Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Régóta szeretnék egy digitális sebességmérőt építeni, de nem mikroprocesszorral. Mivel van pár darab ttl ic-m, ezért ezekből szeretném. Eddig egyetlen kapcsolási rajzot találtam hozzá, amiből ki lehetne indulni. Csatolom a rajzot, ahogy elsőre gondoltam: A bemeneti jel (kerékről) ketté lenne osztva, az egyik része a tízzel leosztott lenne, mindkettő rámenne egy BCD számlálóra amik kimenetén olvasható érték el lenne tárolva, majd az kijelezve. A tárolást a referencia órajel vezérelné, de a tárolás megtörténte után közvetlenül resetelni kellene a számlálókat is, ezért kell egy eltolt impulzus is. A másik amire gondoltam, hogy csak egy számláló és tároló rész lenne építve és felváltva (multiplexálva?) működnének az egyesek ill. tízesek kijelzése, ennek az lenne a hátránya, hogy a mérendő jel gyors változásakor nem pontos pillanatnyi értéket jelezhet ki, vagy nem? A kérdésem az lenne, hogy a 74LS90-es számlálóról le lehetne venni egy tízzel leosztott jelet is, miközben BCD számláló is lenne egyben, valamint a resetelés problémájára van egyszerűbb megoldás? A másik pedig a "frissítés" problémája, ha mondjuk a bemenő jel és a referencia jel is olyan tartományban lenne, hogy pl. 0,25mp-enként lenne új kijelzett érték, akkor rendesen olvasható lenne még, de ha túl gyors és változik, akkor már leolvashatatlan (mindig 8)? A következő IC-k állnak rendelkezésre a feladathoz: 74123, 7490, 7400, 7474, 74132, 7404, 7447, 7408, 7476, 7495, 7402, 7493, 7475, 7486, 74121, 7410, 7424
Szia!
- A tizzel leosztott jel levehető az első számláló Qd kimenetéről. - Számoljunk fogyasztást. A megadott normál TTL áramkötök (2 db 7490, 2 db 7475 és 2 db 7447) fogyasztása összesen 1430 mW (tipikus adatokat figyelembe véve). Az 5V -os tápnak 300 mA -t kellene leadnia. Ehhez jönne még 2 db 7 szegmenses kijelző max. 14*20 mA áramigénye, azaz 280mA (átlagosan ennél kevesebb lesz a fogyasztásuk). Már 580mA -nél járunk. Nem számoltuk még a vezérlést. Egy elem nem bírná sokáig. Ha 74LSxx ármkörökből építenéd fel, akkor a fogyasztás kb. az ötödére esne le (a kijelzőé maradna), ha CD40xx CMOS áramköröket használnál fel, akkor gyakorlatilag csak a kijelző fogyasztásával kellene számolni. Egy mikrokontroller és egy LCD kijelző áramigénye kb. 1-5 mA tenne ki.
Hello, jó úton jársz, tanulmányozd a TTL frekvenciamérők felépítését. a Rádiótechnika című folyóirat kiváló bázis erre. Sebességmérésnél, feltételezve az alacsony digitszámot, véleményem szerint nem gazdaságos a multiplexelés.
Resetelni úgy szoktunk, hogy a referenciaoszcillátor jelét figyeli egy monostabil, ami az impulzusok bekapuzása után a számláló tartalmát átirja a kijelzők regisztereibe (7475). Ennek a monostabilnak a visszatérésekor egy újabb monostabil indul, ami a számlálót kinullázza.
Van itt még egy érdekes kérdés is: Mit is kellene mérni?
Az egyszerűség kedvéért legyen a kerék kerülete legyen 1m. - Időegység alatt történt kerékfordulás számot mérjük: A fordulatokat 3.6 s ideig kellene számolni, hogy km/h dimenzióban legyen a kijelzés. Pl 10 m/s = 36 km/h -nél a mért érték 36, a várható hibája 1/36 = 2.78%, de 5 km/h -nél a hiba már 20%, 1 km/h -nél 100% lesz. A mérések 3.6 másodpercenként frissülnek. A pontosság 10 szeres növelése a mérési idő tízszeresével, a számláló hozzsának növelésével lehetséges. Ekkor két mérés között igen jelentős idő telne el: 36s, 360s... Ezt lehet kihozni az MSI elemekből. - Egy körbefordulás idejét mérjük: Egy nagyfrekvenciás órajellel hajtunk egy számlálót, minden fordulatnál megállapítjuk mennyivel nőtt a számláló tartalma. Pl.: Legyen az órajel 10kHz, ekkor 36 km/h -nél a mért érték 1000, 0.36 km/h -nél 100000, a mérések pontossága 0.1% illetve 10ppm. A kapott értékből a sebességet osztással lehet kiszámolni. Egy mérés alapján a sebesség ingadozni fog a tekerés egyenletlensége miatt. 4 - 8 mérés mozgó átlagolásával stabilabb kijelzést lehet megvalósítani. A kijelzés minden körülforduláskor frissíthető, nagyobb sebességeknél lehet ritkábban is frissíteni a leolvasást megkönnyítendő. 3.6 km/h már másodpercenként ad egy mérést. Igazán mikrokontrollernek való feladat...
Hello! A fogyasztás most nem számít, végülis az a lényeg, hogy nem tudok programozni és TTL icből van egy csomó...
Gondoltam én is monostabilra, de azzal fix érték lesz a késleltetés, bár alapból lehet nagyon kicsi érték a mérendő jelhez képest és akkor nem okoz gondot. Igen, ezért nem mágnesre meg reed relére gondoltam, hanem valami optokapus megoldásra, ha jól gondolom az 1m-es kerülettel is 0,27s-ként lenne egy impulzus, vagyis ez a maximális mérési idő, de amúgy is több impulzust vennék le egy fordulat alatt. Néztem én azt a Qd kimenetet, de az már a 8-nál magas állapotba kerül és 10. impulzus igazából nem is lenne, vagy igen? Nem nagyon igazodtam ki a 7447-en, hogyan oldható meg, hogy a tízesek helyén a nullát ne írja ki, van erre megoldás? A multiplexálás azért lenne, hogy IC-t (helyet) takarítsak meg, egyszerűbb legyen.
Elírtam, szóval egy fordulat/impulzusnál 3,6s lenne a maximális mérési idő, de én amúgy is többet gondoltam, optokapuval megoldom.
Szia!
- A tápegységet akkor is méretezni kell a fogyasztásra. Egy 7805 fűteni fog rendesen, ha egyáltalán elég lesz az 1A ... Egy 5V -os kapcsoló üzemű táp jól jönne. - A 7490 Qd kimenete a 8. órajel után vált magasra (/2 - /5 beállításban - Qa megy a CPb -re), a 10. órajelre vált alacsonyra. A 4790 egy negatív órajelre működő láncsolt számláló (ripply-carry counter), így a magasabb helyiérték az előző számláló Qd lefutó élére számol. - 7447 RBi bemenete szolgál a bevezető nulla kioltására. A legmagasabb helyiértékhez tartozó 7447 RBi bemenetét alacsony szintre kell kötni, ennek a RBo kimenetét az alacsonyabb helyiértékhez tartozó 7447 RBi bemenetére, stb. Az a dekóder, aminek a RBi bemenetén alacsony a szint és az adatbemenetein is alacsony szintek vannak, a RBo kimenetét alacsony szintre állítja, ha a bemenetei között van magas szint vagy az RBi bemenet magas a RBo kimenet magas lesz, így a további fokozatoknál a 0 kioltás már nem lesz engedélyezve.
Az egyesek RBO kimenetét nem kell sehova kötni?
Még van egy probléma: szerintem itt nem jó a monostabilos késleltetés, mivel a tárolókon előbb meg kell lennie a teljes impulzusnak, vagyis csak a befejezése után indulhat a 7490-esnek a reset impulzus. Mondjuk a kapuknak is kell egy IC, vagyis érdemesebb betenni valami számlálót még? Én olyanra gondoltam, mint a 4017-es, nem tudom hogyan lehetne bekötni pl 7490-est helyette. A resetek hogy működnek rajta? Van RO1 RO2 R91 és R92, elég az ha az egyikeket lekötöm a földre, a másikakra meg megy a pozitív reset impulzus? Mikor is resetel teljesen? Ha olyankor amikor befejeződik az impulzus, vagyis a lefutó élkor, akkor lehet, hogy +IC sem kell, csak egy kondenzátor a tárolók reset jeléről?
- A 7475 felfutó élvezérelt órajelű tároló. Az órajel magasva váltásának pillanatában a tárolóba beíródik a adat bemeneteken levő adat.
- A 7490 törlő bemenetei alacsony szintvezérelt bemenetek- ameddig a törlő bemenetek közül egy alacsony szinten van a számlálás nem megy. A másik bemenetnél az adatlapon levő X azt jelenti, hogy lehet alacsony vagy magas szinten is, de nem lehet szabadon. Ha nem használjuk egy 1k ellenállással a +5V -ra kell húzbi. - A legalacsonabb helyiértékű 7447 RBo kimenetét nem kell bekötni. - Ne keverd a CD40xx és a normál 74xx sorozatot. A CD40xx csak két 74LS bemenetet tud meghajtani, a normál sorozat bemeneti terhelésének csak a felét tudja. Ráadásul a 7475 órajel bemenete 4 szeresen, az adatbemenete kétszeresen terhel... - A CD4017 dekódolt kimenetű - a 10 kimenete közül mindig csak egy magas.
Hello,
és mi lenne ha kész cuccokból dolgoznál? Vagy feltétlen ki a akarod kapuzgatni/számolni/tárolni/kijelezni TTL ICkkel? Szerintem is sokkal jobb lenne egy referencia oszcillátor jeleit számolni a kerék fordulatának az idejéig, aztán nullázni a számlálót. Mondjuk egy ICM7225össel? 4+1/2 digit talán elég, és mindent megcsinál neked. Valamelyik rádiótechnika évkönyvben van róla példa (frekvenciamérőként), de a neten is találni, pl ez. Az adatlapja itt van.
>Ezt lehet kihozni az MSI elemekből.
Nem feltetlen igaz. 4059 divide-by-n szamlaloval lehet reciprok 1/N funkciot megvalositani, szoval ketto szamlaloval, egy 4059-el lehet idomeresen alapulo km/h merot csinalni... nem lesz egyszeru, 2 marek IC, de ha nincs mas ut, megoldhato. A problema az, hogy ha a kocsi kerekenek atmeroje 1m, akkor 10km/h alatt masodperc fole megy a meresi ido, 1km/h-nal mar 10masodperc korul van, szoval kell vagy 10 jelado a kerekre, ha emberi idoben akarunk kis sebesseget merni. Ezenkivul a 4059-el egyszeru eszkozokkel 9999 lehet a max oszto, szoval 1-200km/h kozott 9999-50 kozott lehet szamolni az elso szamlaloval, ami 200km/h-nal mar +- 2%, vagy 5km/h alatt nem merunk, vagy kaszkadolni kell a 4059-et, hogy 99999-ig szamolhassunk, ami mar harom marek alkatresz, de vegulis megoldhato...
Hello! Ez sem lenne rossz, de ezt az ic-t nehezebb beszerezni/drágább. Ez a projekt félig kísérletezés is, szóval belefér, icből meg van elég, ha még működnek ezek az ősrégiek...
Ha már kisérletezel, az általam javasolt megoldást is kipróbálhatod, kiváncsi vagyok, mennyire múködik
Van két darab 4 digites számláló, egy darab 4059, meg námi referencia freki-kapuidő előállítás. Először időt mérünk 4 digiten, a kerék jeladójának két impulzusa között, a referencia freki, amit számlálunk egy nem kerek érték, úgy kell megválasztani, hogy a számláló 1-200km/h hatására 9999-50 között számoljon, ez csak a kereked méretétől függ. A számláló 4 digitéről a 16 bitet a 4059 beíró bemeneteire kötöd. A 4059 egy 100 kHz referenciafrekvenciát oszt el a 9999-50 közötti értékkel, a kijövő freki emiatt 10-2000Hz 1-200 km/h hatására, ezt a frekvenciát méred meg 4 digiten, 1sec kapuidővel, az eredmény 1.0-200.0 km/h kijelzés. Pontosság 200 km/h-nál 2%, 100 km/h-nál 1%, stb. Kiváncsi vagyok, múködne-e. Időm és energiám nincs rá, téged talán érdekel.
Kicsit számolgattam, 195R15 65%oldalfalmagassagu abroncsnal, amely 501.67-et fordul km-enkent, a merendo referenciafreki 1393,527Hz, amit 1MHz kvarc 718-al valo osztasaval lehet kozeliteni.
Én úgy értelmeztem a 7490-es igazságtábláját, hogy ahol az van odaírva hogy count, akkor számol, vagyis a törlő bemeneteket is alacsonyra kell tenni. Amúgy mi ez a kétfajta bemenet? Mindegyikkel lehetséges a resetelés?
Szia!
Neked van igazad, a törlések közül egyet - egyet kell alacsony szintre vinni a számláláshoz. Ameddig minkét törlő bemeneten magas szint van, a belső NAND kapu kimenetén alacsony lesz a szint, azaz a számláló nem számol. A 0 -ra törlés és a 9 -re törlés egymástól függetlenül használható - minkettőnek két bemenete van.
Összeraktam a próbaverziót, de nem megy, kitaláltam egy megoldást a késleltetésre, de biztos, hogy rosszul kötöttem be a kapukat, viszont a 7447-esek eléggé melegszenek, pedig nem is világít a kijelző.
Ez az, amiről fentebb írtam: 7447 normál TTL tok 40mA saját tápárammal, azaz 200mW/tok. DIP14 tok kb. 80 - 100 C/W, azaz a 0.2W kb. 40 fokkal emeli meg a tok hőmérsékletét. Ekkora melegedés a működés velejárója... Ezért mondtem, hogy elavultak... 74LS47 használatával a hővé alakuló teljesítmény ötödölhető...
Sajnos nem akar működni a kapcsolás, kicseréltem a nand kaput nor-ra, ezzel elvileg működnie kellene a késleltetett reset impulzusnak, de egyből felmelegedett (az ic kb 250mA-al növelte a fogyasztást). Este felrakom majd a kapcsolási rajzot is, azért a nyáktervből is visszakövethető nagyjából. A kijelző sosem világít, valamiért nem kap jelet. ( A nand ic biztosan jó volt, de lehet, hogy az összes többi ic rossz?)
Hello!
Nézegettem a 4511-es adatlapját és én úgy látom, hogy ebben benne van már a tároló is a bcd kódnak. Az a kérdésem, hogy erre a meghajtóra lehetne közös anódos kijelzőt is kötni, vagy csak közös anódossat? A 4543-assal mindkettő működne.
Hello!
Itt a kapcsrajz. Kiszedtem a reset áramkört, huzalokkal kivezettem a reset funkciókat, mindkettő úgy működik, ahogy kell neki (tárolók magas szinten átvezetnek, negatívnál tárolnak, a számláló számol ha negatívon van a reset láb, ha a levegőben lóg már akkor nullázódik. Amit észrevettem az az, hogy akkor számol a 7490-es, amikor átdugom a tápra a bemeneti drótot majd a minuszba visszatéréskor lép egyet az érték, pedig van ott lehúzó ellenállás is. Ezek szerint nem elég kicsi (1K)? Nem tudom mi lehetett a reset résszel, lehet hogy a kapuk nem húzzák le eléggé a reset lábat? Először nand kapukkal terveztem, de rájöttem, hogy nem jó úgy, aztán azt hiszem xor kapukkal működnie kellett volna ezzel a nyáktervvel, de nagyon melegedett az ic. Hogyan lehet megcsinálni a reset részt?
Elírtam, NOR kapukkal kellene működnie a reset résznek, viszont az "eltolt" kimeneten nagyon keskeny tüske látható csak, lehet hogy túl gyorsan kisül a késleltetésért felelős kondi, úgy néz ki, hogy egy dekódolt kimenetű számlálóval(4017) lehetne csak megoldani jól, ez a cmos ic kimenete meg tudná hajtani a többi ic reset bemenetét?
Hali!
Én építettem ilyesmit két éve teljesen TTL alkatrészekből. Sajnos már nincs meg, de képet, illetve kapcsolási rajzot tudok mellékelni róla. Az enyém fordulatszámot mért, de a sebességet is a kerék fordulatszámából mérjük (közvetve vagy közvetlen). A végleges verzióról sajnos nincs rajzom. A rajz ewb5.12-ben van, lehet szerkeszteni is. A négyszöggenerátor adja az órajelet, másodpercenként nullázza a számlálót és átírja a tárolóba az értékét (ezt egy 555-ös ic-vel lehet helyettesíteni). A tranzisztor BC182, ez a fokozat csinál a mérendő szinuszból TTL szintű négyszögjelet. A kapcsolás alapján szerintem érthető, ha tényleg érdekel írj, és utána nézek a pontos kapcsolásnak. A képen látható verzió már 4 digiten jelezte ki a mért, fordulatot, a látható 300, a hálózati 50Hz 3000Rpm-nek megfelelő érték. Nekem a végső verziót 1db 7812 és 1db 7805 stab. ic látta el. |
Bejelentkezés
Hirdetés |