Fórum témák
» Több friss téma |
Bővebben: Link Erről mi a véleményed ? a 150k ellenállás helyére a potméter csak a 2n305 heyélre hp433a tudok betenni akor az ellenállások is válltoznak ? 50k a potméter
de a 2 N 3055 100w a s9014 60 w Mert nem akkarok annyi lede üzemeltetni elég 10 is de majd holnap keresek 100 ha találok .
Megcsináltam ezt a kapcsolási rajzot de szerintem megint a potmétert rontottam el . A potmétert úgy forrasztottam be hogy két lábát egymáshoz forrasztottam a gd és a ki részét vagy valaki tud egy rajzot adni hogy kell beforrasztani ebbe az esetbe a potétert . A potmétert a 150k ellenállás helyére forrasztottam be. Akár hogy tekergetem 0,52 v ad le TRANZISZTOR NÉLKÜL !
Hello!
Mi az hogy 0,52V-ot ad le.. Hol-mi és mivel mérted? Mert ezt egy digittel nem érdemes mérni. Köss egy Led-et be a tranyó bázis-emittere helyett, és azon figyeld meg mit művel az 555. Egyébként a potival sorba még egy 10kohm-os ellenállást is illene sorba kötni, hogy ne lehessen rövidre zárni. Úgy sem kell akkora tartományban állítani a villogás sebességét. A tápfeszültségre, pedig tegyél egy 47..100µF-os kondit. üdv! proli007
Szóval akkor a potméter jólvan bekötve , az nagy baj hogy nem teszek bele 10k ohm ellenállást nemférne belle :S , a kondi meglesz és a tranziszort is beforrasztom most , egy s9014 ez hány ledet bír ell hogyn kell beforrasztani és milyen ellenállást kell utána kötni a 220 helyet vagy az maradhat mert ilyen sincs itthon .
jaa ás van már benne egy kondi , erről a kapcsolási rajzról an szó
Hello!
Cseppet úgy tűnik, mint ha össze-vissza beszélnénk.. - Most akkor működik, vagy sem az egy szem Led-el? - Mi az hogy nem fér bele? Ha a poti a nyákon van, akkor meg lehet szakítani a két láb (baloldali és a középső) közötti átkötést, és oda is betehető. (Akár egy felület szeret bolhafing is lehet) - "a kondi meglesz" majd "van már benne egy kondi". Most van benne, vagy sem. Mert még jó, hogy van benne egy kondi az áramkörben de a tápfeszültségen (IC 1és 8 lába között) is van? - Az S9014 egy nokedli kis tranyó, mindössze 150mA-es. Ekkora áramot, majdnem az 555 kimenete is tud, mindenféle tranyó nélkül is. Tehát nem is érdemes beletenni. Hogy miképpen van bekötve, az meg az adatlapján le van rajzolva. Azt gondolom tudod, melyik a rajzon a bázis-emitter-kollektor. De ha a tranyón az írás olvasható, és a lábak feléd állnak, akkor balról jobbra: E-B-C. - De hogy hány Led-et lehet utána kötni, az a tranyó maximális kollektoráramától, áramerősítésétől, a bázisellenállás értékétől, Egy Led (-sor) áramától, é nem utolsó sorban a tápfeszültséged terhelhetőségétől függ. - "milyen ellenállást kell utána kötni a 220 helyet". Mi után? Mert a 220ohm, a tranyó bázisában van, tehát nem utána, hanem előtte. De a bázisellenállás értéke, a terhelő (Ledek) áramától és a tranyó áramerősítésétől (béta), és a tápfesz értékétől függ. Az szerint lehet megválasztani. Ha a Led-ek előtét ellenállására gondolsz, akkor meg a tápfesztől, a Led(ek) nyitófeszüléségétől, és a beállítani kívánt Led-áramtól függ.. - "vagy az maradhat mert ilyen sincs itthon " A barátomnak volt egy könyve, minek címe "Mivel permetezzek?". Ő odaírta, hogy "Ami van otthon!" Neked is ilyen tanácsokat kellene adnom.. Mert ha "maradhat" akkor van. Ha "ilyen sincs", akkor meg nincs. Akkor most mi van? Most vagy kevesebb sört kell innod, vagy nekem többet, mert így nem jutunk dűlőre.. üdv! proli007
Azegy szem ledel sem működik meg mértem multi méterrel 0,52 és ha feltekerem 0,56 v között van a feszültség, AZ ellenállásra azt hitem hogy jó de közbe kiderült hogy nekem 220k ohm van a 220 ohm helyet a 8 lábra nincs kondi kötve mert a kapcsolási rajzon sincs hanem az 5 lábra van egy 1 uf 16 v os .A potméterhez a 10k hejet lehet 15k betenni ?
A tranyó helyet meg nézek egy másikat mert van itt egy marékkal. A könyv címe Castle , a permet szer rézdoksidal kell xD És tényleg alkohol ittam egy kevest .
Találtam egy tranyót 5000ma szerinte s8050 ez mennyire elég ?
Hello!
- Még mindig nem írtad, min (v. hol) mérted a 0,52V-ot, mekkora a tápfesz. De ha a 220ohm az 220kohm volt, akkor nem is működhetet a Led róla. - De ellenőrizni kellene az áramkört, mert lehet azért nem működik, mert valami nem jól van bekötve. - A 10kohm helyett jó a 15kohm. - Ha a tranyó 500mA-es, akkor ha egy Led(-soron) 20mA áram folyik, akkor 500/20mA=25 Led(-sort) jelenthet maximum. - Attól, hogy a rajzon nincs a tápfeszültségen szűrés, még nyugodtan tehetsz rá. Mert ha sok Led lesz rajta, kapkodhat a kijelzés, ha a tápfesz ugrálni fog. (A "hejet" az helyett, a "rézdoksidal" pedig rézoxicloriddal.. Mert réz doksi akkor lesz, ha a réz ráborul a füzetedre. ) üdv! proli007
A feszültséget a 3. láb kimenetnél ahol a a 220 ohm ellenállás lenne, szerintem minden jól van bekötve . Majd akkor egy 100 uf beforrasztok ha egy led már villogni fog .
Rá kötöttem a tranyót a 0,54 helyet 5,34 ad le (3 v a táp), (9 v al a táp) 15 v ad , nincs benne 220 ohm ellenállás az is lehet a baj ? A kondit beforrsaztottam potmétert tekergetve a feszültség nem változik (mezei digitáls multiméterrel mértem az értékel egy ledet rákötök csak villágít folyamatosan)
Hello!
Most már igazából nem tudom mit teszel. - Ha csak világít, akkor vagy áll az 555, vagy gyors a jel. - Nem lehetne megállapodni egy "értelmes" tápfeszültség mellett? A 3V az IC abszolút minimuma. És erről szeretnéd járatni a sok Led-et is? - Miért is nincs benne a 220ohm? Egy tranyó bázisát, (vagy egy Led-et) soha nem szabad közvetlenül tápra, vagy egy IC kimenetére kapcsolni. (Ez alól kivétel lehet egy CMOS áramkör, de az is gusztustalan megoldás) - Ha lennének impulzusok a kimeneten, akkor sem lenne használható a multiméter. Mert vagy ugrálna, vagy ha a gyors lenne a jel, akkor meg az impulzus átlagértékét mutatná. Ha a freki változik, észre sem veszed, csak amennyire a kitöltés változna. - Mindig a rajzra hivatkozol, holott a hozzászólásaid alapján az jön le, hogy semmi sem úgy van benne, mint ahogy az ábrázolja. - Tehát köss egy 1kohm-on keresztül egy Led-et a 3-as kimenet és a GND közé. Potit tekerd maximumra. A 2-es láb és a GND közé tegyél egy 47µF-os kondit. Ha ekkor mérsz a kondin, akkor látni fogod a műszerrel, hogy az töltődik, egészen a tápfeszültség 2/3-ad részéig. Ott kikapcsol a kimeneti Led. Majd el kezd kisülni a kondi a tépfesz 1/3-ad részéig, és ekkor bekapcsol a Led. Ha nem így működik, mérd meg a GND-hez képest az IC lábain a feszültséget. (Valami triviális hiba van, hiszen az áramkör is olyan egyszerű mint egy faék..) üdv! proli007
Üdv olyan kérdésem lenne hogy ha ezt meg rendelem a hestorról az egyik ellenállást kicserélem potmétere lehetne e stroboszkóp ként használni ? Ha igen melyiket kell és milyen potméterre cseréjem ki.Bővebben: Link
Sziasztok megépítettem én is 1 ilyen stroboszkóüpot de nem akar működni. Légyszi nézzétek meg Mi lehet a baj?
Hello!
Például az, - hogy az IC-t a forrasztási oldal felöl kell beforrasztani, hogy az 1-es lába tényleg oda essen, ahová be van írva, hogy "1". (Ha meg a nyákot tükrözted, akkor meg a tranyó kollektor emittere lesz fordítva..) - De az is gond, hogy az IC 3-as lábáról a poti felé menő ellenállásoknak diódáknak illene lenni.. - A plusz tápról a kondi felé menő ellenállás is felesleges, kivéve ha az is egy dióda.. De nem kellett volna egy rajzot(v. linket) is feltenned, hogy tudjuk mit is építesz? üdv! proli007
Szia!
Az ic-t a forrasztási oldalról raktam be én is rájöttem mikor már kimartam a nyákot. Azok diódák akartak lenni csak azt nem találtam meg! Azt szeretném még kérdezni hogy az 1n4007-est hogy kell bekötni a fehér vonal van a nyíl vége fele ugye? Egyébként erről lenne szó:
Hello!
Az elvi rajzon a diódát egy nyíl és egy vonal szimbolizálja. Ez azért van, mert a kőkorszakban tűs diódák voltak. Tehát volt egy kristály lap (ez a vonal, vagyis a katód) amire egy rugós tű volt neki nyomva (ez a nyíl, vagyis az anód). Ma a diódák java ötvözött, tehát nincs már tű, csak a PN átmenet, de a szimbólum azért megmaradt. A valóságban a dióda tokjára a nyilat nem rajzolják fel, csak a kristálylapot jelentő vonalat, vagy is a katódot. Tehát ma is elég jól hasonlít a dióda az áramköri jelére. Ha megnézed az elvi rajzot, akkor láthatod, hogy a katód (vonal) az egyiknél a 100µF-os kondi felé néz, A másik ami a potira megy, ott az IC felé, a harmadiknak a katódja, pedig az 1kohm-os ellenállás felé. üdv! proli007
Heló
Köszi a választ akkor jól kötöttem be de mitől nem megy? Mellékelek 1 fényképet hátha úgy könyebb lesz!
Szerintem rossz az 555-ös kapcsolásod! A 4-es lábat( RESET ) nem az 5-össel kell összekötni, hanem a 8-assal ( +Ut) !
Steve
Hello!
Látni azt ugyan nem lehet semmit.. De tegyél egy Led-et, az IC 3-as lába és az 1-es lába közé. (természetesen előtét ellenállással és az anódja legyen a 3-as láb felé) Nézd meg az villog-e. üdv! proli007
Hello!
Alapból igazad lenne, de az 5-ös lábon a táp kétharmada van. A RESET láb küszöbszintje, meg kb. 1V felett van. Tehát, ha az 5-ös lábra kötöd, is működik az IC. üdv! proli007
Helló!
Igen az úgy villog! köszi h ennyit fáradozol
HEllo!
Akkor már csak a tranyóval lehet gond, legfőképpen a lábainak bekötésével. Elsőként zárd rövidre a kollektor-emitter lábait, és nézd meg, hogy a Led-ek égnek-e. HA igen, rossz, vagy rosszul van bekötve a tranyó. HA nem, akkor a Led-ek vannak fordítva beforrasztva.. üdv! proli007
Szia! Igen úgy világít de kicseréltem egy 2n2219-re mert 2n3053-at nem kaptam sehol és azt mondták h az is jó!
Lehet h az a baja?
Hello!
Az nem lehet a gond oka. Ellenőrizd a bekötését, nincs-e a kollektor az emitterrel felcserélve, és hogy a bázisellenállás értéke nem túl nagy-e. Esetleg vedd ki a bázisellenállásnak azt a felét, ami az IC-re megy, és kösd a tápfeszültségre. Ekkor a Led-eknek fixen égni kell. A kollektor-emitter feszültségnek ekkor 1V alattinak illik lenni. A bázis-emitter feszültségnek pedig 600..800mV között. Ha ezeket megméred, akkor ezek beszédesek lehetnek. üdv! proli007
Köszi a segítséget de most nincs időm megnézni majd remélem hétvégén lesz rá időm!
Sziasztok!
Azért írok ide, mert az itteni téma ugyan az mint az elv amire nekem szükségem volna. Kísérleti célból szeretnék építeni egy olyan kapcsolást ami szintén stroboszkópikus hatást eredményez de 12v 1-3a kimeneti feszültséggel. A topik elején láttam egy 555-el vezérelt kapcsot aminek 3 frekvencia variációja van. A lényeg az volna, a 12v kimenetet tudjam szaggatni 10Hz-től fölfelé amit csak ki lehet hozni belőle. Ez egy optikai kísérlet volna és ha bejön akkor ledszalagot fogok üzemeltetni róla, ezért volna jó legalább 1-2A terhelhetőség
Hello!
Ezzel semmi gond nincs. Legegyszerűbb, ha egy IRFZ44 vagy hasonló kvalitású Fet-et kötsz az 555 kimenetére, és már is ampereket hajthatsz meg. (A 12V-ot és az 1..3A-t nagybetűvel kell írni, mert másképp elég furán néz ki.. e jobb lett volna, ha azt írod, hogy "12V tápfeszültség mellett, 1..3A-al szeretném terhelni a kimenetét.") üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |