Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   57 / 118
(#) szabi_o válasza vega55 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Igen, csak itt nem memória címzésről van szó, hanem frekvencia osztóról, tehát egyszerre csak egy kimenet számít. Később vettem észre, hogy az ADC órajelet már nem osztja, így valóban magasabb helyiértékeknél már elcsúszhat, ahogy Masterfoxx írta.
(#) MaSTeRFoXX válasza szabi_o hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Régen gondoltam hogy kipróbálom HC4040-el az osztást, de aztán nem volt kedvem feleslegesen forrasztgatni a próbapanelt.

Ez az analógrész rendesen meg fog izzasztani azt már érzem most. Ma is próbálkoztam változó eredménnyel.
A FET-es bemenet jó, nem mászik el a bemenet attól függően hgy most lebegve hagyom vagy rakok rá valamit.... Viszont egy kicsit torzított, valószínűleg nagyon megterheltem a kimenetét. elvileg kéne utána egy feszültségkövető mint a bitscopeban... A max477-meg nem tűnik nagyon stabilnak, eléggé gerjedékeny.
Jó lenne valamilyen tranzisztoros vagy FET-es erősítőt építeni bele :yes:
(#) vega55 válasza szabi_o hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Idézet:
„Igen, csak itt nem memória címzésről van szó, hanem frekvencia osztóról”

Hat igen..., mindig rendszerben kell nezni a dolgokat, nem kiragadni egy egy tenyezot!
Az lenyegtelen, hogy memoria cimzesrol vagy valami masrol van szo, ezt csak a szemleletesseg kedveert irtam ide...Minden problema abbol ered, amit leirtam!

Aszinkron rendszereknel meg elmenne a dolog nagyfrekin is, de - foleg egy szkopban - itt csupa szinkron feladat van...
Gyakorlatilag fuggetlen frekvenciaosztason kivul masra nemigen lehet hasznalni nagyobb frekvenciakon az aszinkron szamlalot...!
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Júl 20, 2007 /

Ma megint küzdöttem az analógrésszel. LF357-et használtam, és részben bbatka és az egyik vellemann kézi oszcilloszkóp rajzából "kavartam ki". Jónak tűnik eddig, eléggé stabil, bár nem szereti ha hosszú lezáratlan árnyékolatlan vezeték van a bemenetén. Mivel FET-es bemenete van az LF357-nek, ezért nem mászkál el az ofszet a bemenő impedancia változása miatt. Ez is légszereléssel készült.
Még egy multiplexert kell mellérakni és megnézem hogy akkor hogy viselkedik... De határozottam pozitív előrelépés történt.
Megmértem vele a JLT2-es pákaszabályzóm páka fűtőfeszültség alakját, pontosan úgy néz ki mint itt
Kevésbé szedi a zajt mint a max477. Megfelelő árnyékolással a 40MHzes mintavételezésnél is jó lesz az ábra szerintem. De 20MHz es mintavételig nagyon jó az ábra.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Kíváncsi vagyok az analóg panel sávszélességére, ha már lesz lehetőséged kimérni.
Ezekszerint célegyenesben vagy.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

2 szeres erősítésre van állítva jelenleg, annyit kinéztem hogy az ábrából hogy pár kHz-től a jelgenerátor maximumjáig (~1MHz) Eléggé egyenes az átvitele. Talán 2-3 pixellel megy összébb az ábra. Ennél konkrétabb számszerű adatot jelenleg nem tudok mondani sajnos
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Júl 21, 2007 /

Hazakerült a fényképezőgép, felrakom a képet az osztópanelról. A felső oldalon látható az utólag beépített 74HC14-es inverter.
Közben kiderítettem hogy a LF357-nek a sávszélessége 10×-es erősítésnél csökken le 4MHz-re. Ez eddig végülis jó lenne, de csak 5×-ös erősítésnek lesz szerintem jelölve, mivel a neminvertáló kapcsolás miatt alapból 2×-es az erősítés és azt nevezném 1× esnek....
(#) vega55 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

Idézet:
„Közben kiderítettem hogy a LF357-nek a sávszélessége 10×-es erősítésnél csökken le 4MHz-re”

Biztos vagy te ebben ? Az adatlap szerint kb 10-20MHz savszelessegu, kb 10MHz-en hal el az erositese(valik 1-gye), az 10x-es erositesnel mar csak 1 MHz-et jelent!
Szerintem nem artana eloszor meghatarozni a szukseges legnagyobb erositest es a legnagyobb ekkor atviendo frekvenciat, nem pedig kiserleti nyulkent cserelgetni az OPA-kat!!!
Ez a muverosito azer nem egy csucspeldany, csak egy nagyony szereny szkopban felelhet meg legfeljebb...!
(#) bbatka hozzászólása Júl 22, 2007 /

Hát igen 40MSPS-nél már legalább 10Mhz-nek illene lennie a sávszélességnek. Ha sávszélesség problémám lesz akkor én grafikus eszközökhöz fogok nyúlni. Persze csak ha nem túl nagymértékű a jelfeszültség csökkenése. Szóval grafikusan felszorzóm az értékeket a helyes megjelenítéshez. LT1363CS8 műveleti erősítőt fogok használni. A sávszélessége ennek is csak 70Mhz, tehát 10x-nél márcsak 7Mhz.
(#) vega55 válasza bbatka hozzászólására (») Júl 22, 2007 /

Idézet:
„Hát igen 40MSPS-nél már legalább 10Mhz-nek illene lennie a sávszélességnek”

Nem, ez nem az optimalis!!!
Foleg nalad, mivel latom hogy FFT is szerepel a megjelenitesben. Errol viszont tudott, hogy a legnagyobb abrazolhato freki pont a mintavet fele!!! Tehat logikus a kivanalom, miszerint az erosito max erositesnel is vigy at a 20MHz-et.

Idézet:
„Szóval grafikusan felszorzóm az értékeket a helyes megjelenítéshez”

Ezt megis hogy gondolod ???
Hogy fogod eldonteni egy nem szinuszos jelnel, hogy mit kell mutasson a szkop ?? Talan elobb visszafejted furier sor szerint az osszetevoket, majd frekitol fuggoen sulyozva felszorzod oket...?? Felejtos otlet...!
Itt csek 1 megoldas van: megfelelo savszelessegu erosito elem alkamazasa! :yes:
(#) bbatka válasza vega55 hozzászólására (») Júl 22, 2007 /

"Hogy fogod eldonteni egy nem szinuszos jelnel, hogy mit kell mutasson a szkop ?"

Arra gondolok hogy 0-10Mhz-ig végigpásztázom egy szinuszgenerátorral. Meghatározott frekvencia távolságonként feljegyzem az értékét. A mérési adatokra regressziós fv-t fektetek és ebből már megtudom határozni hogy mennyivel kell felszorozni. Ez a fajta hitelesítés esetleg lehetne a mikrovezérlőbe beépítve, hiszen nincs két egyforma műveleti erősítő.
Persze majd meglátom. Mindenesetre ez is egy megoldás.

Idézet:
„Arra gondolok hogy 0-10Mhz-ig végigpásztázom egy szinuszgenerátorral. Meghatározott frekvencia távolságonként feljegyzem az értékét. A mérési adatokra regressziós fv-t fektetek és ebből már megtudom határozni hogy mennyivel kell felszorozni”

Akkor nem ertetted meg a problemat!!
Ezzel modszerrel valoban felrajzolhatod az erositod bode diagramjat, de ez onmagaban meg keves a korrigalashoz!
Az amlitudo valtozasa csak akkor aranyos, ha az osszes frekvenciakompones aranya megmarad a jelben. Ha valami torzitja a jelalakot(pl frekvenciafugges), akkor az kihat a jel alakjara is(megvaltoznak az aranyok), es visszakorrigalni mar nem lehet sima szorzassal, mivel maga a jel alakja valtozik meg, es nem feltetlenul az amplitudoja. Ezert irtam, hogy ezt korrigalni csak az egyes osszetevuk amlitodojanak korrigalasaval lehet megtenni!!

Ezt "legegyszerubben" frekvencia domenen lehet elvegezni, ismerve az erosito frekvenciamenetet. Itt tenylegesen visszaszorozgatva az egyes frekvenciakat a bode sulyarannyal kompenzalhato az erosito torzito hatasa. Inverz FFT-vel pedig megkapod ebbol az amlitodo domenekre vetitett jelalakot, ami mar torzitatlanul abrazolja a legosszetettebb jelalakot is, amit mar az erosito enelkul csak erosen torzitva vinne at...

Miután leírtam , már leesett. Szinuszjel esetében a korrekcióm helyesen működne. Csakhogy általában nem szinuszjelet mérünk.

Mivel már megvettem a 70Mhz-es sávszélességű műveletierősítőimet, ezért szeretném ezeket felhasználni.
Ha két műveletierősítőt használnék egymásután neminvertáló módban kötve, mind a kettő 5x erősítésre állítva. Ebben az esetben szerinted el lehetne érni a 14Mhz-et?

Idézet:
„Ha két műveletierősítőt használnék egymásután neminvertáló módban kötve, mind a kettő 5x erősítésre állítva. Ebben az esetben szerinted el lehetne érni a 14Mhz-et?”

Elvileg igen!
De azt tudni kell, hogy az adatlapban megadott savszelesseg nem feltetlenul egyenlo az egyszeres erositeshez tartozo frekivel! Altalaban nagyobb egy kicsit...
Nezd meg azt a grafikont, amelyiken a nyilthurku erositest targyaljak a frekvencia fuggvenyeben, ott olvasd le az egyszereshez tartozo frekvenciat, es azt oszd el 5-el. Ha >=14 MHz jon ki, akkor hasznalhato az IC...

Köszi.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Júl 23, 2007 /

Most lehet hogy megköveztek: Azon vagyok most hogy legyen egy működő analógrészem ami nem gerjed be, próbálom minél jobbra építeni, átvigyen legalább 1MHz-et. Tudom hogy nem tökéletes, meg nem teljesen idevaló az LF357, de a sok kudarc után végre működik. Legyen valamilyen analógrész a szkópban. Legyen összerakva, hadd felejtsem már el pár hónapra az egészet. Most nyáron valahogy be szeretném fejezni mert ősszel aztán végképp nem tudok majd vele foglalkozni. A digitális része az elfogadhatóan működik, az analógrészt meg majd megcsinálom később megfelelőre ha meg lesz a megfelelő tudás.

Amúgy pár napi kísérletezés után végre meg tudtam oldani hogy a multiplexer IC-vel lehessen erősítést állítani gerjedés nélkül. Most 2x-es és 11x-es erősítés között tudok váltogatni, kiszámolom majd a pontos alkatrész értékeket és majd ez is jó lesz..
A multiplexer IC-t nem a visszacsatoló ellenálláshelyére (nem invertáló kapcsolás) raktam, hanem arra az ellenállásra amelyik a föld (offszet eltoló feszültségfelé) felé megy. Így most már stabil.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 23, 2007 /

Ha valamire jutok az új szkóp analóg részével , akkor felteszem majd ide a fórumba. Mondanom sem kell, nem éppen azzal foglalkozok. VHDL-t tanulgatok + 7 szegmenses kijelző rutinokat tanulmányozgatok felváltva.
(#) Attila86 hozzászólása Aug 6, 2007 /

Nincs kedvem végigolvasni az eddigi majdnem 1700 hozzászólást, ezért inkább megkérdem:

Van-e közkézen forgó, bevált USB-s szkóp projekt?
Olyamire gondolok mint ez.
(#) bbatka válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 6, 2007 /

Nemtudok róla.
(#) straub istván hozzászólása Aug 23, 2007 /

Sziasztok !
Engem is érdekelne valami megépíthető scop...
usb lenne jó
ha esetleg tudtok valamit

köszi
(#) MaSTeRFoXX válasza straub istván hozzászólására (») Aug 23, 2007 /

Nincs még működő project a tudomásom szerint.

Az enyém elektromosan teljesen kész van, de használhatatlan... Zajos is, és nem tudom hogy mi a baja.
Az analógrész teljesen rossz... (A végkifejlet szempontjából jobb lett volna ha el se kezdem a jelenlegi állapot szerint)

Ha jót akarsz magadnak, akkor vegyél használtan egyet mondjuk vateráról, nagyon sok kellemetlenségtől és plusz költségtől kíméled meg magad.
(#) pokot válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Az enyém is az analóg résznél bukott meg, VGA kimenete volt,kb 40Ms-t tudott, de ahhoz ugye kell egy frankó minimum 4 (de inkább 20) Megás erősítő-illesztő-előosztó-stb fokozat. ahhoz az én analóg tapasztalatom pedig kevéske, a megfelelő nyákról nem is beszélve!!!
(#) straub istván hozzászólása Aug 25, 2007 /

én bőven beérném egy kis orosz scop tudásával ,néhány megával

erre sem tudtok valamit ?
(#) MaSTeRFoXX válasza straub istván hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Az a szerény néhány mega az sincs meg sajnos...
Szerintem keress vaterán valami értelmesebbet

nem találtam semmi olcsóságot
mi a fő baj ezekkel ?
olvasom visszafelé a fórumot ,de
1. utálok olvasni .....
2. nem nagyon értem ,mi a baj
(#) Norberto válasza straub istván hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

1. Ha utálsz olvasni...

2. Hogyan fogod megtudni azt az információt, amit mondjuk holnap megír ide MasterFoxx???

Totális ellentmondás az egész kompletten
(#) gtk válasza Norberto hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Szerintem ugy ertette, hogy nem szeretne atolvasni az 1706 hozzaszolast

Okos vagy....
Több 100 hozzászólást nem szeretnék elolvasni
(#) MaSTeRFoXX válasza straub istván hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Szóval, általában mindenkinél a digitális rész tökéletesen működik, ezzel semmi gond, nagyon jó, stabil. Az ügy az analógrészen bukik el jelenleg. Gerjed, nem visz át elég nagy frekvenciákat, szedi a zajt.... És még a pontos bekalibrálásról nem is beszélve...

namármost....
arra sem jó esetleg ,hogy van jel ,vagy nincs jel ,ill szinusz ,vagy más ?
Következő: »»   57 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem