Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 46
(#) Collector válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Hát több mint a semmi. Mivel a jeget a mélyhűtőben készíted, ezért a hatásfoka lényegében majdnem megegyezik a hűtőgép hatásfokával, ami nem rossz. Csak jó sok jég kell. Csinálni jóval egyszerűbb.
Ha nagyon hideg kell, akkor meg felturbózod szárazjéggel
(#) (Felhasználó 54221) válasza Collector hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
ÉS az ilyenek? Bővebben: Link
Ezek már nem tescós bovlik
(#) (Felhasználó 54221) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Anyira párásítana?
(#) (Felhasználó 54221) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
De ez nem csak hideg érzet hanem valójában is hűt (állítólag), olvasd el a linket
(#) czibulak válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Kültéren látam már pár hejen vízporlasztásos hűtést de beltéren nem hiszem hogy nagyon jó ötlet lenne...
(#) Macsek71 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Hasonlóval kísérleteztünk tavaly nyáron ... (sűrített levegővel elporlasztott víz) . Nagy csarnokban érezhető volt a hűsítő hatása ( 10-15 Cfokkal hidegebb levegőt mértünk a légáramban ) kisebb műhelyben ( ami egy lakásnál azért nagyobb ) néhány 10 perc alatt annyira megemelkedett a páratartalom, hogy már az volt elviselhetetlen.
Ahogy a linkelt cikkben látszik, ha van légcsere ( a pára "ki tud menni") működőképes lehet a dolog ...
(#) kaqkk válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
A pára kimegy a hűvös bent marad ? Rendőr áll az ajtóban és akit kell kienged ?
(#) kaqkk válasza czibulak hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Nincs egy fúrott kút az udvarban ?
(#) Roadati válasza damatic hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Sziasztok,Ezen agyalok én is.Én biztosan nem keringetném a "drága" rendszerben a kútvizet.Talán nem tenne jót vele.Inkább tekernék rézből spirálcsövet/hőcserélőt,és a feltöltött/állandó folyadékkal/ hűteném vissza a házat.Persze a kút vizébe leendedve.Jó lehet ez?Úgy működne mint a pufferben a hőcserélő,csak most hűtene.
(#) kaqkk válasza Roadati hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Elvileg működhet de nagyon nagy felület kell hogy jó legyen (soksok méter cső)
(#) czibulak válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
ásott kút van de átkozottul köves a víz(a mosógép meg a kv főző már tropa tőle)
és van mégegy a telek végén csak kicsit messze
(#) hüblerattila hozzászólása Júl 12, 2011 /
 
Sziasztok. Támadt egy ötletem légkondi épitésére, és érdekelne a véleményetek hogy milyen lenne. Tehát van kb 4-5 méter 4 miliméter átmérőjű rézcsövem, ezt feltekerném spirálba, úgy hogy a levegő a spirálok közt szabadon tudjon áramolni, tehát kb 1-2 miliméteres hely lenne a tekercsek közt. Ebbe egy keringető szivattyúval vizet keringeték egy tartályból ami 5 literes lenne és háromnegyede jég lenne, ami a maradék vizet hűtené ami kering a csőben. Ezt a csőspirált betenném egy dobozba ami úgy lenne kialakitva hogy egy ventilátor a csőspirálon keresztül tudja csak átszivni a levegőt így elvileg hűtene, a doboz másik oldalán pedig kifújná. A ventilátort egy elektromos kályhából szereztem, úgynevezett "mókuskerekes" ventilátor, elég jól fúj. mellékeltem egy rajzot, remélem érthető azért .Szerintetek milyen lenne?

légkoni1.jpg
    
(#) Collector válasza hüblerattila hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Idézet:
„Szerintetek milyen lenne?”

Biztosan hűtene, de én a rézcsőspirál helyett a helyedben valami normális hőcserélőt tennék be, pl. klíma hőcserélőt. Vagy bármilyen más folyadék-gáz hőcserélőt, sokkal kisebb is lehetne.
(#) hüblerattila válasza Collector hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
És ilyen gázcserélőt miből lehetne szerezni? Mert gondolom a hűtőé nem is elég teljesitményre, meg elég nagy is, sőt még fogyasztása is van... Bár az én ötletemnél jobb lenne lehet.
(#) Macsek71 hozzászólása Júl 12, 2011 /
 
egy felmerült gondolat ( mert melóhelyemen hűtőtorony van a szomszédban) :
A párologtatásos-légáramoltatásos technika mennyire tudja lehűteni a vizet ? Csak ipari méretekben használható (60-80 fokról léghőmérséklet közelébe) vagy működik háztartási méretben is ?
Konkrétan : a 35-40 fokos erkélyen lehet-e olyan "hűtőtornyocskát*" létrehozni ami "huszonfokos" vizet tudna adni ? Bár 20 fokos vízzel hiába járatnánk hőcserélőt nem nagyon tudna hűteni a lakáson ..

* pl.:- autó vízhűtője ventilátorával + vízpermettel
-ritka szövésű szöveten csorgatott víz + ventilátor ...
(#) DJ Tacki válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Ezen már én is sokat gondolkodtam, hogy a víz párologtatásával esetleg nem-e lehetne hűteni. Mint visszább olvasható, ipari környezetben, csarnokokban használják, de ott vagy nem számít a pára, vagy akkora hogy elolszlik, esetleg külön foglalkoznak a páramentesítéssel.

Csináltam erre irányuló kísérleteket. PC venti, ráhúzva vizes zokni. Az egészet egy kartondobozból hajtogatott "csőbe" raktam, az egyik oldalon fújt, a másik oldalon szívott egy venti, így a vizes ruhán(zoknin) átszívta a levegőt. Mérések alapján ez így kb 2 fokot hűtött a kilépő levegőn. Sajnos a PC venti teljesítménye ide nagyon kevés, de nagyobb teljesítménnyel akár életképes is lehet az ötlet. Akkor már csak a hatalmas pára lesz gond, ami a párologtatásból fakad. Ezt esetleg egy páramentesítő készülékkel ki lehet csapatni. Vagy a szobában elhelyezve, vagy közvetlenül a kilépő levegő útjába rakva, pl egy Peltier elem formájában.

A legjobb az lenne, ha ezt az egész párologtatós dolgot szobán kívülre lehetne helyezni, és egy hőcserélőt hűteni. De félek nem tudná annyia lehűteni ilyen módon, hogy a szobában elhelyezett radiátorral érdemleges hűtést lehessen csinálni. Próbálkozni kell, szerintem akár működhet a dolog. Ha sikerül, akkor lesz viszonylag olcsón, egy nem túl jó hatásfokú, de kis fogyasztású klímánk. Tudom jól hogy panelben az emberek sokmindent megtennének hogy ne 35 fok legyen hanem "csak" 33.
(#) t0bi válasza fpali53 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Sziasztok!
Örülök, hogy másnak is eszébe jutott a kútvizes klíma és ráadásul meg is csinálta.
Tavasszal kaptam egy Mitsu autóhűtőt egy jó cimborámtól, mert ki akartam próbálni ezt a fajta klímát. Most lettem vele kész a nyaralóban, de legalább ebben a forróságban tudott segíteni. A hűtőbe fúrt kútból megy a víz, a kimenőt locsolásra használom, de vissza is tudom vezetni, mert egy nem használt ásott kút is van. Mivel itt nincsenek műszereim, nem tudom, hogy hány fokos a víz és mennyi az áramfogyasztás, de valószínű, hogy fpali53 adatai közelítőek nálam is. PC tápból csináltam a ventillátor meghajtását, de okos fejjel nem próbáltam ki, ezért egyből kipurcant. Így az autóm aksijáról megy a venti, tehát még benzinfogyasztásom is van.
Isteni jól hűt, a nappalit 30 fokról két óra alatt lehűtötte 25-re. Szerintem érdemes lenne pontosabb számításokat végezni, mivel a befektetés szinte nulla, (persze kút az kell), a fogyasztása pedig biztos kisebb, mint a klímáknak. Aztán lehetne napelemmel is próbálkozni.
(#) pucuka válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Régen lakókocsiba árultak vizes klímát. Egy hűtöborda aljú fazékba kellett vizet tölteni, amiben egy fémszvacs szerű dolog volt vízbe merítve, és ezt fújta egy venti, A doboz alja a kocsi mennyezete alatt, a többi kívül. Elég harmatos volt, de működött.
(#) t0bi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Ilyet vettem egyszer akciósan, szrt se ér! A hatása annyi, mint egy ventillátornak, csak sokkal drágább. Hiába tettem bele jeget, hideg vizet, nem lett hűvösebb. Szóval a víz párolgási hűtőteljesítménye nem túl nagy.
(#) fpali53 válasza t0bi hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Örülök, hogy, kipróbáltad a kútvizes hűtést, és meg vagy vele elégedve. Az óránként 250l-es vízmennyiség egyáltalán nem sok. Akinek elmondtam, az volt az első kérdése, nem az, hogy működik-e, hanem hova teszem azt a sok vizet. Ez a vízmennyiség éppen elég arra, hogy körbelocsoljam a kertet. Az elfolyó tömlőre tettem egy 1m-es 16-os csövet, 3centinként 2mm-es furattal, természetesen a végén ledugózva. 10cm-nél nagyobb sugarat nem képez, de kiválóan lehet vele a sorokat árasztásosan locsolni. Általában negyed óránként arrébb tesszük, de volt már olyan, hogy két órára ottfelejtettük, de semmi probléma nem lett belőle. Eddig is locsoltuk a kertet a fúrott kútról, így a plusz energia fogyasztás szinte csak a ventilátor.
(#) sprofan válasza fpali53 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Én is csak örülök ennek, mert egy nagyon jó kis dolog a kútklíma. Óránként 250 liter az tényleg nem sok. Nem tudom mekkora kertetek van, de egy ötlet: Nekünk le van fektetve 150 méter csepegtető cső, pont úgy lett kiszámolva hogy a felesleges vizet el lehessen vezetni valahova, durván 300L/óra a leadott vízmennyiség így. Persze ennyi nem megy át a beltérin, de lett ráhagyva egy kevéske.
(#) bbarna válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Nagyapám agyag kancsója(nem mázas)jutott eszembe.
2-3 l-es volt kb. Megtöltötte vízzel, kivitte magával a kertbe és egész napra volt kellemes hőmérsékletű ivóvize!
Ott az agyagon átszivárgó víz párolgott, a párolgás hőelvonással jár, a kancsóban lévő víz ezért nem melegszik. Az idősebb korúak (50 felett) emlékezhetnek még a nemez borítású alumínium kulacsra is. Az elv ugyan az : párolgás--- hőelvonás. Ezt szerintem alkalmazni lehetne a "sörkollektorokra" is, ha nedves ronggyal letakarjuk. A rongyból párolgó víz hőt von el az alatta lévő felületből, így a kollektorban lévő levegő hőmérséklete is csökken és nem nő a páratartalma!-mehet a szobába. Sajnos én nem tudom kipróbálni, de ha valaki igen, akkor egy tapasztalattal máris gazdagodtunk úgy, hogy némi időt és nedves rongyot kellett csak ráfordítani.
(#) Roadati hozzászólása Júl 15, 2011 /
 
Nem akarok annyi vizet folyatni.Ok,locsolom a kertet én is.
Megpróbálom a hőcserélős megoldást.Puha rézcsőből tekerni kb 2 méter sűrű spirált/rugószerűt/ Azt leengedni a kútba és abban keringetni a padlófűtés vizét.a víz nem cserélődne,mert zárt lenne a rendszer teljesen.Már mondtak jót és rosszat is róla.Tapasztalat,vélemény?
Vagy olcsóbb és hatékonyabb ha fúrok még 1 kutat és a "felmelegedett" vizet abba engedem vissza?
(#) DJ Tacki válasza bbarna hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
...és a sörkollektoron lévő rongyokat locsolhatjuk a kútklíma kimeneti vizével! Ez aztán az újrahasznosítás Komolyra fordítva, sajnos itt pesten panelban elég korlátozottak a saját lehetőségeim is, és valamiért úgy érzem, hogy egy kis modellel nem lehetne meghatározni hogy egy "nagy" rendszer milyen hatásfokkal, milyen hőmérsékletekkel működne. Ez a sörkollektor dolog jó ötlet. Esetleg akinek már van készen, letakarhatja vizes ronggyal, és csak a kilépő hőmérsékletet kellene figyelni. A sörkollektoros rendszerben amúgy is van hőmérő a be-kilépő levegőnek, tehát a korrekt mérés is meg van oldva. Kíváncsi lennék, sajnos nekem nincs ilyen kollektorom
(#) sprofan válasza Roadati hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Meglehetősen rossz ötlet. Működne valóban, de jó esetben egyetlen napig. A kútban a víz rendkívül jó hőszigetelésnek örvend, így ha felmelegíted (mert ugye gyakorlatilag ezt csinálnád) az több napig megtartja a felvett hőt, meleg vízzel pedig már nem mész semmire. Nem véletlenül van mindenhol a kiszívásos módszer ajánlva, nem kell ellocsolnod sem a vizet, ásol a kúttól nem messze egy kellően mély gödröt, és oda bele lehet vezetni.
(#) fpali53 válasza sprofan hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
A beltérin sokkal több víz is átmehetne, 3/4-es csatlakozása van.
(#) sprofan válasza fpali53 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Félreértettél, úgy értettem hogy nem megy át mert nincs szükség ekkora vízátfolyásra.
(#) bbarna válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Köszi, hogy vetted a lapot, figyeljünk! Szerintem a "nagy" rendszer is így működ(ne)ik?
(#) Roadati hozzászólása Júl 16, 2011 /
 
Bontottunk hűtőházban "sokkoló" berendezést.Ammóniát keringettek benne,-40 C fok.Maradtak elég nagy regisztereim,abban keringetném a padlófűtés vizét.A hűtését pedig a kútvíz rápermetezésével oldanám meg.Talán ez már hatékonyabb mint a kútban keringetett,felmekegedős víz.
(#) oregbeatsuhanc válasza damatic hozzászólására (») Júl 28, 2011 /
 
Erre a megoldásra már én is gondoltam, csak nem kúttal, hanem a fűtőkörbe iktatott hűtőkompresszorral. Ha még működne is a rendszer valószínűleg számítani kellene egy további problémával, a radiátorokon lecsapódó párával.
Következő: »»   35 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem