Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátor töltő
Hello!
- A tápegység akkor lesz megfelelő, ha a feszültsége nem szabályozott, és így több is lehet, mint 6V. - Oké, de nem tudom mit is szeretnél építeni. Mert amit javasoltam, ott van az adatlapon a 13. ábrán.. üdv! proli007
Üdv!
Adott egy 12v-os 4,5Ah-ás zárt savas ólom akksi. Ezt állandó üzemben, mint egy szünetmentes tápként szeretném használni,(mint pl a riasztókban). Miként töltsem az akksit hogy állandóan töltött állapotban maradjon? Ha merül, fogyasztó rákapcsolódása miatt merülne, jobban mint az önkisülés, akkor ugyan azzal a töltési üzemmóddal tölthetem mint az állandó üzemben(csepptöltés)? Igazából az lenne a jó, ha 24V-os lenne az akksi, de mivel nem találtam, maradna az hogy sorba kötök két 12V-osat. Mennyire kéne figyelni ilyenkor az elbalanszolodásra a két akksi között?
Sziasztok!
Van 3 ilyen akkumulátorom: Bővebben: Link Ehez szeretnék egy akkumulátor töltőt építeni. Milyet lenne érdemes? esetleg érdekelnem még valami display-es verzió, PIC el vagy Atmega8 al.. ha valaki tudna segíteni, vagy valami egyszerűbb bevált is elég lenne. Előre is köszönöm ps.: Láttam vicsys projectét itt a kapcsolások közt de valami egyébb kapcsolási rajz kellene köszönöm szépen
Sziasztok!
Mint már korábban is említettem javítok egy akksitöltőt. Vettem egy ilyen műszert: http://www.hestore.hu/prod_10030204.html Szerintetek ha ezt sorba kötöm a kimenettel, akkor azt az áramot fogja mutatni, amit a töltő lead? Illetve vettem egy ilyent is: http://www.hestore.hu/prod_10029141.html Ezt pedig gondolom párhuzamosan kell kötnöm a kimenettel, hogy a leadott feszültséget mutassa. Köszi a segítséget. Üdv.: Szabi
Hello! Őn nyert! Jár a hangszóró.. üdv! proli007
Nagyon úgy néz ki, polaritásokra ügyelj!
Üdv Inhouse
Hogyan 12v +- -ból 7,5v+- -ot kihozni. (Minimális az elektronikai ismeretem)
Sajnos akkor valami kapcsolóüzemű tápot lenne szerencsés fabrikálni, ami viszont nem a legegyszerűbb....
Esetleg nincs egy kapcsolási rajz esetleg? hátha megoldanám. Előre is köszi,klassz srác vagy!
Mivel azt írtad hogy nem vagy jártas ezért leginkább valami ilyesmit javasolnék...
Persze kedvcsinálónak elolvashatod előtte ezt...
Sziasztok.
Tud valaki segíteni abban,hogy ezt a kapcsolást miként alakítsam át 24V-V-osra? Köszönöm.
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy az miért lehet, hogyha üresjáratban rámérek az akksitöltőre, akkor 30V körüli értéket mutat, viszont ha terhelést teszek rá (pl.: egy izzót), akkor lemegy 14,5V-ra. Üdv.: Szabi
Szerintem a táp üresjárati feszültsége ennyire magas.
Merthát az akkumlátor töltő leginkább áramgenerátor szokott lenni (nagy a belső ellenállása). Az igazinál a töltési végfeszültség határolva van. Mivel ennél nincs, erről neked kell gondoskodnod. Ha már rákötötted a voltmérőt, amit linkeltél, akkor azt figyelve eléri a 14. 4 - 14, 5 V ot, akkor az akkut le kell választani a töltőről.
Ezt azon a mutatós műszeren látod, vagy rámértél hiteles műszerrel is? Kicsit soknak tűnik az üresjárati 30V...
Üdv Inhouse
Hello!
Hogy a trafót kicseréled 24V-osra, és az R4-et 1kohm-ra (vagy a zénert ZPD12-re), R2-őt 220ohm-ra. R1-et meg leírás szerint. (Bár elolvasni nem tudom ezt a homályt) üdv! proli007
Szia.Valamiért tényleg rossz ott a kép,de letöltve és felnagyítva tökéletesen olvasható.(Szerintem az eredeti doksi ilyen)
Amúgy köszönöm szépen.
Helló!
Nekem is ez a baja... jutottál vmire?
Sziasztok
Találtam egy akkumulátor töltő kapcsolást, ami szerintem működhet is. Tudnátok véleményt mondani? 18Vról szeretném üzemeltetni. Akkumulátortöltő
Hello!
Oly annyira működhet, hogy az LM317 adatlap 13. ábráján is ez a kapcsolás van. De az R2 és a poti értékét cseréld meg, mert kicsit túl nagy tartományban szabályoz a poti. Még így is kb. 11..16V között fogod tudni állítani. üdv! proli007
A potméterrel nem csak az áramerősség szabályozható?
Üdv, yoman
Az áramerősség itt egyáltalán nem szabályozható csak R1 cseréjével szerintem.
Hello! Itt kimondottan a töltési végfeszültség van szabályozva ezzel a potival. A töltőáramot is szabályozhatóvá lehet tenni (kis trükkel), de minden esetre nem túl nagy tartományban célszerű állítani.
Mert ahogy Bundyland is írta, meghatározó eleme az R1 ellenállás. De azon veszteségek igen megnőnek, ha nagyobb tartományban szeretnénk a töltőáramot ily egyszerűen szabályozni. (Itt megközelítőleg It=0,65V/R1 [A] értékű) üdv! proli007
Lenne még egy kérdésem. Itt egy másik aksi töltő kapcsolása Bővebben: Link . Szerintem már linkeltem, azt is kérdeztem, hogy potméterrel lehet e ezen állítani az áramerősséget, de mint kiderült, ide 5W-os teljesítmény ellenállás kell. Találtam a hestore-on egy potmétert, ami, ha jol látom 4W-os, de javítsatok már ki, ha tévednék Bővebben: Link. Ezzel meg lehetne oldani a potival szabályzást?
Üdv, yoman
Igen ez 4 W-os de, ez elég gány megoldás, arról nem is beszélve hogy fele enyiért össze lehet rakni rendes mondjuk FET-es áramgenerátort.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |