Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LDO

Témaindító: Kriss, idő: Jan 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Kriss hozzászólása Jan 11, 2007 /

Olyan kapcsolásra lenne szükségem ami jó hatásfokkal (olyan 90%) csinál 12-15 V-ból stabil 4.5 V 100mA.
(#) Hurka válasza Kriss hozzászólására (») Jan 11, 2007 /

Ha öt volt jó, akkor 7805-ös ic-t ajánlom, ha 4.4V jó, akkor ezután az ic után köss egy diódát, és ha 4.7 jó, akkor egy ellenállás és egy zener dióda lesz a neked megfelelő.

Üdv.: Hurka
(#) dilan válasza Hurka hozzászólására (») Jan 11, 2007 /

7805?
az ötlet jó, de azt én nem nevezném jó hatásfokúnak...
[url]http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/8732/NSC/LM2574.html
ez jobb, bár ez is 5 voltos.
(#) Hurka válasza dilan hozzászólására (») Jan 11, 2007 /

Figyu! 100 mA-es erhelésnél nem fűt semmit... ami kisúrta a szemem a te icden, az a 330uH-s tekecs...
(#) Rozyzsolt hozzászólása Jan 11, 2007 /

Az LM2575-nek van ADJ verziója, vagyis Te állíthatod be, hogy mekkora legyen a kimeneti fesz.

http://www.national.com/pf/LM/LM2575.html

hqvideo-nál kapható is 1200 körül. Nem olcsó, de 90% körül van.

http://www.hqvideo.hu/info/hu/lm2575hvt-adj.html

(#) dilan válasza Hurka hozzászólására (») Jan 11, 2007 /

Igazad van, de ha jó hatásfokú az átalakító, akkor a 12Von 50mA-t se vesz föl.
Lehet, hogy valami akkus cucchoz kell, és a lehető legtovább kell bírnia.

100%-ig nem lehet átalakítani a bemenő-kimenő teljesítményt, de a bemeneten nem is vesz fel folyamatosan, mert a kapcsoló üzemű átalakítók pont a kitöltési tényezővel operálnak.

Egyébként az LM2574-nek is van ADJ verziója
=> http://www.hqvideo.hu/info/hu/lm2574m-adj.html
ez "csak" 442.-
(#) Sebi válasza Rozyzsolt hozzászólására (») Jan 11, 2007 /

Így igaz. Ezzel melegedés nélkül meg lehet oldani. Ahol nincs hő, ott kevés a veszteség, ergo: jó a hatásfok.
Amúgy ez már ki is lett tárgyalva vhol, a téma címe pedig nem ideillő: LDO= Low Dropout Regulator, ami ugyanolyan disszipatív elvű (analóg) cucc, mint a 78xx sorozat, csak képes 0,3...0,4V-os ki-bemeneti feszkülömbséggel működni a PNP struktúrájú áteresztőeszköz (tranyó) miatt.
(#) Tomee hozzászólása Jan 11, 2007 /

Ha már az LDO-nál tartunk akkor miért használják előszeretettel mikroprocesszoros, mikrovezérlős és egyébb komolyabb digitális eszközők mellé?
(#) Gatery válasza Kriss hozzászólására (») Jan 11, 2007 /

Szia! szerintem a te barátod :
A http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/ptn78000w.html
lesz. Szerintem ez az egyik legjobb cucc a világon. ez tényleg 95%-os, rövidzár védett állítható terhelhető. Van kis és nagytestvére is. Egyszerű stabil. Szóval ajánlom mindenkinek!

Egy kalappal hozzá!

(#) Tomee válasza Gatery hozzászólására (») Jan 11, 2007 /

Tényleg nagyszerű, de hol szerzed be?
Tudom, hogy mintába berendeli a többség, de ha én komolyan gondolom és nem csak azért választom ezt mert ingyen van akkor hol veszek 10 vagy 100db-t?
Szerintem még mindig célravezetőbb egy MC33063 vagy Lm2574 esetleg Lm2575 felhasználása.....
(#) Gatery válasza Tomee hozzászólására (») Jan 11, 2007 /

Hát megrendeled a ti-tól.

Nekem volt már rá példa, hogy 2 nap alatt kikülték ok csak 5 darab volt...lehet hogy 100 darabra várnod kell akár 4 napot is..

(#) Kriss válasza Rozyzsolt hozzászólására (») Jan 11, 2007 /

1200é inkább lemondok a jó hatásfokról. Kapcsolóüzeműt sehogysem lehet kihozni pár100 Ftból??? Találtam egy 37%-os hatásfokú IC-t (LP2985) ami olcsó is és talán jó is csak azt nem tudom hogy hogyan lehet beállítani a kimenő feszt. Ha tudnátok adni kapcsolást vele megköszönném.
(#) Sebi válasza Tomee hozzászólására (») Jan 12, 2007 /

Azért alkalmazzuk a processzoros rendszerekben, mert a panel méretének csökkentése és az áramkörök bonyolultsága (proci, RTC, CAN, stb) magával hozza a tápfeszfóliák vastagságának méretcsökkenését, ami stabilitási problémákat okoz. (egymásra hatás a tápfesz "rángatása" által). Bár ezt fojtókkal, szűrőkondikkal is meg lehet alkalmanként oldani, az elosztott táplálás sokkal célravezetőbb: LDO minden eszköz mellé, kis kapacitású (1µF multilayer) kondikkal.
A "fő" tápfeszt elég 0,2...0,3V-al megemelni, hogy az LDO már tökéletesen dolgozzon és a vesztesége is alacsony marad.
Sok alkalmazás nem szereti a kapcsolóüzemű tápot a kimeneti zaj miatt, itt szintén megoldás az LDO a kimenetre.
Sokan - elolvasva az adatlapot ahol utalnak a minimális disszipációra - 2...10V be-ki feszkülönbséggel próbálják használni és csodálkoznak, hogy nagyon meleg....
(#) Sebi válasza Kriss hozzászólására (») Jan 12, 2007 / 4

"Olyan kapcsolásra lenne szükségem ami jó hatásfokkal (olyan 90%) csinál 12-15 V-ból stabil 4.5 V 100mA."

Ilyet CSAK kapcsolóüzemű technikával lehet építeni.

Vegyük a (majdnem) legrosszabb esetet (worst case):
a feszültségkülönbség 10V, a szüséges áram 100mA, tehát az analóg módon (mind1 hogy LDO vagy normál 78xx) stabilizáló áramkörnek, P=UxI azaz 10Vx0,1A=1W teljesítményt kell hővé alakítani. A fogyasztó teljesítménye 4,5Vx0,1A=0,45W. Ebből látható, hogy a fél W alatti hasznos teljesítmény mellett kétszer annyi teljesítmény alakul hővé. (hogy ez magán a stabilizátoron, vagy rajta és egy soros ellenálláson történik, az is mind1.)

A kapcsolóüzemű stabilizátor hőtermelése csak a bekapcsolt állapotban történik, de ez is igen alacsony értékű, mivel ilyenkor az eszköz teljesen nyitott állapotú. A közel 100%-os hatásfok miatt durván úgy is számolhatunk, hogy a kimeneti oldalon folyó áram annyiad részére csökken a bemenő oldalon, ahányszor nagyobb a bemeneti fesz. a kimenetinél.
(#) Rozyzsolt válasza Kriss hozzászólására (») Jan 12, 2007 /

37% messze van a 90%-tól... Megnéztem egyébként az LP2985-t. Az adatlapja alapján csak fix kimeneti feszültségű verziókban gyártják, és a 3.3V után csak az 5V-van. Nem mellesleg ha egy 7805-öt használsz, ami eldisszipálja a 10V különbséget, akkor ezzel is 33%-41%-os hatásfokot érsz el, 50Ft-ért. Most a kérdés az, hogy mi a legfontosabb: az ár, vagy a hatásfok. Ha tényleg egy akkumulátoros készülékhez használod, akkor inkább a kapcsolóüzeműt(LM2574) válaszd (csak 1 tekercs, 1 kondi, és két ellenállás kell hozzá) ha állandóan táplált eszköz, akkor tényleg olcsóbb a 7805-el variálni, 100mA-nél nem melegszik annyira.
(#) Tomee válasza Sebi hozzászólására (») Jan 12, 2007 /

Köszönőm a válaszodat!
Ha jól értettem akkor az a jó (legjobb) megoldás ha az ember érzékeny cuccal dolgozik, hogy a tápfeszt beállítja DC-DC konverterrel majd egy LDO-val a véglegesre húzza be.
(#) Kriss válasza Gatery hozzászólására (») Jan 15, 2007 /

És amúgy ez mennyibe kerül és miért nem kapható minden boltba csak külön rendelésre a ti.-tól? Ez valami újdonság volona? Egy hibája azért ennek is van mégpedig az h a Vmin=7V. Nekem épp azért kell LDO mert annak elég +0.3 V a működéshez ezért ha az akksi lemerül 5.3 V-ra még mindig kapja a cucc az 5-öt.
(#) Sebi válasza Kriss hozzászólására (») Jan 16, 2007 /

Elég új a cucc és rengeteg féle létezik (szinte) azonos tulajdonságokkal. A kereskedők akkor tudnak elérhető áron forgalmazni, ha nagyobb tételt rendelnek egy-egy típusból (1000+). Ezért inkább a régebbi (jól ismert) típusokból van raktárkészletük, mert ez fogy... Használd az LM2594-et ez nem annyira drága, 1,2V a referenciája, tehát alacsonybb bemenőfesszel is megy.
Az aksiról annyit: ha egy 12V-os 5,3V-ra lemerül, azt többnyire kidobhatod, 10V alá nem szokás kisütni.
Egyébként LDO - ez egy szép új elnevezés - rendszerű tápokat igen régen használunk, csak nem IC-s, hanem tranyókkal felépített verzióban.
(#) Kriss válasza Sebi hozzászólására (») Jan 19, 2007 /

Vannak olyan LDO tipusok amelyeket előszeretettel használnak és elérhetőek a legtöbb üzletben még vidéken is? Mert legutóbb a boltban az LP2985-re azt sem tudták mi az és még a gépben sem találták meg.
(#) bundyland hozzászólása Júl 19, 2011 /

Sziasztok !

Szükségem van egy igen kis veszteségű LDO-ra, de mindig meggyűlik a bajom az OPA választással. Esetleg ha ránézne valaki hogy ez így jó lehet e?

LDO.pdf

(#) proli007 válasza bundyland hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Hello!
- Két kritérium van. Hogy a bemenet lemehessen a negatív táphoz közelébe, a másik, hogy a kimenet le tudja zárni a Fetet.
- Adatlap szerint +-15V tápfesz mellett, az "Input Common Mode Voltage Range" +15V és -12V. Vagy is a bement csak 3V-ra közelíthetné meg a negatív tápot. Ez a kapcsolásban 2,5V.
- Valamint az "Output Voltage Swing" ugyan ennél a tápnál és 10kohm terhelésen, 13,5V. Vagy is 1,5V-ra tudja megközelíteni a plusz tápot. Miközben a Fet "Gate Threshold Voltage" 2..4V
- Vagy is az IC a kimenetével, meg tudja hajtani a Fet-et, de a bemeneti feszültsége, már a "kritikus sávba" esik.

De a gyakorlatban ezeket a paramétereket az IC azért "túl teljesíti" (lévén, hogy ez a teljes működési hőfok tartományára vonatkozik) simán működni fog. De egy LM358-nak jobban állna a feladat.
üdv! proli007
(#) bundyland válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Köszönöm! Elég kimerítő lett! Akkor inkább azt teszek bele. Legjobban a microchip rail to rail OPA-it szeretem, de azok leginkább 5v-os tartományba működnek és így mindig logic level fet-et kell használjak és betenni egy 5v
stabot és ezt akarnám most elkerülni.
Akkor LM358 lesz! Plusz átnézem amiket írtál hogy értsem is ne csak bután bologassak.
(#) bundyland válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szia !

Végül az általad javasolt paraméterek áttekintése után az MCP6H01-re esett a választásom
, tökéletesen működik!

Köszönöm a magyarázatot!
(#) bundyland válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Szia!

Hát sajnos mégsem jött be (MCP6H01), ugyan műszerrel tökéletes, de szkóppal ránézve már stabil 139KHz körüli
igen szép szinusz jel van a kimeneten(1Vpp körüli) gondolom gerjedés lehet. Mi lehet ennek az oka?

Előre is köszi!
(#) proli007 válasza bundyland hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Hello!
Nem ismerem ezt az IC-t. De igazából nem értetem, miért kellet egy ilyen gyorsat választani, mikor egy mezei is megteszi. De...
- Nem minden IC szereti a kapacitív terhelést. Lehet, hogy a Gate-e menő ellenállást növelni kellene.
- A C2 visszacsatolás, csak akkor hat, ha van hova. Mert az invertáló bemenetet, jelenleg a C3 söntöli (hidegíti). Tehát a C3 és a invertáló bemenet közé, egy ellenállás illene.
- Lehet, hogy a C2 kondit is növelni kell. Ne kell ennek "kapkodni".
üdv! proli007
(#) bundyland válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Szia!

OPA: Igazából nem volt itthon egyikből sem SMD így ha már vennem kellett kerestem olyat amelyiknek egyik adata sincs valamelyik határérték közelében (input/output) ennél mindkettő bőven megfelelt és bevallom kicsit Microchip párti vagyok, eddig nem csalódtam a termékeikben.
Kapacitív terhelésnek még előtte utána olvastam az adatlapban és csak annyit javasoltak hogy a kimeneten legyen ellenállás, ez meg is volt. Viszont ma este mielőtt kipróbáltam volna a javaslataidat olvastam napközben egy LDO kockánál hogy a kimeneten minimum 22µF legyen minél közelebb az a kimenethez. Ez nálam eddig
10uF+100nF volt. hozzáérintettem egy 22µF-os kondit a kimenethez és minden hullám kisimult és C2 visszacsatolás is ki volt forrasztva. Jelenleg gyönyörű egyenes a kimenet! Ennyit számított a kimeneti kondi értéke ?
(#) nem hozzászólása Feb 14, 2013 /

Sziasztok!

Nem sikerült egyértelmű választ találnom a következőre:

Ha van egy LDO, ami fix 3.3V kimenetű, és a bemenetére egy akksit teszek, ami alaphelyzetben 3.7V-os, de ahogy merül, előbb-utóbb lemegy a feszültsége 3.3V alá, egészen 3V-ig. Namost az LDO kimenetén egy PIC-es kapcsolás van, ami vígan eljár 2.6V-ig bezárólag, tehát nekem nem gond, ha a feszültség leesik, csak az a kérdés, hogy mit szól ehhez az LDO? Ugye van egy 100mV-os dropout feszültsége, tehát eleve 3.4V-os inputig képes a 3.3-at kiadni a kimenetén... és azután? "Átengedi" az áramot magán keresztül azon a feszültségen, ami az input és kész? Vagy ebből lehet gubanc?
LDO-k, amikben konkrétan gondolkodom (adatlap): MAX8881 , TPS78833

Köszönöm!
Ádám
(#) proli007 válasza nem hozzászólására (») Feb 14, 2013 / 1

Hello!
Gond biztos nem lesz belőle. Várhatóan átenged amit tud. Ha belegondolsz, pont ez történik, mikor felépül, vagy összeomlik a táp.
De mivel Fet van benne (vélhetően) egy idő után nem tudja majd rendesen kinyitni. Vagy is egy ponttól rohamosan fog esni a feszültség. De hogy ez hol van, akkor tudod meg mikor kipróbálod. Mert ugye az adatlap azt feltételezi, hogy meg van a szükséges villany, nem azt hogy paraméteren kívül szeretnéd üzemeltetni.
üdv!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem