Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő

Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   88 / 303
(#) proli007 válasza bviktor hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Hello!
- A tápegység akkor lesz megfelelő, ha a feszültsége nem szabályozott, és így több is lehet, mint 6V.
- Oké, de nem tudom mit is szeretnél építeni. Mert amit javasoltam, ott van az adatlapon a 13. ábrán..
üdv! proli007
(#) Brienter hozzászólása Máj 25, 2011 /

Üdv!
Adott egy 12v-os 4,5Ah-ás zárt savas ólom akksi.
Ezt állandó üzemben, mint egy szünetmentes tápként szeretném használni,(mint pl a riasztókban). Miként töltsem az akksit hogy állandóan töltött állapotban maradjon?
Ha merül, fogyasztó rákapcsolódása miatt merülne, jobban mint az önkisülés, akkor ugyan azzal a töltési üzemmóddal tölthetem mint az állandó üzemben(csepptöltés)?
Igazából az lenne a jó, ha 24V-os lenne az akksi, de mivel nem találtam, maradna az hogy sorba kötök két 12V-osat.
Mennyire kéne figyelni ilyenkor az elbalanszolodásra a két akksi között?
(#) lorant hozzászólása Máj 26, 2011 /

Sziasztok!
Van 3 ilyen akkumulátorom:
Bővebben: Link
Ehez szeretnék egy akkumulátor töltőt építeni. Milyet lenne érdemes? esetleg érdekelnem még valami display-es verzió, PIC el vagy Atmega8 al.. ha valaki tudna segíteni, vagy valami egyszerűbb bevált is elég lenne. Előre is köszönöm

ps.: Láttam vicsys projectét itt a kapcsolások közt de valami egyébb kapcsolási rajz kellene köszönöm szépen
(#) szaszaa01 hozzászólása Máj 31, 2011 /

Sziasztok!

Mint már korábban is említettem javítok egy akksitöltőt.
Vettem egy ilyen műszert: http://www.hestore.hu/prod_10030204.html
Szerintetek ha ezt sorba kötöm a kimenettel, akkor azt az áramot fogja mutatni, amit a töltő lead?
Illetve vettem egy ilyent is: http://www.hestore.hu/prod_10029141.html
Ezt pedig gondolom párhuzamosan kell kötnöm a kimenettel, hogy a leadott feszültséget mutassa.
Köszi a segítséget.
Üdv.: Szabi
(#) proli007 válasza szaszaa01 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Hello! Őn nyert! Jár a hangszóró.. üdv! proli007
(#) szaszaa01 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Szóval akkor így működhet?
(#) Inhouse válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Nagyon úgy néz ki, polaritásokra ügyelj!

Üdv
Inhouse
(#) Leli7016 hozzászólása Jún 2, 2011 /

Hogyan 12v +- -ból 7,5v+- -ot kihozni. (Minimális az elektronikai ismeretem)
(#) mugab válasza Leli7016 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Nem mindegy mekkora áram kell.
(#) Leli7016 válasza mugab hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

12v 2,4A >7,5v 2,4A
(#) mugab válasza Leli7016 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Sajnos akkor valami kapcsolóüzemű tápot lenne szerencsés fabrikálni, ami viszont nem a legegyszerűbb....
(#) Leli7016 válasza mugab hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Esetleg nincs egy kapcsolási rajz esetleg? hátha megoldanám. Előre is köszi,klassz srác vagy!
(#) Akashi válasza Leli7016 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Trafóról is le tudnál tekerni.
(#) mugab válasza Leli7016 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Mivel azt írtad hogy nem vagy jártas ezért leginkább valami ilyesmit javasolnék...
Persze kedvcsinálónak elolvashatod előtte ezt...
(#) saraha hozzászólása Jún 6, 2011 /

Sziasztok.
Tud valaki segíteni abban,hogy ezt a kapcsolást miként alakítsam át 24V-V-osra?
Köszönöm.
(#) szaszaa01 hozzászólása Jún 6, 2011 /

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy az miért lehet, hogyha üresjáratban rámérek az akksitöltőre, akkor 30V körüli értéket mutat, viszont ha terhelést teszek rá (pl.: egy izzót), akkor lemegy 14,5V-ra.
Üdv.: Szabi
(#) hapro válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Szerintem a táp üresjárati feszültsége ennyire magas.
(#) szaszaa01 válasza hapro hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

És ez jelenthet valami problémát?
(#) pucuka válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Merthát az akkumlátor töltő leginkább áramgenerátor szokott lenni (nagy a belső ellenállása). Az igazinál a töltési végfeszültség határolva van. Mivel ennél nincs, erről neked kell gondoskodnod. Ha már rákötötted a voltmérőt, amit linkeltél, akkor azt figyelve eléri a 14. 4 - 14, 5 V ot, akkor az akkut le kell választani a töltőről.
(#) Inhouse válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Ezt azon a mutatós műszeren látod, vagy rámértél hiteles műszerrel is? Kicsit soknak tűnik az üresjárati 30V...

Üdv
Inhouse
(#) proli007 válasza saraha hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Hello!
Hogy a trafót kicseréled 24V-osra, és az R4-et 1kohm-ra (vagy a zénert ZPD12-re), R2-őt 220ohm-ra. R1-et meg leírás szerint. (Bár elolvasni nem tudom ezt a homályt)
üdv! proli007
(#) saraha válasza proli007 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Szia.Valamiért tényleg rossz ott a kép,de letöltve és felnagyítva tökéletesen olvasható.(Szerintem az eredeti doksi ilyen)
Amúgy köszönöm szépen.
(#) Feccco válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Helló!

Nekem is ez a baja... jutottál vmire?
(#) yoman917 hozzászólása Jún 9, 2011 /

Sziasztok
Találtam egy akkumulátor töltő kapcsolást, ami szerintem működhet is. Tudnátok véleményt mondani? 18Vról szeretném üzemeltetni. Akkumulátortöltő
(#) proli007 válasza yoman917 hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Hello!
Oly annyira működhet, hogy az LM317 adatlap 13. ábráján is ez a kapcsolás van.
De az R2 és a poti értékét cseréld meg, mert kicsit túl nagy tartományban szabályoz a poti. Még így is kb. 11..16V között fogod tudni állítani.
üdv! proli007
(#) yoman917 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

A potméterrel nem csak az áramerősség szabályozható?
Üdv,
yoman
(#) bundyland válasza yoman917 hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Az áramerősség itt egyáltalán nem szabályozható csak R1 cseréjével szerintem.
(#) proli007 válasza yoman917 hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Hello! Itt kimondottan a töltési végfeszültség van szabályozva ezzel a potival. A töltőáramot is szabályozhatóvá lehet tenni (kis trükkel), de minden esetre nem túl nagy tartományban célszerű állítani.
Mert ahogy Bundyland is írta, meghatározó eleme az R1 ellenállás. De azon veszteségek igen megnőnek, ha nagyobb tartományban szeretnénk a töltőáramot ily egyszerűen szabályozni. (Itt megközelítőleg It=0,65V/R1 [A] értékű)
üdv! proli007
(#) yoman917 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Lenne még egy kérdésem. Itt egy másik aksi töltő kapcsolása Bővebben: Link . Szerintem már linkeltem, azt is kérdeztem, hogy potméterrel lehet e ezen állítani az áramerősséget, de mint kiderült, ide 5W-os teljesítmény ellenállás kell. Találtam a hestore-on egy potmétert, ami, ha jol látom 4W-os, de javítsatok már ki, ha tévednék Bővebben: Link. Ezzel meg lehetne oldani a potival szabályzást?
Üdv,
yoman
(#) bundyland válasza yoman917 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Igen ez 4 W-os de, ez elég gány megoldás, arról nem is beszélve hogy fele enyiért össze lehet rakni rendes mondjuk FET-es áramgenerátort.
Következő: »»   88 / 303
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem