Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 120
(#) digifoto válasza proba hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Erre már én is rájöttem! Köszi az ötletet!
(#) zsa hozzászólása Júl 5, 2011 /

Sziasztok

Segítségetek kellene . Dvd-m tápegysége sajnos elromlott . A kimeneteken nincs mérhető érték ezért a primer oldalt néztem meg a trafónál van-e mérhető érték. (a trafó bemeneti lábakon 230- V körüli értéket mértem. Viszont a szekunder oldalon a trafó egyik lábán sem kaptam értéket semmilyen variációban. A primer és szekunder oldalt még egy kerámia kondi és egy másik alkatrész (Nec 2561 Wf302 ) köti össze . Ilyesmi a kapcsolás Bővebben: Link

Légyszi segítsetek mi lehet a gond !
képeket teszek majd fel

Köszönöm
(#) proba válasza zsa hozzászólására (») Júl 5, 2011 / 1

Szokásos ,összes kondi csere (leginkább c35) ,Ha ez nem jött be akkor ohm mérővel a szekunder oldali diódák kimérése.Ha ez sem akkor ic csere.ritkán opto ill. környéke.
(#) kadarist válasza zsa hozzászólására (») Júl 5, 2011 / 1

Szia!
Ellenőrizd a két darab 1Mohm-os indító ellenállást is (ha van benne olyan)!
(#) CHZ válasza zsa hozzászólására (») Júl 5, 2011 / 1

Első körben, C33,34,35, R40,41 , csere vagy mérése..
(#) zsa válasza CHZ hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Sikeredet egy nem igazán jó képet csinálni de így már látható. Primer oldalon a 400v-os kondit kicseréltem bár egyik kondi sem pupos/sérült. van még egy 50v/100uf kicsi a primer oldalon. Változás nincs tán annyi hogy a kondi negatívjához viszonyítva ami a trafóba megy . a trafón lábain megnőttek a mért értékek 380V-ra 4 lábon .

Az ötödik láb az bordára szerelt (Tán) fet középső lábáról kapja az áramot negatívhoz viszonyítva nincs érték. Trafó szekunder oldalon sincs érték.

Ha esetleg megjelölnétek melyik alkatrészeket kellene megnézni jók -e az nagy segítség lenne.

köszönöm.

IM005331.JPG

(#) CHZ válasza zsa hozzászólására (») Júl 6, 2011 / 1

Feszültség növekedése jó hír,akkor az előző kondi rossz volt. Már megjelöltem: R40,41 1M ellenállások cseréje. Nyákon nem tudom beazonosítani , felvétel minősége miatt, de pozíció száma alapján nem lesz nehéz.
(#) proba válasza CHZ hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Mint már javasoltam ,a kisebb kondit is cseréld a primerben.
(#) zsa válasza CHZ hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Köszönöm a tanácsot ... A kép az a tápról készült, de a kapcsolási rajz az nem felel meg a tápnak a kapcsolásával (csak pl volt). Tegnap tanácsotokra a primer oldali diódákat kiforrasztottam mind jó . Bár volt egy ami ugy néz ki mint a dióda de nincs rá festve vagy írva semmi . Ezen mindkét irányba kaptam értéket. Most megyek kicserélem a primer oldali kicsi 100uf kondit is hát ha jó lesz.

Egyébként próbálgatás közben a kimeneten néha volt valami 1-10V közötti mérhető érték.

Még egy kérdés gondolom ha a szekunder oldalon egyáltalán nincs mérhető érték akkor a kondik cseréje ráér a kimeneteknél?

Az R40, 41, 1M ellenállás a rajzon volt ,de itt a panel más . Az opto csatoló az melyik (ezt nem vágom)?

Ha a képen bejelölnéd a lehetséges hibás alkatrészeket az nagy segítség lenne.

Köszönöm
(#) CHZ válasza zsa hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Akkor az IC 4. kivezetésére menő 330k-1M ellenállást, vagy ellenállásokat keresd meg, ez indítja a tápot. Mérd ki, vagy cseréld. OPTOCSATOLÓ IC2 négy kivezetés (képen jelölve) .Szekunder oldali elko hiba miatt is lehet rossz.
(#) CHZ válasza proba hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Nekem hiába javasoltad, nem én javítom!!

Kicsi kondi csere sem vezetett eredményre de a primmer oldalon lesz valami gubanc . A nagy kondi mellett van egy tranzisztor aminek mind a 3 lábán negatív fesz van. Visszafele mérve megleltem a + feszültséget egy 420K ohm-os ellenállás előtt, de a másik lábán nincs kimenő pozitív fesz .

Esetleg a tranzisztor zárlatos ?

Nagy kondi mellett nem látok tranyót. 420k ellenállás az milyen színjelölésű?
Ilyen mérésekhez javaslom, hogy köss be egy 60W 230V-os izzót sorosan a táppal és ajánlott a leválasztó trafó használata.

Igen a képen valóban nem látszik a tranzisztor takarásban van. Sárga vörös Sárga jelzés .

Akkor az valóban 420k, csak 1 db van?
Csinálhatnál jobb felbontású képet.

Igen 1 darab van de benéztem mert 470K (ibolya a közepe) . Szóval egyik lábán kb. +250V a másik lábán semmi nem jön ki (-) hoz viszonyítva. ellenállásból itt csatlakozik a fet (G ) Lábához és a tranzisztor Collektor lábához. Az opto csatoló primmer oldalán mind két lábon negatívhoz viszonyítva nincs érték.

Mérted is az ellenállás értékét?

Szakadt volt ... betettem egy újat semmi változás. opto primmer oldali lábait kiforrasztottam , nincs érték így sem. Erre kikaptam a tranzisztort mert nem leltem más alkatrészt ami a + ból negatívot csinál . És szerintem zárlatos a tranzisztor. (dióda méréssel, lábak /polaritás csere és mindenhogy van érték. Pedig azt hiszem egy irányba szabadna értéket kapni . Száma (c3203) (tetején K 252) van írva . Mivel lehetne helyettesíteni?

Másik , nagyobb tranyőnak is kell lenni, ugye?
Ha valóban ez van ráírva, akkor BC639 is jó bele.
Optot ne forraszd ki.
(#) proba válasza CHZ hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Dehogynem,csak modern módszerekkel. ,de tényleg elnéztem ,bocs
(#) CHZ válasza proba hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Semmi baj.

Na végre sikeredet de nem teljesen jó . Opto visszatettem . Tranyó és az 470K ellenállás volt rossz. tranzisztor c3203 gyárilag , helyette c2308 -at tettem . Most igaz bekapcsol de valami visít / vinyog benne. Na meg a kimeneteken elég magas 20 - 35V ig van feszültség . A kimeneti kondik 25V / 10V / 16V ilyesmik. (de lehet én nem mértem jó pothoz viszonyítva.

A lényeg a vinnyogás nem természetes. A tranzisztor nem jó hozzá ? vagy valami tip?
(#) CHZ hozzászólása Júl 6, 2011 / 1

Ha nagyobb a feszültség, akkor opto és TL431 csere.
(#) proba válasza zsa hozzászólására (») Júl 6, 2011 / 1

A kimeneteket illik valami minimális fogyasztóval terhelni,különösen a szabályzottakat.Próbáld a szekunder oldalon a "tranzisztort" cserélni (szerintem ott egy xx431 feliratú van ,de ez nem tranzisztor ) valamint az optora is ráférhet a csere. De most már vigyázz könnyen kárba veszhet a munkád ,ha jót akarsz talán újra végiig kellene mérni a szekunder oldalt zárlatra (leginkább az 5V ot) azután a xx431,opto ,és az xx431 környéki kiskondi egy az egyben csere.Ha sokat járatod így ,akkor előbb utóbb a kimeneten zárlatos lesz valami ,és a túlterheléstől az egész ismét a másvilágra költözik.
(#) zsa válasza proba hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Szekunder oldalon az összes dióda jó a kimeneteket pedig a kimeneti kondikon mértem most 10V 5V 12V 24V. minden kondin megfelelő határon belül van a mért érték. A tarnzisztor 431 valóban az . kicseréltem és az opto csatolót is . Viszont a 431 közelében lévő 10V és 5 V pillanatok alatt leesik ha áramtalanítom. A többi kondi stabillan tartja a feszültséget kikapcsolt állapotban is. A 10V-os kondin csak 5V jön. A sípolás maradt most is .
(#) zsa válasza CHZ hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Na mára befejeztem mert belefáradtam a dologba. A szekunder oldalon opto , TL431 csere. Összes dióda egy irányba folyik, az ellenállások beazonosítva kimérve , egy cserevolt 10K helyet 1k jött rajta. Maradt egy fekete diódára hasonló (nincs ráírva semmi) , megy egy kék henger tekercs amit nem tudtam beazonosítani. Maradt a sípolás ! Nem lehet hogy a primmer oldali tranzisztor okozza mivel nem egyforma a gyárival ?
(#) proba válasza zsa hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Ha az 5V 5V akkor sípoljon ha akar .Ha minimális terhelést teszel rá akkor nem biztos hogy sípolni fog.Esetleg próbáld be a helyére.Ha ott működik akkor sípoljon.(bár igazad van nem igazán jó jel.)
Az ellenállást nem igazán érten mit jelent 10K helyett 1k jött rajta.Ilyet ellenállás nem csinál ,szerintem simán elnézted a színét,vagy a melegtől elszíneződött.
(#) zsa válasza proba hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Teszként beletettem a készülékbe de nem kapcsol be combo dvd . még a kijelzőn az idő sem jelenik meg. Nincs készenléti állapot.
(#) zsa válasza zsa hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Köszönöm az eddigi segítséget mindenkinek. Sikerült megjavítani a végére . Primer oldalon : 400V , 50/100uf kondi , tranzisztor ,470K ellenállás - Szekunder oldal : kondik, opto , TL431 alkatrészek cseréje nem hozott teljes sikert (sípolt a táp) Szekunder oldal teljes kimérése aztán a primer oldalt is átnéztem ma . S lás csodát csak akadt még 2db dióda rossz (kiszedésük után) .

Ez egyiket nem tudtam azonossal helyettesíteni (B 13) jelzésű nem sima dióda ( vízszintes vonal végén kicsi fülek vannak rajta a jelzésén) .

Köszönöm a segítséget .
(#) proba válasza zsa hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Az zener volt ,a rajzjele alapján.Bár szoktak az opto tranzisztor oldalára valami különleges diódát is rakni ,amiről még nem tudtam eldönteni micsoda.
Következő: »»   22 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem