozó vége meghajtó, ha ezt is kihagyod, a VCO jelét fel kell erősítened bő 200 mW -ra.
ad3: A végfokot nem csak leadott teljesítményre, hanem felvett áram minimumra hangoljuk. Erre való a kollektor köri hozzávezetés rövidzár.
ad4: Ha a szerkezeted /B, vagy /D törésű, akkor be tudod hangolni, ha nem, akkor a kondenzátorokat a szűrőben cserélni kell. Ha nem vagy biztos hogy milyen van benne, leveszed a búrát, és megnézed.
ad5: Olyan nagyon panorámavevőt nem tudsz csinálni belőle, pont a négykörös szűrő miatt, ennek a sávszélessége ugyanis 0.8 - 1.2 MHz.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Köszönöm a segítséget. Végül két rádió lett az egyik vevőjét kiépítettem és adtam neki először KF jelet. Kiválóan látszik a 10,7 megás jel a hangfrekis oldalon, bár mindenképpen mögé kell raknom a zajzárat ,mert alacsony a jelszint.

A sávszürő esélytelennek tűni, szóval átlinkelem és egy hangolt kört hagyok ott a tanácsnak megfelelően. Be kell fejeznem a PLL-t a lokál miatt, így valószínű az adó végét csinálom meg a szignál segítségével. A rajzán szerepel egy iránycsatoló, valami okos megoldást kell találnom a power mérésére. Műterhelésem van. Az áram minimum mérést érzésre próbálom meg állítani. Akitől vettem a rádiót adott egy 301 végfokot is, valószínű azon kezdem a gyakorlást.
Lég nehéz barkácsolni a doboz falai között. nem döntöttem még el milyen módon dobozolom, de nézek u alakú alu profilt, az megfelelne árnyékolásnak. Jó lenne valamilyen szép kalitkába tenni, bár előnye a mostaninak a robosztusság, talán erre az utánépítésre nem lőnek a sivatagban...
(#) szendi001 hozzászólása Jún 14, 2011 /
 
Sziasztok! Előjött egy már áthangolt Titán a padlásról. A héten összedugom a vevő oldalát egy szignállal és keresek amatőr társat aki tudna nekem segíteni fix frekvencián történő hívójel adásal vételi oldal tesztelésében. DDS generátorral hajtanám meg a kvarc helyét, és valós jelen szeretném meghallgatni. Kérem hívójeles amatőrök segítségét. Köszi HA7/HA1DLX/p Gyöngyös
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Esetleg egy átjátszó hallgatása nem lenne megfelelő? Azokon mindig van rendesen forgalom. És ha ott jó, akkor máshol is
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Szia Joe! A DDS rákötése után, azért ellenőrizd le a sokszorozó végén a frekvenciát. A DDS-nek ugyanis nincs akkora harmónikus tartalma mint egy kvarc oszcillátornak. Azért egy próbát megér, sok szerencsét!
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Hááát, még mindíg a legtisztább spektrumot kristályoszcillátorral lehet előállítani. A DDS által produkált jenek sokkal nagyobb a felharmonikus (és egyéb mellékhullámú) tartalma, mint egy kristályoszcillátoré. De nem is ez a lényeg, a frekvencia sokszorozása "C" osztályú erősítő fokozatokban történik, és a harmonikus tartalom amplitúdója a folyási szögtől függ, pl. a harmadik harmónikus maximális amplitúdója kb. 60 % folyási szögnél van.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 14, 2011 /
 
Köszi a válaszokat! Úgy áll a dolog, hogy a DDS-el ki akarom próbálni a névleges kvarc frekijének a 3 szorosával elsősorban a vevőt. Valójában a Pll lenne a megoldás, ezzel a már áthangolt adóvevőmet remélhetően könnyen működésre bírnám.
Ezt a példányt HA1A hangolta át, és elmesélése szerint a 4 tagú sávszűrőt woblerrel egyenes detektálással húzta be. Mivel van 3 pár kövem benne felcsillant a szemem, ugyanis a többi rádiót ennek a paraméteréhez állítanám (végfok stb)
Keresgéltem a pontos freki kiosztást 2 méterre, de nem leltem. Mivel frissült az engedélyem szeretném korrektül csinálni, így szívesen elfogadnám a segítséget, ha valaki tudja a helyi átjátszók ferkijét, egy valós kiosztást, esetleg van-e még packet... ,mert hát az évek elteltek amióta ezt használtam utoljára.
Pucuka, követ szerezni nem tudok...Azért jön a PLL, nyilván jóval olcsóbb mint 10 éve, így lenen egy "ipari" 2 méteres rádióm.
A 160 méteres vevőn szorozgattam a kvarc frekiket, de sehogy nem jött ki értelmes érték. Adónál 12 szerezés van, vevőnél 8?
Köszi Joe
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Nézd csak mit találtam?
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Köszi! Végignéztem a kiosztásokat így kezd csökkenni a homály.
Kinyitottam az átépített Titánt, és kiderült, hogy az oldalára kapott egy Tuchel dugót valamint ey beépített potmétert is hangerő gyanánt, így kézi beszélővel használható volt. Amenyire látom meghajtotta simán a kézi beszélő hangszóróját a cumó, illetve van benne relé adás és vétel oldalra.
3 pár kő van benne, és névlegesen a harmonikust írták rájuk. Mivel a sávok rá vannak írva egy cetlire, és a kövek frekijét látom minden kérdéses adatot vissza tudok számolni.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 17, 2011 /
 
Írtam 5OB nak némi okosításért, a packettel kapcsolatban. Mi a jó windowsos kliens program? gondolom most már hangkártyás moduláció van TNC helyett. Gyöngyös közelében jurtázom Most fejtettem vissza a frekvenciákat, íme:
(#) szendi001 hozzászólása Jún 17, 2011 /
 
Itt lenne a 3 masina. Az átalakítottban van relé és egy tuchel dugó. A végfokon nem látszik semmi gányolás. Lehet, hogy az eredeti nagyon széles, vagy csak egy kicsit kell mozdítani a kondikon, a sokszorozók viszont határozottan állítva vannak.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 18, 2011 /
 
Bővebben: Link

Gábor nem semmi számolót írt a rádiókvarcokhoz!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem