Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC-ről vezérlés
 
Témaindító: Tono, idő: Dec 23, 2005
Lapozás: OK   1 / 5
(#) Tono hozzászólása Dec 23, 2005 /
 
Sziasztok! Nekem az lenne, a problémám, hogy szeretném, ha a számítógépem vezérelne pár dolgot a lakásban. Egyenlőre csak be és ki kapcsolásra gondolok, de még ebben sem sokat értem el. Tud ebben valaki segíteni nekem? Előre is köszi és BUÉK mindenkinek!
(#) Topi válasza Tono hozzászólására (») Dec 23, 2005 /
 
Hali!

Két megoldás van. Az egyik nagyon profi és drága + nincs vele meló.
A másik meg otthon összebütykölős.

Az elsőnél veszel egy PC-be rakható I/O kártyát... Ezek általában olyan drágák, hogy sírni lenne kedve az embernek. ( kb.70E egy jó kari )

A második megoldás, egy PIC.
Ez a legegyszerűbb kb. egy 10 soros programmal tudsz csinálni 32 kapcsolt kimenetet.
A proci típusa attól függ mennyi ki/bemenetet akarsz. Egy PIC16F84-el amit a legegyszerűbb kezelni 10 db eszközt tudsz kapcsolni.
(#) Frankye válasza Topi hozzászólására (») Dec 23, 2005 /
 
Az egyszerűbb sem biztos, h drágább:
a 8255-ös IC köré épített kártya éppen erre szolgál.
A közeli jövőben szándéxom építeni egyet a gépembe, terepasztal-vezérléshez.

Néhány link:

http://jap.hu/electronic/c64pio.html
www.qna2002.com/8255.htm
www.gsl.com.tr/8255_8254.htm
www.futurlec.com/PCI8255.shtml
www.decisioncard.com/index.php?style=io8254
www.decisioncard.com.tw/donloads.htm
www.nucleuscomputer.com.au/decision/industrial_control.htm
www.pci8255.net/windows.htm

Rengeteg ilyen oldal van, ez csak töredéke, gugiban a 8255 és pci (esetleg card is) rákeresve találsz egy halommal!
(#) mspike válasza Frankye hozzászólására (») Dec 24, 2005 /
 
Ha viszont nem akarsz PCI-re kötni dolgokat, akkor még mindig lehet a kétmegoldás hibride Fogsz egy PIC-et és arra kötöd a 8255-öt... így lényegesen több I/O-ra tehetsz szert. De szerintem ha amatör vagy, akkor érdemes olyan megoldást keresni, ahol a PC oldali software is adott... Mindenesetben vigyázz a leválasztással !!! Nagyon fontos, hogy galvanikusan elválaszd a PC-től a fogyasztókat. Erre használhatsz OPTO csatolókat vagy reléket... mindenesetre a végeredmény ígyse-úgyse lesz olcsó, hiszen a legvacakabb relé ami elbír 250/3A-t olyann 400HUFnál kezdődik... de ezek ált. 12V-ról mennek ami azt jelenti, hogy minden relé elé kell még egy tranzisztoros leválasztás is... szóval szerintem 3* gondold át, milyen eszközöket akarsz gépről vezérelni és, hogy van-e értelme...stb. aztán álj neki és tervezd meg a rendszert, és utána keress megoldásokat amik megfelelnek neked. Nem akarom elvenni a kedved, de ez egy komolyabb munka. Sok siker, ha kell itt mindig kapsz segítséget.
(#) G-Lex válasza mspike hozzászólására (») Dec 24, 2005 /
 
Én a leválasztásnál az opto+triakpárnak vagyok a híve. Teljesen elektronikus. Olcsóbb is mint egy egy relé, na meg gyorsabb és zajtalan... ja és 220V/16A
(#) Tono válasza mspike hozzászólására (») Dec 24, 2005 /
 
Nagyon köszönöm, hogy segítettetek, bár mivel tényleg amatőr vagyok, nem mindent értettem, de ezeknek már könnyebb lesz utánajárni. Kellemes karácsonyt Nektek!
(#) mspike válasza G-Lex hozzászólására (») Dec 25, 2005 /
 
Jogos, van olyan opto ami direkt triac rángatós kimenetű.....
(#) Downtempo válasza mspike hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
Huha, tudnal mondani egy ilyet?

Eppen LPT-rol kene kapcsolgatnom 24Voltot...

es a takasiwiasimaiwa tipusu rele az istennek nem akar siman kapcsolni az
-o 378 ff
re. (lasd debug.exe)




szoval mi is az az optokapcsolo aminek a masik vegen triac van?
(#) vicsys válasza Downtempo hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
Az a neve, hogy szilárdtest relé (solid state relais)
(#) 021 válasza Downtempo hozzászólására (») Jan 11, 2006 /
 
Én relékkel csináltam vezérlést a printer portra. Máig hibátlan. A port kimenetére kell egy 100 k-s ellenállás, ami egy npn tranzisztor bázisára megy. A tranzisztor kollektorára megy egy relé. A relével párhuzamosan van egy dióda, persze fordított polaritással hogy megvédje a tranzisztort. Egy paralell porttal ezzel a megoldással nyolc tárgyat lehet kapcsolni. Nekem régóta megy hibátlanul. A program pascalban íródott, nagyon egyszerű
(#) Csapajev válasza mspike hozzászólására (») Jan 11, 2006 /
 
Nem tudom, más hogy van vele, de én szeretem a szabványosított és moduláris dolgokat. Ezért a PC-vel szeretek RS232-n keresztül kommunikálni. A legtöbb PIC képes erre. A feszültségeltérés miatt kell még egy Max232 vagy hasonló chip és nem árt optoszigetelni a számítógéptől.

A funkciókat sem szeretem halmozni. A kapcsolni/meghajtani kívánt eszközök típusának megfelelően csinálok egy-egy panelt és azokat egy I2C buszra felfűzöm. Különösen hasznos ez modellvasút vezérlésnél, ahol néhány száz eszközt kell kapcsolgatni. Hiába 12VDV vagy 16VAC, nem lehet PIC-ről meghajtani.

Az egyes paneleknek lehet címe és a PC-ről cim szerint lehet használni őket. Ha az egyikből több kell, csinálok még egyet. Ha másféle kell, megcsinálom és ráfűzöm az I2C láncra. Az I2C sebessége 100KHZ és 7-bites címzése van. Nagy lakás, ahol ez kevés.

Üdv

Csapajev
(#) Csapajev válasza mspike hozzászólására (») Jan 11, 2006 /
 
Teljesen véletlenül a ház berendezéseinek vezérlésre találtam egy rendkívül érdekes megoldást, amit már ipari méretekben használnak.

Az előbb én I2C buszt ajánlottam. Nos az X-10 szabvány a hálózatio feszültséget használja busznak. Amikor az AC éppen 0, akkor ráteszi a digitális jelet. Igy elég a villanyóra utáni részbe bekötni a vezérlő egységet. A normál fogyasztók nem érzékelik a jelet, a többi pedig annak megfelelően működik.

Bármely web keresőbe beírva az X-10-et, hihetetlen mennyiségű eszköz és információ érkezik.

A Microchip AN 236-os application note-ja egy központ elkészítését írja le.

Üdv

Csapajev
(#) mspike válasza vicsys hozzászólására (») Jan 12, 2006 /
 
bocsánat a félrevezetésért, nem erre gondoltam, ez egy OPTO csatoló, amelyre könnyedén lehet Triacot rakni, mert a kimenete, Triacra van tervezve... (MOC 3041 V152) Az enyém ekte fehér, ami számomra szokatlan egy IC-től... Egy túláramvédőből van, vagy 10db... Igazából eddig nem vettem hasznát, viszont szilárd test reléből van egy OPTO22, 240V 10A és 5V-ról vezérelhető (TTL) Ezt tudom ajánlani, de nem tudom a bolti árát, lehet, hogy egetverő...
(#) mspike válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 12, 2006 /
 
Erről az I2C megoldásról elárulnál egy kicsit többet ? Vagy egy PIC ami a géppel kommunikál... (I2C / USART átalakító) és minden panelen van egy I2C ???) Vagy hogy... ?
(#) Csapajev válasza mspike hozzászólására (») Jan 12, 2006 /
 
Van egy "fő" PIC, amelyik a PC-vel és a többi PIC-kel tartja a kapcsolatot. A "fő" PIC és a PC közti kapcsolat USART (nem feltétlenül kell az egész RS232-t installálni) és elég 1200 baud. A kommunikációs protokollt célszerű ASCII-ban kidolgozni, mert akkor az egészet a PC-s program megírása előtt egy terminál emulátor programmal le lehet ellenőrizni. A PIC és PC kapcsolatnak csak az a trükkje, hogy más a PC RS232 jelszintje, ehhez ideális egy MAX232-es chip, de néhány tranzisztorral is meg lehet csinálni, bár ez utóbbit sose próbáltam. Elvileg az I2C-t is be lehetne vinni a PC-be, de ahhoz nincs kész protokoll. (A Linux-ban természetesen van) A PIC oldalon nem célszerű szoftverrel megoldani az USART-ot, jobb ha van hardver támogatása.

A "fő" PIC tartja a kapcsolatot a többi PIC-kel. Az I2C egy multimaster-cliens protokoll, de itt elég egy "normál" master-cliens protokoll. Ez azt jelenti, hogy a "fő" PIC, amikor éppen nem a PC-vel foglalkozik, akkor üzeneteket küldd a többi PIC-nek, akik azt értelmezik. Az I2C nyilván az eszközök állapotának a lekérdezésére is alkalmas. Az I2C sebessége alapból 100KHZ. A fenti feladathoz nem kell valami nagy sávszélesség, tehát akár szoftverből is meg lehet írni a klienseket.

Az I2C és USART programok a Microchip application note-jai közt dögivel vannak, mind szoftveres, mind hardveres verzióra.

A dolognak egyetlen hátulütője van: a programnak nem lehet csak úgy nekiesni és megírni. Mind a "fő" PIC, mind a többi PIC programját "valós idejű" stílusban kell megírni. Ez azt jelenti, hogy az egyes PIC-ek funkcióit pontosan meg kell tervezni (ugye egyszer van az I2C azután a ki- vagy bekapcsolás meg még amit akarunk.) Ezután meg kell tervezni, ki mekkora időkeretet kap, prioritást adva a kommunikációnak. A "strukturált programozás" elnevezés analógiájára ezt lehetne "struktúrált időprogramozásnak" hívni. Ha nem fér bele az összes processz egy időkeretbe, akkor a kilógokat még részprocesszekre kell bontani. Cserébe viszont rendkívüli modularitást kapsz.

Hát valahogy így.
(#) dcenter válasza Tono hozzászólására (») Jan 15, 2006 /
 
Épp ma találtam pár dolgot a témához, nem rakosgatom ide a dolgokat, nehogy szerzői jogokat sértsek ,de itt a link, mindent le lehet szedni a honlapjukról (vezérlő progit, és a kapcsolást - amúgy mindent említettek már sztem itt a topikban, csak most akkor már van vmi konkrétabb is).

A program
A vezérlőelektronika

Légyszi véleményezzétek ezeket, mert ha működőképes lenne,akkor lehet én megjátszanám (átírva a programot lehetne vele csinálni akár egy hangvezérelt koncertvilágítási rendszert pl. 12 db 150W-os reflektor színes előtétfóliákkal és vezérelné a világításukat egy program a gépen - ez megvalósítható így?)
(#) Tono válasza dcenter hozzászólására (») Jan 15, 2006 /
 
Megnéztem az oldalakat aminek a linkjét ide tetted és egész korrektnek találtam a rajzot, szerintem egyszerű is, viszont így is maradna egy gondom. Az én nyomtatóm még a párhuzamos portról működik, de lecserélni sem szeretném, mivel egy igen jó fotó nyomtatóról van szó, a másik pedig, hogy a munkahelyemen pont ugyanezeket a patronokat használjuk. Nem lehet esetleg usb-vel összekötni a nyomtatót? Egy átalakító, stb?
(#) JZoli válasza Tono hozzászólására (») Jan 15, 2006 /
 
2-3 ezer ft-ért vásárolható +nyomtatóport a PC-be az is segítene a gondodon.
(#) dbase válasza JZoli hozzászólására (») Jan 17, 2006 /
 
Ha valaki ért a programozáshoz megköszönném én is!!
Nekem síma egysezrü időzítővel kéne kapcsolgatni lámpákat, de jó lenne grafikus uton megszerkeszteni a sorrendet pl.Házibuli, nagyobb buli vezérlésére
(#) zsilaci válasza dbase hozzászólására (») Jan 17, 2006 /
 
Hali!

Ezt találtam: Parallel port relay board

Van vezérlőszoftver is, windows és dos alá egyaránt.

Üdv
(#) zsilaci válasza zsilaci hozzászólására (») Jan 17, 2006 /
 
Ja és Win2000 és fölötte lehet, hogy szükség lesz az Userport nevű programra, hogy a win hozzáférést adjon a porthoz.
(#) zsilaci válasza zsilaci hozzászólására (») Jan 17, 2006 /
 
Itt van még egy vezérlőprogram, talán még jobb, mint az előző
(#) pclaci válasza dcenter hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Sziasztok! En is ilyen problemaval kuszkodom mar egy ideje. Az alap gond az hogy nehany eszkozom (wireless ap) leall es nem gyozok hazajonni meloidoben hogy ujrainditsam. Erre a problemara (mivel nem vagyok tul jartas az elektronikaban es akkor meg finoman fogalmaztam ) vasaroltam egy radiovezerelheto konnektort. A taviranyitojan a mikrokapcsolok helyere rakotottem egy-egy reed rele-t. Ezt LPT portrol hajtom meg. Ez egy igen regi geppel mar rogton mukodni is kezdett, de azt nem szeretnem jaratni, a masik gepem viszont nem birja meghuzni a relet.
Google baratom segitsegevel talaltam egy szep aramkort amit el is keszitettem, de ugy nez ki hogy a 220 ohm-os ellenallas ellenere a szamitogep, vagy a relet megranto 5V hazavagja a 4n35-os optocsatolokat... Tehat a kulonbseg a kephez kepest annyi hogy 5V-ot adok 12 helyett... Tudja valaki hogy mit kettyintek el? Esetleg ki is javthatna az aramkort... please. KB mar ilyen allapotban vagyok:

aramkor.jpg
    
(#) kicsi_huszar válasza pclaci hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Egyéb okok miatt belecsöppentem én is az LPT vezérlésbe. Nagyon pöpec kis cucc. De le merném fogadni, hogy XP-t használsz. Ha te akarod írni a progit, akkor elküldök majd egy DLL-t, amit kell, különben nem megy. Ja, és XP alatt a debug -o parancsa se jó. Asszem -o... Valahogy így.
(#) pclaci válasza kicsi_huszar hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
A program vezerlese asm koddal a legegyszerubb es ez meg win xp alol is megoldhato.
A kulcs a giveio csomag. Felpakkkkkkol egy drivert es maris mehet az asm kod is...

Az elektronikai reszben viszont sajna elakadtam.
(#) Kera_Will válasza pclaci hozzászólására (») Feb 2, 2006 /
 
Szerintem felesleges a reed jelfogo a kontaktusnak a távvezérlőn fölösleges mozgó alkatrészek kontakt hiba .... stb. forrása...

Simán kapcsolhatnád az opto kimenetről a nyomi gombok helyét.

Mérd meg mit mekkora feszültség van a test (negativ tápcsatlakozó) és a nyomógombok 2 vége közt.
Ezen kívűl a tápfesz (plusz vezeték) és a gombok 2 vége közt.
Ezen kívűl vedd le a tápfeszt a távvezérlő csatlakozóiról . Ekkor mérjél ellenállást a kapcsolók kivezetése és a táp és föld pontok között .

Ott 1 fel/le húzó ellenállásnak kell lennie.
Az optocsatoló tranzisztora fog párhuzamosan kötődni a kapcsolóddal.

Ha felhúzóellenállás van akkor a opto tranya collektora menjen a kapcsoló és ellenállás közös pontjára és az emmitere a földre.
Működés:
azért felhúzó ellenállás mert a távirányító bemenetét felhúzza tápfeszültségre.Amikor nyomógombbal / tranyával lehúzod földre akkor jelzés generálódik "Low szint " "0" . A Fix tápra kötéssel stabil logikai szinten van az adott vezérlő bemenet HIGH "1" programozás analógia TRUE avagy bitset. tranzisztor/gomb ezt húzza le .

Lehúzó elleállás esetén.:
kapcsolóval párhuzamosan a tranzisztor úgy hogy a collektora plussztápra kötni emmiterét meg az ellenállás és kapcsoló közös pontjára kerül.
Itt állandóan 0 LOW van és a kapcsolón/tranyán keresztül fog High 1 szintbe kerülni a távirányító bemenete.
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 2, 2006 /
 
Hi !

No itt 2 elvi rAjz is van arról amit írtam.

A adót csak amolyan fekete(zöld)dobozként kezeltem lényeg az kiemelve kapcsoló ellenállás a köztük lévő viszony elrendezés a tápfesz és föld között .
Az elrendezés fel/lehúzó ellenállás függvényében kell bekötni az optót is .
(#) pclaci válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 17, 2006 /
 
Szia! Bocsi hogy eddig hallgattam, de az igazsag az hogy a reles dolog bevalt, es azota nem igazan voltam jelen errefele... A megoldasod nagyon tetszik, es lehet atalakitom ilyenre, de lenne par kerdesem. (ebbol is latszik mennyire nem vagyok kepben. )
- A rajzon ugye az s-sel jelolt a mikrokapcsolo amit kivaltanek?
- Mekkora egy ilyen felhuzo ellenallas?

Esetleg a szamitogep bekapcsolasakor lezajlo onteszt kivedesere is van otleted? (255-0 felvaltva jon a portrol es ez kapcsolgatja konnektort... )
(#) dcenter válasza pclaci hozzászólására (») Ápr 14, 2006 /
 
Sziasztok!

Eléggé lámer vok elektronika téren,szal lehet azt kérdem,amit már itt elmondtatok épp..

Tehát ha relés módszer helyett triakos dolog lenne?
Mondjuk azokkal a tic106-os cuccokkal?
(#) Ernőke válasza Tono hozzászólására (») Ápr 15, 2006 /
 
Hali!Én csk annyit a pc ről vezérlésről hogy valaha q-Basic et tanultam.A Q-basic képes arra hogy LPT portot ki ill be kapcsolja,és a kimenő feszkót szabályozza.Akármilyen furcs de 5V és 21V közötti tartományban 1200mA al.Ez elég lehet egy elektro motor működtetéséhet ami pl:felhúzza a redőnyt,elhúzza a függönyt,bekapcsoló jelet küld egy kávéfőzőnek.stb.szóval csak ennyi a hozzáfűzni valóm,bár a q-basic csak 6.22-es dos ig müködik,de emulált ill freedos alatt xp-vel is megy.linux és mac alatt még nemtom.....
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem