Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házi feladat elmélet - tételek
A megoldásomban a képletek jók, attól függetlenül milyen áram folyik az emitteren? De majd én is kiszámolom.
Sikerült megoldani a feladatot nekem is . Csatolva.
Egyébként nekem is simán kijöhet volna az eredmény.Csak nagyon nagy butaságot csináltam. Az RE számításánál egy kicsit összekevertem a képletet.Szoroztam osztás helyett. A mi a műveletei erősítős feladatot illeti, azt is leellenőrizné valaki?
Sziasztok!
Lenne egy feladat, amit nem biztos, hogy jól tudok. A feladat RLC körről szól. Adott egy szinuszos soros RLC kör. A feszültség maximális értéke 100V, az áram maximális értéke 5A. A hasznos teljesítmény 200W. Mennyi az R tag, mennyi a cos fi, és mennyi az impedancia? Ha valaki le tudná nekem vezetni, hogy mit miből hogyan számolunk az jó lenne.
Szerintem az S P Q háromszögből kéne kiindulni.
S=U*I P(ez esetben)= I2*R Q=S-P, Z1=Q/Inégyzet Zszum=Z1+R A cos fi meg a háromszögből már számolható (P/S)
Szinuszos az áram, csúcsérték van megadva -> effektív=Icsúcs/gyök2
P=(I/gyök2)^2*R --> R=16ohm S=U*Ieff=100*5/gyök2=353,55VA Q=gyök(S^2 - P^2)= 291,5VAr Q=S*sinfi=Ieff^2*X --> fi=55,5° ;X=23,3ohm. esetleg ellenőrzés: tg fi=X/R -> fi.
Na siekrült elrontani, a feszültség is maximális értékre van megadva így azt is gyök2 vel osztani kell az Ueff hez.
és ezt a sort kell így helyettesíteni: S=Ueff*Ieff=100/gyök2*5/gyök2=250VA Q=150VAr ; fi=36,86° ; X=12ohm
A műveleti erősítős feladatommal kapcsolatban.Ugye ez fázisfordító kapcsolás.Akkor az erősítést az Uki/Ube = A =-R1/R2 képlettel számoljuk .Behelyettesítettem az eredő impedanciát.Eddig világos, de hova tűnik a - jel? Vagy jó csináltam úgy, hogy a fázisszög előjele lesz?
Mivel fázist fordít az invertáló művelet erősítős kapcsolás kapcsolás (hasonlóan a földelt emitteres bipoláris tranzisztoros alapkapcsoláshoz), ezért a feszültségerősítés végeredményének előjele negatív lesz. A kiszámolása a feszültségerősítésnek mindig a visszacsatoló ellenállás osztva a bemeneten lévő ellenállással, tehát jelen esetben: Au= -R2/R1. Ezt oscilloscopeon lehetne tökéletesen szemléltetni. Pl. Az 1-es csatorna lenne a bemeneti jel a 2-es csatorna a kimeneti. Akkor egyszerre szembetünne a fázisfordított erősített jel a kimeneten. Mivel írtad, hogy ezek vizsgafeladatok voltak, gondolom akkor gyakorlaton mértetekis is erősítőket oscilloscopeon.
Igen volt gyakorlaton mérés.Azt tudom , hogy fázisfordítással bír ez a kapcsolás, ezért nagatív az előjel.Engem az zavar be, hogy komplex szám is van számolásban az impedanciák miatt.
Szia! A csatolmányba feltettem a feladat megoldását. Le is szimuláltam az eredményt, mely alapján a megoldás jónak néz ki.
Köszönöm a választ. Ezek szerint nem én vagyok a hülye, tényleg nem csináltunk ilyen feladatot, persze vizsgán meg ilyen volt. Az biztos, hogy én nem így csináltam, de remélem a tanár értékeli a szándékomat.
A vizsgák már csak ilyenek ezek szerint idén. Mi rengeteg fajta feladat gyakoroltunk, végig néztük az előző éveken előforduló összes feladatot, mégis meglepetést okoztak nekünk vizsgán. Digitális technikából olyan feladatokat kaptunk, hogy az egész osztályból senki se tudott hozzá szólni se. Teljesen más típusú feladatokat állítottak össze idén, mint előző éveken. Az előző évek feladatsorai legalább hasonló típusúak voltak, de most... Szóval, akkor kijelenthető, hogy túlzottan is jó munkát végeztek, akik idén összeállították a vizsgafeladatokat. Utólag megoldva a feladatokat is nehéznek mondhatóak. Igazából attól függ, hogy milyen vizsgáról van szó, annak függvényében tudja értékelni a tanár. Érettségin még a megfelelő logikával felépített feladatmegoldás pontozható, ha rossz is a megoldás, de technikus vizsgán ilyen már nincs.
Lenne még egy kérdésem. Volt vizsgán egy kérdés, amire szeretném tudni, hogy ti mit válaszoltatok volna.
A kérdés: Mi a fajlagos ellenállás? a, Az 1m hosszú, 1m2 keresztmetszetű vezető ellenállása. b, Az 1m hosszú, 1mm2 keresztmetszetű vezető ellenállása. c, Az R=ró*l/A képletből a ró. Szerintetek?
Szerintem mindig az alap mértékegységekkel definiálunk, tehát az a válasz a helyes.
A b válasz a gyakorlatban használt mértékegységekkel adja meg, de ez nem a definíció. A c megoldás igaz ugyan, csak éppen nem válasz a kérdésre...
Mértékegység-lexikon szerint "c".
Gábor, a HG9IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.
Definícióban sosincs mértékegység. Például a nyomás: erő/terület. Ez igaz Pa, mmHg, dyn/cm2, lbf/ft2, mmH2O, és kecsketej-inch-re is.
Gábor, a HG9IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.
Sziasztok!
Május végén betettem egy szegmentálásos feladatot.Valaki leellenőrizné, hogy jó csináltam -e?
Szia!
Linkeld be a kérdésedet! Kattints kétszer a kérdésed sorszámára.
Köszönöm a választ. Akkor most már tudom, hogy miért volt szerintem két jó megoldás is, és miért nem tudtam eldönteni, hogy melyiket válasszam. Csak kár, hogy ezen az egy kérdésen múlt a vizsgám.
Egészen pontosan mi a feladat, mert számomra nem világos a .doc fájl alapján.
Meg kell adni :
- A szegmensek darabszámát - szegmensek méretét -Ofszet bitszámát - Átfedést bitszámát - fizikai cím bitszámát -logikai cím bitszámát -egyszerre hány szegmens aktív Ezeket az adatokból kell megállapítani: Eltolás címképzéskor: 5 bit Szegmensek mérete: 4 Ki Fizikai memória: 32 Ki Egyszerre 6 szegmens érhető el.
Nem muszáj pont ezt a feladatot megoldani.Csak írja le valaki hogy is működik ez a szegmentálás dolog.
sziasztok!
lenne egy pár kérdésem digitális elektronikából Azon belül 8085ös microproceszorol! Egy jó jegyzett kellene nekem amiben rendesen el van írva minden eröl a proceszoról meg a programozásárol! pontosabban,hogy tudok vele egy 8 bites számlálott csinélni vagy milyen a sínrendszere,beágyazott szubrutin,meg ilyemik! nagy segitség lenne! meg DDL logika megs zsinkron meg aszinkron számlálok oda vissza léptetö regiszterek! ezzekel nem találtam meg még az összhangot A válaszokat elöre is köszönöm!
Szia!
Húha, vajon miért kell egy ilyen őslelettel foglalkozni? Annak idején, ha jól emlékszem, a Sztaki-nak volt egy kiadványa a processzorról, egy sárgás színű A4-es formátumú könyv, akkor mindenki azt használta. Sajnos már az én polcomon sincs meg. Néhány anyagot találtam a neten, de ezeket lehet te is megtaláltad. A fejlesztés elég macerás volt. Ha nem volt analizátorod (a processzorra rácsiptethető szerkezet, ami követte a processzor futását), összetetted programban nagyon nehézkesen lehetett hibát keresni. A programot epromba égettük, és persze a működéshez szükséges minden áramkört külön kellett mellépakolni. Ha kell, elő tudom ásni, az assembler fordítóját. A logikai áramkörökkel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe U.Tietze Ch. Schenk: Analóg és digitális áramkörök című könyvét. Idézet: „Húha, vajon miért kell egy ilyen őslelettel foglalkozni?” A magyar oktatás színvonala (vagyis inkább anyagi helyzete) ezt teszi lehetővé. Szerencsétlen diák, ha érdekli is a téma, megtanul egy ilyen őslelettel bánni a suliban, aztán amikor kikerül a gyakorlatba rájön, hogy esetleg csak a tanultak elméleti alapjait tudja használni. Én is több hasznát vettem volna, ha 8051 helyett valamelyik PIC, AVR vagy ARM controllerbe mélyedtünk volna bele esetleg valamelyik magasabb programozási nyelven is.
Remélem, nem bántottalak meg. Ha tudok, szívesen segítek, de kb. 20 évvel ezelőtt volt ez igazán aktuális processzor.
Újból szétnéztem, 2db könyvet találtam, ami a 8085-tel is foglalkozik: Vancsó Gyula: Mikroszámítógép-elemek a tervezéshez (MK, Bp. 1983), James w. Coffron William E. Long: Mikroprocesszoros rendszerek illesztési technikája (MK, Bp. 1989). Ha érdekesek lehetnek a könyvek, szívesen kölcsönadom, vagy esetleg kimásolom belőle azokat a részeket, amik fontosak lehetnek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |